Styk s otcem a nástup do školky. Jak jste řešily vy?

13. dub 2023

Syna mám v péči od roku a půl, styk s otcem dohodou. Celou dobu vše funguje v pořádku, na všem se domluvíme, vycházím vstříc dle jeho směn a svou práci směřuji na dny, kde je syn s tátou.
Teď budou synovi 3roky a půjde do školky a já nevím, zda mu dělat v hlavě bordel tím, že teď jdeš do školky a teď jedeš k tátovi a teď zas školka, nebo změnit styk s tátou na víkendy, aby měl syn čas si ve školce zvyknout, najít si kamarády a nepřicházel o akce jako divadlo, výlet atd, protože zrovna pojede k tátovi. (Do školky když je u táty chodit nemůže, bydlíme od sebe daleko)
Jak jste prosím podobnou situaci řešily vy?

cherie24
13. dub 2023

A domlouvat se s ním nejde? Dcera nastoupila do školky v září a popravdě nemá teda pocit, že by jí něco utíkalo ve školce ... Radši jede k tomu tátovi. My máme sice soudně dané víkendy co 2 týdny, ale je to o domluvě, datum nedodržujeme. Určitě je lepší, když má dítě nějaký režim, ale že jí třeba zkratím o den docházku ve školce mi žádná tragédie nepřijde.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
13. dub 2023

Akce ve školce jsou typicky známy dost předem, takže když bude akce a pokud jste "dospělí", tak se dá s otcem domluvit na jindy.

lencaa11
14. dub 2023

Domluvila bych se z otcem že dítě jde do školky a že by měl třeba pátek a vykend zas tohle je už pro dítě důležitý krok a myslím že když se zvykne na každodenní docházku do Ms tak tim líp když je pak povinná školka rok před školou a pak škola tam dítě nebude moc bejt doma u taty v týdnu tohle by snad otec měl pochopit a nějak se domluvit

levandule_k
14. dub 2023

Některé děti, když nastoupí do školky, tak je sejme kdejaký bacil a první půl rok, tam třeba stejně víc nejsou než jsou, takže smysl pro pravidelnost ve školkové docházce jde do kytek.

cilkat
14. dub 2023

Právě... počítala bych s tím, že tříleté dítě rozhodně není ve školce ful-time. Je dost možné, že budete rádi střídat "školkové" a "neškolkové" týdny či dny kvůli únavě ... Navíc určiět budou rýmičky, kdy je dítě vlastně doclea v pohodě, lae není vhodné ho poslat do kolektivu (ať už proto, aby nenakazilo někoho dalšího, nebo proto, že je samo oslabené a nepřiživili to dalším bacilem).... ten první rok je opravdu dítě doma častěji, než v té školce (pokud to jen trochu jde).

autor
14. dub 2023

@merope ano, dospělí jsme a domlouváme se v zájmu syna, jen vidím, že to tatínek bere úkorně, že ho někdo chce připravit o čas se synem a nemyslí na to, že je trošku sobec a v zájmu syna je, aby si tam zvyknul. Oponuje tim, ze školka není povinná, tak tam chodit nemusí, a on si ho dál bude brát, jak se mu hodí podle práce.
@levandule_k Když je syn nemocný, tatínek si ho nebere, takže všechny OČR atd jdou za mnou.

jahodi
14. dub 2023

můj ex dceru odmítal dávat do školky, v práci si zařídil volno "aby s ní byl co nejvíc". Prostě s tou konkrétní školkou nesouhlasil a já se mohla stavět na hlavu, nezmohla jsem nic. To že přišla třeba o divadlo, jsem neřešila, je přece u "lepšího" tatínka tak bohužel holt přijde o jiný věci. Dcera teda miluje kolektiv, takže nikdy neměla problém se zvyknutím si na školku. Mně to nevyhovovalo. Bylo to takové "U tatínka je to lepší, pač mám volno". Ale u tatínka to bylo je a bude vždycky všechno lepší, že. Uvítala jsem, když začal povinný předškolní rok. A s tím ostatním jsem zvědavá, jestli i v pubertě bude tatínek nejlepší. Ha ha :p

cherie24
14. dub 2023

S tou pravidelnou docházkou je to vážně na pováženou. Malá zatím odchodila 2 týdny v kuse a to chodí jen 3 dopoledne a jinak vždy odpadla nebo právě jí teklo z nosu apd. A na to, jak se tam ze začátku těšila, tak postupem času je prostě raději s námi. Já mám na to taky trošku takový názor, že ač je pro děti pravidelnost důležitá, tak té povinné docházky budou mít děti ještě plné zuby. Vždyť celý život je o tom, že musím jít do školy, musím jít do práce, tak kdy jindy si to můžou děti i rodiče užít než ve školkovém věku. 😊 Měl být soudný tatínek i vy. Ať třeba dítě odchodí 3 dny v kuse a pak k tatínkovi. Je pravda, že aby šlo dítě třeba pondělí školka, úterý a středa táta a zas čtvrtek a pátek školka je takové blbé a dost matoucí ...

merope
14. dub 2023

Syn začínal chodit do školky na 2 dny v týdnu a považuji to za ideál. I teď typicky není všech 5 dní (jsou mu 4). Školkové akce jsou tak max 2 do měsíce - tam se dá domluvit, že zrovna když bude akce, tak ho tam chlap dá / půjde tam a nějak to zajistíte. Pokud není žádná akce, tak určitě líp u chlapa než ve školce.