Dítě ve věku 4,5 roku. Kam jej zařadí ve školce?

teate
11. dub 2024

Ahoj, holky. Má někdo zkušenost s tím, že když jde k zápisu do MŠ dítě ve věku 4 let (nastoupí ve 4.5 roku), kam ho zařadí? Jestli mezi vrstevníky, kteří tam už ten rok chodí? Nebo mezi ty malé, co jdou letos poprvé, i když budu skoro pětiletá? Zdá se mi, že přece ta třída, kam by měla chodit věkově, už bude plná z loni.

Kamarádka mi zase říkala, že její stejně staré dítě, které už vzali loni, ale je tam mezi nimi nejmladší, že pokud se nyní nahlásí hodně těchto starších dětí, co loni k zápisu nešly, mohou ji “šoupnout” mezi ty malý. To se mi zdá taky ne moc vhodný. moc.

Nevíte, jak to chodí? Děkuju.

konidana
11. dub 2024

@teate tak zalezi take na tom , zda ma skolka vekove rozdelene tridy nebo smisene...

marketa1218
11. dub 2024

@teate My máme třídu smíšenou a já jsem za to ráda. Starší pomáhají mladším a myslím, že se toho od sebe vzájemně děti více naučí. Samozřejmě ale i to méně líbivé 😃. Ale to k tomu prostě patří.

krisstina93
11. dub 2024

Školka od školky, u nás mají extra třídu akorat predskolaci, ale jinak jsou děti rozhozene různě, někteří přišli letos, někteří chodí už od loňska. U staršího to bylo taky tak (jina školka), deti do 4 let byly v menší třídě, děti 5 a 6 let v druhé třídě. U kamarádky je to smíšené, tam chodí tříletí společně se sestiletymi, tam se to neřeší.

1pomnenka
11. dub 2024

Myslím, že mezi malé děti. Bude ve školce 1 rok mezi malými a další mezi předškoláky. To neovlivníš.

daasqua
11. dub 2024

Je to hrozně individuální. Závisí, kolik mají tříd, zda se skladba třídy celou dobu nemění (např. včetně učitelek), kolik tam zůstává předškoláků a šestiletých (a kdo se šoupne k nim do třídy, zda nějaká další třída či úplně noví předškoláci), zda mají vůbec věkové oddělené třídy nebo smíšené... Je to vždy velká kombinatorika pro vedení MŠ.

teate
autor
11. dub 2024

Holky, děkuju za podnět s heterogenní třídou! Teď jsem to studovala a obě školky, kam dceru hlásíme, má třídy smíšené. 😅 Tato varianta mě vůbec nenapadla a jsem za to moc ráda. Děkuju za rady. 🙂

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
12. dub 2024

@teate Hlavně co je důležité - tak ty nevíš, kolik dětí "vypadne" směrem pryč do školy - a pak nějak musí doplnit třídy. Část dětí přejde na jiné školky. Tzn. nikdy nezůstane kompletně celá třída. My se takto se synem do školky dostali, až když mu bylo 4,5 čistě proto, že jsme chtěli jednu konkrétní a rok předtím brali jenom 12 dětí a tak se nedostal. Asi nejšílenější rok, protože jinak má školka 46 dětí celkem. Nevím, zda o rok mladší dítě by se teda vloni dostalo, spíše asi ne, ale on byl asi 20. pod čarou - v podstatě úplně na konci. Velká část rodičů se znala, ale přišlo tam mnoho nových, různě jsme se poseznamovali a syn tam "zaplul" jak ryba do vody.

gdpr
12. dub 2024

Podľa mňa ho zaradia kde bude volne miesto ak majú zmiešanú triedu tak s najväčšou pravdepodobnosťou tam, ak sa uvoľní miesto medzi deťmi ktoré teraz nastúpili 3-4 tak pôjde do ich triedy 4-5 a keď nemajú ani zmiešanú triedu ani medzi rovesníkmi nebude miesto tak ho dajú medzi najmladších inú možnosť mat ani nebudú.

miryp
12. dub 2024

Když se na to ptáš, tak předpokládám, že u vaší školky nejsou třídy smíšené a děti jsou dle věku rozděleny na třídu starších a mladších. U nás 4,5 leté dávají primárně do třídy předškoláků, ale pokud je tam plno, je dítko zařazeno do třídy těch mladších. Syn nastupoval ve třech letech, takže byl umístěn do třídy nejmladších. Rok na to měl být přesunut do třídy starších, jenže odešlo málo dětí do škol a tak se tam nevešel, přednost dostaly děti starší. Syn to tehdy obrečel, protože v té třídě nejmladších zůstal z těch čtyřleťáků sám a všichni kamarádi šli do té druhé třídy. Ale nakonec ho učitelky naučily vidět v tom pozitiva a když o rok později v pěti letech přestupoval do té třídy předškoláků, tak brečel, že chce zůstat u těch nejmladších.

konidana
12. dub 2024

@miryp tak u nas je i mega skolka a tam to maji striktne podle veku. Pro kazdy rocnik jina trida, tedy tridy. Min.2 tridy pro trilete, a to same pro 4lete, 5lete a predskolaky. Masakr

majaveja
12. dub 2024

Také mi teď synek bude přecházet do jiné školky, bude mu
v září přesně 4,5 a upřímně doufám, že ho dají mezi 4 - 5leté. Vlastně mě vůbec nenapadla varianta, že by ho dali mezi dvou až tříleté, do školky bude chodit už třetím rokem, tak by pro něj asi bylo náročné, být mezi "mrňaty". Tak jsi mě teď celkem vyděsila, budu muset zjistit u zápisu a pripadne ho nechat v současné školce, kde je naopak nejmladší mezi pětiletými 🙂.

kolka357
17. dub 2024

Dcera šla do školky ve 4 letech a 4 měsících a šla do třídy, kde byly stejně staré děti + předškoláci

simkrk
17. dub 2024

@teate u nas ve školce jsou dve třídy... Kuřátka/mladší děti a motylci/starší... Pokud dítě nastupuje do školky poprve a je mu i tak 4roky,4,5 jde prostě do těch mladších... Protože z těch mladších tak ti starší prestupujou do starších.. 😁😊Protože už prošli tu "výuku" aktivity těch mladších.. 😁😊

teate
autor
18. dub 2024

@simkrk Jasný, to je docela strašný - za mě. Ale u nás je to v pohodě. My máme třídy nakonec smíšené a vše je tak, jak si přejem. 🙂

moncheris
18. dub 2024

@teate zaleží, jestli má ta školka třídy rozdělené podle věku. Ne všude to tak je🙂

teate
autor
18. dub 2024

@moncheris Však jo, píšu, že u nás jsou třídy smíšené. Tím to pro mě je vyřešený. A děkuji za reakce. 🙂