Vyzvedávání před obědem v MŠ. Je to možné?

22. led 2024

Zdravím holky,

nevíte, jak je to s vyzvedáváním dětí před obědem? Syn má 26 měsíců, ale ve školce nechce moc jíst, upřímně, ani doma, vpodstate jen polívku, brambor, jogurt. To je tak všechno. Takže ze školky stejně chodí hladnej a já to platím zbytečně, protože to prostě nejí. Je možnost brát před obědem? Vím, ze to nějak ze zákona nešlo.

Děkuji

zuzkasim
22. led 2024

Pokud vím, tak to nejde. Dopolední vzdělávání končí oběděm. Jestli vám někde vyjdou vstříc, netuším, ale myslím, že v dnešní době neustálých hrozeb inspekcí a požadavků rodičů na to i to, si to nikdo na triko nevezme. Akorát jestli počítám dobře, tvůj syn je dvouletý, chodí do klasické státní školky? Nebo do nějaké dětské skupiny či soukromé? Tam by mohla být jiná pravidla...?

autor
22. led 2024

@zuzkasim do klasické, státní

j.a.n.i
22. led 2024

Tak ono vyzvednout pujde, ale to nic nemeni na tom, ze stejne nejspis budes muset to jidlo platit...

kristyn86
22. led 2024

Podle me zalezi na domluve. Vyzvednout ti ho i treba dovoli,v dobe adaptace jsem chodila pro dceru treba i v deset dopo. Jen si myslim,ze ten obed se stejne bude platit,protoze ten den ma proste dite dochazku.
Takze pakmi pdijde lepsi ho tam nechat,at nasava tu atmosferu,ze istatni deti papaji atd.,treba i neco zacne ochutnavat...

veroniquecz
22. led 2024

Jak píše Zuzka, u nás bylo také možné vyzvedavat až po obědě. Dej mu čas, třeba se rozjí. Naše ve školce jedla jídla, kterých se dřív doma ani netkla 😁

autor
22. led 2024

@kristyn86 No tak jsem s dětma sama, ještě na rodičaku, tak mi přijde zbytečne vyhazovat jídlo, když ho musím doma stejně nakrmit :(

autor
22. led 2024

@veroniquecz No to je fakt, ze první syn taky, pak měl dlouhé období, kdy naopak jedl ve školce a doma zase ne, teď už naštěstí ji i doma, ale je to teprve tak měsíc 🤣

carrie_b
22. led 2024

Tak pokud jsi na rodičáku a malý není předškolák, tak ho do školky nedávej. A máš to vyřešené 😉

smudlinky
22. led 2024

U nas co vim byla podminka pro dochazku do skolky platba jidla. Bez jidla to neslo.

michaela666
22. led 2024

Dcera mi ve školce sní taky jen suché pečivo. Doma pár jídel a potravin podávaných jen v určité misce/ talířku/ originálním kelímku. Ve školce vydržela od 7 do 15 hodiny nesníst absolutně nic, ač se kuchařky snažily. Například sní čistý vývar, takže všechny polévky jí cedily a dávali jen vodu, přílohy suché aby se vůbec nedotkly omáčky,....
Dospělo to do stádia, kdy s vedoucí kuchyně mám podepsaný papír o tom, že na svačinky dostane pouze suché pečivo, aby aspoň něco snědla. Jenže my už chodíme do práce, být na rodičáku, tak si ji nechám doma nebo dávám třeba na 2-3 dny a beru po obědě.
I když malá prakticky nejí, v provozním řádu naší školky je povinnost platit obědy.

lemamama
22. led 2024

U nás to jde, platila bych v takovém.pripade jen dopolední svačinku.

autor
22. led 2024

@carrie_b chodím na částečný úvazek do prace ;)

autor
22. led 2024

@michaela666 malej taky chodí na tři dopoledne, taky chodím do prace. Ale příjem zatím nic moc

autor
22. led 2024

@lemamama děkuji, zkusim se poptat 🙂

corry21
22. led 2024

A co si ten oběd bravat s sebou domů? Třeba ho v domácím prostředí sní, nebo bude pro někoho jiného a jídlo se nevyhodí.

keysi90
22. led 2024

Já vyzvedávám děti před obědem. Dcera je tedy ve škole už ale celou dobu chodila před obědem domů. Syn je skolkovy a chodí před obědem. U nás teda ale je to jiná situace. Mají potravinove alergie, takže jim chystám i svačiny. Ale jsou tam i děti, které tam vůbec nejedly a bylo doporučeno rodičům, aby si děti braly před obědem a ne po obědě. Protože se ničeho nedotkly za cele dopoledne.

krisstina93
22. led 2024

U nás by se slo domluvit na vyzvedavani, ale jídlo se musí platit tak jako tak. Platí se celá částka, nehledě na to, jestli jde dítě domu po obědě, nebo odpolední svacine. Když jde někdo domu dřív, dostane jídlo s sebou.

michaela666
22. led 2024

Tak to chápu, myslela jsem že chodí kvůli adaptaci a kontaktu s vrstevníky. Zkus se zeptat přímo ředitele.

autor
22. led 2024

@krisstina93 jako ze platíte i odpolední svačinu, ikdyz chodí po obědě?

krisstina93
22. led 2024

Ano, dostane ji zabalenou sebou domu.

autor
22. led 2024

@michaela666 Nee, kvůli práci. Hlídala mamka s bráchou, chtěla jsem jim trochu odlehčit

autor
22. led 2024

@krisstina93 To je teda taky dobrý

kristyn86
22. led 2024

Ja to chapu. Ja jen rikam svuj nazor. Ze nekde to stejne budou chtit zaplatit,protoze to dite tam je hlasene na dochazku. Pokud by to chteli platit,tak nevidim smysl v tom,vyzvedavat pred obedem a zbytecne narusovat program a chod skolky. Dceru jsem kolikrat vyzvedla driv,ze ji treba bylo spatne a obed se stejne platil.
Jo a jinak jak se ptas nize. Ano,my platime celodenni stravne a je jedno jestli jde domu po obede nebo az po spani. V pripade,ze jde po obede,dostava odpoledni svacinu s sebou. Nase skolka ma jen celodenni dochazku,puldenni nema.
Zeptej se,za to nic nedas.

autor
22. led 2024

@kristyn86 ano, to je logické, pokud dítě je nahlášené, tak strava se platí ten den, ikdyz dítě nedojde. Ale proč platit celodenní stravu, když chodí po obědě?

krisstina93
22. led 2024

Mě teda ani nenapadlo to řešit, proste každé dítě, které je ten ve školce platí stejnou částku a někdo si holt ten namazaný rohlík sni po spaní ve školce a někdo odpol doma no. Mám teda zkušenost už s druhou školkou (každý syn chodil do jiné) a v obou to fungovalo stejně.

kristyn86
22. led 2024

Protoze to jinak nejde. Maji jen celodenni dochazku. Jak by to asi zuctovavali? Svacinu dostane proste s sebou.

autor
22. led 2024

@kristyn86 třeba u nás mívají na odpolední svačinu plátek rýžového chlebíčku, suchého. Za 20 korun, což stojí cely balení 🙈 a starší syn tohle samozřejmě nikdy nejedl, což se nedivím. Balit mě tohle domu, tak bych se asi silné ohradila

kristyn86
22. led 2024

Tak si to klidne vyhod. To je na tobe. Holt nekdy kazdy dostane neco,co nema rad. Nasi dostavaji jogurt,buchtu,taveny syr a pecivo,zeleninu,mleko,ovesnou susenku,rohlik s maslem apod. Nekdy sni,nekdy ne. Neresim.
Jinak ani nevim,kolik co stoji. Denne mame stravne cca 46 Kc a je v tom zahrnuto vse. Za takovou sumu doma dite nenakrmis.
Zkus se zeptat,jen jsem chtela,aby ses nedivila tomu ze proste kdyz ma dite dochazku,musi hradit stravne. Pokud to neni dietni omezeni,mohli by si z toho vsichni delat pekny holubnik. Jeste aby pani ucitelky resily,kdo ma obed a kdo ne. A kdo pujde pred obedem,kdo obede a kdo po spani. Proste to narusuje rezim.

michaela666
22. led 2024

Mrkni se do provozního řádu školky a jídelny. Většinou to stravné mají v podmínkách, aby dítě mohlo chodit do školky. Mě bylo rovnou řečeno, že je mrzí když malá nejí, ale bohužel musím platit celou částku ikdyž jí pouze suché pečivo. Každopádně u nás celodenní strana na jeden den stojí tuším kolem 30 korun.

skarol
22. led 2024

U nás si jedna maminka nechává jídlo balit sebou. Ráno dá učitelkám krabičku, vyzvedává po obědě a učitelka jí dává jidlo domů