Dna nebo plíseň?

1. únor 2022

Ahoj. Tento problém mě trápí už nějaký čas, ale včera po ostříhání nehtů se rapidně zhoršit.

Mám otoky na palcích. Čehož se bojím, děda měl dnu. Dost to od večera na dotyk ( jen ponožka ) bolí. Je to červené a větší. Nemáte zkušenost ?

Změna bot, ponožek nebo prášku nebyla. Na malíčku mi přijde ,že mám plíseň - řešila jsem otok pod kůži za nehtem před pár týdny a doktor řekl, že to nic není. Teď je nehet žlutý. Otoky mám i na některých zbylých prstech. Ale převážně palce jsou na tom špatně a bolí, hodně. V lékárně mi dali Clotimazol místo Canestenu, dneska.
Omlouvám se za fotky, snad nikoho nepohoršim 🙂((?

Za týden jdu na kožní, dřív mě nevezme, pak bych to případně řešila dál - chirurgie, obvodní lékař.

Omlouvám se za fotky, snad nikoho nepohoršim.

autor
1. únor 2022
lister
1. únor 2022

Videla bych to na problem s nehty. Nevim jak si je strihate, zda vam nezarustaji . Na dnu to nevypda. Dna je metabolicke onemocneni, kdy se ukladaji krystalky kys. Mocove hlavne do kloubnich dutin, kdezto u vas to vypda na zanet mekkych tkani. Muze to byt i jina nez kvasinkova infekce, klidne bakterialni. Doporucuji nohy dobre umyt, kolem nehtu desinfikovat povidonem-Betadine a nechat "dychat". Uvidite zitra.

autor
1. únor 2022

@lister děkuji. Dezinfekci mám - Incidin. Děda dnou hodně trpel, strejda ji má taky. Ale v obou případem byly nateklé klouby prstů. Jenomže dobrá kamarádka mě trochu nahlodala, že její bratr a otec měli to samé ,že začátku co já a potvrdila se dna.

Uvidím, budu mazat masticku a stříkat dezinfekci. A pak určitě Zajdu k lékaři. Akorát mě hodně máte to, že to prostě bolí a je citit - po ostříhání nehtů byl i dost cítit smrad ( pardon ) z palci, které mi celý život zarůstají. Teď je to cítit jakože na dotek, ne vůní, ikdyz mám nohu jen položenou

maki90
1. únor 2022

Taky mi to přijde jako zanícené kolem nehtů.

autor
1. únor 2022

Asi by bylo nejlepší to otevřít. Ale to nedám. Bolí to jak blázen.

:(

lidija1234
1. únor 2022

U toho palce jde vidět že si nehty zastřihuje že hodně do boku a to se npry nemá pak nehty zarůstají. Ale já to dělám taky jak mě to trošku bolí tak to zastrihnu do boku. Pak můžou nehty zarůstat a proto to tak bolí a je to červené.

hojda
1. únor 2022

Zkusila bych na to stříknout koloidní stříbro.

evap1
1. únor 2022

Myslím, že by bylo dobré dojít na chirurgii. Vypadá to na zánět. Plíseň bych neřekla, možná na tom nehtu na malíčku. Jsem sestra.

jiss
2. únor 2022

Uvažovala jste nad barefoot botami? Mně přijde, že jsou prsty namačkané k sobě a malíček jsem mívala přesně takový, když jsem dlouhodobě nosila úzkou obuv. I nehtů mi to přijde jako zanícené že špatného ostříhání - do špičky, která bodá do kůže a pak se to zanítí. Taky se mi to párkrát zadařilo... Dala jsem na to framykoin.

autor
2. únor 2022

@jiss framykoin nemám a Barefoot boty nosím, jen ty 🙂)

K lékaři určitě půjdu, ale teď jsme pozitivní. Přítel má od ct Kovid a já to chytla v neděli - mám příznaky a sotva lezu. Čekám na výsledek PCR testu, že včera.

autor
2. únor 2022

@evap1 děkuji. Určitě nejdřív Zajdu na kožní a pak případně i chirurgii, ať mám jistotu.

Byla jsem tam minulý měsíc když jsem na malíčku, který teď má plíseň, měla pod kůži nějakou bulku. Byla za nehtem, vzadu. Lékař mi řekl, že to nic není, ať to neřeším. No, a teď tam mám plíseň na nehtu ....... Ach jo

Naštěstí, se střídá s kolegou, tak Zajdu k němu.

autor
2. únor 2022

@evap1 Myslíte, že si mohu nějak pomoci sama ?

Mám tu mastičku co mi dali v lékárně na plíseň ( na ten nehet ), dále dezinfekci na nohy co mám ve spreji z práce. Jestli mám zkusit jeden prst propíchnout ?( Jsem posera to asi nedám ...... )
Ponožky jinak nosím roky stejně - armádní, termo. Bavlnu. Poslední rok nosím i Barefoot obuv. A začalo mi to zhruba ( budu kecat přesně nevím ) dva měsíce zpět ? Ale vypadalo to jako otlaky. Navíc to nebylo u nehtů, ale pod a jakoby miniaturní bolacek/otlak, na ukazováčku a pak se to zvětšilo :(

Než půjdu k lékaři ráda bych si zkusila ulevit.

evap1
2. únor 2022

Nevím. Mě přijde, že to je zánět od nehtu, že je špatně ustřižený a zanítilo se to. Na tom druhém prstu je vidět, že tam bude asi i hnis. Možná by to šlo oddálit nebo propíchnout a zkusit, jestli něco půjde ven, pak by se ulevilo, ale chirurgie by byla jistota. Škoda, že jste v izolaci. Zkuste nějaký lék proti bolesti, jestli to pomůže 🤷‍♀️

autor
2. únor 2022

@evap1 Děkuji.
Určitě pak k lékaři zajdu.

autor
3. únor 2022

Tak nic nějak nepomohlo. Naopak po černé masti na něco je malíček s plísní horší -natekl. Jsme z toho už vorvana, bolí to..... A do po minimálne jsem doma

hojda
3. únor 2022

A ty máš teď covid? To můžou být covidové prsty. Mrkni na obrázky na netu.

autor
3. únor 2022

@hojda Ne. Nemám

autor
3. únor 2022

@hojda Nemám kovidovy prsty. Kovid mám, ale tohle mě trápilo už měsíc před tím akorát daleko c menší míře

hojda
3. únor 2022

TAk zkus to stříbro, je to protizánětlivé (atb), mají ho třeba i v dm. myslím, nebo lékarna, jestli ti ho někdo koupí

autor
3. únor 2022

@hojda Bohužel, teď není nikdo, kdo by to koupil.

Zkouším i Aulin na zánět tak třeba to pomůže.... Jakmile budu moct, tak mazu na kožní, chirurgii, a případně dál k obvodakovi

lister
3. únor 2022

Tak co mate doma? Framykoin pise te ze ne. Ke doma nejaka masticka, cokoliv krome canestenu? Lhostejno zda do oka nebo nosu? Hledame neco jako bactroban, maxitrol, pimafucin...? Zanét se rozjizdi. Pokud je tam viditelny hnis, kuze nad nim bude necitliva. Muzete zkusit propichnout a vyprazdnit. Pak Desinfikovat.

autor
3. únor 2022

@lister Propíchnout to nejde - hrozně to bolí, to je ten problém. I na dotyk. Teď aktuálně ten malíček s plísní je nateklý tak, že to bolí v ponozce a v botě trpím.

Doma mám:

Incidin
Černou mast
Clotimazol

Případně Aulin a nějaké nosni kapky

autor
3. únor 2022
hojda
3. únor 2022

To fakt nemáš nikoho, kdo by ti něco koupil a donesl třeba ke dveřím bytu/domu?

autor
3. únor 2022

@hojda Ne. Doposud nosila mamka, ale teď aktuálně přes víkend nemůže. Jinak není nikdo. Tatík neochotný a partnerova rodina bydlí daleko. Kolegové jsou na tom stejně. Dobří přátelé odstěhování.

Bohužel.

lister
3. únor 2022

Tak to nepomuze. Rohlik ma Benu lekarnu. Pokud vam Rohlik vozi muzete si objednat mast pres Rohlik. Ale chce to uz neco s desinfekci.Antibiotika v masticce jsou vsechny na recept. A tady uz asi nic jineho nepomuze.

autor
3. únor 2022

@lister Podívám se ,zda vozí. Každopádně to řeší příští týden lékař. Pokud už budu fit

autor
3. únor 2022

@lister Ten Incidin ve spreji mi přijde kvalitní. Používám do kadan a nemám žádné problémy - nikdy nebyly. Narozdíl od kolegů , kterým třeba i smrdí kopýtka 🙂

lister
3. únor 2022

No jo, ale chtelo by to madt, aby prilnulo a pusobilo, zejmena v noci. Natrit, prekryt gazou a nechat pusobit.