Konizace čípku - jak to probíhá?

kristynat
12. srp 2019

Prosím jak probíhá konizace cipku? Bojím se a jak je to po zákroku?

vladys
12. srp 2019

mně dělali v celkové narkoze, pohoda, ovšem udělali to špatně a museli mi to dělat znovu už jen s lokální, ale taky to nebolelo vůbec. po zákroku jsem týden měla klidový režim, bez problémů. spíš psychika a strach z výsledků.

swan42
12. srp 2019

@kristynat celkova narkoza,max 3 dny v nemocnici kdyz nejsou komplikave, 2 tydny nezvedat nic tezkyho a dodrzet sestinedeli se vsim vsudy.
Mne to po zakroku jeste 2 dny dost bolelo...

j.a.n.i
12. srp 2019

@swan42 Tak u nas tedy rano prijimaji a odpoledne vyhazuji dom... Ja jedina jsem tam byla pres noc, protoze jsem si musela odridit 100km domu.

swan42
12. srp 2019

@j.a.n.i ja jim jeste podepisovala 2.den revers,protoze jsem tam brecela bolesti a nejem ze mi nic nedali,ale jeste nadavali co otravuju 😄
Ale kdyby se zenska treba rozkrvacela nebo se tam objevil zanet nebo cokoli,tak prece minimalne do druhyho dne se v nemocnici ma zustat... To je mi teda divna nemocnice...

lery92
12. srp 2019

@kristynat
Záleží na Tvém cytologickem nálezu.
Konizace se provádí buď v lokální anestezii ( dále v LA) nebo v celkové anestezii (dále CA)

1) konizace v LA , většinou se jedná o povrchové ošetření čípku .Operace v LA se provádí během 20 minutove operaci , kdy sedíš v koze a povídáš si s doktorem.Lacna bys měla být minimálně 6 hodin před zákrokem , v doprovodu blízké osoby odchází s cca po 2-4 hodinách z oddělení , kde ani ležet nemusíš , jen hlídají eventuelne počátek krvácení . Zde se odebírá jen krev před zákrokem a to krevní obraz , hemokoagulace

2)konizace v CA je prováděna též v cca 30 minutovém zákroku u kterého spíš .Je tedy nutné předoperační vyšetření ( u žen nad 40 let EKG , rtg plic , odběr krve (ko, hemokoagulace) , vyjádření ARO lékaře k riziku operace dle ASA.(prostě pokecas s doktorem z ARO), ten tě pak uspava.Lacni se většinou již od půlnoci , po operaci se chodí domu až druhý den .

Po obou operacích je nutné dodržet režim šestinedělí , do 14 dnů přijdou výsledky z histologie .

Pokud chceš vědět víc , piš do SZ 😉

j.a.n.i
12. srp 2019

@swan42 Fakultka v Praze, divná mi tedy nepřijde.

j.a.n.i
12. srp 2019

@lery92 Tak moje zkušenost je tedy v 7 ráno příjem, kolem 10 začínali se zákroky, byl max na 15 minut v celkové anestezii a někdy kolem páté večer pouštěli domů. Na doprovodu netrvali a přes noc mě tam nechali na mou žádost, že bych musela řídit.

kristynat
autor
12. srp 2019

Holki děkuju mám z toho nervy moje gyndarka říkala že je to povrchový a na předoperační sem byla u své obvodní

vladys
12. srp 2019

asi je to od nemocnice, mně nebrali ani krev před operací, anesteziolog nepřišel, i když jsem měla brát betablokátory, nikdo mi je nedal, do 4 hodin po zákroku šly ostatní ženy domů,. já jsem tam zůstala na doporučení přes noc na pozorování, ale nikdo mě nepozoroval :- ) ráno mě vykopli na chodbu, protože potřebovali postel. týden jsem byla doma, nemocenskou mi nedali, že není potřeba a potom jsem šla normálně do práce.
na výsledky histolky jsem čekala 3 týdny, i když už byly druhý den hotové, ale mám gyndu na jiném místě než v nemocnici.

radullah
12. srp 2019

Byla jsem teda už před 9ti lety, ale ráno jsem na lačno nastoupila, kolem poledne jsem šla na sál. V krátké celkové narkóze udělali zákrok, nechali mě vyspat na pokoji a kolem páté odpoledne jsem šla zase domů. Neměla jsem tahat nic těžkého nebo se přetěžovat a dodržet šestinedělí.

malenka3
12. srp 2019

Též fakultní nemocnice, ráno nástup, zákrok v celkové narkoze 15 minut, po vyspání odpoledne odjezd domů, omezení jako v šestinedělí. Před operací předoperační vyšetření a výsledky za cca týden, to už si nepamatuji.

swan42
12. srp 2019

@j.a.n.i aha,fakultka, tak tam je to vazne o necem jinym nez o peci co ja vim...hlavne to ukazat a naucit a ne aby se jim tam lidi tyden valeli 😄

lery92
12. srp 2019

.. Ještě dodatek .
Píšu z odborné pozice jako zaměstnanec nejmenované krajské nemocnice.Mozna je to překvapující , ale v jiných nemocnicích jste zažili něco jiného ...budiž ...nepřu se z lidského hlediska , ale rozhodně se mi ježí vlasy z toho odbornyho..
Vyjadřovat se k tomu nebudu , speciálně k případům , kdy údajně anesteziolog uspí pacientku bez odběru anamnézy...krve ...

Udělat operaci i tohoto ražení bez odběru krevního obrazu a hemokoagulace ?Jako really?Anemická pacientka ještě budiž , ale hemokoagulace ?
No, člověk se učí celý život..

j.a.n.i
12. srp 2019

@swan42 Spíš nemají pocit, že by bylo s banalitami nutné ležet několik dní ve špitále... A předoperační vyšetření jsem samozřejmě měla.

swan42
13. srp 2019

@j.a.n.i riziko krvácení, zánětu nebo dokonce sepse po zákroku mi teda nepřijde jako banalita a taky si nemyslim, že je to šance 00nic,ale pár procent to je, takže do druhýho dne by to měla bejt samozřejmost. Stejně jako po úrazu hlavy se má nechat do druhýho dne na pozorování, kdyby otekl mozek přece :D Spíš asi šetří na stravě :D

amoretspes
13. srp 2019

Já nástup ráno,po 15min na sále na dospavavi pokoj a odpol po vypití 1,5l čaje a svačiny domu a druhý den klasický do práce.
Doporučuji si v lékárně koupit hojive čípky třeba Cicattidina nebo Gynella.

vendicka
13. srp 2019

Mne to delal primo muj gyndar ve sve ordinaci, zadna nemocnice. Lokalni znecitliveni, trvalo to asi ctvrt hodky. Pak jsem si chvili posedela v cekarne a mohla jsem domu. Odpoledne jsem jeste stihla rande 🙂 Akorat si pamatuju, ze jsem se nemela moc namahat, zadny sex a koupani, jinak vse v pohode.

j.a.n.i
14. srp 2019

@swan42 Ne, to fakt neni samozrejmost, ale bud prehnana uzkost nebo snaha obsadit luzka...

swan42
14. srp 2019

@j.a.n.i tak o tom me vazne nepresvedcis 😄 prej uzkost a obsadit postele 😄 to urcite pri tom,jak na tom cesky nemocnice jsou 😄
Navic jak pice lery92 to taky dost zalezi na nalezu...
Lokalni anestezie a minimalni zasah je asi trochu rozdil oproti celkovy anestezii a rezani pres pul hodiny pri nalezu treba cin III s pocatecnima lezema 😏

j.a.n.i
14. srp 2019

@swan42 Ty zas nepresvedcis me o tom, ze v malych nemocnicich s par zakroky maji vic zkusenoati, nez v tech velkych a tedy ty velke umi na rozdil malych rizika odhadnou lepe a zbytecne netrtvaji na zbytecnem pobytu v nemocnici.

swan42
14. srp 2019

@j.a.n.i tak ja mluvim o krajsky 😄 ta mi fakt neprijde mala 😀 nevim kde si prisla na to,ze jsem byla v maly...