Cukroví bez ořechů. Máte tip na recepty?

nikoulinka
27. lis 2020

Ahoj holky, prosím, máte nějaké recepty na cukroví, pečené i nepečené, bez ořechů? Peču letos pro kamarádku, která má silně alergickou malou na ořechy. Nemůže ani přísady, kde je stopové množství. Takže neprochází v úvahu ani čokoláda. Ořech nesnese vůbec žádný, ani kokos. Kakao nevadí. Linecké, pudinkové, kakaové a perníčky už mam. Ale zbytek receptu, včetně nepečených, co mám, jsou buď s ořechy nebo s čokoládou 🤔🤦

verena
27. lis 2020

Ahoj, já mám každoročně stejný problém. Oříšky jsou na cukroví to nejlepší a dá práci hlavně vymyslet, co vůbec péct. Peču ještě kávové cukroví (linecká kolečka s cukrovou kávovou polevou plněné máslovým krémem s kávou), potom vanilkové rohlíčky bez ořechů, jsou moc dobré, ani není poznat, že v nich nejsou oříšky. Loni jsem zkusila pracny a místo ořechů jsem dala opražené a namixované ovesné vločky a setkalo se s velkým úspěchem. Syn byl nadšený. A dále dělávám včelí/vosí úly, jen z mletých piškotů, a ty taky všichni milujeme. Čokoládovou polevu si dělám sama z kakaa (kupované můžou mít stopy.) Říkala jsem si, že bych se letos mohla více odvázat odvázat s těmi náhražkami ořechů. Měli jsme slunečnicová semínka a připadá mi, že chutnají podobně jako vlašáky, tak s těmi by taky asi šlo něco vymyslet. Pokud budeš mít zájem o nějaký recept, zkusím pohledat 🙂.

michaela666
27. lis 2020

U tchýně jsem si oblíbila šlehačkové cukroví. Obaluje se teplé v moučkovém cukru na způsob vanilkových rohlíčků. Jinak bych zkusila jak píše @verena nahradit oříšky vločkama nebo vhodnými semínky, u nepečeného sušeným ovocem.

mamikry
27. lis 2020

@verena Zazvorky, vosi hnizda, rumove kulicky (nevim teda pro prcka). Trochu netradicni mini cupcakes nebo kosicky s kremem.

michaela666
27. lis 2020

Ještě mě tak napadly sádlové kuličky a medové vykrajované cukroví, které plním krémem ze salka. Původně jsou to medové trubičky, ale vždycky se mi to nějak pokašlalo a výsledek byl spálené prsty a hromada sprosťáren. 😂

verena
27. lis 2020

@michaela666 jednou jsem dělala sádlové cukroví - kulička s vytlačeným důlkem plněná marmeládou. Přišlo mi výborné, ale jinak to nikdo nejedl. Tak do toho už znovu nepůjdu 🙂.

verena
27. lis 2020

Jo jinak jsou taky velmi oblíbené karamelové kuličky s burizony. Ale ty jsou lepší spíš čerstvé a krom toho to není nic složitého, tak to by si mohla kamarádka udělat i před vánoci sama. Já je dávala ještě do vánočních košíčků, aby nebyly matlavé mezi ostatním cukrovím.

mrstte
27. lis 2020

My děláme šlehačkový: 1 šlehačka modrá kunín, jedna omega nastrouhat a půl kg hladké mouky, sice se blbě zpracovává, ale je výborný. Vykrajujeme opravdu malými vykrajovatky a nechává se těsto 0,5 cm vysoké, při pečení hodně nabyde hlavně do výšky a obaluje se v cukru s vanilkovým. Jinak sádlový s kakaem děláme, ulky děláme taky bez ořechů, nugátová srdíčka.

nikoulinka
autor
27. lis 2020

@verena jeee, určitě bych poprosila to kávové včetně krému a jeslti můžu i tu čoko polevu z kakaa, prosím 🙂

nikoulinka
autor
27. lis 2020

@michaela666 a můžu poprosit recept na to medové? 🙂

nikoulinka
autor
27. lis 2020

@mrstte myslíš omegu, jako to, co je na smažení? Takový ten kvádr? Nevím, jak to popsat 😅

michaela666
27. lis 2020

@nikoulinka 250g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 1 polévková lžíce mléka, 150g medu, 2 žloutky, trochu jedlé sody ... Vypracuju těsto, které nechám odpočinout v lednici tak 2 hodiny. Je trochu lepkavější, nejlépe se válí na pomoučeném vále a přes folii. Peču do růžova. Rádo rychle hnědne, takže radši hodně hlídat než vychytáte čas v troubě. Slepuju krémem z másla a karamelového salka.

nikoulinka
autor
27. lis 2020

@michaela666 moc díky!

michaela666
27. lis 2020

@nikoulinka Jestli jste zdatnější cukrářka dají se z těsta vykrájet obdelníčky a namotat na trubičku, pak upéct. Mě se to teda nikdy nepovedlo, ale věřím že chyba je na mojí straně. 😂

nikoulinka
autor
27. lis 2020

@michaela666 trubičky jsem si zkoušela loni 😅 ne teda medové, ale nějaké ořechové, nebo co to bylo 😅 a děkuji pěkně... Místo trubiček to byly fakt pořádně trubky 😂😂😂😂

mrstte
27. lis 2020

@nikoulinka jojo přesně tu 🙂

nikoulinka
autor
27. lis 2020

@mrstte díky, zkusim!

blondynka400
27. lis 2020

@verena sádlové je děsně dobré, hlavně když se dá dovnitř domácí rybízová marmeláda. U nás se to dělá pravidelně. Já je tedy nepeču, mám odpor k sádlu, takže když to vidím, vadí mi to. Ale když už jsou upečené tak si je dám ráda 😀

blondynka400
27. lis 2020

@nikoulinka za mne určitě vinné cukroví. Je to "alternativa" třeba vanilkových rohlíčků, ale ořechy v tom nejsou a chuťově je to snad ještě lepší, tedy určitě. A nebo pak máslové, a spojit s marmeládou a navrch polít citronovou polevou a dát třeba kandovanou třešeň či rozinku na ozdobu.

mrstte
28. lis 2020

@nikoulinka není za co 🙂

verena
30. lis 2020

čokoládová poleva z kakaa - i na dorty apod.
80 g másla (ztuženého tuku)
80 g moučkového cukru
1 lžíce škrobové moučky
1 lžíce kakaa

tuk na mírném ohni rozehřát, přidat ostatní, přivést k varu, ale nevařit. Když se srazí, přidat lžíci horké vody a promíchat (to se mi nikdy nestalo).
Tuhle polevu už dělám tak nějak od oka i na buchty apod. a když se trefí konzistence, vždycky nějak vyjde.

verena
30. lis 2020

kávové bony
krém:
80 g másla
60 g cukru
1 lžíce černé kávy - dávám mletou suchou mletou kávu
1 lžíce rumu
většinou to chce tak 1,5 dávky krému
poleva:
100 g pr. cukru přesít
k tomu přidat horkou kávu - dávám silný uvařený instant, na těch 100g v množství několika lžic, odhadem, aby byla hustá cukrová poleva
těsto dělám linecké a menší kolečka, na polevu ještě nasypu zlaté nebo hnědé zdobení, případně cákance čoko polevy. Má to takovou karamelovou barvu a vypadá to jako dortíky. Ale linecké těsto se mi moc nedaří, zkoušla jsem i recept od Vaňka, tak radši vem svoje, pokud máš dobré. Naštěstí pod tou polevou se to schová.

verena
30. lis 2020

Citronové tyčinky
120 g másla
120 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 pol. lž. mléka
citronová šťáva z půlky citronu
Poleva:
1 bílek
150 g moučkového cukru
Těsto vychladit, smíchat polevu. 5 mm silný plát, potřít polevou, nakrájet na tyčinky, nožem skládat na plech s papírem. 110 C - 15 až 20 minut.
Taky výborné.

verena
30. lis 2020

@nikoulinka
@mrstte Jinak vím, že to bylo myšleno v dobrém, ale jelikož jde o život, raději upozorňuji, že veškeré nugáty nutelly apod. jsou vyráběné z ořechů a pro alergika tedy velmi silný alergen!
Našemu synovi také tetička ve snaze najít vhodné cukroví dala právě plněné nutellou, byl z toho docela malér...

verena
30. lis 2020

Jo a ještě jsem si vzpomněla, pokud někoho postihne dělat dort malému ořecho alergikovi, je dost problém s klasickými potahovacími hmotami. Já jsem si velmi oblíbila potahovací hmotu z marshmallows. Receptů je hodně na netu. Krásně se s tím pracuje jak na potahování, tak na tvarování různých figurek a dítě není ochuzeno o zážitek z dortu. Dá se na to dát i potištěná jedlá fólie. Možná mám fotku "termita" ve svých fotkách. Ale berte to s rezervou, nejsem žádný profesionál, dělám to hlavně z donucení...

nikoulinka
autor
30. lis 2020

@verena jo, nutelu a spol právě vypouštím úplně. Proto ani čokoláda a nic tomu podobného. Ona ta malá fakt trpí. Stačí, kdyz její taťka v práci sni arašídové křupky, přijde za 5 hodin domu, zapomene se. Malé dá pusu a neštěstí už je na světě.

Dopřál se ještě k tomu krému, na ty bony. Píšeš - lžíce černé suché mleté kávy. Sypu rovnou kávu, nebo udělám "odvar"?

jipe
30. lis 2020

kromě toho, co tu už padlo, tak medovníkové kuličky

jipe
30. lis 2020

kávové jsem minulý rok zkoušela toto a bylo dobré https://vikendovepeceni.cz/2018/12/kavove-cukrovi/

verena
30. lis 2020

@nikoulinka já tam fakt sypu přímo kafe. Je to potom takový ten puntíkovaný béžový krém. Možná to i malinko "skřípe" mezi zuby. Možná jsem něco podobného jedla v laskonkách z cukrárny. Nevím tedy, zda ten recept tak byl původně myšlen 🙂)) ale je to dobré. Pro kluky možná nejoblíbenější. I když s tím rumem a kofeinem nevím, zda úplně vhodné. Ale kluci na tom vyrostli od mala a zatím dobrý 🙂. Někdy jsem dávala do cukroví i jen rumovou příchuť, měla jsem nějako sadu z Lidlu, ta je pak bez alkoholu.

verena
30. lis 2020

A pak by ještě mohlo být fajn nepečené cukroví kávová zrna, to jsem jedla u tchyně a taky výborné, ale nikdy jsem ho nezkoušela.

nikoulinka
autor
30. lis 2020

@verena kávová zrna znám. To nám dělala už kdysi babička a pak mamka 😅 Každopádně moc děkuji za tipy a recepty!