Školní jídelna. Lze nosit vlastní jídlo ze zdravotních důvodů a školkové tedy neplatit?

hanka_12345
15. bře 2022

Ahojky, jdu s dotazem ohledne skolni stravy.
Potrebovala bych zjistit, zda neexistuje nejaky "paragraf" nebo jak to rict v zakone nebo nejaka klicka...
K věci...
Syn ma alergii na vejce a navic skolni svacinky vubec nechce jist. (Ma i "diagnozu" atypickeho autismu) Zkousela jsem od zari platit cele stravne a davat mu to ze by to treba obkoukal od deti a zacal ale bohuzel se tak nedeje. Po "tahanicich se skolou" kdy mi nepovolili mu davat sve svaciny delane z domu ale pouze co je baleno primo z obchodu- tzn 90% mi odpada skrz vejce a zbyva jogurt cehoz je uz prejedeny a nechce ani to a tak byva hladem. Ted se mi podarilo tedy vyhandlovat ze muze mit i pecivo s maslem a sunku ci syr,buchta domaci atd. (Pomazanky vubec nechce, coz je 90% skolniho jidelnicku)...no a ted problem...bohuzel i tak musim ty jejich svaciny platit.takze vlastni strava tajňačku, nechápu....
Pry skrz kontolu z hygieny,protoze by jim nedokazali vysvetlit proc syn nema jidlo ve skolce (dle plateb ktere by u nej chybely)....a ted resim ze se mi opravdu nechce davat penize za neco co neodebira a jeste dalsi penize stoji ta svacina odeme...vim denne je to par kacek ale rocne se to vysplha i pres 4000 kc... nasla jsem tohle..viz foto ale neni to podlozene nijakym paragrafem....tak abych neco mela v ruce. Nemel nekdo podobny problem?
Moc dekuji

hanka_12345
autor
15. bře 2022

P.s. myslite ze by stacilo pptvrzeni od detske dr.?

lennus
15. bře 2022

@hanka_12345 To se zeptej sama dr a určitě bych pátrala, co se týče dalších možností jak získat výjimku, tohle je na palici a nešťastné. U nás v soukromé lesní to problém není, děti mohou mít svoje cokoliv. Nemáte v okolí vstřícnější školku? Držím palce! Jinak doporučuji Svačinkovou bichli, super nápady, ať to není fádní.

martt
15. bře 2022

@hanka_12345 Pochopila jsem , že se jedná o školkovou stravu. Tam je potřeba do školní jídelny dodat potvrzeni od lékaře s potravinovými alergiemi. Je pravda, ze školkove dítě musí mít zajištěnou bud dopolední nebo celodenní stravu. Na základě potvrzení od lékaře se školní jídelna bud s vámi domluvy , že bude připravovat stravu ona sama , nebo že si ji můžete nosit vy , ale co se týká placení tak mám pocit , že to uplně nejde odhlásit. Zítra budu v práci tak se na to popřipadě pořádně podívám pokud chceš. Dělám ve školní jídelně. Ještě se zeptám, ty jsi nedavala žádný papír od lékaře do školní jídelny?

chaira
15. bře 2022

Měli jsme takto u syna vloni, měl dietu z důvodu atopického ekzému. Zprávu od Mudr jsem měla a domluvila jsem se s ředitelem školky na nošení stravy do školky ( sepsali jsme se školkou dohodu) a na konkrétní dny co měl jídlo z domu jsem stravu odhlašovala týden dopředu dle jídelníčku . Takže to lze, je to na vstřícnosti školky.

hanka_12345
autor
15. bře 2022

@martt nedavala, slo to domluvit nakonec. Kroutili se, potom se na to ptala pani ze SPC a tvrdili ji ze mi odsouhlasili ze muzu davat cokoliv ale to nebyla pravda, me tvrdili pouze to balene z obchodu takze ted uz davam nově vše a dnes me napadlo prave tohle, ze proc to platit. Pani ze SPC rikala ze by se to na tu "diagnozu" atypickeho autismu dalo uhrat, ze ma problem se stravou a vyresil by se tou domaci... no a dnes mi pani vedouci jidelny rekla, ze platit to budu muset tak ci tak ☹
to by jsi byla moc hodna, dekuju jestli muzes.
Navic tedy v tech pomazankach vejce neni ale jde jen o to ze to proste nesni at delaji co delaji takze tam to s tou alergii uplne pravda neni no

hanka_12345
autor
15. bře 2022

@chaira ano ale ne ve vsem to vejce je a vetsinou to nechce ani kdyz je to pro nej alergenove v poradku.... proto me napadlo proc to teda platit kdyz by mohl mit svoje

bara88
15. bře 2022

@hanka_12345 tak pak jedne soukromá školka, pokud by opravdu nemohl nic z jídelníčku tak by se asi dalo domluvit ale to že není pomazánky to nemá nic s alergii společného.

bara88
15. bře 2022

@hanka_12345 takto by si potom mohl vymýšlet každý jen protože děťátku nechutná

martt
15. bře 2022

@bara88 Jenže ono si spoustu rodičů opravdu vymýšlí a pak to je opravdu o domluvě. Ale pokud tam jsou potravinové alergie tak to je také zase o něčem jiném.

martt
15. bře 2022

@hanka_12345 Tady se obávám, že pokud to bude "jen" o tom , že to nechce jist tak , že to neobejdeš pokud není s jídelnou domluva. Zítra to zjistím popřípadě i vyhlášku, kde by to mohlo být ukotvené.

bara88
15. bře 2022

@martt však právě že vím že si spousta rodičů jen vymyšlí

malytlustyhroch
15. bře 2022

Moje dite nesmi mleko. Mame papir od doktorky, podepisovala jsem SMLOUVU se skolkou, kde se zavazuji, ze na sebe beru zodpovednost za vyvazenost a zdravotni nezavadnost toho, co prinesu. A teoreticky by to melo vypadat, co nejvic jako jidlo ostatnich deti (ale skolka je v tom velmi benevolentni, sami mi rikali, ze kdyz treba syn neji drozdovou pomazanku, tak nema smysl, abych ja ji doma delala, oni mu ji ve skolce natreli a pak to vyhodili, at mu dam jinou). Financne meli dve varianty: Bud vsechno jidlo vlastni a neplatit nic (!!!).
Nebo jidlo s mlekem svoje, ostatni ze skolky a platit plnou cenu. A hrozne se omlouvali, ze mi nemuzou dat zadnou slevu.
Takze tak, myslim ze s vama vase skolka nepravem zameta.

malytlustyhroch
15. bře 2022

Jinak nase skolka tvrdi,ze ji personalni situace neumoznuje varit pro dite s dietou, ale co vim tak v takovem pripade jsou vlastni jidlo povini umoznit a ohrat. Coz taky u nas bez potizi delaji a jsem jim za to vdecna. Co povazuju za nadstandard je, ze pani kucharka je ochotna odebrat jidlo pred pridanim mleka (treba polevku) a tam nechci vedet, co by na to hygiena rekla. Ale vzhledem k tomu, jak syn ji/neji tak tech par vynechanych kilojoulu a miligramu vapniku uz se myslim ztrati (otazka je jestli by se ztratili i v hygienickych tabulkach).

bara88
15. bře 2022

@malytlustyhroch ono záleží jestli paní vůbec donesla nějaký papír že je dítě alergik a alergie na vajíčko není nic až tak hrozného, vesměs svačiny dítě přeci může

malytlustyhroch
15. bře 2022

@bara88 ono se to nezda, kde vsude to vejce je. Schvalne jsem mrkla na jidelnicek nasi MS na tenhle tyden, tak z dvaceti jidel (svacina, polevka, hlavni chod, svacina x5) je vejce najisto v osmi. Plus je tam nejake bile pecivo a zavarka do polevky, to nevim jestli maji vajecne nebo ne.
Co se tyka papiru a potvrzeni, to by v idealnim svete mela vedet skolka a vysvetlit rodicum. Tady to tak zjevne neni, tak pomuze modry konik, to neni chyba autorky. To ze skolka nevi a misto, aby pozjistovala nebo priznala neznalost, vymysli silenosti typu: svaciny jen balene, to je za me skandalni.

malytlustyhroch
15. bře 2022

@hanka_12345 jeste koukam na "p.s." - u nas stacilo potvrzeni od detske, ale u nas to neni alergie, takze na alergologii nechodime a na gastru nas nechtej, protoze s dietou prospiva, takze nevidi duvod neco resit. Takze u nas by to ani nemel, kdo jiny vystavit nez detska.

bara88
15. bře 2022

@malytlustyhroch ono je potom otázka jak hodně je alergická.mwli sme hodně děti co bylo alergických na mléko a pak to z rodičů pomalu lezlo.kdyz je tam trochu mléka to může,krupici může atd.ted máme holčičku a má alergii na lepek,no ale kousek chleba normálně může, buchtu taky,tak co to jsou za alergie

malytlustyhroch
15. bře 2022

@bara88 rekla bych, ze v tech pripadech, co uvadis to budou spis intolerance a ze o tom rodice treba blbe komunikovali. U intoleranci ta mira toho, co muze je proste individualni. Uprimne ja jsem na to ani nemela nervy vysvetlovat, ze syn muze nektere typy tvrdeho syra a nektere bezlaktozove vyrobky ale ne vsechny, ne naraz atd. 🤯. To mi prijde, ze na to nemuzou mit ani pani ucitelky ani pani kucharky kapacitu si to vsechno pamatovat, i tak se vyskytuji kiksy, ze neco dostane, co nema, nebo naopak, ikdyz je to "jednoduche" - chapu, maji toho fakt hodne.

sasui1
15. bře 2022

@malytlustyhroch argumentace tim, ze chteji jen balene bohuzel neni vymysl skolky ale hygieny. Opravdu to neni tak jednoduche jim neco vysvetlovat a dodrzet vsechny jejich nesmyslne pozadavky

@hanka_12345 a k vlastni strave. Moc jsem nepochopila na zaklade jake diagnozy by to bylo. Jestli opravdu je oduvodnena diagnoza nebo proste "jen" chlapeckovi nechutna. Ale pokud pro vas neni problem sehnat si od dr.papir tak po radnem osetreni ze strany skolky muze syn dostavat svoje. (Kdyz ma dite napr. Bezlepkovou dietu tak mu musi jidelna nabizet tento typ stravy, ale to neni vas pripad ze byste chteli jinou stravy. Spis vylozene svoji) a potom na zaklade papiru si muzete odhlasit dite z jidelny a stravne neplatit.
Nejdulezitejsi je sehnat ten papir s diagnozou.

sasui1
15. bře 2022

Holky ve statni skolce to opravdu s hygienou neni jednoduche...
Stejnou logiku ma i to ze dite musi dostat na talir vse co je na jidelnicku. I kdyby nakrasno rekl ze vareny hrasek nepapa a ze ho nechce. Tak ho musi na ten talir dostat 🤷 kdyz nedostane je z toho problem. Samo v pripade kontroly.

malytlustyhroch
15. bře 2022

@sasui1 To musí být nějaké hrozné nedorozumění, nevím jestli mezi hygienikama navzájem nebo mezi hygienou a školkou nebo kde.
U nás v MŠ (jsem "jen" rodič), tak nesmíme nosit v běžném režimu nic nebaleného - žádné doma pečené muffiny pro všechny, nebalené bonbony na narozeniny atp. celkem to i chápu. A ano, to je prý nařízení z hygieny. Ale ve chvíli, kdy je to dítě s dietou, tak to absolutně postrádá logiku a bylo by to nerealizovatelné - jak bych asi synovi měla přinést "balený oběd"? Asi těžko se může předškolák 3 dny v týdnu stravovat jídlem z hospody nebo "hotovkama", nehledě na to, že i v té hospodě je bez mléka tak max guláš a někdy pečené žebra (to by ve školce koukali).

Co se postojů hygienických stanic týká našla jsem tohle:
https://www.khsova.cz/obcanum/detail/727
https://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1141
A musím říct, že naše školka se toho k oboustranné spokojenosti drží.

Na co jsem zapomněla a co mi tyhle texty připomněly - mají to naše jídlo z domova uložené mimo kuchyň, do kuchyně nesmí.

martt
Autor odpověď smazal
Zobraz
martt
15. bře 2022

@malytlustyhroch Svým způsobem si tohle , každá školní jídelna dělá po svým , jak hodně chce obcházet hygienické normy. Je jich hodně a některé nedávají smysl. Ale správně pokud ty nosis do školky i vařené jídlo, tak by jsi měla k tomu dávat papír čas kdy bylo jídlo vařené a to jídlo by měla jídelny max do 8 hodin vydat. Na víc by na to měla mít správně vytvořené jiné místo, samostatnou lednici apod... Těch norem a predpisu je fakt hodně. Takže to je opravdu hodně shovívavost a ochotě jídelny a také kapacity. Pokud to je třeba nějaká malá jídelna cca do 100 obědu tak to lze lépe než když se třeba vaří 500 jídel.

malytlustyhroch
15. bře 2022

@martt a mě to z tohohle vyjádření přišlo, že od jídla z domova dává hygiena pro jistotu úplně ruce pryč, a ani nad ním nevykonává dozor. "Podávání stravy připravované v rodině dítěte ve školní jídelně není stravovací službou ve smyslu § 23 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a nepodléhá tedy výkonu státního zdravotního dozoru orgánů ochrany veřejného zdraví." Takže reálně po vás nějak dupou?
Chápu, že je spoustu ústupků, ke kterým jsou některé MŠ ochotné a jiné ne, které jsou nahraně, dítěti i rodiči usnadní život, ale školka by mohla mít problémy, tomu rozumím.
Ale to, že to musí být balené, to musí být nějaký hoax, to by fakt těm dětem znemožnilo se pestře a vyváženě stravovat. Jako běžné dítě by bylo těžké uživit jen balenými věcmi, dítě s dietou - to je sci-fi.

sasui1
15. bře 2022

@malytlustyhroch pokud to bude podlozeno papirem tak nemusi byt baleno. Ale tady pani nosi jen ze chce 🤷 to je ten rozdil

malytlustyhroch
15. bře 2022

@sasui1 díky za upřesnění. Paní ve školce zjevně neřekli, že má podložit papírem (vajíčka, autismus) a nechali ji i dítě se trápit kdovíjak dlouho a zjevně kdyby se do toho nevložilo SPC, tak ještě dýl, a to je to, co mi dnes tak zvedlo tlak, že jsem se tu tak rozohnila. 🙂

martt
15. bře 2022

@malytlustyhroc To je právě trochu ten paradox. Sice se od toho hygiena svým způsobem distancuje , ale když se přebere jídlo od rodiče mělo by se zapsat do systému HACCP a tím pádem dodržet odpovídající teploty, skladování, dobu jak dlouho je jídlo připraveno apod...

westie
15. bře 2022

Necetla jsem komentare, u nas v soukrome skolce to u syna s intoleranci na laktozu resime tak, ze jsme dodali potvrzeni od detske dr. a podepsali jsme skolce papir, ze synovi davame vlastni jidlo a skolka neruci za jeho kvalitu atd. My nahrazovali vzdy jen cast jidla, takze jsme platili plne stravne, ale nebyl by problem mu dat cele jidlo jeho a skolkove odhlasit nebo dlouhodobe neprihlasit v systemu.

hanka_12345
autor
15. bře 2022

@bara88 dobre, 7 mesicu je tam hladem...co by jste delala vy?

hanka_12345
autor
15. bře 2022

@bara88 ono to bylo hlavne z hlav ucitelek, nejdriv jsem si rekla neni prvni ani posledni ale ony zacly nalehat jak je to hrozny a musi se to resit