Bude můj syn problematický ve školce/škole?

23. bře 2024

Ahojte, obraciam sa na vas skusenych.

Mam 3 rocneho syna, teda bude mat 3 o 2 tyzdne. Dobskolky pojde az v 4,5r. Preco? Lebo nemame miesto, ani u nas, ani v okolitych, kde beru iba svojich. Chodime ale na kruzky 2x tyzdenne.

Moj syn od narodenia je pokojny chlapcek, pocuva, da sa s nim dohodnut. Ak mu poviem nezjedz lizatko, tak dovtedy ho bude drzat, kym mu to nedovolim.
ALE, na kruzku je uplne iny. Nepocuva ucitelku, robi si velakrat co chce, ak pracuju s pieskom, tak ho rozsype, zje plastelinu, proste, ako keby nebol moj syn.

Syncek je madarsky hovoriaci, kruzok je v slovencine. Niecomu rozumie, ale nie vsetkemu. Podla vas je to kvoli tomu? Dost sa aj hanbim, lebo ostatne deticky pekne pracuju - su ale slovaci.

Co mam robit? 😪 Ja mam normalne vycitky svedomia a tlaky na hrudi, ze nieco nerobim dobre.

veronicka89
23. bře 2024

Většinou to funguje naopak...takže já budu za tu zlou a vidím problém v učitelce...

Mimochodem chtít od 2 letého aby fungoval na kroužku je celkem scifi ne ?

Jako můj by si hrál 10 min s plastelínou a zbytek vymyslel nesmysly.... 😀 vůbec si nedělej starosti pokud je jinak v pohodě...treba je to na něj třeba nuda...nebaví ho to tak dlouho...nebo ho učitelka neumí zaujmout...vůbec si nelam hlavu...jo a jazyk v tom podle mě nebude...pokud neco rozumí ...

zmrzlinka
24. bře 2024

Když mluví maďarsky a bude chodit do slovenské školy,tak logicky problémy mít bude.
A jinak se podle mne chová jako normální dítě.Je ještě malinkej....

klpoiu
24. bře 2024

Problem je v jazyce. On proste nerozumi, tak si jede po svem. A očividně mu to dela velky problém, ze jim nerozumi. Nevi proste co se po nem chce. Nenechavala bych ho tam, trapi se.

kristyn86
24. bře 2024

Za me je jeste maly,aby poslouchal jak hodinky na krouzku,kde je navic jiny jazyk a on nerozumi a tak si to dela podle me dle sebe. Ja bych volila jiny krouzek,kde by si byla s nim. Dal si myslim,ze takovyhle prcek ani nepotrebuje krouzek,stacilo by,aby ty jsi s nim chodila hodne mezi deti na hriste,na pisek,do hernicky,na prochazky. I v beznem prostredi uslysi tedy slovenstinu. Jinak pokud neni jeho rodnym jazykem,tak myslim,ze ze zacatku trochu problem bude,no...Jinak do skolky az ve 4,5 letech? A jina alternativa? Jak pujdes do prace? Soukroma skolka,firemni skolka?

alubif
24. bře 2024

Proč mluví jen maďarsky? Ty mluvíš slovensky, chodit bude do slovenske skolky, předpokládám, že chlap maďarsky. Ty na něj mluv slovenský a aby on s tebou mluvil slovensky. Když budete mluvit všichni spolu jako rodina, tak se dohodnete jakým jazykem budete mluvit. Ale pokud bude chodit do slovenských institucí, měla by převažovat slovenština.

krisstina93
24. bře 2024

Problém bude jazyková bariéra? Proč nemluví slovensky, když bude chodit do slovenské školky? Bez toho dorozumění se tam bude mít velký problém, my mame ve školce chlapečka, co umí jen polsky a není to nic moc, hlavně ty začátky byly strašné, on nerozuměl dětem, děti nerozumely jemu, učitelka nevěděla co ji říká, on zas nechápal pokyny. Musel se aspoň základy naučit, jinak by byl odstrceny. Jinak je malý no, já s takhle velkými dětmi na žádné kroužky nechodila, nedokázali se soustředit a dělat co mají. Precejenom batole a 4 a půl lety je obrovský rozdíl, mám doma dvouletou dceru a 4,5 leteho syna a to je úplně jiný svět, se synem už člověk dohodne pomalu jako s dospělým a to byl v batolecim věku taky dost náročný.

ninive211
24. bře 2024

Ty jako Slovenka na něho máš mluvit slovenský, pokud (jak jsem pochopila) žijete na Slovensku. Chlap ať na něj mluví klidně maďarsky. Na kroužek bych se klidně vypadla, ono to většinou je spíš pro odreagování maminek a aby se seznámili s jinými maminkami, děti do 3 let tady ty skupinové kroužky de facto nepotřebují,takže pokud se tam necítíš komfortně a nepřijde ti,že by zo synovi přinášelo nějaký benefit, vykašli se na to

autor
24. bře 2024

@kristyn86
@alubif
@krisstina93
@ninive211 so slobevnvinou je tak, ze hobori lepsie, ako slovenski kamosi v jeho veku. Rozumie, a hovori cisto. Nie plynule, ale 2g3 slobne vety iba. Rozpravam sa s nim aj ja, aj manzel.
Ja som sa mimochodom tiez naucila az v skolke/skole, rosicia sa ale so mnou vobec nerozpravali po slovensky a kamosov som tiez mala madarov. A som tu. Slovencinu ovladam. Ja vo veku mojho syna som nevedela ani ň po slovensky.

kristyn86
24. bře 2024

Tak proc pises,ze slovensky rozumi malo? Kdyz je na tom lepe nez rodili Slovaci v jeho veku? Tak tim padem to nebude rozlisnym jazykem. Ale je proste malicky,jeste se bude vyvijet,dozraje. Vubec bych se ted netrapila tim,ze by mel potize ve skolce.

mourovatakocka
24. bře 2024

Marně přemýšlím, co by dělaly moje děti na kroužku, kde by na ně někdo mluvil v jiném jazyce. Nemám na mysli kroužek s výukou angličtiny, ale prostě jen jinak mluvící učitelka. Mám neurčitý dojem, že by se nudily a když se nudí, obvykle buď odchází, nebo páchají nepravosti.

zmrzlinka
24. bře 2024

A proč když stě oba Maďaři a mluvíte na dite maďarsky chcete aby chodil do slovenské školky.....tak ho dejte do maďarsky.....Jak im bude rozumět?Neříkej mi ,že umí slovensky když to doma neslyší.....

la_amanita
24. bře 2024

@zmrzlinka
Slyšela jsi už někdy o maďarské menšině žijící na Slovensku? Nebo třeba u nás o polské ve Slezsku? To je úplně normální situace, ty děti se jazyk převažující v okolí naučí nejpozději v institucích.

xxx3d
24. bře 2024

poradím ti, úplně jinak, než bys čekala asi 🙂
užívej si to.

užívej si, že si hraje, objevuje, i to, že neposlouchá, tak jako doma, protože nakonec není doma, je na kroužku pro batolata 🙂
je škoda, že nemáš možnost dát ho do školky, do dětské skupinky, protože ten kolektiv dětem někdy chybí a když ho mají, jsou jako střely.
🙂

evaviki
25. bře 2024

@la_amanita jo.a pak máš na VS spoluzacku, která slovensky temer nerozumí. Hele fakt ne tohle, zijou v SR,ma jít do SR školky,tak jako rodič budu chtít, aby slovensky umel ještě před a netrapil se tam. Já taky naučila syna český před skolkou. A to je čj a sj podobná, kdežto maďarština se sj absolutne ne. Nebo ho můžou dát do školky, kde se mluví maďarsky. Ale zbytečný ho trápit, kdyz nemusím

autor
26. bře 2024

Fuu, zeny... Ja teraz so zdvihnutym obocim citam, co mi tu niektore pisete. Je vidiet, ze ovladate iba 1 jazyk. Ja som zila s madarskymi rodicmi v madarskom prostredi, a chodila som do slovenskej skolky. Sme madari, ale zijeme na SK, syn ide slovenskej skolky, skoly, kde sa nauci. Je sikovny. A ano, predstavte si tu niektore, ze rozumie aj po slovensky. Velakrat, aj ked iba jedno/dvoj/trojslovne, uz mi odpoveda v slovencine. Wwwaaaau, ze? A pri tom po madarsky uz melie 0-24. A dokonca si dovolim tvrfit, ze po slovensky vie LEPSIE, ako jeho niektori slovenski kamosi. 3 ROCNI!!!!

Kiezby sme aj my mali take stastie, ze sme sa narodili tam, kde sa rozprava iba 1 jazykom, a to statnym. Ale chvala Bohu. Mame este vacsie stastie, ze fungujeme 0-24 v dvoch jazykoch. 2x som clovekom. ;) a tu to nekoncim. Mam aj skusku z AJ na B2. A nie statnice. Huuuha. Skandal. 😂😂😂

Ach, zeny, zeny.... 🤦🏻‍♀️ Skoda tu pisat. Fakt.

Tie, ktore ste mi odpovedali na otazku, dakujem. ❤️

Prajem vsetkym lasku, stastie a empatiu.

kristyn86
27. bře 2024

Vis co zpusobilo narazky a odpovedi na tu rec? Ze jsi v uvodnim prispevku psala,jestli se syn nechova spatne prave z duvodu jazykove bariery. Ze necemu ve slovenstine rozumi a necemu ne. A proto se to zacalo resit. Hlavu vzhuru 😉

mourovatakocka
27. bře 2024

Hele jaké wau a fuu? Já teda nevím, co tě tak rozhořčilo, ale samotnou tě napadlo, že může jít o jazykový problém, a nejspíš i jde, ale budeš reagovat takhle? Dělat z nás neempatické stvůry? No tak se pochval a hlavně to štěstíčko a srdíčka 🤣