Dítě nemluví. Vezmou takové dítě do školky?

12. únor 2024

Ahojky.Mám dotaz ohledně toho ,jestli Vám dítě vzali do školky i když nemluvilo?Dcera od známé má jít od září do školky a stále ještě neumí, jedině máma,táta a bába...3 roky má v září,tak právě nevíme,jestli ji vůbec vemou.Jak jste to měli vy?

sigyn
12. únor 2024

To je dlouhá doba. Naše starší dítko také umělo jen pár slov (četli jsme, mluvili, ukazovali..nic platné). Pomohlo až chození mezi děti - do dětského klubu, pak nastoupilo do předškolky (v 2,5 letech), kde se za rok hodně rozmluvilo. Letos je ve školce a pusu prakticky nezavře.

konidana
12. únor 2024

V pohode. Syn se rozmluvil az ve skolce, ale stejne mu pak nikdo nerozumnel, jak patlal😅

gruyerre
12. únor 2024

To nebude vadit, ve školce ty malinké tříleté děti stejně často nemluví, i když to umí, protože se stydí. To je pak fuk, jestli nemluví, protože to neumí, nebo proto, že se stydí.

klaruskaholubinka
12. únor 2024

Naše dcerka taky skoro nemluvila. U nás mají požadavek, bez pleny a samostastne se musí najíst. Oblékání, utreni zadku a vše učitelky pomohou. U zápisu jsem.v době covidu byla bez dcery a nikdo se mě neptal jestli mluví.

prejeta_zaba
12. únor 2024

Musí rozumět. Mluvení se řeší v průběhu. U syna je teď několik nemluvících děti i ve starší třídě. A teda rozmlouvat doma, času je na to ještě mraky, dítě opakuje hned, když se mu člověk dostatečně věnuje. (Samozřejmě jsou výjimky s poruchou, ale dnes se na to vymlouvá každý druhý)

dashyyy
12. únor 2024

Vezmou, u nás řečová vada, mluvit začal až spíš po 4. roce a ve školce nebyl problém

krisstina93
12. únor 2024

Syn nemluvil až do 3 a půl roku, prave než nastoupil do školky, tam se rozmluvil, nikdo to neřešil. Musí rozumět co se po něm chce, aby vedel, když učitelka dává pokyny, kdy se ma ji oblict, kdy se má jít najist, uklidit apod. Ale třeba u syna ve školce mají teď nové chlapečka z Polska a ten vůbec neumí česky a taky se s nim nějak domluví, rukama/ nohama, den ode dne je to lepší.

marketa1218
12. únor 2024

Také k nám do školky nastoupila v září holčička, která nemluvila. Bylo jí už 3,5 a rozmluvila se asi během dvou měsíců. Takže by měli vzít, ale do září je ještě čas a třeba se rozmluvi 🙂

janule0123
12. únor 2024

Hlavně klid … dcera mluvila stejně … jde o to ze nesmí mít plínky … a musí si umět říct ze chce na wc - aspoň to stačilo u nás ve skolce … no jako rict stačí - AA😝a učitelky věděli 😃v požadavcích to je, ale nehrotil to nikdo.. jinak v požadavcích je tolik věci, ze by ta třída ve skolce byla poloviční 😎

cilkat
12. únor 2024

U takhle malého dítěte ve školce není podstatné, jestli jim něco řekne, ale jestli ej schopné rozumět a třeba taky poslechnout slovní pokyn "do éteru"... A teda pak taky nějak komunikovat své potřeby typu "čůrat", "pít" (i když pití mívají k dispozici stále a záchod krom vycházet taky) a odpovědět aspoň na otázku ano/ne (aspoň gestem).
Mám dítě s poruchou komunikace a řešili jsme k němu asistenta pedagoga, především proto, že syn 1) odmítal změny (typu "jdeme ven, jdeme do třídy") 2)nezvládal hromadné pokyny a potřeboval, aby mu je někdo individuálně zopakoval (na druhou stranu zavedly systém piktogramů a učitelky si libovali, jak to pomáhá i ostatním dětem, že 'nemusí na první dobrou rozumět, ale zvednou oči a vidí obrázek a už vědí, aniž by se museli ptát'). Ale prostě jsme oběhali SPC, dostal doporučení na asistenta, čímž školka získala dalšího dospěláka do třídy a byli spokojeni všichni.

eviicka
12. únor 2024

Přidávám se k ostatním, nebyl problém (3 roky v září, mluvit začal někdy za půl roku v dubnu, paradoxně v době kdy do školky nechodil - první vlna covidu).

autor
12. únor 2024

Moc děkuji.Dost se mi ulevilo😊

izz76
12. únor 2024

Vždyť to je až za půl roku,do té doby třeba už bude mluvit. Podstatné je aby rozuměla a spolupracovala. Moje dcera śla do školy,uměla 60 slov,do třech měsíců mluvila ve větách.

mollyweasley
14. únor 2024

Pokud dítě splňuje kritéria k přijetí, což obvykle bývá spádovost a zároveň věk, pak přijmout musí každé dítě. Nicméně bylo by vhodné navštívit třeba za rok logopeda, jestli náhodou není nemluvení nějaký vážnější problém, třeba dysfázie. Pokud ano, mohou takové děti přes SPC získat jednak jazykovou podporu přímo ve školce (pokud mají možnost sehnat speciálního pedagoga), a dokonce i asistenta.

veroniquecz
14. únor 2024

@mollyweasley souhlas. Jen bych to řešila klidně i dřív. Sehnat dobré logo je mazec a cekacky i leckde půl roku 😓

maxulekapcule
15. únor 2024

Synové šli oba do školky v čerstvých svou letech, samozřejmě, ze ještě pořádně nemluvili, jen takovou tou svou řečí, ale nějak se vždycky domluvili. U mladšího jsou naopak se školce z něj nadšení

mollyweasley
15. únor 2024

@veroniquecz No jestli má tři roky v září, tak s nima podle mě dřív nikdo stejně nebude nic řešit. U nás situace s odborníky není tak hrozná, tak to asi záleží podle místa bydliště. Ale vzhledem ke stavu řeči nynějších dětí bude logopedů potřeba za pár let tak dvojnásobek.

veroniquecz
15. únor 2024

@mollyweasley já to s malou řeším od loňského léta. Žádanku jsme měli od června od pedi a první konzultaci koncem listopadu a to jen ze jezdíme na druhy konec města. U nás v městské části měli místo v dubnu, tj. Čekačka 10 měsíců. Takže proto píšu řešit zavčasu. Tři měla dcerka nedávno. Umí pracovat i s malými dětmi.

janule0123
15. únor 2024

Spis než jestli bude problém s přijetím do školky (nebude), řešila bych klinického logo (pokud třeba hur rozumí, pohybové nemotornejsj) … pro svůj klid… 😏objednaci lhůta několik měsíců… muže byt ok, ale nemusí … logo, která děla s nemluvicima detma pozná … a dá tipy co dělat pro podpoření … umí hezky pracovat i s nemluvicima … taky jsme byli 😃vyšetření je spis formou hry

janule0123
15. únor 2024

@mollyweasley pokud je potřeba, pracuji i s 2plus .. 🙂ale je je pravda, že ne každý…

barunkasem
15. únor 2024

Ano!

mollyweasley
15. únor 2024

@veroniquecz Fakt? Já jsem s oběma dcerami šla na první termín asi dva týdny od objednání. Asi dobrý rajón 😀

veroniquecz
15. únor 2024

@mollyweasley tak to mas super, to tady nehrozí 🙈

sfet
15. únor 2024

U nás s tím problém není. I paní ředitelka řekla, že hodně dětí tam má jen tu svou hatlaninku, že učitelky nevědí, co jim sdělují, že to bráno jako překážka není. Dokonce tam měli i černoška, nebo chlapečka ze Španělska a taky se dohodli. Teď tam chodí jena holčička z Ukrajiny a taky se chytá. Ale kladou velký důraz na odplenování.