Jak se počítá porodné?

radka116
2. dub 2015

Ahoj,
chci se zeptat jak se počítá porodné. Porodila jsem v únoru, od října 2014 jsem byla na neschopence a teď v březnu mi skončila pracovní smlouva. Vím, že se mi to bude počítat za měsíc 10,11,12. Ale přišly mi papíry z práce a tam jsou napsané údaje o výši průměrného výdělku. To je podle mě ale za celý kalendářní rok. Ale mě by se mělo počítat to období, kdy jsem byla na neschopence. A to by byla výrazně menší částka.
A ještě můj manžel je OSVČ .
Takže to budu muset zažádat v bývalé práci aby mi poslali ještě nějaké papíry o průměru platu za 10,11,12?
Je to pro mě věda.
Děkuji za rady.

sim007
2. dub 2015

@radka116 pokud je manzel osvc tak vam muzu rict, ze to ani nemusite zkusit podávat. ...budete na to mit moc velke vydelky....

janina262
8. dub 2015

kolik dnes musite mit vydelky, aby jste se vesli, a dostali jste porodne???? budu mit v zari prvni dite a jsem zvedava , zda vubec dostanu na prvni dite porodne...dekuji za odpoved

sim007
8. dub 2015

@janina262 pokud s manzelem pracujete tak mate narok leda na kulovy 🙂
Jinak dej do googlu kalkulacka porodne a urcite neco vyskoci.....
kdysi jsem to pocitala a museli bychom byt oba na pracaku na nula nula nic aby jsme porodne dostali....

janina262
14. dub 2015

tak to je celkem mazec. a jak clovek ma vyzit jen z materske, to by mne taky zajimalo....
rada bych se zeptala zda zena na materske ma narok na nejake prispevky nebo tak neco..... dekuji

janina262
14. dub 2015

@sim007 jj, koukala jsem a asi o petset korun se tam nebejdeme, je to hnus....

jitavrtule
14. dub 2015

@janina262 A co je mazec? Vždyť zrovna mateřská není žádná almužna, těch 6 měsíců na ní je takřka srovnatelných s příjmem ze zaměstnání, samozřejmě za předpokladu, že člověk normálně pracoval, vydělával a odváděl státu a tím pádem na ní má nárok. Navíc dítě mívá dva rodiče a jeden dál pracuje. Spíš na rodičáku je to slabší (z hlediska příjmu matky). Ale pořád žijeme ve státě, kde se v tomhle ohledu máme fakt dobře.
Sociální dávky nejsou plošně pro každého a pořízení dítěte neznamená, že se postará automaticky stát - to mi přijde docela v pořádku. Uživit svoje dítě je snad primárně starost jeho rodičů.
Z dalších možných příspěvků (mimo porodného a rodičáku) lze čerpat přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, nárok se opět odvozuje od příjmů, detaily tady:
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prid_na_dite
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_...

janina262
15. dub 2015

Jj,ale pokud berete 5500 Kč měsíčně a řeknou vám,že na nic nemate nárok, tak tedy nevím zda je normální se za tyto peníze starat ještě o dítě a sebe.

janina262
15. dub 2015
lenkarejholcova
21. dub 2015

Jitovrtule já teda nevím ale mě tedy nepřijde spravedlivé ze pracuju a vydělávat si velice slušně a pak mam mateřskou stejnou jako člověk ktery do práce nikdy nechodil a navíc když si takový člověk zažáda o všechny možné příspěvky dostane se na částku kterou my pracující nikdy nedostaneme. A nejde jen o mateřskou to samé jsou důchody atd.

blondynka400
21. dub 2015

@lenkarejholcova jak máš stejnou mateřskou? Ten kdo do práce nikdy nechodil žádnou mateřskou nemá.
To samé starobní důchod, ten kdo má málo odpracováno a nízké částky, ten důchod podle toho taky tak vypadá 😝

lenkarejholcova
21. dub 2015

Dobře tak to nemá název mateřská ale hmotná nouze...výsledek je totožný

miahan
21. dub 2015

@jitavrtule Nezlobte se, ale jdete do toho trošku "tvrdě"... ☹
Jasně, nikdo nechce, aby se o naše dítě staral stát...na druhou stranu se podívejte - kolik "sociálek" pobírá prachy o kterých se nám ani nezdá!!! ANO, mateřská je super! I já se mám dle Vás dobře, nepopírám, ale co po 6 měsících? Mít o polovinu míň Vám přijde skvělé? Na žádné jiné přídavky ani příspěvky nemáme nárok, protože manžel pracuje. Jasně, nemá minimálku, tak máme smůlu. Na přídavky mají opravdu nárok jen "chudí" anebo opět již zmiňované sociálky! Takže se nezlobte, ale Váš názor mě trošku pobouřil. Zatímco každá normální rodina za 6 měsíců zřejmě při 3 členech místo 2 nepotřebuje mít více pěnez, ale míň, protože je přece na rodičáku, tak sociálkám se ty peníze nezmenšují. Stejně jako porodné...tak ať je o půlku menší, ale mají na něj nárok všechny 1. narozené děti. A ještě jedna věc...když teda poctivě odvádím už 10 let státu na daních a pracuju, proč teda nemám podporu státu větší než ti, co celý život nic nedělají? Nad tím mi zůstává rozum stát...

chris_n
21. dub 2015

@jitavrtule náš stát se teda zas tak dobře nestará! v německu je mateřská kratoučká, pak je rodičák do roku dítěte (závislý na výdělku rodiče). Pak je možnost ještě do dvou až tří let, pokud dítě nechodí do školky, dostávat 150€ měsíčně další dávku. A už vůbec se nemusím zminovat o tom, že tady na každé dítě dostáváte přídavky na děti až do plnoletosti nebo dokud studují. cca 200€ měsíčně. Mimochodem, mám pocit, že pokud tady ženská porodí třeba dvojčata, tak ty peníze dostává dvakrát a ne jen jednou, jako v ČR.