Chci, aby manžel přestal kouřit. Jak dál?

27. pro 2021

Ahoj holky,
už nevím kudy kam. Manžel mi už skoro rok slibuje, že přestane kouřit. Vydržel nekouřit skoro půl roku, pak opět začal, dokonce mi i lhal, že nekouří, dokud jsem ho nenachytala u nás na balkoně.
Já dříve taky kouřila ale přestala jsem hned jak jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, v těhotenství mi začali cigarety hrozně smrdět a ten problém přetrvává do teď. Manžel mi od té doby, co jsem přestala kouřit, taky navrhl, že by to taky mohl zkusit. Chtěla jsem, aby s tím přestal, a tak jsem ho vzala za slovo. No a jak jsem psala, skoro půl roku to vydržel. Byla jsem na něj neskutečně pyšná a pak zase hrozně zklamaná.
Potom se zase pokoušel přestat. Říkal, že až porodím, tak kouřit nebude, přijeli jsme z porodnice a on hulil pořád a měl pořád výmluvy, že v krabičce má ještě posledních pár cigaret, co musí dokouřit. Pak řekl, že až dokouří tu krabičku, tak se cigaret ani nedotkne a kupoval si stejně...
Jde o to, že mě ten odér z něj úplně odpuzuje, několikrát jsem mu říkala, že pokud bude od toho smrdět, ať nečeká, že s ním něco budu mít, nehledě na to, že i když vyloženě doma nehulí, stačí když projde přes byt a celý byt v tu ránu smrdí taky. On se tomu jen směje. Nehledě na to, že ví, že mi to vadí a kolikrát si ještě přede mnou zapálil a tvářil se jak největší hrdina. Prostě provokace!
Hlavně mi to vadí i po finanční stránce, nepatříme zrovna k těm, co by penězma mohli házet oknem. Na to mi řekl, že on si na to vydělává, že mi moje peníze nebere.
Už třetí den jsme rozhádaný. Myslím, že už jsem s ním za to jeho věčný slibování měla trpělivost velkou až až... Včera večer, když jsem mu řekla teda, že si opravdu asi nejspíš bude muset vybrat, jestli rodina nebo cigarety. Tak mi vyčetl všechno možný a řekl, ať si najdu nějakýho debila, kterými budu moc rozkazovat, že teda radši půjde do háje.
Vážně ho moc miluju, nechci se s ním skrz takovou "blbost" rozejít ale mě to prostě dovádí k šílenství, nehledě na to, že vážně nemám chuť s ním po tom, co si zahulí spát nebo se s ním líbat, smrdí od toho nehorázně. A teď fakt nevím, co si myslet, když je schopnej zvolit si cigarety než mě a ještě se tomu směje. A když si uvědomím, jak jsem dřív smrděla já, když jsem někam vešla, tak je mi z toho do breku.
Prosím o trochu tolerance a o neukamenování. :D Potřebovala bych poradit co a jak dál, jestli někdo nemáte zkušenost? Děkuji.

uzivatelkapetra
27. pro 2021

Prostě pokud nechce skončit on sám tak neskončí. Zkuste si možná někdy promluvit bez napadání, provokací a urážek, prostě věcně a bez emocí. Třeba tě pochopí.

vikinkav
27. pro 2021

Mam kamaradku, ktera “nuti” manzela uz x let prestat, nema to smysl, zbytecne se hadaji, zbytecne si delaji mezi sebou zle. Vzala si muze, ktery kouri, nemuze mu mit za zle, ze je takovy porad… Je ro zavislost. Ja jsem zavisla na cokolade a taky nemuzu proste prestat.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
katule1990
27. pro 2021

Takhle ho nedonutíš, akorát se budete hádat. Asi bych mu řekla, že jestli chce kouřit, tak ať nekouří přede mnou a zajistí, aby tím nesmrděl. Dál bych mu koupila knížku od Allena Carra - Snadná cesta, jak přestat kouřit a ve vhodnou chvíli mu ji dala s tím, ať si ji aspoň zkusí přečíst. Fakt hodně lidem pomohla 🙂.

autor
27. pro 2021

@uzivatelkapetra Já ho právě ani jednou nenapadla, to on to bere hned jako, že ho napadám a urážím, přitom to s ním prostě myslím dobře. Já se kvůli němu vzdala taky plno kamarádů a nikdy jsem mu to nevyčítala, i když mě to mrzelo.
A vážně si myslím, že jsem tu trpělivost měla už dost velkou a teď už toho vážně začínám mít dost.
Nejspíš to nemá ani cenu řešit ale on se na tohle téma prostě se mnou odmítá bavit...
A zase, aby jsme vedle sebe žili jak nějaký kamarádi, to se mi taky nechce, už kvůli dětem.

autor
27. pro 2021

@katule1990 O té knížce jsem taky už někde četla, ale pochybuju, že zrovna on by jí četl. Hned by to bral, že zase na něj útočím a otravuju ho. Je to fakt těžký, nedá se s ním na to téma vůbec bavit, hnedka řve a vzteká se.

autor
27. pro 2021

@vikinkav To je sice pravda ale zase na druhou stranu, kdyby byl on v moji kůži a smrděla jsem mu pod nosem tak jak on mě, tak by bral taky nohy na ramena.

bara88
27. pro 2021

Hele,dávat mu na výběr jestli rodina nebo cigarety to je vážně debilita a že s ním nic nebudeš mít jen kvůli tomu že kouří tak to bych se nedivil kdyby si na to našel někoho jiného teda

mdch91
27. pro 2021

Z me zkusenosti - marny boj, nikdy jsem se s kurakem nemela dat dohromady. Uplne zavislosti vymytej mozek... U nas ten smrad mel jako vyresit iqos, coz je snad jeste vetsi humus, pachce to jinak, ale furt odporne a jeste podle me, jak neni mozne se tim prekourit (nikdy jsem nekourila, tak je to jen ma teorie), tak to kouri mnohem vic. Pokud kouril, kdyz jste se dali dohromady, tak se s tim musis smirit. Podle me je to jako kdyby sis vzala zelenookyho a pak po nem chtela, aby mel modry oci. Ale naprosto ti rozumim. Je mi to neskutecne odporny. Ani ne tak ten smrad, ale ta mentalita.

lizzie02
27. pro 2021

Myslím, že k tomu si musí dojít manžel sám 🤷 můj manžel přestal, kdyz se narodil první syn a začínal vnímat, nechtěl aby ho s cigaretou viděl, ani mi to myslím neřekl, že se rozhodl, že zkusí přestat, až když se chtěl pochlubit, že už nekouří pár dní, tak jsem se to dozvěděla 🙂

camelinka
27. pro 2021

Ahoj, kolik vam je? Tady to nuceni x vysirani nedopadne nikdy dobre, chapu, ze ti to smrdi a ze nema slibovat, ale cim vic budes nutit, tim vic on bude vysirat🤷🥴

pakeros
27. pro 2021

Nedonutiš ho, ať chceš sebevíc.Manžel taky kouři já před dětmi taky kourila takže vím,že kdybych neotěhotněla tak taky nepřestanu.Parkrat jsem se o to pokoušela,ale je to sakra těžký.Myslím že se stim budeš muset smířit a počkat až bude chtít sám přestat.

lachtanice86
27. pro 2021

Našla a vzala sis kuřáka. On skončit nechce a dávat mu ultimátum je debi.lita největší.

konidana
27. pro 2021

Manzel se tvaril ze nekouri, kdyz teda jeste nebyl manzel a uhanel mne... asi rok, a dalsi cca 2 roky po svatbe taky. Aspon nekouril prede mnou. Kouril v praci, a v jeho aute. Z nej nic netahlo, snad si i pokazdy vycistil zuby. Proste prede mnou delal ze nekouri. Taky mi to vadilo, ale tom ze mne tim nijak neotravoval tak sem to tolerovala. Blby kecy jsem teda obcas mela taky. On celozivorni kurak asi od 16, prestabal nejm8n 3x nejdyl na rok... nez jsme se poznali. A pak dostal blvou nemoc hpspitalizace, podezreni na rakovinu plic, doma 2 malinke deti. Nakonec to byl jen zapal plic. Ale něco mu seplo v hlave a po uzdraveni ze dne na den prestal a uz pres 10 let nekouri. Ale musel si k tonu dojit sam. Ted jsem zvedava jestli ho neco podobneho netrkne s hubnutím (je dost obezni) , ale moc sanci tomu nedavam....

autor
27. pro 2021

@lizzie02 No, to bych přesně brala, takový přístup jako u vašeho manžela a ne, že slibuje a nic pro to nedělá...

malinkaelinka
27. pro 2021

Hele zkus se na to podívat takhle. On třeba přestat chce ( soudím z toho, že už to nějaký čas vydržel), ale k cigaretam ho to stále táhne, možná si tím kompenzuje nějakou nervozitu, stres, je to jeho chvilka pohody, kdy si jde sám na cigarko. Ty chceš aby přestal, on by rád, ale nemá na to dost síly, přijde si jako slaboch a ty ho v tom ještě utvrdis svými výčitkami, je zahraný do kouta, stres a co mu pomuze? Kamarádka cigareta. Co na to jít z úplně jiné strany? Má nějaké koníčky? Je spokojený v práci? Baví ho život? Přestaň na něj tlačit, tím jen vyvolává odpor. zkus to třeba tak, ozdravit celkově vás život. Lépe jíst, být více venku. Více radosti, více lásky. Pak je mnohem větší šance že bude mít chuť a sílu to svinstvo zahodit. A propos není tvůj odpor k jeho kouření taky jen nějaký hromosvodu na kterém si vybijis zase nějaké své frustrace?

martt
27. pro 2021

Kouření je závislost, jako každá jiná pokud nebude chtít on sám tak s tím nehnes. Naopak pokud budeš do něj pořád hučet ať přestane, tak o to víc se toho bude držet . Upřímně mne kdyby dal někdo ultimátum to nebo on , tak už z principu si vyberu To , I kdybych toho člověka milovala sebevíc. A to jen z toho důvodu, že nesnáším, když mne někdo tlačí ke zdi a vim, ze spousta lidí to má stejně. Takže pokud ho miluješ tak to nech nějakou dobu být čím víc ho budeš tlacit ke zdi tím větší pravděpodobnost, že to u vás skončí bohužel rozvodem.

irmamala
27. pro 2021

Myšlenky mi jdou stejným směrem jako
@malinkaelinka. Přijde mi spíš, že ti ani tak nejde o to kouření, jako spíš, že není po tvém. Alespoň mi to tak z tvého projevu připadá. Za mě je to hrozně nefér, kouřili jste oba, tobě v tom rozhodnutí přestat pomohlo těhotenství, on holt tak silnou motivaci neměl. Vzala sis kuřáka, ty jsi to zvládla, on to nezvládl a ty mu za to teď vyhrožuješ rozvodem. Nedivím se, že ho se*eš a ještě tě svým kouřením provokuje. Nevím jakou máš postavu, ale představ si, že by manžel zhubnul a začal tě nutit, ať zhubneš taky a kdyby se ti to nedařilo, tak by tě prudil, jak jsi odporná, nespal s tebou a chtěl se rozvést. To by tady byla žhavá diskuze 😀 Jestli nejsi štěkna, která se chce jen hádat a jde ti vyloženě jen o ten smrad, tak snad se dá v klidu s ním dohodnout, že nebude kouřit doma, že si po cigaretě umyje ruce, navoní se a vyčistí si zuby. To by pro tebe udělat mohl, ačkoli když už jsi to vyhrotila do takovéto fáze, bůhví.....

te_reza
27. pro 2021

Sama si kouřila, tobě to najednou nechutná a už je zle. To je rozepře jak u dětí na písku.

pampeliska1313
27. pro 2021

Musí k tomu dojít sám. Manžel kuřák - já kuřák. Manžel přestal a já to nedokázala, i když mu patří můj obdiv. Vím, že chtěl abych přestala, ale netlacil. Zkoušela jsem to a několikrát stejně zase začala. Sem vděčná, že mi nedával nesmyslný ultimáta a neremcal. Přestala jsem nějak před otehotnenim (narvala sem si do hlavy, že nechci v těhotenství procházet absťákem a koureni v těhotenství nepřipadalo v úvahu) a šlo to samo - chtěla jsem dítě. Kdybych neměla tuhle vidinu, nepřestanu. Držela jsem se celý těhotenství i kojení(plànovala jsem kojit co nejdyl, ale nevyšlo to) a jak jsem dokojila a bylo jasný, že bude um, začala jsem zase kouřit iqos. Ne tolik co predtim, ale začala. Manžel mi řekl, že ho to mrzí, ale to je všechno a jsem za to ráda - sama jsem na sebe naštvaná, ale vím, že momentálně je to asi jedinej můj uklidňovák a mám asi větší šanci si dát během dne cigaretu, než jít malovat nebo si psát deník na vyklidnění se. A vím, že zase zkusím přestat, jen ne teď. Jinak těch pokusů bylo nespočet a žádnej vyjma toho těhotenství nevyšel. - teď nechci manžela úplně bránit, ale doteď nevim, kde jsem vzala tehdy tu sílu si nedat. Měla jste trochu štěstí, že Vám přestaly cigarety chutnat a že bylo na cestě miminko, že Vám to třeba šlo snáz, než manželovi. Ale rozhodně ho netlačte - byli jste kuřáci oba. Třeba měl větší motivaci, když viděl, že to jde, ale pak začala panika, že “už nikdy..” a šlo to hůř a do toho neměl podporu, když selhal a už se mu prostě a jednoduše nechce, protože to stejně nevyšlo, nebo ví, že to nedá a boji se to přiznat. Motivovat a motivovat, ale až s tím přijde sám, přece jen jde o závislost a není to sranda.;)

korin
27. pro 2021

Myslím, že byste se mohli domluvit třeba na tom, že nebude kouřit u vás v bytě, v autě, ve tvé přítomnosti venku atd. Jestli nebude chtít on sám, kvůli tobě to asi nedokáže, když to nebude jeho přesvědčení. Celé moje dětsví bylo poznamenané hádkami kvůli cigaretám (táta kuřák). Nepřestal, ani když mu zjistili rakovinu, kouřil až do konce (tj. dalších deset let). Proto vím, že s kuřákem bych nechtěla žít, nezvládala bych to.

atraps
27. pro 2021

nenut ho, neprestane..... k tomu musi clovek dojit sam v hlave.. pozor, aby ste si kvuli tvym castym vynucovanim skoncit s cigar., nenastrbili vztah uplne...

lizzie02
27. pro 2021

Ale já ho nenutila, nic mi nesliboval, přestala jsem to řešit s tím, že to je jeho život, jeho zdraví a že k tomu prostě musí dojít sám, že to za to nestojí🤷 takže já bych nejspíše přestala tlačit 🤷

bbarshaa
27. pro 2021

@konidana To máme podobné 🙂. Můj tedy naštěstí nemusel projít až takovou radikální cestou. Ale jednou na jaře se malém udusil kvůli kouření. Tak se rozhodl a proste přestal 🤷🏻‍♀️. Už to budou skoro 3 roky.
No a teď by tedy fakt potřeboval zhubnout, především kvůli tomu, že fakt hrozne chrape. Máme miminko a tak teď musí spát v obýváku, protože ho začal v noci budit.
Myslím, že jediný co by pomohlo je zhubnout. 😕 Ale on o tom pořad jen blafe, jak přestane alespoň večer pořad žrát apod. No, taky ale stále čekám. A moc dobre vím, že kdybych ho do toho tlačila, nijak si nepomůžu…

jjasmina
27. pro 2021

Proč bych vůbec někoho měla nutit přestat? Musí chtít hlavně on sám..

jjasmina
27. pro 2021

A upřímně to miluju tyhle rozkazovacny paničky, ber ho takový jaký je a neřeš nějaké cigarety, to tvoje vydírání cigarety nebo rodina, to jako fakt, sorry, ale chudák chlap teda

martiniquest
27. pro 2021

Pokud nechce sam, nedonutis ho nijak a jen poskodis vas vztah. Zkus to pozitivni motivaci. Ja takto zcela necekane odnaucila kourit bývalého. Zacala jsem hubnout (to byla zase ma zavislost) a on kdyz videl, ze to zvladnu ja, tak prestal kourit a uz nezacal (ja bohužel zase pribrala). Zpetne byl rad, ze se to odnaucil. Na nekoho plati pozitivni motivace, na nekoho hec, ale vynucovanim dosahnes jen odporu. Zkus si najit neco, na cem muzes pracovat ty a on se treba prida s nekourenim 🙂

martiniquest
27. pro 2021

...Vis, rika se,kdyz to nejde po dobrem, nejde to vubec...

drakenn
27. pro 2021

Hele zakladatelko, uvědomujeme si, že jsi typická manipulatorka? Ta tvoje zpověď, jak ho nutis a tlaciš je jak z učebnice.

mimi1004
27. pro 2021

Mě někdo nutit, abych přestala s něčím, co mě baví či mi chutná, tak just ne. Co je to za chování? Když jsi kouřila i ty, bylo to v pořádku. A teď když nekouříš, nesmí ani on? Můj chlap abstinoval 2 roky, pak začal zase s elektronickou. Mám snad dělat scény. Vadí mi to, ale nejsme v mateřské škole!