Tuky rostlinné vs. živočišné při vaření pro děti

1slunecnice
4. únor 2015

Ahoj, chci se zeptat, dáváte při vaření pro děti přednost rostlinným nebo živočišným tukům? Dřív platilo, že živočišné jsou špatně, teď jsem četla, že jsou horší rostlinné. Dáváte dětem margarín nebo klasické máslo? Informací je docela dost o obou druzích, až se v nich nemůžu vyznat 🙂

hojda
4. únor 2015

doporučuju se podívat do Bioabecedáře Hanky Zemánkové, až tam jsem pořádně pochopila, jaký tuk na co používat a co je dobré a co ne. Je tam celá kapitola.

kajalka
4. únor 2015

@1slunecnice Nejčastěji pro tepelnou úpravu používám máslo, sádlo a kokosový olej. Oliváč jen do salátů. Margarín bych nepozřela, stejně tak ho nedám dítěti.

1slunecnice
autor
12. únor 2015

Díky za tip na Bioabecedář. Slyšela jsem o něm, tak nakouknu, přehled o tucích je perfektní. Já margaríny taky nemám ráda, tak je fajn, že jsou docela široké možnosti, co používat. Kokosový olej jsem teď použila při pečení a byla jsem překvapená, jak to pěkně navoněl.

martina_kremlova
22. únor 2015

Bioabecedář je perfektní, taky ho mám doma. Já používám při vaření máslo, olivový olej a někdy sádlo, ale to používám jen při vaření dospělým. Margaríny doma rádi nemáme, tak je nebudu dávat ani malé. Co se týká vyloženě tuků, dostává mléčný tuk ze Sunaru, ten je výživnější než normální mlíčko, ostatní dělím mezi oliváč a máslo, rostlinné a živočišné půl napůl.

mecoun
24. únor 2015

Ahoj, taky to řeším, ale myslím si, že nejlepší cesta je vyvážená strava, takže od každého trošku 🙂 Četla jsem, že v Sunaru, který dávám malé je mléčný tuk - což je živočišný tuk, takže ten určitě špatný nebude, když ho obsahuje mateřské mlíčko 🙂
Z olejů se snažím malé do jídla přidávat řepkový, tem by měl být výživnější.

martina_kremlova
24. únor 2015

@mecoun Já jsem si teď taky o mléčném tuku četla víc, když ho malá dostává, ať vím, oč jde. Samotné mi to nic neříkalo. Aspoň mám dobrý pocit, že i když nekojím, něco výživnějšího má 🙂 A chutná jí, tak co. Jinak řepkovému taky dávám přednost, slunečnicový nepoužívám. Nejvíc olivový, ale zase mi na něm nechutná všechno.

katyxq
24. únor 2015

Pod článek https://www.modrykonik.cz/tuky-a-oleje/ jsem psala, co používám ... tamže je aktualizace - teď už malá snese občas i máslo, takže jsme ho začala používat, jak bude její alergie ještě slábnout, ráda bych i ten margarín ze zdravá výživy (Alsan) přestala používat, máslo chutná líp a je zdravější, hlavně to od kravićek volně pasených (co nejvíc žluté, farmářské, bio alpské).

martina_kremlova
8. bře 2015

@katyxq Hm, alergie to trošku komplikují. Snad se tomu vyhneme, kravské mlíko a výrobky z něj jí bez problémů. Kamarádka používá jen sójové a na kravské chce syna teprve pomalu zvykat. Na máslo a mléčné výrobky měl intoleranci brácha, sójové a jiné náhrady zase nechtěl, tak to byl docela boj. Pak ho to ale nějak přešlo, když vyšel ze školky a teď jí všechno.

rezetka
3. lis 2015

Holky, já si teda nemůžu vynachválit kokosový olej. Nejen, že je skvělej na vaření, ale taky na pokožku i vlasy!
http://www.lekarna.cz/es-bio-kokosovy-olej-250ml/