Exekuce na plat, jak to probíhá?

zlaticko22
15. lis 2014

Dobrý den,mám dotaz...
nastoupila jsem do práce a po první výplatě jsem zjistila,že mám zablokovaný účet a na něm exekuci.Myslela jsem si,že jde o chybu,jelikož vždy vše platím.Dopis,který jsem si ale vyzvedla na poště mě z toho vyvedl. Byla mi daná exekuce na plat,za manžela,kdy dluh vznikl jetě dřív než jsme se seznámili...
dopisy mi přišli tři,v prvním,že mám exekuci na rodičovskou,kterou ještě dobírám,pak na plat u zaměstanavatele a že mám zablokovaný účet.
Prosím o radu,co ted můžu/mám dělat??? jak toto probíhá? nevím co mám udělat dřív... na splátkovém kalendáři a zrušení exekuce už se asi nedomluvím,že? a přijdou i k nám domů pro zabavení majetku? nebo se spokojí s tím platem,když budu řádně splácet? moc děkuji

luciebx
15. lis 2014

trosku nechapu ten borden v nasi slavne Ceske republice... jak tobe nekdo muze dat exekuci na plat za pujcku kterou si poridil sice tvuj nynejsi manzel.. ale kdyz byla pujcka porizena jeste nez ste byli spolu je to dost divne... taky trosku nechapu ze si o tom do ted nevedela.. bracha ma neustale nejake pujcky exekuce atd a tech papiru co chodi k nasim je strasne moc.. si o tom fakt nevedela? je to ted teda jedno... jestli mas pravnika kterej se ti na to muze podivat.. a zkusit ze to bylo jeste pred manzelstvim... nevim jak to bude.. ale asi kdyz budes radne splacet k zabaveni majetku by dojit nemelo..

roseinka
15. lis 2014

Můj kolega v práci má exekuci na plat a jeho manželka ne, protože on má trvalé bydliště na úřadě, takže se jí to netýká. Třeba by to ještě šlo změnit. Ale taky nechápu, proč to uvalili na vaší rodičovskou, já myslela, že se to nesmí, to mi přijde divný. Rodičovská je na dítě... :/ Jinak víc bohužel neporadím.

ange_de_la_morte
15. lis 2014

S exekucí jako tavou moc neuděláš, můžeš u exekutora žádat o vyjimku, aby ti uvolnil životní minimum. Každopádně na sociální dávky ( tedy i rodičák) ti exekuci dát nikdo nemůže, takže můžeš jít na sociálku a změnit místo posílání peněz ( tedy že třeba chceš na složenku), na peníze z rodičáku ti šáhout nemůžou ale zablokovaný účet budeš mít dokud nebude exekuce dořešená. Co se týče toho co se může a nemůže stát , měla bys urychleně kontaktovat příslušný ex.úřad kde ti zdělí co a jak, nicméně a splátkovém kaledáři tak aby ti zrušili exekuce na peníze se jen těžko domluvíš, bohůžel 😖

superkousky
15. lis 2014

@ange_de_la_morte
Rodičák není sociální dávka a může se na ní dát exekuce.

Srážky se mohou provádět také z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní. Ustanovení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy se použijí i na výkon rozhodnutí srážkami z platu, z odměny z dohody o pracovní činnosti, z odměny za pracovní nebo služební pohotovost, z odměny členů zastupitelstva územních samosprávných celků a z dávek státní sociální podpory a pěstounské péče, které nejsou vyplaceny jednorázově. Srážky se dále provádějí z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní. Těmito příjmy jsou:

náhrada mzdy nebo platu,
nemocenské,
ošetřovné,
vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství,
peněžitá pomoc v mateřství,
důchody,
stipendia,
podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci,
odstupné, popřípadě obdobná plnění poskytnutá v souvislosti se skončením zaměstnání,
peněžitá plnění věrnostní nebo stabilizační povahy poskytnutá v souvislosti se zaměstnáním,
úrazový příplatek, úrazové vyrovnání a úrazová renta

>>>Existuje však také okruh příjmů, které jsou nepostižitelné, tzn. že na ně nelze nařídit výkon rozhodnutí nebo exekuci. Pokud by se tak stalo, je povinný oprávněn okamžitě podat návrh na zastavení exekučního řízení. Mezi nepostižitelné příjmy patří:

náhrada, kterou podle pojistné smlouvy vyplácí pojišťovna
dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, dávky mimořádné okamžité pomoci)
z dávek státní sociální podpory – příspěvek na bydlení, dávky státní sociální podpory vyplácené jednorázově
dávky pěstounské péče vyplacené jednorázově
příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku
příspěvek na péči

Výše srážek ze mzdy a jiných příjmů

Mezi lidmi je rozšířeno tvrzení, že povinnému zůstane po provedení exekučních srážek z jeho příjmu pouze životní minimum. Tato informace je nepřesná!

Zákon totiž stanovuje tzv. nezabavitelnou částku, která musí povinnému po provedení srážek zůstat. Kromě ní mu však musí zůstat také část jeho příjmu. Výše nezabavitelné částky se mění vždy k 1. lednu daného roku. Její změna je podmíněna změnou výše životního minima a normativních nákladů na bydlení, ze kterých se skládá.

ange_de_la_morte
15. lis 2014

@superkousky : aha tak jsme žila v jiné představě, osobně jsem exekuci nikdy neřešila, takže znám jen z doslechu, z dočtení, děkuji za opravu

jipe
15. lis 2014

@zlaticko22 dle novely exekučního řádu platí, že

§ 42

(1) Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze vést také tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl za trvání manželství nebo před uzavřením manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen jeho stávající rozsah nebo že byl smlouvou zúžen rozsah společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.

Příjem manžela/manželky je považován za součást společného jmění manželů, stejně tak asi prostředky na bankovním účtu, tedy tyto lze postihnout pro pohledávku manžela vzniklou před manželstvím. Jedině kdybys prokázala, že máš na účtu nějaké peníze, které jsi dostala třeba darem apod. tak by se s tím možná dalo něco dělat. Otázkou je, jestli lze tohle "nové" ustanovení použít i na "starou" exekuci 😒

Na splátkovém kalendáři se ted už asi těžko domluvíš, že vám přijdou zabavit nábytek je však nepravděpodobné. Ideální by bylo dluh doplatit jednorázově. Manžel nemá žádné příjmy, že to nestrhávali z platu jemu?

j.a.n.i
16. lis 2014

@luciebx No, jelikož SJM znamená, že všechny peníze jsou společné, takže i manžela a tedy z nich může být splácen jeho dluh.
Ale někde jsem četla, že plat se stává součástí SJM až jeho vyplacením, ale jistě to nevím.

luciebx
16. lis 2014

boze to je bordel..

j.a.n.i
16. lis 2014

@luciebx Jo manželství holt má i svá rizika, nejen výhody...