Nepřechýlené příjmení pro holčičku po porodu. Automaticky po mně nebo žádat o změnu na matrice?

m_aa
1. bře 2024

Ahoj!

Máte někdo zkušenosti s tím, jestli, když by se nám narodila holčička, tak dostane příjemní nepřechýlené po mne nebo automaticky s -ová a my si budeme muset zažádat o změnu na matrice až po porodu?

Děkuju ☺️

verunnaj
1. bře 2024

@m_aa záleží jak jste si to zvolili při svatbě 🙂 my to teď vyplnovali 🙂

m_aa
autor
1. bře 2024

@verunnaj Nám bylo řečeno, že holčička bude když tak s -ová a my si budeme muset zažádat, že to jinak nejde. Tak se pídím, jestli to měl někdo jinak si říkám..🙂

palja
1. bře 2024

@m_aa sestra porodila dceru a ová jí nedala, nikde si nežádali.

garfa4
1. bře 2024

Já jsem do papírů vyplnila příjmení bez -ová (plus v té době musel být uveden duvod). Sice sestřička mi (přímo při porodu) říkala, že to nejde, tak jsem jí jen řekla, že jde a víc to neresila.

adrianka78
1. bře 2024

I když jsme si zvolili, že dcera bude bez koncovky -ová, tak v porodnici na to nebyl brán zřetel a dcerka dostala příjmení s -ová a následně jsme museli změnit🤷‍♀️Takže se chvíli jmenovala jinak než my s mužem🙈

badyr
1. bře 2024

@m_aa mám příjmení bez -ová, údajně dcera musela mít ová a následně se žádalo o změnu. Matrikářka chodila přímo na šestinedělí takže dcera byla -ová asi 2 dny, z nemocnice už odcházela se správným příjmením.

no1
1. bře 2024

Taky jsem bez -ová a dceru v porodnici museli zapsat s -ová, změnili jsme to při žádosti o rodný list

Paradoxně známá, která vdaná není, její holčicka má příjmení po tatínkovi rovnou z porodnice bez -ová
Tam bych to viděla, že si to vyřídili při tom souhlasu o příjmení u nesezdaných před porodem

verunnaj
1. bře 2024

Tak to se omlouvám, asi to bude nějak nově. 🙂 napadá mě matrika?

aaaa15
1. bře 2024

@m_aa Kamarádka si při svatbě rovnou zvolili, že jejich budoucí dcery budou po narození stejně jako ona bez -ová. A obě holčičky pak měly příjmení v porodnici rovnou bez -ová. Její sestra to měla u dětí stejně. Takže by to určitě mělo jít.

gruyerre
1. bře 2024

@m_aa koukni do oddacího listu, tam je napsáno, jaké příjmení budou mít děti. My jsme při svatbě bohužel nemohli rovnou napsat dceru bez ová, už nevím, proč to nešlo, takže se to řešilo až asi týden po narození na matrice. Ale je možné, že u novějších sňatků už to může být jinak.

rejalin
1. bře 2024

Mně napsali příjmení dcery bez -ová v porodnici. Omylem, měla to mít normálně. Když jsme to potom řešili, tak se zmiňovali, že stejně by to na matrice neprošlo a napsali by to normálně s -ová. Tudíž z toho předpokládám, že musíš zažádat na matrice, jinak je fuk, co ti napíši v porodnici..

konidana
2. bře 2024

Google rika ze od 1. ledna 2022 není u práva zápisu v nepřechýlené podobě žádná podmínka.

Novela zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, totiž dává všem variantám příjmení zelenou.

martinka0209
3. bře 2024

Já jsem si o to žádala ještě před porodem,že bude bez ová,ale příjmení má po otci

hana1210
3. bře 2024

@m_aa ahoj máme holčičku a nemá ová, pouze jsme na matrice nahlásili, že chceme příjmení bez ová.

dashyyy
4. bře 2024

Jsem bez ová a nikde jsem nic nehlásila, ale asi jsme to psali do dokumentů při svatbě, že i holčička případně bude bez ová, ale při porodu fakt nikdo nic neřešil a z matriky přišel RL správně