Matrika před porodem v manželství. Kdy jít a na kterou matriku?

mishell56
31. led 2021

Ahoj holky,
prvního syna mám s jiným mužem, než se kterým teď čekám druhé dítě. U syna jsme nebyli sezdáni, takže se šlo asi dva měsíce před porodem na matriku, nahlásili jsme jména a otec syna musel podepsat otcovství a řešilo se příjmení. Teď jsem ale vdaná a s manželem čekáme miminko. Zajímá mě kdy se musí na matriku nejpozději ohledně jmen (příjmení, otcovství je mi jasný, že se neřeší) a taky mě zajímá na kterou. Tam, kde máme trvalý pobyt nebo na matriku porodnice ve které se mimčo narodí? Máme trvalý pobyt Brno-venkov a porodnice je Brno-město. Děkuji moc

surikata131
31. led 2021

@mishell56 manželé na matriku před porodem nejdou, jaké budou mít děti příjmení máte přece v oddacím listě, na tom jste se domluvili před sňatkem. V manželství když žena porodí, otcem je automaticky její manžel.

lucifux
31. led 2021

Byla jsem na tom úplně stejně, první s jiným mužem, svatba a potom druhé. Nikde jsme u druhého nebyli. A o přijmení dětí se rozhoduje papírama který dokládáš před svatbou.

martiniquest
31. led 2021

Na matriku pred porodem manzele nechodi. Jen v porodnici po nas chteli tusim oddaci list a sami posilali matrice oznameni o narozeni ditete. My si pak jen vyzvedli rodny list.

mishell56
autor
31. led 2021

@surikata131 Však v otázce píšu, že příjmení a otcovství je mi jasný, jde mi o nahlášení křestního jména nebo jmen.

mishell56
autor
31. led 2021

@lucifux Já se neptám na příjmení ani otcovství 🙂 ale jména - křestní...ok, koukám, že to není v otázce jasné

mishell56
autor
31. led 2021

@martiniquest Dobře a jména, křestní jste hlásili kam, kdy?

dagmaris
31. led 2021

@mishell56 v porodnici až ... se ptají na příjmu a pak to odesílají na matriku, v manželství je to pohodička 🙂

martiniquest
31. led 2021

@mishell56 V porodnici, po porodu

tynka9
31. led 2021

@mishell56 křestní jména řešíš jen v porodnici - u nás mají na webu přímo formulář, kam jsme psali, na příjmu jsme odevzdali. U nás ještě teda chtějí i oddací list, pošlou vše na matriku a přímo v porodnici nám předali i rodný list, nikam jsme už nemuseli.

martiniquest
31. led 2021

*na jmeno (chlapecke ani nechteli, kdyz jsme rekli, ze cekame holku) se ptali uz pri prijmu, ale nebyli jsme si jisti, proto az po porodu. Vubec neni tvoji povinnosti hlasit jmeno hned. Na rozmyslenou mas, tusim, 30 dni (mozna ten termin neni presny, kdyz tak me nekdo opravte)

mishell56
autor
31. led 2021

@tynka9 Tak to je super, já myslela, že alespoň ty jména budeme muset hlásit předem, mrknu zda taky porodnice nemá formulář 🙂

palja
31. led 2021

@mishell56 rodila jsem taky v Brně,v manželství. Křestní jméno jsem řekla až v porodnici, ve všední den přišla do porodnice paní z matriky, chtěla vědět jméno dítěte a oddací list,sama to tam nahlásila. Pokud máte normální jméno pro dítě,tak to nahlasite až při porodu, pokud máte nějaké neobvyklé, cizí jméno,tak to musí odsouhlasit matrika dopředu.

mishell56
autor
31. led 2021

@palja Děkuju, máme typicky české jméno 🙂

lucifux
31. led 2021

@mishell56 to s sebou do porodnice musíš mít prohlášení o jménu. Mě to vždy dali formulář na gyndě, já si jen vyplnila a zabalila do tašky do porodnice. Odevzdává se na příjmu i s průkazkou a oddacím listem.

palja
31. led 2021

@lucifux já jsem žádné prohlášení o jménu neměla, ještě jsem si schválně volala do porodnice a na matriku kvůli tomu, protože jsem se o tom dočetla na internetu. Říkali, že žádné takové prohlášení nepotřebuji a nikdo ho po mně nechtěl.

hezz17
31. led 2021

@mishell56 hlasi se v porodnici, obvykle pred porodem. Na treba hlasila jen kluka, holku jsem proste porad nevěděla😀 mas az 30 dni po porodu na nahlaseni jmena. Krestniho.

priefi
31. led 2021

@mishell56 jména stačí říci v porodnici, na matriku budete muset jen pro rodný list, který bude hotový cca do týdne od porodu. RL bude na matrice pod kterou patří místo porodu.

lucifux
1. únor 2021

@palja tak to má asi každá porodnice jiné.

veroniquecz
1. únor 2021

@mishell56 na stránkách fakultky je přímo formulář, kde se jména vyplňují. A plus se hlásí ještě na příjmu. Sebou tvůj rodný a oddací list.

veroniquecz
1. únor 2021
palja
1. únor 2021

@lucifux ano máte pravdu. A je to opravdu divné, paní tady dala odkaz na formulář přímo fnbrno, ten jsem nevyplnovala a na jméno dítěte se mě ptali až na porodním sále.

lucifux
1. únor 2021

@palja já vždy dostala formulář od dr. který jsem si doma vyplnila a dala v porodnici společně s oddacím listem.

veroniquecz
1. únor 2021

@palja já ho poprvé taky neměla, asi teď nějaká Novota 🤔🤷🏻‍♀️

surikata131
1. únor 2021

@veroniquecz taky jsme měli vyplněný podobný formulář, podepsaný oběma rodiči

mishell56
autor
1. únor 2021

Moc děkuji 🙂

mazanamatka
3. únor 2021

@mishell56 Také jsem křestní jména vyplňovala až na formuláři v porodnici, společně s oddacím listem poslali z porodnice na matriku, matrika na základě těchto podkladů vystavila nový rodný list pro miminko a poslala nám doporučeně (vč. oddacího listu). Případně je možné zavolat, a vyzvednout na matrice osobně.