Moje máma nesnáší mou tchýni

tyf
20. dub 2015

Ahoj, vím, že se tady většinou řeší spíš vztah tchýně-snacha, ale já mám problém se vztahem babiček, respektive jen vztah mé mámy k mojí tchýni. Moje máma obecně není moc přátelský typ, na každém něco vidí, je dost negativistka a čím je starší, tím je to horší. Tchýně je pravý opak, i když to má v životě dost těžké, je neskutečná optimistka, s každým to myslí dobře, k nikomu necítí zášť, prostě až takovej ten typ jak z jiného světa 🙂 Mojí máme od začátku nesedla, ona je opravdu úplně jiná, žije jen dětma, zajímá se o ezoterii a protože máma to tak nemá, tak jí má automaticky za slepici. Já jsem s ní taky ze začátku měla trochu problém, protože taky jsem jiná a moc jsem si s ní nerozuměla, ale pak jsme se nastěhovali do stejného paneláku a já jsem si uvědomila, že každý je nějaký a že je to neskutečně hodný a laskavý člověk, neskutečně mi pomohla s dcerou a pořád pomáhá, díky ní jsem zvládla na mateřské dostudovat, pracuju z domova, můžeme s manželem vyrážet taky samy ven a o dceru je perfektně postaráno. Takže jsem jí obrovsky vděčná a nic dál neřeším. S dcerou se milují, naučila jí spoustu věcí a právě dcera jí úplně zbožňuje, zatímco moji mámu moc nemusí. Ale za to si bohužel může máma jen sama. Taky bydlí na stejném sídlišti, ale s dcerou to vůbec neumí, nebaví ji si s ní hrát, nejradši by seděla na gauči u dortíku a dcera aby jí seděla na klíně, na písku stojí a kouká na ní, protože by se jí blbě vstávalo z pískoviště, nikdy jí sama nehlídala, neuspávala, nekrmila, nekoupila..... Ale ok, každý to prostě s dětmi neumí. Ale pak se není čemu divit, že za tchýni dcera běží a mazlí se s ní a s mojí mámou být nechce. To si ale mamka asi nepřizná a má to za zlé tchýni a asi i mě. Dřív se s ní byla schopná normálně bavit, ale teď už je fakt nevychovaná, skoro jí nepozdraví, neodpovídá jí, když jí něco říká a já už se fakt stydím. Navíc tchýně je ten typ, že místo aby se na ní vyprdla, tak jí to je strašně líto a snaží se si jí získat. Taky to dost komplikuje nějaká rodinná setkání, protože máma dělá Dášu a tchýně je z toho v nervu a atmosféra šílená. Bohužel největší díl viny na tom mám asi já, protože jak jsem psala, že jsme si ze začátku moc nerozuměly, tak jsem to samozřejmě řešila s mámou, že je taková a maková a máma byla ráda, že to vidím stejně a hned se toho chytla. Už je to ale hodně dlouhá doba a já jsem mámě xkrát řekla, že ať je tchýně jaká je, že je hrozně hodná ženská a moc mi pomáhá, ale už je pozdě a čím víc jí bráním, tím víc to mámu ještě sere, přijde mi, jako by to brala, že jí tchýně bere jak vnučku tak dceru. Ale realita je taková, že když se máma chová takhle hnusně, každého jen pomlouvá a všechno je špatně, tak opravdu raději trávím čas s tchýní. Nevím co dělat, beru, že je to moje vina a nevím jak to napravit. Promluvit si s mámou rozumně nejde, ona jí prostě budu nenávidět už jen z principu, vadí ji na ní úplně všechno. Děkuju za vaše názory.

elvira
20. dub 2015

Pokud to jen půjde, oddělila bych mámu a tchýni. Aby ses s nima setkávala s každou zvlášť, aby tě každá měla "pro sebe" a vnučku zrovna tak.
Před mámou se nebav o tchýni, před tchýní o mámě.
Když jedna z nich zmíní tu druhou, řekni, že se o ní nechceš bavit.
Jasně, že jsou setkání, kde se to rozdělit nedá, ale jak je vidět, tak to holky asi jen tak dohromady nedají, tak bych netlačila na pilu. 😉

kamilka007
20. dub 2015

@tyf Uplne souhlasim s @elvira - rozdelit je a nebavit se o sobe navzajem. Za vinu si to nedavej, kazdy mame pravo na mylny prvni dojem, dulezite je, ze jsi to pochopila a nazor zmenila, to hned tak nekdo neumi. Viz tvoje mamka. 🙂 No drzim pesti, prijemna situace to rozhodne neni.

zo_ja
20. dub 2015

Neneseš zodpovědnost za chování Tvojí matky. Souhlas s @elvira a na těch rodinných setkání se chovej zdvořile, jak se má atp., a pokud se Tvoje matka bude chovat takhle blbě - jako že ani nepozdraví, společensky nepokonverzuje atd., tak dělá ostudu jen sama sobě. Ty za její výchovu zodpovědná fakt nejsi. Časem si to buď nějak sedne, matka si to uvědomí, nebo ji přestanou zvát, nebo jí někdo srovná nebo to budeš muset zvládnout. S některýma lidma se někdy nedá - někdy je to jen období, u někoho jen někt. situace.... no tak hodně sil, netrap se tím, co nemůžeš změnit, Tvoje matka dělá těžký a hořký život především sama sobě, nenech si ho kazit. (jojo, vím, píše se to snadno).
Ale oni i lidi časem pochopí, že jablko spadlo dál od stromu.

pavlapl
21. dub 2015

Tak to u nás je naopak. Moje tchýně nesnáší mojí matku. Rada je jednoduchá dbát na to aby se nesetkali a o té druhé se nezmiňovat. Když slaví děti narozeniny tak jedna babička přijde v pátek a druhá v sobotu aby se nepotkali.

skotskaa
24. dub 2015

@tyf Možná bych si spíš promluvila s tchýní a vysvětlila jí, že máma má takovou povahu a ať to tchýně nebere osobně. Protože i když se to nezdá, osobní to není. Tvoje mamka kouká na svět skrze negativní filtr a kdo se jí (s trochou nadsázky) objeví v zorném poli, ten má prostě smůlu.
A se zbytkem ať se pak obě poperou po svym. Jejich chování není Tvoje zodpovědnost, ani Tvoje vina.

prcekamy
25. únor 2019

Dobry den můžu se taky Vám svěřit že mám úplně stejný problém jako zakladatelka jen tady asi za to fakt můžu já. Všechno začalo už před svatbou s manželem když se moje máma domluvila s tchyni že půjdou se domluvit na cukroví ale tchyně si mezitím cukroví domluvila jinde. Od té doby moje mamka vidí na tchyni to špatné neříkám že nemá v něčem pravdu, že manžela rodiče vyhodili ve 20 z domu kvůli jeho sestře že si chtěla předělat pokoj a teď by se z jeho dítěte pos... ale pořád si říkám každý jsme nějaký a nikdo není dokonalý. Nejhorší je že to vždy odnesu já protože jsme si postavili u našich. Já vím nejlepší řešení by bylo odstěhovat se ale moji dva sourozenci se na naše vykašlali a já to přece udělat nemůžu. A proč za to můžu já protože jsem řešila tchyni s mamkou. Asi jsme blbá. Děkuji za názory.

prcekamy
25. únor 2019

Ještě doplňuji teď vygradovali společným výletem kdy druhý den mě mamka seřval co si to dovolujou že ona má nervy jenom jedny a jejich chování ji jenom ubyji. Protoze jsme si dovolila odejít s manželem a dítě hlídku babičky a teticky.

babanci
29. kvě 2019

Tak si myslím, že Tvoje máma žárlí. Ví, že druhou babičku má malá radši, uvědomuje si, že to s dětmi neumí, asi jí to ani nebaví a Ty už si na tchyni nestěžuješ a to je asi v jejích očích taky špatně... Je mi líto tchyně, je to asi zlatý člověk. Já bych je od sebe oddělovala, nemluvila o tchyni před mámou a tchyni vysvětlila, že je máma prostě v tomhle děsná a ať si to tolik nebere. Ale mámu bych taky nešetřila. V klidu bych jí řekla, že ta její agrese je dětinská a ať s tím už, proboha, přestane. Vím, že t napořád nepomůže, mám podobnou matku, ale na chvíli dá vždycky pokoj.

prcekamy
6. čer 2019

Holky já vím že jsem tady nová ale musím se vypsat tento týden se mi zabil manžel na motorce. A moje máma mi teď řekla že mi stejně tchyně a tchán dítě vezmou a že já jim ho dám. 😪😪😭😭😭

zelenaesmolda
6. čer 2019

@prcekamy
boze to je ale krava,sorry ale na tohle se nic jineho rict neda...