Povinná předškolní docházka, dá se jí vyhnout?

shine2015
13. bře 2016

Ahoj vsem. Mam dotaz. Ted pry uzakonili povinnou predskolni dochazku od 5ti let. Dcera ma v srpnu 5let. Uprimne ted je ve skolce nahlasena ale nechodime tam na cely den apod. Vadi mi,ze by od zari MUSELA chodit jinak omluvenky od lekare apod.
Da se tomu nejak vyhnout??
Jak to delaji zeny,ktete vzdelavaji svoje deti doma - zakladni skola,vzdyt kdyz je povoleno domaci vyucovani...musi to preci nejak jit.
Me nejde o to dceru izolovat. Rada bych aby tam sem tam zasla....ale stve me to ze musi....mame jeste dve mladsi deti a sem tam chceme na vylet,na hory,za znamyma do zahranici klidne na mesic dva.....
Diky za rady/reakce...

lv
13. bře 2016

omluvenky od lékaře nemusí mít dcera ani ve 2.třídě..stačí od rodičů. Jinak jsem to jen slyšela v rádiu..

kulatakosticka
13. bře 2016

Domácí vyučování prý bude i u předškolního roku, i s přezkoušením, ale zatím víc nevím.

shine2015
autor
13. bře 2016

@kulatakosticka my mame celkem rozumnou hlavni ucitelku tak snad se nejak domluvime....
Dalsi vec je soukrome skolky...vzdyt neni povinnost davat je do statni....takze v zaveru si zaplatite a je nejspis vyreseno....ale do toho se mi moc nechce - ono je rozdil pkatit stivky a tisice....

pavlina212
13. bře 2016

Pokud jde o soukromé školky rozhodující by bylo, zda mají registraci u MŠMT. Děti vzdělávané doma by musely dvakrát ročně na přezkoušení. Zatím novelu schválili poslanci, další slovo bude mít senát. Tady je odkaz na výzvu senátorům:
http://forum-rodicu.webnode.cz/news/vyzva-senat...

shine2015
autor
13. bře 2016

@pavlina212 to znamena ze to jeste nemusi platit? A pokud ano tak od kdy by to teda platilo??? Ucitelka neco rikala tusim od ledna 2017...

pavlina212
13. bře 2016

Odkaz na studii, jak by to mohlo vypadat:
http://www.kudyvedecesta.cz/node/3

Například omluvenky pro pětileté děti ve školce pouze od lékaře apod.

shine2015
autor
13. bře 2016

@pavlina212 to jsem prave cetla s tema omluvenkama....no doufam ze to nezavedou...

kulatakosticka
13. bře 2016

To je absurdní, malé děti mají často virózy apod. Aby pak člověk běhal se vším k doktorovi.... Já jsem právě včera nebo předevčírem podepsala tu výzvu.

pavlina212
13. bře 2016

@shine2015 Mělo by to platit od září 2017.

shine2015
autor
13. bře 2016

@pavlina212 tak alespon neco...ja chci aby sla stejne o rok dele...
Taky ksem s manzelem podepisovala vyzvu.....

kamila297
14. bře 2016

Nevím, jaké jsou výhody toho, když nechám dítě doma až po nástup do ZŠ. Syn do MŠ chodil hned, jakmile to bylo možné a nemůžu říct jediný důvod, proč by neměl. Naopak na MŠ nedám dopustit z mnoha důvodů a udělala bych to znova bez zaváhání. Děti patří do dětského kolektivu se vším všudy a pokud jsou o to ochuzeny, často mívají pak problémy se "zapadnutím" do kolektivu v pozdější době, což může způsobit traumata a psychické problémy.

shine2015
autor
14. bře 2016

@kamila297 me nejde nechat je doma,ale nelibi se mi omluvenky od lekare atd navic hodne cestujeme....kolektivu se nevyhybame,navstevujeme hraci centra,hriste v cr i zahranici....
Ono ne kazdy zije na samote u lesa 😉 a deti ma zavrene doma.....😉

pavlina212
14. bře 2016

@kamila297 Nechci nechávat dítě doma do nástupu na ZŠ, ale chci si svobodně vybrat, jaké místo bude navštěvovat. Státní školka to rozhodně nebude.

kulatakosticka
14. bře 2016

@kamila297 tak tohle je dost individuální a myslím, že rodiče mají plné právo to posoudit. Mám tříletého syna, u kterého jsme si jistí, že by teď školku nedal, možná ani od čtyř ne. A navíc je červencový, takže možná bude mít odklad. Jeho mladší bratr je zase povahově jiný a myslím, že mu nebude dělat problém jít od tří a půl. A stejně si chci vybrat, kam děti dát.

kulatakosticka
14. bře 2016

@kamila297 a ad traumata, ta můžou být vážná i při předčasném začlenění...

shine2015
autor
14. bře 2016
japona
14. bře 2016

@shine2015 Já pochopila, že bude skolkova docházka povinna asi jako školní. Dítě tam bude zapsáno a chodit tam a nikdo se nezblazni, když ho sem tam stahnete. Pokud je učitelka ve školce normální, neměl by byt problém se s ni domluvit. V naší školce mají spíš radost, když oznámím, že ditko nepřijde či půjde brzo domu (=mají min prace🙂). Nejedna se tedy o poslední ročník, ale myslím, že pak to bude stejne..

kulatakosticka
14. bře 2016

No a jak to bude u dětí s odkladem, budou mít povinný ten od pěti a co pak? Další povinně nebo pak zase nemusí?

pkolin
14. bře 2016

Já jsem taky pro, aby děti chodily poslední rok před ZŠ do MŠ, nemusí chodit od tří nebo čtyř let, když rodiče posoudí, že na to dítě ještě nemá, ale poslední rok rozhodně ano. Sama jsem byla svědkem toho, jak dítě reaguje, když z domácího prostředí nastoupí rovnou do školy, kde najednou musí respektovat nějaký režim a dělá to dětem velké problémy. Školka by na to měla připravit, jde hlavně o pravidelný režim, na který by si děti měly zvyknout. Jak to budete dělat s cestováním, až půjde dcera do školy, také ji nebudete moci vzít kdykoli ze školy a jet. I když si myslím, že u MŠ to nebude tak horké, jako ve škole, nic moc nezamešká (myslím z učební látky jako v ZŠ) a ani ve škole nemusí mít syn omluvenku od lékaře, stačí od rodičů. Za mě tedy poslední rok před ZŠ ano, pro děti je lepší, než ten skok, když pak jdou do školy. A rozodně to neznamená, že si nemůže sem tam nechat dítko doma (rodinné důvody) nebo nemůžete jet na dovolenou...

somalicats
14. bře 2016

@shine2015 Tak vždycky je vše o domluvě, pokud máte normální školku, tak bych neviděla až takový problém. Spíš bych si ale kladla na Tvém místě otázku, co budeš dělat, až začne dcera chodit do školy, z té už si nebudete moct dělat takový holubník. U nás i na prvním stupni se muselo žádat ředitele školy dopředu, pokud chtěli rodiče s dětmi odjet třeba na dovolenou už v červnu, a rozhodně to nebyla nároková záležitost v tom smyslu, že by automaticky povolení dostali. U delších absencí než 3 dny pak chtěli potvrzení lékaře, právě kvůli tomu, že rodiče začali zneužívat možnost omlouvání kvůli nemoci. Teď na druhém stupni to máme ještě horší, při plánované absenci delší než 3 dny musí mít dcera povolení od všech vyučujících, že s absencí souhlasí, písemně, a pak teprve uděluje povolení ředitel školy. Jinak jsou za to neomluvené hodiny. To je pak na zvážení, jestli teda budeš chtít děti vzdělávat doma (a pak taková "omezení" ze strany školy nebudeš muset řešit), nebo se přizpůsobíš požadavkům školy.

kulatakosticka
14. bře 2016

Problém je v tom, že ten povinný předškolní rok chtějí zavést proto, aby srovnali děti ze sociálně znevýhodněného prostředí a ty uměly držet tužku, pořádně mluvit Možná proto přišly do hry i ty stupidní omluvenky od lékaře. Jenže stejně tam budou mít ty učitelky tolik dětí... Stejně tak mi přijde špatně, aby se to vztahovalo jen na školky a ne třeba dětské skupiny různého typu, kde v závěru ty děti mohou získat mnohem více.

somalicats
14. bře 2016

@kulatakosticka Já si stejně nedělám iluze, že ti nepřizpůsobiví budou svoje děti do školky povinně posílat, když nejsou schopní uhlídat ani školní docházku... Takhle jsou na tom biti především všichni normální rodiče a jejich děti.

shine2015
autor
14. bře 2016

@japona jenze my ted jezdime na mesic dva do zahranici pak jsme chvili v cr....a treba cely cerven a dva tydny v cervenci mame v planu byt u more....a to same v zari....v zime dva tydny na horach....porizovali jsme si i deti zamerne hned po sobe....

shine2015
autor
14. bře 2016

@somalicats presne

shine2015
autor
14. bře 2016

@somalicats ja ji do skoly urcite dam i chci dat....jen mi prijde povinne do skolky proste blbe.....navic jak jsem psala je srpnova....tuzku umi drzet atd zaklady ma.....ale stejne pujde o rok dele. To je ale uz jone diskuze.

kulatakosticka
14. bře 2016

@somalicats no právě proto mě ten zákon tak .... Nikomu tam nejde o blaho kolektivních návyků. Jen hledají způsob (poměrně primitivní a naivní), jak do školky nahnat děti, které pořádně nechodí ani do školy a naivně čekají (nebo možná ani nečekají, jen se budou prsit, že se snažili), že to srovná rok školky a omluvenky...

somalicats
14. bře 2016

@shine2015 Jo, to souhlasím, že je ujetý povinně do školky... Odklad a spol jsou na jinou diskusi, moje nejstarší je narozená na konci července a odklad jsem jí nedávala, a jsem za to ráda - je fakt, že vždycky byla a je nejmladší ve třídě, ale učení jí vždycky šlo, navíc byla poměrně hodně divoká, a dát jí odklad, šla by do první třídy už s tím, že by zvládala číst, a to by byl konec - ta by tam neposeděla... Takhle byla nucená dávat pozor a šlo to. Ale každé dítě je jiné.

Mně šlo hlavně o to, že pak s nástupem do školy budete mít s tímhle cestováním v průběhu školního roku prakticky utrum, takže stejně se na to budeš muset připravit.

japona
14. bře 2016

@shine2015 Myslím, že konkretně v naší školce by to slo domluvit a bylo jim to fuk🙂 Z vasi skolky mate nejake indicie, ze vam budou delat se stavajicim režimem dochazky problémy? Primárně bych se zeptala na jejich nazor a vyklad zakona. Se školou to pak budete mit horší..

somalicats
14. bře 2016

@kulatakosticka Asi tak... Já nemám problém s tím dát dítě do školky, mladší chodí už teď 2x týdně - má ráda kolektiv, navíc máme výbornou soukromou, kde se těm dětem hodně věnují, i s těmi dvouletými pořád něco tvoří, malá je navíc velmi šikovná co se jemné motoriky týče, takže se do školky vždycky těší s tím, že zas budou něco dělat a že si vyhraje s dětmi. Ale kdyby nebyla tak společenská, tak prostě nikam chodit nebude, každé dítě je jiné, jednomu sedne kolektiv dřív, jinému později, někomu až opravdu v ten poslední předškolní rok. A vadí mi, že mi má kdokoli zvenku nařizovat něco, co se týká mých dětí - já je znám líp, než nějaký ouřada, a stejně pak i nástup do školy byl a zase bude na mém rozhodnutí, já budu schopná posoudit, jestli moje dítě má na to jít do školy nebo bude potřeba odklad. A ten povinný ročník školky na tom stejně nic nezmění. Nejstarší dcera se pro školu prakticky rozvinula až v tom druhém pololetí předškolního ročníku, ještě na podzim a v zimě mě učitelka v MŠ upozorňovala, že možná bude odklad potřeba. A nakonec nebyl. A to chodila do MŠ od 3 let, taky velmi společenská a ze školky se jí domů nikdy nechtělo.

shine2015
autor
14. bře 2016

@somalicats to chapu...dceri bude 5 az ted v srpnu. S ucitelkou v ms jsem o odkladu mluvila a dala ji i sve duvody a otala se na jeji nazor...souhlasila se mnou plne i me podporila a rekla ze vic takovych rodicu co maji takove postoje a nazory coz me uprimne potesilo....
O tom cestovani vim ale nechci ho ted upirat jen proto ze si tady v cr nekdo postavi hlavu.. Deti nikde neizolujeme a cerven zari u more jim da vic nez skolka...navic i cizi prostredi atd.....ale je mi jasne ze ve skole to nepujde a i myslim ze to do skoly uz nepatri....omluvit max na hory na tyden....ale jinak ne.....
Ja je chci vest k odpovednosti i tomu ze pravidla jsou a musi se dodrzovat ale taky je dobre aby vedely ze se da i domluvit......ale rozumne.