Lze biologického otce zbavit otcovství?

niky1998
5. srp 2019

Ahoj. Nenašla jsem vhodnou diskuzi tak k věci. Mám dceru s bývalým přítelem. Odešla jsem od něj, když malé byly 4 měsíce. Do určité doby si ji bral né často ale bral. Hodnekrat měl problém zaplatit výživné, teď sice platí jak má pár měsíců, ale malé dluží na alimentech cca 5000,- (přesně nevím.) Malé budou v listopadu 2 roky jenže posledních pár měsíců si malou skoro nebere. Nemá o ní zájem skoro. Na malou se zeptá jak kdy většinou mu pisu sama. Už rok žijí s jiným přítelem a malá má k němu pěkný vztah i on k ní. Začala mu říkat tati a když jsem dávala malou bývalému, tak hrozně plakala a chtěla jít za mnou. Nemá k němu otcovsky vztah a já bych se chtěla zeptat, zda bych mohla bývalého přítele zbavit otcovství, když mala ho vůbec nezná, nechce být v jeho náruči, zkratka nebere ho jako svého otce. Nechci dělat malé zmatek v hlavě a zbytečné ji nutit k člověku ke komu nemá vztah. Děkuji

kittyy17
5. srp 2019

@niky1998 jedinou cestou je, kdyby současný přítel chtěl tvou dceru adoptovat, a skutečný otec s tím souhlasil

aurelie34
5. srp 2019

@niky1998 o tom nemůžete ale rozhodnout vy. Otcovství se musí zreknout její biologický otec. Pak by šlo zapsat vašeho přítele jako otce, ale musel by si dceru adoptovat. Není to tak jednoduché a vleklo by se to dlouho. Moc nevěřím že by se chtěl její vlastní otec dobrovolně zreknout svoji dcery, ale neznám ho. Musíte to probrat s ním.

anina32
5. srp 2019

@niky1998 Mám zkušenost, není to jen tak. První krok je zbavení otce rodičovské zodpovědnosti, řeší to soud, vyjadřuje se k tomu sociální pracovnice, otec je samozřejmě účastníkem řízení, musí být pádný důvod. Pokud soud rozhodne, že ho zbaví rodičovského zodpovědnosti, ztrácí právo o dítěti rozhodovat, ale zůstává mu povinnost platit výživné. Tento krok se dá v případě změny okolností a rozhodnutim soudu ještě vrátit. Dalším krokem je osvojení dítěte novým partnerem. My jsme to začali řešit po svatbě, ale na sociálce nám řekli že musíme být minimálně rok manželé, jinak to soud neschválí. Tak jsme ještě rok čekali. Samotné osvojení se řeší samozřejmě opět u soudu, byl potřeba posudek ze sociálky, z manželova zaměstnání, ze zastupitelství obce kde žijeme, od manželova obvodního lékaře, od dětské doktorky dítěte, že školy. U soudu vypovídal i syn, v této době mu bylo devět. Předvolán byl i bio otec, který se ovšem nedostavil. Manželovi bylo zdůrazněno, že osvojení je nezrušitelné, teoreticky pokud by jsme se v budoucnu rozvedli, měl by povinnost platit na dítě výživné, už by se to nedalo zvrátit. Všichni jsme souhlasili. Kromě nového příjmení dostal syn i úplně nový rodný list, v kolonce otec je uveden můj manžel, o tom že to někdy bylo jinak není nikde ani zmíňka, změnili mu i rodného číslo, čtyřčíslí za lomítkem má nové. Prostě není to jen tak a pokud k tomu nemáš opravdu pád na důvod tak to nedělej.

niky1998
autor
6. srp 2019

@kittyy17 to jsem si na 100% jistá že by s tím nesouhlasil. Ale tak nevím co dělat on je pro malou jako cizí.

niky1998
autor
6. srp 2019

@aurelie34 nezrekne se jí ale ona ho vida strašně málo. Neví kdo vůbec je a ještě když s ním má strávit víkend. Chci si s ním osobně promluvit a říct mu to. Malá je zvyklá na mého přítele a jeho bere jako otce.

mimi1004
6. srp 2019

@niky1998 Je to i jeho dcera nejen tvoje. A třeba není chyba jen na jeho straně. Vysvětluješ ji, kdo její pravý otec? Nebo na to kašleš? Já na jeho místě bych tě poslala někam. Nemůžeš mu ji sebrat jen pro to, že ty chceš. A nedávno tu byla diskuze, kde se už plnoletá slečna ptala, jak vymazat z RL adoptivního otce a zapsat zpět biologického. Aby to za 16 let díky tobě tvá dcera neřešila taky...

pajamo
6. srp 2019

Nemůžete otce zbavit práv jen tak, že se vidí málo a malá.k němu nechce a vy máte zrovna náhodou chvíli náhradu. Je to stále biologický otec, dítě je i jeho i když se tolik nestará a pokud by nerozhodl soud že je k tomu důvod, což není tak máte smůlu.

leniczka23
Autor odpověď smazal
Zobraz
zelenaesmolda
6. srp 2019

@niky1998
podle me je tohle hodne predcasne a uspechane,jsi s tim novym chlapem teprv rok,to je docela kratka doba na to,abys mu sverila otcovstvi sveho ditete.
co kdyz se za rok rozejdete?co budes delat pak?ja bych to nechala tak jak to je,prijde mi to nefer i vuci male.

barulina
6. srp 2019

Jde to ale jen to slozity proces. Kdyby souhlasil asi by to alo jednodusejo, ale polud ne tezko ho zbavis otcovstvi. To ze dluzi na alimentech nic v ppdstate neznamena

luckavolosyn
6. srp 2019

Ahoj teď jsme to doresili. Změnily se zákony a všechno je jinak. Jestli chceš info nápisu

leilinka1234
6. srp 2019

A za 3 roky budeš na úřadech řešit, jak vymazat současného "adoptivního" pseudotátu, když na řadu přišel novej Pepa Vomáčka? 🙂 ujetý...

adelakasova
6. srp 2019

Ahoj, jak už se tu psalo se zbavením otcovství by musel souhlasit bio. otec. Navíc po roce mi zatím přejde že je brzy. Beru to z mého pohledu sama mám úžasného adoptivního tátu, mamka stejně jako vy od biologického odešla když jsem byla malá. Nejevil zájem si mě brát co si pamatuji vzal si mě jednou. Sama jsem adoptivnímu tátovi začala říkat tati nikdo mě nenutil, prostě jsem to tak brala. Když jsem byla starší abych to pochopila jak se věci mají tak mi rodiče řekli že adoptivní táta není vlastně můj táta. Ale jestli biologický otec má zájem si jí brát rozhodně bych mu nebránila, jen bych nějak pořešila to že k němu nechce chodit třeba že by jste šli někam spolu aspoň ze začátku. Navíc si myslím že jestli už váš ex má svojí vlastní novou partnerku tak časem třeba ztratí zájem sám. Ať se pak dcerka rozhodně sama zda biologického otce chce vídat nebo ne. Jen pak pozor až se třaba budete vdávat, tak kvůli změně příjmení dcery bude muset dát taky souhlas aby jste měli stejné pokud se teď jmenuje příjmením po otci. Jinak já taky mám pořád v RL biologického otce a ničemu to nikdy nevadilo ani u doktorky normálně se mnou chodil adoptivní.

widowblack
6. srp 2019

Otcovství ho nezbavíš , jediné co můžeš tak se provdat , po cca pů roce ( lepší je po roce manželství) podat žádost o osvojení( adopci) ale to musí tvůj manžel . Samosřejmě že sbtím biolog musí souhlasit pokud nesouhlasí tak máš asi smůlu a nebo to bude na delší lokte.ale ovšem není to jednoduché - bude Vas navštěvovat socialka, tvůj muž bude muset jít na psyh.posouzení a testy a i pak vy všichni aby si sociální pracovník posoudil zda ke váš vztah pevný a má budoucnost . A posléze mu soud přiklepne malou a pak jeste budete mít jedno stání ( každý okres to má jinak a soudce taky) na to aby se osvojení udělalo nezrušiténé . A příjmení holce můžeš po písemném souhlasu biologického změnit hned po svatbě . Vím to přesně protože už rok tím procházíme my s manželem a 11ti letou dcerou . Tam mám výhodu že holka už sama řekne a už se k názoru přiklání jak ti co posuzují psychologickou stránku tak sociální pracovníci. Uffff to je dlouuuuhá odpověď .

widowblack
6. srp 2019

@aurelie34 dlouho ne , pokud spuhlasí je to cesta cca na rok / rok a pul - záleží jak je spud zahlcen a jak budou připraveni s podklady a různými psychologickými a lékařskými vyšetřenímy- manžel musel být i vyšetřen od obvoďáka že není nemocný a jeho zdr. stav mu umožňuje osvojení)

widowblack
6. srp 2019

@adelakasova tak problém může nastst třeba když bude bio nákej hajzl a pak po dítěti jako po příbuzném půjdou lichváři a kdo ví co ještě a tí nemyslím jen v útlém dětském věku ale i až nude dítě dospělé ... to je třeba strašák u mě a když můj muž přišel s tím že po svatbě chce moj holku osvojit tak sem souhlasila i jen pro to aby sme byli úplná a pevná rodina i co se týče administrativních vazeb ale i z toho důvodu co mám v sobě strašáka ... ale to je jen můj názor a ostatním jo nevnucuji a neříkám že by se někdy mohla ta situace stát ale i tak se tojo bojím 😉

adelakasova
6. srp 2019

@widowblack to chápu, tak každý má situaci jinou 🙂 My jsme právě když mi byli kvůli osvojení na úřadu a úřednice říkala že je to zdlouhavé a že když mi za chvíli bude 18 tak je to "zbytečné", navíc už v té době měl můj otec manželku a druhé dítě, takže já pro něj opravdu byla ta poslední. Navíc myslím že v mém případě mě dohledat už by stálo dost námahy v případě nějakých dluhů.

widowblack
6. srp 2019

@adelakasova tak v případě skoro plnoletosti to je asi jiné a pokud víš že má bio nějaké zázemi a dluhy atd nehrozí to je asi taky jiný .. já u ex nevím čeho se bát .... i když už asi ne ale jak už o něm vím že exekuce už měl tak mě asi už nezajímá zda se polepšil

niky1998
autor
6. srp 2019

@adelakasova no řeknu to tak ze začátku co se snažil ještě mě získat zpět tak za malou chodil. Jenže pak po čase přestal. A neříkám že hned chci zapsat něho přítele jako náhradního tatínka, zkrátka já mu malou vyloženě musela nutit. Když třeba mu nabídku aby si ji vzal na víkend tak buď pracuje nebo něco už má. Plus má ještě jedno dítě o které také nejeví zájem.

adelakasova
6. srp 2019

@niky1998 Tak to bych to asi zatím neřešila. A asi bych mu malou nenutila, vzhledem k tomu že k němu ani nechce :/ Uvidíte později až budete řešit osvojení přítelem/manželem zda dá souhlas nebo ne.

luckavolosyn
6. srp 2019

@niky1998 řeknu ti to asi takhle, pokud on sám nepůjde na úřad nebo nebudeš mít právníka a tak 2 roky na byrokracii tak si bez sance

zelenaesmolda
6. srp 2019

@niky1998
tak pokud pracuje tak bych to nehodnotila jako nezajem o dite,z neceho zit musi ne?