Individuální vzdělávání předškoláka. Máte někdo?

tahejhula
3. kvě 2022

Pěkný den, máte někdo předškolní dítě na individuálu? Tedy že vám MŠ zasílá pravidelně podklady pro nějaký postup, kterým směrem dítě rozvíjet, učit a několikrát za rok dítě přezkouší. Budu ráda za jakékoli informace, děkuji.

olga_
3. kvě 2022

@tahejhula Individuální plnění předškolní docházky spočívá v tom, že se dítě jednou za rok dostaví s rodičem na ověření - pozor, nemá to nic společného s přezkušováním. V podstatě se tam má dítě pouze dostavit, nikdo by po něm neměl nic chtít, v praxi to někde vypadá tak, že dítě plní různé úkoly, jinde mu připraví aktivity, baví se s rodičem a dítě jen pozorují. Jinak není potřeba být se školkou jakkoli v kontaktu a školka nemá povinnost předávat jakékoli materiály.
To ověřování bývá v listopadu či v prosinci. Pokud se tam rodič s dítětem bez omluvy nedostaví a nedostaví se ani na náhradní termín, má ředitel povinnost IV zrušit s okamžitou platností a už na něj není možné znovu nastoupit.
Jinak o IV se nežádá, jde o oznámení školce a ta musí automaticky souhlasit. Jen je to potřeba udělat myslím 3 měsíce před nástupem docházky.

tahejhula
autor
3. kvě 2022

@olga_ nám bylo řečeno, že ho budou chtít vidět alespoň čtyřikrát za rok.

olga_
3. kvě 2022

@tahejhula A co je to za školku? To bych se jich zeptala, kde pro to mají oporu v zákoně.

olga_
3. kvě 2022

@tahejhula Respektive, upozornila bych je na to, že to nemůžou vyžadovat a hledala bych si jinou školku.

tahejhula
autor
3. kvě 2022

@olga_ dobře a nemůže se tedy jednat o nějakou jinou formu vzdělávání?

olga_
3. kvě 2022

@tahejhula Jako myslíš to, co nabízí ta školka? Pokud je to školka zapsaná v rejstříku MŠMT - jedině ty můžou realizovat předškolní vzdělávání - tak to podle mě nemůže být nic jiného. Předškolák musí do školky buď fyzicky min. na 4 hodiny dopoledne docházet, nebo plní povinnou předškolní docházku formou IV a ta má vypadat tak, jak jsem ti napsala. Ovšem může se stát, že se jedná o nějakou soukromou školku zapsanou v rejstříku a ta si nastaví ještě nějaké další podmínky - třeba si to zpoplatní a chce dítě vidět častěji. Pak záleží na tobě, jestli to budeš akceptovat (takto jsem měla "nabídku" jedné soukromé lesní, kdy chtěli dítě vidět 2x a za každou návštěvu, která měla trvat 4 hodiny, chtěli 800 Kč, tak do toho jsem nešla).

tahejhula
autor
3. kvě 2022

@olga_ nejedná se o soukromé zařízení. Inu začnu tedy pátrat po zákonné úpravě. Děkuji.

olga_
3. kvě 2022

@tahejhula Pak je to školka na pikaču.

tahejhula
autor
3. kvě 2022

@olga_ moc děkuji.

tahejhula
autor
12. kvě 2022

@olga_ ahoj, jen chci napsat co nového, protože mi tvoje informace dost pomohly. Situace mne nakonec donutila obvolat všechny spádové školky, jedna z nich má letité zkušenosti s individuálním vzděláváním předškoláků a zdá se, že tam nebude nic problém. Schůzku chce ředitelka jednu v daném termínu a zjevně jí není cizí ani prostá lidská domluva. Takže ještě jednou děkuji za odkazy a informace.

olga_
12. kvě 2022

@tahejhula Tak to je naprosto skvělé! Jsem ráda, že píšeš. Ono se fakt vyplatí vědět a pátrat, protože ty požadavky jsou někdy...

tahejhula
autor
12. kvě 2022

@olga_ fakt moc děkuju, teď to akorát musíme stihnout do pondělka. 🤦🏼‍♀️

olga_
12. kvě 2022

@tahejhula To dáte 🙂

janedv
12. kvě 2022

@tahejhula ctu to az ted, ale
@olga_ ti vse podstatne napsala. Ono ja to zjistovala, jsou na netu i metodiky, moc mi to pomohlo. Predevsim - o IV nezadsas, ale jim to oznamujes, to bylo pro me velke
zjisteni, bala jsem se,, ze muzou nepovolit. Nemuzou. Ale samozrejme je nejlepsi jit cestou domluvy, my to vse s riditelkou
preddomluvily, byl covid, tak syna ani nevidela, jen jsem v listopadu odnesla nejake papiry a zaskrtane ankety, co umi, neumi a bylo. Dostala jsem podklady, co by umet mel, ale stejne to vse umel. Ja jeste, abych ho motivovala pracovat i s jinymi lidmi, kdyz byla skolka zavrena, jsem nasla online studentku PedF, ktera mu kazdy den na oul hodku zavolala, prosli nejake predskolacke ukoly, sice to umel, ale je super, kdyz'pracuje ' - diky tomu se naucil hodiny (Michaela vola v pul ctvrte) atd. Doporucuji.
on tedy to skolky chodil, ale kvuli stehovani nemeli plnou akreditaci a neplnili bychom s predskolakem zakonnou povinnost.. Proto IV. Ale byl covid, byli zavreni, tak se online hodilo.
pak se jeste podivej na Elkonin, jsou krouzky, je to predctenarska gramotnost, skvela vec. Taky online., ale jsou i krouzky.

tahejhula
autor
12. kvě 2022

@janedv myslím, že pak budu hlavně utírat slzičky a odpovídat na vystresované dotazy, proč ho tam nechtějí. Každopádně děkuji za tipy. 🌹

janedv
12. kvě 2022

@tahejhula ona to studentka byla jen pro nej, byli jeden na jednoho, nevolala ze skolky, mozna jsem to blbe napsala. A elkonin ma ruzne varianty, jestli najdete krouzek pobliz, tak muzete i osobne.
Urcite najdete neco, kde se bude citit dobre. A nevim, kde bydlite, ale muj syn prvnacek, skolku loni sice miloval, i skolu letos, ale kazdy denrano lituje,, ze nemuze byt doma s nami (mam 3letou mlasdsi) a jezdit na aktivity. My chodime nekam kazdy den, a porad mame co objevovat. Jestli jste pobliz Prahy, je toho more. A syn si po skolce ani nevzdechne 🙂

tahejhula
autor
12. kvě 2022

@janedv jsme od Prahy daleko. On zkrátka chce mezi děti, my toho stejně moc nenajezdíme, takže mám dojem, že i na těch pár dní by pro něj bylo přínosnější zažít tu školku. Ale nenadělám s tím nic, uvidíme.

janedv
12. kvě 2022

@tahejhula jasne, chapu. tak moc drzim palce, at to klapne!