Operace halluxu. Kdo má po operaci?

xkbkbx
3. srp 2021

Ahoj, je tu prosím někdo, kdo má po operaci halluxu? Měla jsem operaci 16.6. levého přednoží, operace typu Chevron Osteotomie. Bez drátů, šroubů či skoby. Jen dlaha (obvaz) do 26.7. Ještě teď, měsíc a 3 týdny po operaci, mám nohu hodně oteklou, téměř neohnu palec, a cit je úplně rozhozený - jehličky pod polštářem palce a kolem nehtu (na špičce palce). Tenisku neobuju, pouze pantofle. Nosím meziprstní korektor.
Máte někdo vlastní zkušenost, kdy už to bylo ok? Díky moc!

eviicka
3. srp 2021

Ze zvědavosti se připíchnu, kdybych někdy podobný zákrok opět potřebovala. Já jsem měla operaci v 18 letech, vada byla nejspíše vrozená - pouze na jedné noze a měla jsem to tedy se sádrou na cca 6 týdnů, jen si vzpomínám, že pak po sundání sádry už to bylo víceméně OK a spíš jsem se potřebovala rozchodit.

tez83
4. srp 2021

@xkbkbx já se teda omlouvám,že neodpovim,ale mohu vědět,jak jsi přišla na to,že operaci potřebuješ?Já mám dojem,že mi palce vybočují...a vlastně nevím,jestli to řešit,popř. s kým...🤷

xkbkbx
autor
4. srp 2021

@tez83 Tady už podle mě nebylo o čem. Jednak estetická stránka, kloub zarudlý, zničila jsem si do pul roku všechny boty, silene bolel. Kolikrat jsem se musela zastavit a sednout, nezvladala jsem to na nohách dlouho (kor jako číšnice to dostávalo fakt záhul.) Na RTG na ortopedii mi zjistili že v tom kloubu už mám artrózu, jak 70 letá ženská. Takže artróza tak či tak musela pryč.

xkbkbx
autor
4. srp 2021

@eviicka Mohu se zeptat, zda se ti to vrátilo zpět?

tez83
4. srp 2021

@xkbkbx a je to bolestivé?Kam s tím?Rovnou na ortopedii nebo potřebují doporučení?

eviicka
4. srp 2021

@xkbkbx určitě se to nevrátilo do takové míry jako to bylo (nebo jako si to měla ty). Kloub je na obou nohách ale zvětšený (proto to sleduji, sklony k tomu mám), nicméně palce drží zatím rovně. Od operace jsem 23 let.

xkbkbx
autor
4. srp 2021

@tez83 Před operací bylo šíleně. Měla jsem operaci v lokální anestezii, pocitově to nebolelo, spíš to “bolelo v hlavě” když si to člověk vše představoval co tam asi tak zrovna dělají 😀 Jakmile odcházely “z povrchu” anestetika, 3 stehy při šití jsem cítila úplně naplno, to jsem vypískla bolestí. Ale jinak ok, jen prostě “mrtvá noha”. Jakmile to ale večer přišlo k sobě, to jsem myslela, že to nepřežiju. 4 dny katastrofa, bolest nepopsatelna i v klidu, musela jsem se dopovat Aulinama, Lexaurinama abych vubec zvládla usnout. Noha bolela, pulzovalo v ní, neskutečně. Chodilo se mi blbě, téměř vubec, měla jsem zkoušet po patě ale nešlo to. Pak to začalo byt lepsi a lepsi. Po tydnu už se to zlepšovalo. Šla bych na to znovu, protože to jak za estetický výsledek, tak o správnou chůzi (skrz to držení tela, ramen, a následné migrény na které jsem trpěla 4x do týdne) vážně stalo. Od operace (necelé měsíc a půl) mě bolela hlava pouze 3x. 🙏🏼 Takže pokud Vám noha otravuje život z jakéhokoliv hlediska, stojí to za to.

goovana
4. srp 2021

@xkbkbx mám za sebou operaci obou halluxu/2016
A cit na prave noze je stále mizerný

xkbkbx
autor
4. srp 2021

@eviicka Máte nějaké foto pro představu, do jake míry se to vrátilo? 🙏🏼 děkuji moc!

xkbkbx
autor
4. srp 2021

@tez83 Objednala jsem se v Brně přímo na ortopedii kterou jsem si vybrala, bez doporučení. Byla jsem na Poliklinice Zahradníkove. Ortoped se na me podíval, poslal me na rentgen, prohmatal nohu, ozkoušel omezení rozsahu pohybu, zvolil typ operace a naplánoval termin.

tez83
4. srp 2021

@xkbkbx popis mě teda vyděsil!🤣Ale asi se také objednám...nemám to tolik,ale občas mě ta vybocena část v některých teniskach dost bolí...🤷Pořád to odkládáme.Nyni jsem doma na mateřské,a nemocnici máme přes silnici,tak si říkám,že bych tam mohla zavolat...takže moc děkuji za info.A přeji ať jsi brzo fit!!!

themuffin
5. srp 2021

@xkbkbx Ahoj, já byla na operaci před 12 lety. Hallux zřejmě vrozený (pomohla i sádra ve 3 letech). Operace byla náročná, rekonvalescence ještě náročnější. Kloub je stále dost bolestivý, přišla jsem o veškerou pohyblivost v kloubu (takže podpatky neobuju vůbec) a navíc má tendenci růst zpátky - musím nosit korekci.

tomasmrocek336
15. únor 2022

@goovana ja hallux neviem či mám ale vyzera to nejak takto a boli topiť dlhším chodení ale neriešim to zatial