Hrazení zdravotního pojištění. Kde se hlásit?

delphine1
7. pro 2021

Zdravím maminky,
Určitě to již některá řešila, a u nás se dovolat na úřad práce je skoro nemožné tak zkouším i tady 🙂
Momentálně jsem doma s 1,5 letým synem, rodičovský příspěvek mám nastaveny tak ze konci teď v prosinci. Přelom prosinec leden čekáme druhé dítě.
Ja nárok na pobíraní ppm tentokrat nemám ( listopad 2020 mi vypršela smlouva na dobu určitou, takže nejsem ani v ochranni lhůtě), takže jsme se s manželem dohodli ze ppm bude pobírat on od ukonceneho 6nedeli, v práci mu s tím vyhoví. Až vybere těch 22 týdnu tak ja začnu zase pobírat rodičovský příspěvek na mladší dítě.

Teď mi jde o to kde se mám hlásit aby mi toho půl roku někdo platil pojištění, nebo nemusím vůbec? Normálně je rodicak do 3 let dítěte. Tak si nejsem jistá.
Alternativa je se přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, anebo na pojišťovnu jako osoba celodenne pečující o dítě. Jen si nejsem jistá jestli z toho musím vůbec něco řešit, nebo si vystačím se starším synem a rodicakem na nej.

Pochopitelně se snažím dovolat na úřad práce kde by mi to řekli na 100%, ale zatím neúspěšně :D
Děkuji

bousovka007
7. pro 2021

@delphine1 můžete být vedena jako osoba pečující o dítě do 7 let. Nebudete hradit zdravotní a sociální odvody, ale také se vám tato doba nebude počítat do období, které jste odpracovala pro odchod do důchodu.
Manžel může pobírat peněžitou pomoc v mateřství až po skončení šestinedělí. K tomuto datu podepíšete dokument o převzetí dítěte do péče.
Vy můžete od ukončení stávající rodičovské být výše zmíněnou osobou pečující o dítě do 7 let. Peněžitou pomoc v mateřství může začít pobírat až manžel (zkrátka si o ni nezažádáte).

bousovka007
7. pro 2021

Jen pozor na měsíc, kdy vám rodičovský příspěvek končí a kdy máte termín porodu. Resp. kdy skutečně k porodu dojde. Rodičovská se vyplácí zpětně, tudíž pokud by vám například končila v prosinci a poslední platba by vám měla přijít v lednu, vy jste v lednu porodila, tak pracovní úřad lednovou platbu nevyplatí, protože rodičovský příspěvek je možné pobírat jen na nejmladší dítě v rodině

delphine1
autor
7. pro 2021

@bousovka007 tak zrovna v tom případě: porod v lednu, příspěvek do prosince by to správně vyplatit měli, ne? Protože je to příspěvek za prosinec, stejně jako výplata od zaměstnavatele chodí zpětně.
Kdyby jsem stihla porodit v prosinci, jo tak to je jiná to pak chápu…
V každém případě teď už by se stejně mělo dat požádat o jednorázové doplacení rodičaku. Jen musím zjistit jestli to jde i zpětně

Jinak jop zbytek vím, jen si nejsem jistá jestli se musím hlásit, nebo mi to pojištění od státu bude platit na staršího syna i bez toho.

delphine1
autor
7. pro 2021

@delphine1 tak zpětně to zjevně jde, resp až po narození nového přírůstku, jediné co řeším je to pojištění 🤷‍♀️