Finance na domácnost a zvyšování hlasu. O kolik byste si řekly?

martina1109
15. srp 2022

Ahoj vsem,
asi potrebuju nazor jinych, tak zkusim🙂 Mam partnera, ktery se k nam nastehoval pred asi 7lety. Mam 2 decka z minuleho vztahu. Obe vzal super. V prubehu naseho souziti jsem si vsimla, ze pokud jde vse v lajne partnera tak pohoda, ale jakmile se na neco zeptam co neceka, zvysi hlas, ne nijak moc, ale zvysi. X krat jsem ho na to upozornila, ze mi to vadi, pokud se na neco pta on, odpovidam uplne normalne, s usmevem. Ted jsme se stehovali, do te doby financne daval na najem 6500kc, najem, inkaso, net, tv vychazelo na 17000. Nakupy tak nejak napul. Predtim mi platil i meliry, nehty. Posledni dobou si platim sama. Ale ted ta ma otazka...v novem byte jsme chvili, je vetsi, vyssi naklady....musela jsem zaplatit i za pulmesic polovinu najmu, aby stehovani nebylo chaoticke. Platila jsem krom asi 500kc od nej stehovaky, chybejici veci, najem mam o tyden driv nez v puvodnim byte / nastesti vyplata mi chodi do te doby / a tak jsem chtela aby mi hned po vyplate poslal na ucet, nebot pak musim jeste cekat asi 10 dnu nez mi dojde zbytek financi. Co se ted stalo? vyplatu ma tyden a defacto se doprosuju aby mi to poslal, konecne se teda tak stalo...ale co se stalo jeho pravidlem, ze kazdy mesic se me pta kolik chci poslat, a at poslu c.u. Kdyz mu reknu at si da trvalku, ze na vysi nehodlam nic menit, neudela to a dela ze to vlastne neumi, cemuz neverim, Ma otazka kolik byste si rekli o finance pri te vysi nakladu a jak byste reagovali na zvysovani hlasu. A uz si toho vsimli i decka, rodina. Diky a vsem poklidny vecer🙂

jahodi
15. srp 2022

no já bych asi řešila jen ty prachy, a to třeba takhle, "Pojď, nastavíme ti ten trvalák spolu, jo?"
No a jako to že se stěhujete spolu, ale spoustu věcí platíš ty... jsou věci o dohodě no. Ne nemyslím si že MUSÍŠ ("musela jsem zaplatit i ...")

pe_tu_ss_ka
15. srp 2022

@martina1109 my vždy s partnerem platili vše na půl. Co jsem na rodičáku, tak většinu platí on (nájem, pojistky, benzín, školku, posilovnu pro nás oba, aj co je třeba). Já z rodičáku dávám kolem 3 tisíc na jídlo, platím si paušál a co je třeba pro děti, tak se vždy domlouváme a větší výdaje platí on. Až nastoupím do práce, zase budeme vše platit na půl.

mmm12345
15. srp 2022

no hele, prostě si sednout a napsat pěkně rozepsané výdaje. Kolikrát si člověk neuvědomí, co vše měsíčně musí platit.... když to uvidí, tak prostě každý půlku (pokud jsou vaše příjmy víceméně stejné).
Takže: nájem, energie, telefony, internet, pojištění, měsíční výdaje dětí (stravné ve škole), MHD nebo benzín no a jídlo....

hankasva
15. srp 2022

Já bych spočítala náklady a po něm chtěla jeho část. Vy jste tři a on jeden. Za mě jednoduché počty.
Nájemní smlouva je jen na tebe? Určitě bych udělala společný účet kam oba pošlete část co máte a vše co se týká nákladů na byt budete platit s toho.

zuzita15
15. srp 2022

@martina1109 me tyhle dohady nebavi, my jsme sice manzele a deti mame spolecne, ale dotlacila jsem manzela, ze mame spolecny ucet, na ktery chodi veskere moje prijmy a on na nej posila vetsi cast sveho platu (zbytek ma na ucte na poplatky za chalupu apod). K memu uctu ma disponibilni prava a zrizenou internet banku.
Ted budes ty platit tohle a ted ja tohle me obtezuje 😅
Jinak pokud spolu bydlite 7 let, prijal te s tvymi detmi, tak mi teda prijde zvlastni, aby tys platila 3/4 a on 1/4, to jako porad budete oddeleny? Chapu, ze mas asi alimenty, ale muzes pak treba usetrit a zaplatit dovolenou. Normalne najem a poplatky napul, o jidle by se dalo spekulovat. Jeste bych pochopila, ze ti nebude prispivat na obleceni deti.

martina1109
autor
16. srp 2022

@jahodi to je prave ono, jakmile to zminim,ze mu pomuzu s tim, tak to odklada a odklada

martina1109
autor
16. srp 2022

@hankasva no spolecny ucet moc nechci, protoze co vim tak obcas plati vse po splatnosti,a nerada bych aby pak treba chybely od nej penize apod.

martina1109
autor
16. srp 2022

@zuzita15 no jako to jsem taky tak chtela, ale ono se mu zda i to co posila asi hodne🙂 jeste bych zminila, ze nakupy delam i ja, on taky, ale nakupuje hlavne nac ma on chut...vi ze decka jsou alergici takze leckdy jsem delala i 2 jidla. Pak vycte ze utrati za jidlo, ale hodne si vymrcuje. Obleceni mi koupi vesmes v akci, no to spis nosim na doma / a nejsem fiflena /, to si kupuju sama radsi. Jinak deckam taky kupuje kdyz ho neco cinkne do oci.

hankasva
16. srp 2022

@martina1109 jako to že ti nekupuje oblečení, meliry a nehty je celkem mimo to co tady řešíš ne? Já nevím, ale když by to bylo naopak tak by ti tady každý radil že nevidí důvod proč platit polovinu nákladů a živit cizí děti.
Prostě bych sním domluvila částku co má dávat a víc pokud něco koupi nebo ne myslím tím oblečení a to co zmiňujes to je prostě navíc a jeho dobrá vůle.
Upřímně mi nepřijdete jako rodina.

martina1109
autor
16. srp 2022

@hankasva ale ja nepsala o melirech, jen jsem nekde zminila obleceni jako reakci na odpoved 🙂 No pokud by se dival clovek z pohledu ze si uhradi jen svoje mistecko, tak by bylo asi nej aby si nekde platil jako podnajem pokoj za 6000. Vis, ja se snazim najit kompromis, ale nechci na nej doplacet na ukor sebe a decek. A pokud zacnu nejake tema, i finance, tak okamzite zvysi hlas. Mozna uz me to ani nebavi si o neco rikat, nevim no. Navic jsem se ted dozvedela, ze ma nejakou pujcku a docela vysokou splatku, ale jaksi mi to ani neracil sdelit. Takze jsem ted rozhozena uplne.

hankasva
16. srp 2022

@martina1109 tak do jeho půjčky pokud ji splácí ti asi nic moc není ne? Hele pokud nefungujete jako rodina což dle toho co píšeš asi ne tak proč spolu jste? Jestli ti dává 6500 Kč na nájem jak si psala a ty platíš 17000 Kč tak se sním domluv ať platí víc nebo ať platí k tomu jídlo nebo tak něco.

tereza0111
16. srp 2022

Tak nejak tu chybi dost informaci. Jednak vubec nerozumim co znamena "zvysovani hlasu"? Nejakou konkretni situaci? Mozna jsem se prekoukla, ale mate i spolecne deti nebo mas ty 2 od predchoziho partnera? Jak jsou stare? Souhlasil partner se stehovanim do vetsiho? Neni to trochu o tom, ze se v nem pere pocit, ze plati na cizi deti, ze jemu by stacil puvodni byt a ted ma najednou platit vic a nechce? Preci jen, to ze ti drive platil i dost nestadardni veci (a nadale ti kupuje obleceni, jestli dobre rozumim?) vede k myslence, ze to neni obycejny skrt, ale neco mu vadi

hankasva
16. srp 2022

@tereza0111 na mě to působí stejně. Moc si neumím představit že bych se s partnerem domluvila na stěhování a on ho nezajistil případně by napůl neuhradil. Na druhou stranu pokud on se stěhovat nechtěl tak to může vážně brát jako nadstandard a v dnešní době pokud to není nutné tak bych do dražšího nešla, ale to je samozřejmě jen můj názor a každý to má jinak.

superkousky
17. srp 2022

Nejste manželé, děti jeho nejsou. Nájem 17tis : 4. On 4250 a ty 12750. Toť můj názor.

luucia
19. srp 2022

My se s manžele taky sestěhovali asi před 3 lety..bydlíme já a moje dvě dcery on a jeho jeden syn a na víkend 1x za 14 dní k nám chodí ještě jeho dcera. Platíme vše na půl. nájem, energie, nákupy..nevím jak bychom si to dělili já dvě třetiny a on jedna třetina..vyděláváme my dva, tak bych do toho nemotala výpočty za děti..prostě všechno děleno dvěma. Když třeba v nákupu platíme něco dražšího, co je jen pro jedno dítě tak to samozřejmě zaplatí jeho rodič.

suzanna123
19. srp 2022

@martina1109 to ti nikdo říct nemůže, kolik má platit, každý to má nastavené nějak jinak. Já bych to určitě nedělila 4, jste jedna domácnost, partneři, on si u vás nepronajímá cimru, ale sdílíte spolu život. Pokud máš pocit, že by se měl podílet víc, tak si o to řekni nebo si s ním promluv. A jestli ty chceš víc, ale jemu se zdá, že posílá už moc - proč má větší váhu jeho názor?

elu
20. srp 2022

@superkousky tvl.. Úplně mimo realitu, ty tvoje pocty