Rodinné problémy. Jak se nyní zachovat?

3. zář 2022

Pěkný večer,
S manželem jsme spolu 11 let. Od začátku měla tchýně nějaký problém. Hledala si maličkosti, cokoliv, co by mi vmetla a mohla v tom hledat “něco”. Málo jsem mluvila, blbě koukala, měla blbou výchovu dětí, manžel mi doma moc pomáhal (například umyl nádobí, nebo nějakou domácí práci). Prý si má dupnout a poslat mě někam, že není můj otrok, atd. Pomlouvala mě u známých kteří mi to pak vyprávěli, no děs. Výmysly, naprosto nesmyslné věci co nebyli ani pravda. Několikrát řekla přímo manželovi, že udělá cokoliv aby jsme spolu nebyli, jednoduše dělala zle. Nebudu vypisovat vše, zkratka me od začátku nevzala a prudila. Tchan byl vždy úplně v pohodě.
Manžel si s ní zkoušel několikrát promluvit, aby ty vztahy “fungovaly” alespoň nějak, několikrát jsme zkusili vše hodit za hlavu, ale pokaždé byl klid měsíc a zase vše na novo.
Před 2 roky po hádce co mezi nimi byla, s ní manžel omezil kontakt, děti mohla vidět kdykoliv, kdykoliv si je vzít, nikdy jsme ji v tom nebránili. Nezeptala se ale nikdy jak se děti mají, nepopřála jim k svátku, narozeninám,… neviděla je rok a půl, ale všude si stěžuje, jak JÁ ji děti nepůjčím a zakazuji jim tam chodit 🙈 nikdy bych to dětem neudělala, jsou už dost velké (12 a 7) a počítám že vědí co chtějí, nedovolila bych si zakázat jim babičku, ať je jakákoliv. Manžel je tam nejdřív bral, ale když nebyl z její strany žádný zájem, přestal se už taky snažit.. od ní je to ale úplně bez odezvy, zájmu… což me samozřejmě mrzí, ale neudělám nic.
Manžel má sestru, vždy jsem se s ní bavila, měla celkem fajn vztah. Co se ale manžel před 2 roky pohádal s mámou, nebaví se se mnou, tchýně ji nakecala bůh ví co (přímo tchánova slova). Teď má ale sestra svatbu. Manželovi napslaa sms, ať přijde ale jen on a děti. A my teď nevíme, jak se k tomu postavit. Je mi na 90% jasné, že to je práce tchýně. S jeho sestrou jsem si nikdy nic neudělala, takže důvod tam nijaky není.
Jak byste se k této situaci postavily? Děti tam nechtějí, prý nepůjdou když já budu doma. Manžel tam jít taky nechce. Prý ne když mu to takhle napsala a takto se k tomu postavila.
Nechci, aby jsem ve výsledku byla já za tu špatnou, když manžel nepůjde vůbec, že jsem mu to třeba zakázala atd. Aby o mne nekolovali takové řeči, nebo aby to manžela nemrzelo, i když vztahy už jsou tam zkažené asi jak jen jdou, sama nevím, co je správně a co ne. Jestli mě nechat doma, jít tam jako by nic, nebo se za ní stavit, poprat hodně štěstí a vysvětlit že nejde beze mě? Děkuji

makovice88
3. zář 2022

Promluvila bych si v klidu ja sama s tou sestrou a vse ji vysvetlila.

kokoska29
3. zář 2022

Já bych teda za sestrou nechodila, není její povinnost zvát tě na svatbu...ano je blbé že uvěřila tchýni, ale nechala bych to být... Manžel se musí rozhodnout sám jestli tam chce nebo nechce jít... může jít ze slušnosti na obřad a pak domu 🤷

Já bych se tím každopádně netrápila.. proč si držet ve své blízkosti takhle toxické lidi, nějakou dobu se nevidáte tak proč zase otevírat staré rány..

emillyhk
3. zář 2022

Pomluví tě, ať se rozhodnete jakkoli. Pokud nejsi zvaná a děti bez tebe nechtějí, tak ať jde manžel sám aspoň na obřad. Teda za předpokladu, že on jít chce. Ten můj by to asi nevydýchal.
Pokud jste si s jeho sestrou dřív rozuměly, je škoda že se mezi vás postavila tchyně a její pomluvy. Můžeš ty vztahy zkusit trochu urovnat, švagrové zavolat, popřát, krátce vysvětlit, že děti bez tebe jít nechtějí, tak ať se nezlobí, ale že dojde jenom manžel. Klidně jí říct, že chápeš, že její máma tě nemá ráda a nechce tě tam, takže nebudeš dělat dusno, ale že kdyby někdy chtěla zajít na kafe, že ji ráda uvidíš. Uvidíš, jak se k tomu švagrová postaví - buď tomu dá šanci nebo se už neozve, ale budeš vědět, že ty jsi se snažila.

crejzy
3. zář 2022

Já bych tam poslala manžela samotného. Je to jeho sestra, jeho rodina. Pokud děti nechtějí ať nechodí.

escapelle
3. zář 2022

Kdyby mě někdo někam pozval a podminil to tím,že mám přijít bez manžela,nešla bych. A dotklo by se mě,kdyby on beze mě šel. Já bych řekla,že jsme prostě rodina a bud přijdeme všichni,nebo nikdo.

candat
3. zář 2022

pokud by můj brácha pozval na svatbu jen mě a děti a manžela tam nechtěl, tak bych ho poslala do (_!_). Jsme rodina a buď všichni nebo nikdo. Zeptala bych se ho proč zve jen mě a děti.

autor
3. zář 2022

@escapelle přesně tohle mi řekl manžel… nechám to tedy na něm. 🙂

westie
3. zář 2022

Nechala bych to na detech a manzelovi, at se rozhodnou. A manzel by taky mel sestre osobne rict, proc a jak se rozhodl a ze se tak rozhodl sam a deti taky samy. A ze kdyby mela chut, jsi pripravena si s ni promluvit a uvest veci na pravou miru, protoze manzel i ty vite, ze tchyne siri pomluvy. A pokud chce, vy jste pripraveni s ni byt v kontaktu, kdyz vas bude respektovat jako rodinu.
A obecne proti pomluvam nema vubec smysl bojovat, cokoliv vysvetlovat, protoze vzdycky budes ta, co se brani, obhajuje, je o krok zpet, to se proste neda vyhrat. Jedina moznost je, nechat to byt. Pripadne tchyni jasne rict, co si o tom myslis a at s tim prestane.

klokanka31
3. zář 2022

U nás by manžel beze mě nešel, a ani já bez něho.

superkousky
3. zář 2022

@escapelle Přesně. Můj manžel by taky našel. Stejně tak bych bez manžela nesla já.

koordinatorka_odboje
3. zář 2022

Nic bych se svagrovou a tchyni sama neresila. At to s nimi resi manzel, je to jeho rodina. Nepozvat bratrovu manzelku na svatbu, je mega trapne a je to jejich maslo na hlave, ne tvoje.
Jaky vubec uvedla duvod?

lpch
3. zář 2022

Svatba je oslava partnerstvi, manzelstvi. A to kazdeho partnerstvi, ne jen snoubencu. Proto by se nemelo nikdy stat, aby na svatbu byl pozvan jen jeden z partneru. A pokud se tak stane, mel by pozvany s diky odmitnout, bez ohledu na to, ze jde o sestru.

brunetka11
3. zář 2022

Sestra měla dost času se svým bratrem probrat, jak to reálně bylo. Očividně zájem nemá.
Navíc se zachovala stejně jako její matka.
Nechala bych to být a na muži, co jí odepíše.

P.S.
Ale jsem mrcha - poslala bych jim písemné blahopřání a rok co rok bych poslala vánoční přání s podpisem vás všech a popřála jim vše hezké do nadcházejícího roku ,-)
Pokud není sestra úplně matkou vyzmizíkovaná, jednou přijde. Nebo také ne, ale člověk si zachová čisté svědomí.

levandule_k
4. zář 2022

Je báječné, že muž a děti stojí za tebou. Já bych poslala manžela za sestrou, aby jí vysvětlil, že jste manželé a některé věci děláte spolu. Být manželem chtěla bych po svém sourozenci důvod a vysvětlení, proč nezve moji partnerku a co proti ní má.

Kdyby sestra dál trvala jenom na účasti bez partnerky, šla bych sama pouze na obřad a sestře při gratulaci předala blahopřaní s poděkováním respektu k mojí partnerce. Jo je to sarkastické a cynické, ale ja nemám ráda, když někdo nasazuje proti mému manželovi.

evik19
4. zář 2022

Mně se před svatbou stalo to, že mi moje matka dala nůž na krk, že pokud pozvu jistou osobu, ona mi na svatbu nepřijde. Věděla jsem, že tím pádem by nemohl přijít ani táta, jinak by měl doma strašné peklo. Takže jsem tu dotyčnou osobu pod nátlakem nepozvala. Je tedy možné, že ani tvoje švagrová to nemá postavené tak, že by proti tobě něco měla, ale prostě jí řekli, že pokud chce na svatbě rodiče, nesmíš přijít ty. Já bych manžela s dětmi aspoň na obřad poslala. Mrzelo by je, kdyby nešli. A nevěstu určitě taky.

zuzineckah
4. zář 2022

za těchto okolností jsem na 100 % jistá, že by manžel pozvání nepřijal. Co se týče tchyně, tak je to pěkná svině teda :/ Otočit se zády k vnoučatům kvůli vlastní panovačnosti a ješitě, to je silné kafe. Já bych se s ní nebavila, ani kdyby někdy v budoucnu sama přilezla.

klokanka31
4. zář 2022

@evik19 U nás takhle dostal nůž na krk manžel, že si nesměl na svatbu pozvat svého biologického tátu.

elvira
4. zář 2022

Ať manžel sestře zavolá a vysvětlí, že jste rodina. Takže buď všichni nebo nikdo. Případně ať se zeptá,proč má s tebou problém. Tipují,že to bude v tom duchu,že když přijdeš ty, nepřijde tchýně. To bych neřešila. Jste všichni dospělí. Tak snad dokážete strávit pár hodin ve své blízkosti.

2hanah
4. zář 2022

@crejzy ale na svatbu se vždycky zve pár! Když se pozvr bratr, počítá se, že si přivede partnerku, tím spíš, že už je to manželka, sestra je nevychovaná kráva, co nemá vlastní názor a nechala se ukecat tchýní, která to má na triku, protože je jasný, že tam bude a nechce ji tam ona a švagrová možná jen neví, jak z toho vybruslit, když je to její vlastní matka, ale se svou snachou tam nebude. Mám to v rodině úplně stejně a to už podruhé a to jsem ke všem vlídná a taky jsem nikdy nikomu nic neudělala, nejdřív v prvním manželství svině tchyně, dodnes se s ní soudím a ve vztahu potom prozměnu megakokot tchán, taky jsem byla tak blbá, že malému nejdřív jsem nebránila, aby jezdil k babičce, dokonce ho tam vozila! A když mi ho tchyně naposledy vyrvala z náručí rozespalého a plačícího, že chce být u mě, ale už chtěla malého mít u nich doma, protože děda se na něho těší a mě doslova vyhodila ode dveří, že k nim nesmím, vzepřela jsem se, že takové chování nemám zapotřebí, tchyni zablokovala a rok s ní už nemluvím taky, malého vidí, když ho tam vezme tatínek, já už ne, už si nenechám od nikoho *rát na hlavu, protože bohužel ta přehnaná dobrota a vstřícnost nikam nevede, jen k tomu, že mě lidi zneužívají, tchýně si zavolala jen, když chtěla dovézt malého a já jsem lítala jako debil ho tam dovézt, pak do práce a zase ho vyzvednout a tchýnovci happy and free, už nikdy!

fandysek_1
4. zář 2022

Vy je k životu nepotřebujete. Děti si třeba ke tchyni vztah najdou, až budou starší. V tomto případě by můj manžel nikam beze mne nešel.

lcn162
4. zář 2022

Manžel by měl zavolat své matce a říct ji, že pokud dala sestře ultimatum, že buď přijde mamka nebo manželka, chová se mamka jako malé dítě. Mě kdyby pozvali bez manžela, tak bych nešla. Sama jsem v situaci, že v rodině nemáme rádi jednoho pána, ale nikdy bych si nedovolila jeho ženě napsat, ať přijde bez něj

veronicka89
4. zář 2022

A proc chces byt nutne za dobre s nekym kdo o to nestoji ?

Proste prijmi jak to je...

Na svatbu bych se zeptala chlapa... Ale je to trapne ...

At tam nejde nikdo ...

Ale pokud by chlap chtel sestre na svatbu jit nebranila bych mu a pochopila bych to ...
Ikdyz asi bych se stejne nemohla bavit s nekym kdo se k moji manzelce zachoval takhle...

crejzy
4. zář 2022

@2hanah kdyby to byla svatba jeho matky asi bych byla dotčená víc a spíš nechtěla aby chodil sám…Ale tady, jak píšete, sestra neví jak z toho vybruslit, chce tam bráchu, chce tam mámu a nechce tam konflikty. Není napsané kolik sestře je, možná je mladá a neumí se máme ještě postavit atd. Nechala bych to na manželovi.

2hanah
4. zář 2022

@crejzy tak je jasné, že přednost dostane vždy matka byť zlá před švagrovou, navíc nevíme, kolik toho třeba maminka platí🤭 ale bude to trapný pro celou rodinu, pokud manžel a děti půjde, protože věřím, že nejeden člověk se zeptá, když jsou tam všichni, kde mají maminku a ikdyž budou mít supr výmluvu (nemoc atd.), bude šuškanda, jako manžel bych tam já prostě nešla ze solidarity k ženě a taky být švagrovou, tak to jde řešit pozváním bratra, ale vzít lahev vína a jeho ženě jít říct narovinu, vysvětlit "ty hele, mám tě ráda a je to trapný a blbý, ale matka je taková a taková a je to problém, ale chtěla bych na svatbě mít klid, tak se nezlob, proto nezvu Tebe, ale mezi náma se nic nemění." - třeba a už je to lepší situace pro všechny.

autor
5. zář 2022

Tchýně neplatí určitě nic, možná tak peče koláčky 😅 ale je to velký manipulátor, co o ní vypráví i její bývalé kolegyně. Z bývalé práce dostala výpověď protože dělala zle v kolektivu a rozhádala směny na kterých dělala. Ženské si to řekly a ona pak “marodila” 2 měsíce s kolenem aby se s nimi už nemusela vidět )) kradla domů léky,…. tak jen tak pro představu. Kamarádku má jednu,…
Švagrové je skoro 40, tak myslím že by už měla i mámě říct svůj názor, ale spíše bude zmanipulovaná, tchýně možná využila toho, že jsme se s ní dlouho neviděli a nakecala bůh ví co. Švagrovou neměl od bývalého manžela nikdo z jeho rodiny rád, tak třeba mi to musí dat taky sežrat 😄 tchýni manželova babička také nikdy nepřijala, dělala jí zle. Spíš mi to přijde tak, že v sobě má nějaký blok z toho a “musí” být taky taková a někomu dělat zle. Kdo ví.
Manžel si se sestrou půjde promluvit, na svatbu ale prý nepůjde v takové situaci.

treasurka
5. zář 2022

Ať je to jak je to, tak je strašně neslušný pozvat jen jednoho z páru. Buď oba, nebo nikdo. Pokud by manžel šel beze mě, tak by se mě to teda dotklo. Jinak bych švagrovou neřešila, pokud by jí zajímala tvoje verze, tak se tě už dávno zeptá. Nevnucovala bych se...

fire85
5. zář 2022

Že si takhle svagrova nechává poroucet, matka svatbu neplatí, ona je dospělá, takže nevidím problém aby si pozvala koho chtěla a matka at se třeba postaví na hlavu.

tereza0111
5. zář 2022

Tohle je strasne tezke. Chapu reakci manzela, ale treba jen svagrova chtela na svatbe klid a ma trochu strach, aby tchyne nedelala sceny, kdybys prisla ty. Na sve svatbe jsem vyvolala trochu podobnou situaci. Rodice byli cca 5 let po rozvodu, chtela jsem na sve svatbe samozrejme oba, ale maminka by tatovu novou zenu na svatbe proste neunesla. Pozvala jsem tedy jen tatu s tim, ze me to mrzi, ale at prijde prosim sam. Taky mi rekl, ze patri k sobe a ze bez ni nechce jit... Chapu jeho, chapu, ze to nekdo vnima jako neslusne, nekoho z paru nepozvat, ale nekdy clovek chrani tu osobu pro sebe dulezitejsi a mir na svatbe.V mem pripade to byla maminka, v pripade svagrove je to tchyne... Ta Te sice vystat nemuze bezduvodne, ale pokud svagrova vi, ze by ji to "zkazilo" svatbu, voli proste takto...

papika
5. zář 2022

Je fajn, že jako "zdravá" rodina držíte s manželem a dětmi při sobě. Tvůj manžel bez tebe nepůjde, také bych nešla sama (ať už s manželem nebo partnerem). A děti už jsou také dost velké na vlastní názor.
Když jsem si četla, co jste napsala v úvodu do diskuze, úplně jsem myslela, že někdo popisuje naši situaci (teda až na tu svatbu-švagrová je šťastně vdaná a má dospělé děti).
My bydlíme u tchýně, co nenajde kloudné slovo ani pro děti, natož pro mě. Občas letmo něco prohodí.
S dětmi si neprohraje (bojí se, aby jí něco nerozbily) a ven chodí si povykládat jen za psem. Starší dcera(5let) už k ní nechodí, jen když ji pochválí obrázek, ať ho jde ukázat i dolů babičce. Sama od sebe tam už nejde, jen ji ponižuje, že ještě neumí toto a že je miminko (když se uklidňuje palečkem v puse).
Mladší (2,5let) švagrová prakticky neviděla, nepřišla ani když jsme je zvali na Vánoce, a když se potkáme na ulici (bydlíme v jedné obci, pěšky 5minut), tak někde pospíchá, malá ji vůbec nezná a starší už za tu dobu pozapomněla. Telefon mi nikdy nevezme. A když jsme párkrát přišli k nim, tak se chovala cize a na mě ani nekoukla, že na nás není připravena, přitom jsme byli jen na dvorku..
Švagrová už mi nenapíše ani k narozeninám, ani nepřišli na kafe k letos k narozeninám holek🙁 Dřív mi i napsala k svátku, teď už 2roky nic, ani když jsem loni měla 35(žádná SMS) a mojemu už ani nezavolá ani nenapíše ani k svátku.
Je to jako odstřižena pupeční šňůra🙁

geonisa
5. zář 2022

Nemá cenu cokoliv někomu vysvětlovat . A rozhodně ne švagrové . Je to její matka , hlavně když té tolik let zná . Tak nechápu její postoj . Ale nemá cenu na tomhle ztrácet celou energii . Tyhle komplikované vztahy znám . A stejně to skončí vždy u tebe s člověk je pak zklamaný .