Oddací list do porodnice. Na co všechno je?

rhissa
22. únor 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala, na co všechno Oddací list v porodnici bude. Protože mám totiž manžela cizince a i já mám tudíž příjmení bez -ová, chtěla bych, aby i má případná dcera měla stejné příjmení. Na oddacím listě v kolonce příjmení společných dětí mám ale ovšem mužský - ženský tvar příjmení (tzn. s -ová). Je tedy Oddací ist v porodnici opravdu pouze na určení otce dítěte, anebo mi i u holčičky dají automaticky příjmení s -ová? A pokud to udělají, budu to moct nějak změnit?

Předem děkuji za odpovědi.

Kateřina

klokanka31
23. únor 2021

@rhissa Když jste se brali, tak jste museli na matrice zapsat v jakém tvaru se budou jmenovat vaše děti. Mělo by to být psané i v oddacím listu. Podle toho matrika bude vědět, jaké jméno do rodného listu napsat.

glk
23. únor 2021

Budete pak muset jít na matiku a příjmení si tam zadat bez ová.. Automaticky se narodí s ová... Aspoň tak nám to říkala paní na matrice.

klokanka31
23. únor 2021

@rhissa Nechápu proč jste před svatbou do papírů nenapsali že děti budou bez ová... Takhle to je zbytečné běhání navíc...

jiss
23. únor 2021

@klokanka31 protože to podle českých zákonů nejde. Tak nám to řekla matrikářka, když jsme se brali.

mysh_me
24. únor 2021

@klokanka31 do oddaciho listu to zapsat nejde, chtela jsem a zkousela to na nekolika matrikach a presne jak pise @jiss, neni to ze zakona mozne.
V porodnici podle oddaciho listu urci otce a to prijmeni pro dite, matrika vystavi rodny list na jmeno s -ova, a pak musi oba rodice na matriku podepsat zadost o zapsani jmena bez -ova, a matrika udela novy rodny list. Debilni, ale jinak nelze...