Dědictví - nezl. děti + prodej nemovitosti. Jak by to bylo?

zuzuliatok
12. čer 2021

Mame s manzelem na hypoteku byt a nejake nasporene penize. Jak budou dedit deti v pripade umrti tatinka? Jaka cast nemovitosti jim nalezi? K tomu asi zdedi i podil na hypotece, ze ano?
Kdyz budu chtit byt prodat, jaky je postup? Nejdriv zadam soud o povoleni k prodeji, nebo az najdu kupce? Za jejich penize z prodeje asi nesmim poridit nove bydleni, ze? Ty se musi detem drzet na nejakem extra uctu?
To same hotovost. Deti maji narok asi i na cast techto penez, ze ano? Zvazujeme to vyresit rizenym dedicstvim, ze vsechno nasporene vlozime do zivotni pojistky a az dojde k nejhorsimu, tak jako obmyslena budu jen ja.
Predem dekuji za objasneni situace, pokud uz mate toto priserne obdobi za sebou.

drep
12. čer 2021

@zuzuliatok jsem laik, ale 50% náleží manželce a zbylých 50% se dělí mezi děti. Manželku lze “vydědit”, respektive sepsat závěť a vynechat ji z dědiců, ale děti lze vydědit jen v zákonem daných případech, tj. Nelze jen tak. Ale zároveň mám pocit, že dítě nesmí zdědit dluh, což je i hypotéka a tam se to pak řeší komplikovaněji, jejich podíl myslím, přechází na další dědice v řadě, nicméně lépe ti jistě poradí skvělá @meronym

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@drep Jen pro upresneni, nikdo nechce deti vydedit. Jen chci vedet, jak se to vsechno resi.

j.a.n.i
12. čer 2021

@drep Pises to blbe... 50% JE manzelky, takze toho se dedictvi vubec netyka. A druhych 50% jde do dědictví a deli se mezi manzelku a deti, kdy každý dostava stejny podil, tedy u 2 deti ma kazdy 1/3 z te pulky. A o přijetí defictvi za deti rozhoduje soud.

somalicats
12. čer 2021

@drep Dítě může zdědit i dluh, pokud je to v jeho zájmu. O tom rozhoduje soud. Takže pokud je na nemovitosti hypotéka, tak bude soud posuzovat tu záležitost individuálně a může rozhodnout jak ve smyslu, že část nemovitosti dětem zůstane, tak že dědictví zamítne. To bude záležet na konkrétních okolnostech.

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@somalicats aha, dekuji. Takze je to hodne individualni. Ja hlavne doufam, ze mi nasledne byt povoli prodat a budu se moct vratit k rodicum a koupit si tam neco mensiho. Na tomto byte nebudu zvladat platit hypoteku a poplatky. 😑 Tim, ze bychom alespon hotovost vyresili, aby zustala jen mne a vetsi cast z prodeje bytu by mela byt taky moje, mohla bych pak detem zabezpecit normalni bydleni bez toho, abych se strhala a nemusela resit, za co jim koupim jidlo.

somalicats
12. čer 2021

@zuzuliatok Nezletilé nemůžou zdědit podíl na hypotéce, bude hodně záležet na tom, jaká je výše dosud nesplaceného závazku a jestli budeš schopná to platit dál sama. Je dost možné, že soud nařídí prodej bytu, z něj se umoří hypotéka a zbytek peněz zdědíš Ty a děti. U hotovosti je to jasné, ta jde normálně do dědictví.
Jak s nakládáním s financemi náležejícími dětem, to je už otázka na právníka. Rozhodně tam nějaká omezení jsou.
Jo, a je to tak, jak píše @j.a.n.i - pokud nemáte nijak upravené SJM, tak 50% majetku je Tvoje, a do dědictví jde jen ta druhá polovina, tu potom dědíš s dětmi stejným dílem.

emamaira
12. čer 2021

Pokud máte nemovitost ve společném jmění manželů, tak jak bylo uvedeno, na nemovitosti, hotových penězích i dalších věcech - např. auto, máš ty polovinu a druhá polovina se dělí mezi tebe a děti stejným dílem. Co se týká jak naložit s penězmi, které budou děti, tak záleží na okolnostech, jak to povoli soud, klidně se za ně dá koupit i nové bydlení, pokud je to pro děti výhodné. Pokud to chcete řešit předem, tak ideálně závětí. Když dáte peníze do životní pojistky, tak je nebudete moci použít dokud pojištěný nezemře a nikdy nevíš, co se stane a zda nebudeš peníze potřebovat za života manžela.

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@emamaira dekuji za objasneni. 🌹

elu
12. čer 2021

@zuzuliatok pokud umírá, tak je nejlepší byt napsat jen na tebe, vyhnete se všichni dědické dani

zelenaesmolda
12. čer 2021

@zuzuliatok
nebylo by lepsi ten byt pronajmout a z toho platit hypoteku?Z dlouhodobeho hlediska je prodej nemovitosti blbost jelikoz jejich cena neustale roste.A deti ho pak muzou zdedit.

tulikiss
12. čer 2021

@elu dedicka dan je uz 7 let zrusena

drep
12. čer 2021

@j.a.n.i píšu, pardon, já furt nejsem úplně sžitá se sjm a nějak s ním nepočítám🤷🏻‍♀️ Myslela jsem jen ten manželův podíl a napsala nesmyslně.

j.a.n.i
12. čer 2021

@drep Ale z toho jeho podilu pak nema manzelka pulku, tam ma stejny dil jako kazde z deti.

j.a.n.i
12. čer 2021

@tulikiss Ale poplatky notari ne.

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@zelenaesmolda za 1/ kdyz byt necham v pronajmu, kde budu zit ja a deti?
2/ kdysi jsem cetla, ze pokud byt vlastni i deti, neni tak snadne byt pronajimat a zaroven musim vynos z pronajmu detem odkladat a nesmim ho pouzit. To znamena, ze deti by meli napriklad 20 let z bytu jen prijem a ja bych snasela veskere naklady a + nam zabezpecovala dalsi bydleni.

zelenaesmolda
12. čer 2021

@zuzuliatok
Vsak jsi stejne psala,ze se chces stehovat bliz k rodicum a najit si tam jine bydleni ne?

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@zelenaesmolda ano, ale za neco to bydleni koupit musim. Kdyz neprodam byt v Praze, nebudu mit na byt u rodicu. Nechci bydlet u nich, ani resit najem, kdyz jsme se s manzelem 10 let snazili cosi spolu vybudovat

zelenaesmolda
12. čer 2021

@zuzuliatok
no a neslo by ten prazsky byt pronajmout a z toho pak splacet hypoteku nove koupeneho bytu?vzdyt v Praze mas najmy daleko nejvyssi takze by to melo hrave pokryt splatky hypo nekde jinde...
Vzhledem k rustu cen nemovitosti ten byt ted prodas ale uz si asi nebudes nikdy moct dovolit si zase byt v Praze koupit.Navic detem by se do budoucna sakra hodilo mit v Praze byt kdyby chteli treba studovat vysokou,za to ubytovani byste usetrili nemalou castku.

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@zelenaesmolda ja chapu, ze to myslite dobre, ale jak pisu, na byt je hypoteka, ceny najmu v Praze hodne klesli. Kdyz musim najmem zaplatit hypoteku +poplatky, ktere nemohu najemnikum uctovat (svj, opravy, pojistka bytu) zustane nejakych 1000 Kc. To mi nezaplati najem ani nekde v osade.
Ja doufam, ze nakonec se stane zazrak a nebudu to muset vubec resit.

deaneira29
12. čer 2021

@zuzuliatok mrzí mě že to vůbec musíš řešit, ano o prodeji i pronájmu bytu by opravdu rozhodoval opatrovnicky soud, ale opravdu se snaží to víc neztezovat než je nutné. Takže by jsi předložila rozumný argument stěhování blíže k rodině a podle mně by ti prodej bez problémů schválili. Půlka bytu je tvoje, o druhou půlku se budete dělit, takže pokud byt prodas měla by si částku která bude v odhadu rozdělit a tuto částku dětem uschovat do jejich zletilosti.

levandule_k
12. čer 2021

@zuzuliatok Můžu se zeptat, řešíš tu situaci čistě hypoteticky, co by se stalo, kdyby, nebo je tě to reálně čeká v brzké době?

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@levandule_k resim realnou situaci 😑

j.a.n.i
12. čer 2021

@zuzuliatok Pokud řešíš reálnou situaci, tak vyřeš okamžitý převod nemovitosti jen na tebe. A možná bych i uvažovala o mimořádné splátce hypotéky z té hotovosti (jel-li na účtu, pokud je to fakt hotovost, tak to lze v dědickém řízení nepřiznat. A vůbec to nemyslím tak, že bych chtěla šidit děti, ale pokud jsou ještě celkem malé, tak potřebují matku, která je schopna jim zajistit bydlení a vše kolem a ne řešit každý prd s opatrovnickým soudem. Jo a bacha na to, že pokud je účet na jméno manžela, tak ho bloknou.

daruna
12. čer 2021

Jenom takovou poznámku, dědická daň není, ale poplatky advokátovi, který vyřizuje dědictví nejsou zrovna malé pokud tam je majetek, peníze z účtů určitě "odklonit" a mít co nejméně. Výši poplatků si dohledejte abyste nebyla zaskočená.Máte děti tak musíte být praktická i v takové těžké situaci a nikdo Vám to nemůže zazlívat. Pokud se scénář nenaplní bude jen dobře.

levandule_k
12. čer 2021

@zuzuliatok To je mi líto.
Je škoda, že si manžel nesjednal nějakou životku při braní hypo...

@j.a.n.i To se takhle jednoduše říct nedá, záleží jak velká je hypotéka a jaká je rezerva a nikdy není dobré se vydyndat ze všech svých úspor, co by pak dělala autorka.

I když za mě je škoda, že ten byt musí prodat, na druhou stranu může se k němu vázat hodně emocí a z posledních dní asi nebudou úplně šťastné.

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

@levandule_k bohuzel, manzel si pojistku sjednat nemuze. Ma zdravotni potize od detstvi a v rozsahu, ze je nepojistitelny. Sama mam odpracovane roky jako likvidatorka. Nedostal by ani korunu. 😑

zuzuliatok
autor
12. čer 2021

A dekuji za vsechny rady, mam v tom ted jasneji. ❤

levandule_k
12. čer 2021

@zuzuliatok Přeji hodně sil❤.

deaneira29
12. čer 2021

@zuzuliatok drze se a ještě jedna rada pokud máte společný účet, vyluxovat a nechat jen minimum na trvalé platby, zní to ošklivě, ale ja to tak udělala u táty když loni zemřel, jen co nám řekli že stav je kriticky vše šlo na jiný účet.

klea81
12. čer 2021

@tulikiss ale platí se procenta z majetku notáři