Změna křestního jména u dítěte

kocicinka
25. bře 2016

Máte někdo zkušenost? Dceru jsme pojmenovali Josefína, byl to můj nápad. Problém je, že jí, a hlavně manžel říkají Pepina, což se mi nelíbí a tahá mě to za uši. Jinak jí moc říkat nejde... ☹ Další důvod je ten, že mi zemřela maminka a já bych chtěla zpětně dceru pojmenovat po ní. Jmenovala by se Marie Josefína, takže o tu Josefínu by tak úplně nepřišla. Ta Maruška mi k ní sedí prostě mnohem líp. Problém je, že manžel o tom ještě neví a rodina a všichni kolem by se na mě dívali jako na blázna. Řešil jste někdy něco podobného, že jste se se jménem dítěte prostě nesžili?

lv
25. bře 2016

to bych neudělala..vždycky bude období oblíbenosti nějakého jiného jména, které tě nadchne, bude se ti k dcerce hodit.. Teď chápu, citové hnutí kvůli mamince..řešila bych to přidáním toho Marie až za Josefínu..Pepinka, Josefínka to byla od narození, pro všechny, ne jen pro tebe..

ivetka7686
25. bře 2016

@kocicinka pokud chces zmenit jmeno,tak to udelej 😉

kacca11
25. bře 2016

Nevím, já bych to neudělala... To, že ji manžel říká tak, jak se ti nelíbí je problém vás dvou a domluvy mezi vámi. Když ji zmenis jméno na Marii, taky jí může říkat třeba Marfuso nebo Maruno. Prejmenujes ji pak znova?

Smrti maminky je mi líto, ale v tomto ohledu si myslím, že by dítě mělo mít nárok na vlastní identitu (nejsem moc pro rodinná jména), ale to je každého věc. Pokud už malou prejmenovavat, co dát Marii jako to druhé jméno?

Jinak tady to nevyresis, to musíš vykomunikovat s mužem, stejně jako jsi tak mohla vyřešit to oslovovani.

kulatakosticka
25. bře 2016

@kocicinka a proč neřekneš manželovi, ať jí říká jinak? My máme Alexandra, nemáme rádi oslovení Sašo, tak všem říkáme, ať mu říkají Alexi... Jinak mi to přijde nefér vůči dceři... Předpokládám, že to je nejmladší z tvých dětí, tak to bereš tak, že je to trochu jedno?

terez225
25. bře 2016

A je pokřtěna? Nejsem věřící, ale pokud mám dobrý info tak ji můžeš pokřtít jako marusku a ona to jméno může užívat? 🙂

nutricnihodnota
25. bře 2016

@kocicinka Já bych chtěla pojmenovat dceru Josefína, a říkala bych jí Pepino, Pepi, nebo Pepčo 😀 Hrozně se mi to líbí 😎

izzybickerstaff
25. bře 2016

I kdybys chtěla jméno změnit, určitě to nepůjde bez manželova souhlasu - a to už si rovnou můžete promluvit o tom oslovování.

jasamin
25. bře 2016

@kocicinka - podle mě změna jména je možná. Stačí souhlas obou rodičů. Na druhou stranu proč holčičce jméno měnit. Josefína je krásné jméno, které moc dávané není, tím je i originální. Zkuste se poptat na přidání druhého jména: JOSEFÍNA MARIE a dcerka si jednou sama rozhodne, které jméno bude používat. Třeba budete překvapená, když si vybere oslovení "Josefka, Pepína, Pepča".

zuzapra
25. bře 2016

@kocicinka Prekrasne jmeno. Priklanim se k variante krtu. Moje dcerka ma po krtu druhe jmeno Magdalena a ja Marie.
Domluv se s manzelem, at ji rika jinak, urcite ti vyjde vstric. Pepina je ale moc hezke. Kdyz ji zmenis jmeno, co pak vsem reknes; "tak a ted ji nerikejte Josefinko ale Marusko....." Zvolila jsi krasne jmeno a zvolilas ho srdcem, tak jak si to citila....... . Maminka by byla urcite rada, pokud mas moznost krtu, aby Josefka nesla po krtu jeji jmeno i jako druhe. Fakt je to moc krasne jmeno!!!!!

kika_21
25. bře 2016

Tady je jedna Josefina a je to super.

veronikajanova
25. bře 2016

zkuste si zavolat na matriku, jestli j změna vůbec možná.

anetka1701
25. bře 2016

Já myslím že to jde celkem v pohodě. Pokud se ti jméno nelíbí, tak ho změň :o) Ta Pepina je děsná, já když to někde slyším tak se celá oklepu, takže za mně máš recht...

frufrunka
25. bře 2016

Řešila jsem to, ale s manželem to byl takový boj, že jsem radši doufala, že si zvyknu. No, nějak jsem si zvykla, i když to trvalo dlouho. Druhé jméno jsme pak přidali při křtinách, takže jsem byla spokojenější. Na matrice to vůbec nebude problém, pokud se na tom s manželem dohodnete a dojdete tam oba. Jinak - obě jména, Maruška i Josefína se mi hrozně líbí. Josefínu jsem měla napsanou, pokud by se mi narodila holčička! 😉 Ale je pravda, že Pepina se mi taky nelíbí, líbí se mi ten tvar jména tak, jak je - Josefína, Josefínka. Je to sice dlouhé, ale mě se v podstatě líbí samá dlouhá holčičí jména, jsem na ně nějak zatížená... 🙂 (Leontýnka, právě ta Josefínka atd... )

bunny123
25. bře 2016

Josefína je krásné jméno a za to, že ho manžel používá nehezky, nemůže. A hlavně, při výběru jména jste si snad říkali všechny jeho varianty? To tě tehdy Pepina netahala za uši? My chtěli dát Olivii, ale z několika stran nám bylo řečeno, že jí budou říkat Olino. Takže proto jsme ji nakonec nedali. Čili, měli jste to zvážit před rokem. Měnění jména rodiči v průběhu života mi přijde nevyzrálé. Ať si Josefka jméno změní sama, když se jí nebude líbit.

teetee
25. bře 2016

Ahoj, se změnou nevím, ale znám holčičku, která se jmenuje Josefína a říkáme jí Fíno. Na Pepinu neslyší. 🙂

lauraf
25. bře 2016

Až začne někdo malý říkat Máňo nebo Mařeno, tak jí přejmenujete znovu? 😲

sara84
25. bře 2016

A co ji zkusit rikat Nany? To je tusim taky tvar Josefiny. Jinak kraaasne jmeno!

hindin
25. bře 2016

@sara84 Nany je varianta Anny.

achjonetusim
25. bře 2016

Pojmenovat po zemřelý osobě (matce) zpětně mi nepřijde ani pietní vůči tvý mamince, ani uctivý k tvý dceři ☹ To že jí tatínek říká Pepino a tobě to tahá uši není problém ani tvýho muže, ani tvý holčičky ale jen a jen tvůj!
Když si vybírala jméno Josefína, nevěděla jsi že jedna z prvních variant je Pepina? Časem jí tak nebude říkat jen její tatínek 😉 A když jí to nezošklivíš, je dost pravděpodobný že ho bude nosit ráda, dostala ho z lásky od svejch rodičů 😵 Zapracuj na tom 😉

pampeliska1
25. bře 2016

@kocicinka kamarádka má dceru Josefínu a říká jí Sefí 😉 Jinak přikláněla bych se spíš k přidání nového jména ZA jméno stávající. Připadá mi to i takové hezké, když to bude po babičce. Já uvažuju, že bych dcerám nechala dodatečně zapsat jména křestních patronů do RL, ale nevím nevím, jestli to zrealizuju :D

kriistin
25. bře 2016

@kocicinka nemusíš měnit jméno ale nechat zapsat na matrice druhý jméno.ale stoji to 1000kc.dcera má taky dvě jména ale teda už od narození.

marcicek84
25. bře 2016

jo my měli na střední holku, která se nechala přejmenovat z Jozefíny (Jožky, jak ji všichni říkali) na Marii (a to ji zase všichni říkali Mařka), takže nevím, jestli si holka pomohla...
jinak si myslím, že je celkem ulítlé měnit dítěti jméno, to jste si měli s manželem promyslet dříve, ono totiž za chvíli se zase něco nebude zdát a zase ji budeš přejmenovávat???

rituska88
25. bře 2016

Já bych jméno neměnila. Všichni už jsou zvyklí jí nějak říkat, ona je zvyklá na to slyšet a najednou se jí má říkat jinak? Možné to asi je, ale vždyť Josefína je krásné jméno! Mně se líbí moc a taky jsem chtěla holčičku Josefínku - jmenovala se tak moje prababička, tak by to bylo i po ní. My máme kluka Josefa (po mém i přítelově tatínkovi) a říkáme mu Pepíček, Pepí, Pepulka, Pepča - hned když se narodil, tak jsme všem říkali, ať mu říkají takhle a že si nepřejeme varianty jako Jožin nebo Jožka a vlastně mu tak ani nikdy nikdo neřekl - ten Pepča se k němu hodí nejvíc 🙂 Každé jméno se dá říct hezky i ošklivě a s manželem by snad neměl být problém se domluvit jak holčičku oslovovat.
Jinak, znám několik lidí, kteří mají v rodném listě nějaké jméno, ale říká se jim úplně jinak: Přítelův otec je Josef, ale už jeho maminka ho odmalička oslovovala Bobin a zůstalo mu to a všichni ho znají jen pod tímto jménem a každý se diví, když řekneme, že náš Pepíček se jmenuje i po něm - nikdo prostě netuší, že je ve skutečnosti Josef. A jeho sestra je Růžena a říkají jí Zuzko - vůbec netuším proč, ale prý ji tak taky oslovovala už jejich maminka a tak se to vžilo. A pak máme kamaráda, který se jmenuje Josef - všichni kamarádi mu říkají Pepa, ale jeho maminka mu říkala Renek a myslím, že je pokřtěný Josef René - ze začátku jsme v tom měli dost zmatek, protože jsme nevěděli, jestli je teda Josef nebo René 😀

achjonetusim
25. bře 2016

@rituska88 To je tak hezký 😀 Já mám kamarádku, jmenuje se Irena. Teda ona se tak nejmenuje, jen jí tak všichni říkaj a ona se tak představuje jen když někde vytáhne doklady má tam Jiřina 😀 A proč? Máma rodila císařem s problémama (za bolševika ještě), táta dobíhal na druhej den brzo ráno z oslav a tak na chodbě odchytili při papírování babičku (mámu rodičky). Jenže babička už byla nedoslýchavá, hlavu v pejru a na dotaz jak se vnučka bude jmenovat odpověděla svoje jméno 😀 Máma s tátou se zprvu zhrozili a pak si řekli že je to vlastně fajn že bude po zmatený bábi ale budou jí řikat tak jak jí chtěli pojmenovat. Hezký ne 😵 ? 😀

izzybickerstaff
25. bře 2016

@rituska88
@achjonetusim to jsou dobrý historky 🙂 Já zase znám Pavla, kterému všichni říkají Jaroslav. Bylo to pracovní jméno dítěte v břiše a rodiče si nejspíš mysleli, že se po narození přeorientují na "opravdové jméno" - a ono se to nepovedlo 🙂

rituska88
25. bře 2016

@achjonetusim Tak to je taky bomba 😀 Jinak já jsem Jana a svoje jméno nemám vůbec ráda, protože se tak v naší generaci jmenuje každá druhá a prostě nesnáším, když mě někdo osloví ,,Jano" - přijde mi to takové tvrdé. A když jsme byli děti, tak můj bratranec mi začal říkat Áňo - říkal mi tak jenom on, ale mně se to líbilo a tu Janu jsem o to víc nesnášela 🙂 Potom při biřmování když jsem měla možnost si vybrat druhé jméno (křtěná jsem jenom Jana), tak jsem si vybrala jméno Rita, které se mi líbilo (a také příběh sv. Rity), ale používám ho jenom jako přezdívku na internetu, jinak jsem nikdy po nikom nechtěla aby mi tak říkal, stejně už jsou všichni zvyklí, že jsem prostě Jana a kdo chce, umí mi říct i hezky Janka, Janča, Janička... Ale prostě ať dítě pojmenuješ jakkoli, tak s tím nemusí být nakonec spokojené - naši si třeba mysleli jak jménem Jana nemůžou nic zkazit, ale pak je docela překvapilo, když jsem jim řekla, že mi celkem vadí, že se tak jmenuje každá druhá moje vrstevnice a že se mi nelíbí ten základní tvar jména že mi měli dát radši tu Kateřinu jak původně chtěli 🙂 No a moje mamka je po babičce Růžena a taky není nadšená a říkala, že by radši byla Milada jak chtěl dědeček 🙂 Ale přejmenovávat se ani jedna nehodlá, zas tak hrozné to není. Znám jen jednoho člověka, který se nechal v dospělosti přejmenovat - od sestřenice manžel byl Julius a teď je Julian.

drakenn
25. bře 2016

Nečetla jsem celou diskuzi, ale já si myslím, že pokud chceš své dceři říkat i jinak, tak můžeš. Spoustu jmen má své jiné podoby - jako Josef - Pepa - Alexandr -Saša atd. Mému bratrovi v rodině všichni říkali Macek - páč byl tlusťoučký jako malej a neslo se to s ním i ve škole.. A on si to prosadil i v kolektivu! Jinak se jmenoval Vladislav..
Takže zajdi na matriku, nech zapsat tu Marii a říkej jí sama třeba zdrobnělinama Maruš, Marulko atd. a ona si třeba na to zvykne a sama si to začne prosazovat , jestli bude chtít a bude se jí to líbit.
Já sama mám Jana a není Honza, jak je zvykem, ale je Jeník či Jenda.. a sám si to ve škole i v kroužcích vybojoval!

kulatakosticka
26. bře 2016

@achjonetusim 😂 to mi po ránu spravilo bídnou náladu

anetka1701
26. bře 2016

@rituska88 já o změně jména uvazuji dost... Možná si to konečně nadelim k narozeninám...

iveta93
26. bře 2016

No nevím, mě to přijde docela "ulítlí" jí teď měnit jméno. Marušku bych přidala za Josefínku. Říkat jí můžeš jak chceš. Já jsem Iveta a říkají mi máňa. Sestřenice je Ema a říkají jí pepina. Obě na to slyšíme. Já osobně bych jí buď pokřtila nebo udělala jména dvě. Ale to musíte probrat s manželem. 🙂