Financování domácnosti. Jak to chodí u vás?

marky07
31. led 2024

Dobrý den, obracím se na vás ostatní holky, ženy, které sdílí společnou domácnost s manželem a dětmi. Delší dobu mě tíží otázka financování domácnosti. Od manžela čím dál častěji slyším, že platím málo a on toho platí daleko víc...dnes mi vyčetl, že platí dceři (5let) a synovi obědy (9let). Nejsme rodina, která má hluboko do kapsy, proto je to pro mě bolestivější, že mi toto předhazuje. Jen abych nastínila....manžel podniká, má svojí truhlářskou firmu, o práci nouzi nemá. Já zatím pracuji na poloviční úvazek (tento rok už ho možná opět zvednu) a mám k tomu vedlejší příjem za pronájem bytu. V mé běžné režii je převážně všechno jídlo, oblékání dětí a veškeré aktuální potřeby pro ně a jiné potřeby do domácnosti. Samozřejmě si platím svůj mobil a jiné mé výdaje. Pokud se musí koupit, platit něco většího, přispívám. Kroužky jsme například platili tak, že dceru já a syna manžel. Manžel má na starosti dům - elektřina, topení (máme tepelné čerpadlo), zákonná pojistka na auto, obědy pro děti, mobil synovi (350,-Kč), vodu máme vlastní, poplatky za rozhlas a TV, poplatky za popelnice dětí - už jsem se dočkala vyčítání, tak za sebe si ji už platím sama.
Zajímalo by mne, jak to chodí ve vaší domácnosti, jak máte platby rozdělené. Otázka je spíše pro ty, kteří máte s manželem každý vlastní účet, jako to je u nás.
Moc děkuji za odpovědi.
Markéta

jahodi
31. led 2024

máme každý svůj účet. Pak máme jeden společný účet -> domluvili jsme si, že ze společného budeme platit společný nájem, energie, jídlo, drogerii, (a to i pro mé dítko, které muž vyženil :_) )pak společné výlety/dovolené, společné větší nákupy jako nábytek třeba... atd. -> spočítali jsme si, kolik tak měsíčně potřebujeme plus nějaká rezerva, a podle našich příjmů jsme si stanovili, že každý posíláme nějaké shodné procento ze svých příjmů, abychom +- té měsíční částky dosáhli.

To mi přijde extrémně fér - zohledňuje to případné změny v příjmech jednoho nebo druhého. Kdyby se příjmy někoho z nás výrazně změnily, bylo by nutné asi procenta přepočítat. Dá se ale dohodnout i na jiném řešení než %...

Já pak třeba ze svého platím své oblečení, výdaje vyloženě na dítko (školní družinu, obědy, její oblečení)...

jahodi
31. led 2024

Auto je dobrá poznámka - auto které máme v domácnosti, jsem si pořídila za samoživitelksého života. Teď ho používá téměř výhradně jen muž (a platí si benzín ze svého účtu 🙂 ). Když si budeme chtít pořídit svoje, šla bych asi cestou nějakého navýšení těch našich % a spořícího účtu přímo na to auto...

jahodi
31. led 2024

A zrovna přesně teď poslouchám https://open.spotify.com/episode/5sTBplTrzt0U58...
🙂

luciejonsztova
31. led 2024

Je to zvlaštní. 😰 Máme každý svůj účet, ale peníze bereme, že jsou společné. Každý dáváme půlku na hypotéku, já platím nákupy a manžel veškeré poplatky. Teď půjdu na mateřskou, takže to bude hodně na manželovi, počítá s tím a bere to tak. I nyní se mě kolikrát ptá, zda mám peněz dost a nepotřebuji přispět.

martt
31. led 2024

@marky07 My sice máme s manželem oddělené účty ale k financím přistupujeme tak , že jsme rodina a finance jsou nás obou. Manžel ze svého účtu platil hypotéku plati paušály, svoje pojistky. Z mého účtu odchází platby na všechny energie, pojistky deti a moje, TV poplatky, obědy. Ale měsíčně má manzel nastavenou měsíčně částku kterou mi posila na můj účet. Jídlo a všechno ostatní kupujeme tak napůl. Kdo zrovna jede do města nakoupí ze svého účtu. Nikdy se mi nestalo , když jsem třeba chtěla aby dětem z účtu něco zaplatil tak, že by řekl ať to zaplatím ja.Pokud je větší investice tak se spolu domlouváme z jakého účtu to půjde , ale ze bych třeba manželovi posílala půlku tak to ne. Nedávno se mne naopak manzel ptal , když jsem byla se synem v nemocnici jako samoplátce jestli mám dost peněz nebo jestli chci nějaké poslat.

dia27
31. led 2024

My máme účet spoločny.Priatel je živnostník , tak sa mu darí v tomto lepšie ,ale bohatí zasa nie sme ,no aj keď nebol .Ja som na rodičovskej dovolenke,príjem nemám žiaden,aj keď som niečo našetrené mala,investovali sme to do domu,nerozdelovali sme moje a tvoje,proste naše .Financuje vlastne celú domácnosť a aj keď máme teraz nejaké nezhody(partnerské ) a nakoľko je akurát pracovné v zahraničí,financie posiela a zaujíma sa ,či nám niečo nechýba a tak ....veľa je to o povahe človeka ako takej🤷dokonca aj daňovy preplatok,ktorý máme každý rok na syna,chcel nechávat mne , nech si kúpim sama čo chcem ,čo potrebujem .Ale to som samozrejme nepripustila a dávame to synovi na sporenie ,nech ma nejake financie (ktovie čo bude a ako bude)No sestra z manželom majú tiež každý vlastný účet ,no majú vopred prerozdelenie,čo kto platí.Naši susedia majú tiež extra a taktiež nezhody ,ona investuje celú domácnosť,on auta,servis....jeden tvrdí okoliu ,že majú peňazí viac než dosť,druhý tvrdí opak🙄 po pravde,moc takéto rozdeľovanie financií v domácnosti nechápem ,kde sú ešte aj spoločné deti .

marky07
autor
31. led 2024

@luciejonsztova Hm, tak to u nás nefunguje....vlastní účty, tedy moje a tvoje peníze....Tak to u nás není, jestli mám dost, jestli nepotřebuji🙄 spíš mi přijde, jako by mi záviděl, když si něco ušetřím....

jaja01k
31. led 2024

Máme každý svůj účet, ale peníze bereme jako společné. Manžel vydělává výrazně víc než já, tak i víc platí. Platí vše kolem bydlení a aut, spoření, pojistky, větší položky, dovolené. Já zase platím běžné nákupy a co se týká dětí. Když jdeme někam společně platí vždy manžel, i když si třeba já kupuju něco na sebe. Když vidím, že manžel sedí u počítače a řeší platby, poprosím ho, jestli by nezaplatil i moje, když už to má otevřené. Vůbec by ho nenapadlo to řešit, a je jedno, jestli jde o školní obědy, kroužky dětí, můj mobil nebo že jsem si objednala kabelku. Občas se mě manžel ptá, jestli mám na účtu dost peněz a nepotřebuju, aby mi poslal.

zaludova
31. led 2024

Píšete, že jste manželé, pokud jste si to před svatbou nedohodli jinak tak máte SJM. Takže máte finance společné. Není to tak, že x platíš ty a y manžel. To je potřeba si uvědomit.

marky07
autor
31. led 2024

Ano to jsem ještě zapomněla... manžel platí hypotéku (5000,-Kč), vznikla v době, když jsem byla na mateřské...a ano to mu taky předhazuje....

luciejonsztova
31. led 2024

@marky07 Achjo, tak nevím, jestli bych s takovým chlapem byla. 😰 Aby to nebylo čím dál horší..

marky07
autor
31. led 2024

@martt Hezky se to čte, že to takto může fungovat, bez řečí okolo....mohu prosím soukromou otázku, kolik manžel měsíčně přispívá?

andelka
31. led 2024

Máme každý svůj účet,já dokonce dva. Všechny příjmy jsou společné. Z manželova účtu se platí vše kolem bydlení, pojištění, aut. Já platím a zařizuju většinu věcí kolem dětí ( tři, MŠ a 2. stupeň), věci do domácnosti a běžné nákupy tak asi napůl, někdy nakupujeme spolu,někdy každý zvlášť jak je potřeba a člověk jde kolem. Na větších výdajích a plánech se domlouváme, šetříme společně. Absolutně bych nemohla žít tak, že se peníze rozdělují a navíc někdo někomu něco předhazuje, nebo se cítí blbě. Jsme spokojení, komunikace funguje. Manžel vydělává víc než já, o dost.

andelka
31. led 2024

@marky07 jako co ti předhazuje? 5000 za hypotéku je nic. To máte na společné bydlení ne?

marky07
autor
31. led 2024

@dia27 Děkuji za příspěvek.... taky si myslím, že je to hodně i o povaze člověka a bohužel člověku tyto situace, dost otevírají oči....Já nevím, mě přijde dost hloupé, předhazovat mi, že platí obědy pro děti....vždyť jsou to i jeho děti přece😖 ...nicméně jsem připravená obědy vzít na sebe, opravdu mě nebaví toto poslouchat. Kdyby jsme na tom byli finančně špatně...ale řešit toto...

alianan
31. led 2024

@marky07 To je děs, jak kdyby jste byli kamarádi, cosi pořídili děti a mají sex, tahle se manžele nechovají.

Máme společný učet a peníze, já na něj většinou nepřispívám nic nebo rodičák. Hlavní živitel je manžel. Koupi větší věcí, nad 4tis přibližně, si oznamujeme, drobnosti prostě koupím a neřeším.
Neumím si představit, že by manžel vyčítal obědy pro děti nebo platbu popelnic. Já jak se znám, tak by se ozvala, vždyť jako truhlář musí mít přijmy slušné?
Není mu třeba líto, že máš jen poloviční uvazek a on asi moc doma nebývá? Já, co znám truhláře, tak doma akorát spí. Ale i to je hnusné a nemyslitelné.
Nenasekal dluhy?

Ale znám manželství, kde si každý zaplatí svoji půlku dovolené a ona platí za dceru a on za syna. Taky hustý.

zanett
31. led 2024

@marky07 Hele a jak se tedy divas (a tvuj manzel) na to, co tu zminila @zaludova - ze pokud mate SJM (coz mate, pokud jste si ho nenechali zuzit, tak jsou vsechny vase vydelane penize spolecne, zadne 'tvoje' a 'moje'. To je dost zasadni vec. Jak se na to divas ty a tvuj manzel? Uvedomujete si to?

marky07
autor
31. led 2024

@jaja01k Děkuji za váš příspěvek...rozbrečel mě...máte veliké štěstí, važte si toho🌷

marky07
autor
31. led 2024

@zaludova Děkuju....v tom případě jako manželé nefungujeme.

dia27
31. led 2024

@marky07 to som si myslela,že ja mám ten najväčší problém na svete 🙄 a keď vidím,ako to máte Vy,až je z toho smutno😐 tu by bolo najlepšie vymeniť chlapa (poslať preč) len keby to bolo také jednoduché ....

zaludova
31. led 2024

@marky07 Ale manžel by si potřeboval uvědomit, že to podepsal 😀

zanett
31. led 2024

@dia27 ...ano, bylo by to asi nejlepsi. A az by pri rozvodu jeji manzel zjistil, ze pulka toho, co on ma patri ji (a naopak), tak se vsadim, ze by se mu rozsvitilo. Nesnasim tyhle typy, ktery si radi vyzobavaji vyhody manzelstvi, ale zavazky spojene s manzelstvim se jim nelibi. Vsadim se, ze zakladatelcin manzel je dalsi chlap, ktery je rad, ze ma domaci pohodu, uvareno, vyprano, pravidelny sex - az potud se mu manzelstvi libi. Ale jakmile dojde na to, ze co vydela, je zpulky manzelcino, to se mu nelibi. Na tyhle vycurany typy jsem alergicka.😖

marky07
autor
31. led 2024

@andelka Děkuji. Manžel taky vydělá podstatně více než já, tak mi přišlo automatické, že bude platit víc nákladů a bez řečí...že nám třeba jednou za rok zaplatí i dovolenou...hm, tak to bylo poprvé loni a bylo kolem toho řečí....tento rok už máme dovolenou objednanou a z 50tis. budu 20tis. platit ze SVÉHO účtu😖

marky07
autor
31. led 2024

@andelka No předhazuje to, že platí celou hypotéku sám....

dura175
31. led 2024

@marky07 Až bude příště manžel brblat, že toho platí moc, tak mu připomeň, že svatbou jste se zákonně zavázali, že majetek spravujete společně a nic jako moje tvoje neexistuje. Je to v Občanském zákoníku 89/2012 Sb., můžeš mu to ocitovat. Pokud tedy manžel na fiktivním dělení moje/tvoje trvá, pak byste si měli domluvit systém, který je pro obě strany spravedlivý stran výdělku a výdajů. Tzn. každý např. přispívá poměrnou částkou svého příjmu na společný účet, ze kterého se platí veškeré rodinné výdaje, část jde třeba na spoření a část na osobní spotřebu. Pokud se i tak bude manžel cukat, je načase donést na stůl žádost o rozvod, předběžné opatření ohledně péče o děti a vyčíslit pěkně majetkové vyrovnání včetně alimentů na děti. Ono se třeba pánovi rozsvítí v kebuli.
Doporučuju třeba na twitteru účet YgritteFire, je to právnička a má na profilu edukativní vlákna ohledně rozvodů, dělení majetků atd.

marky07
autor
31. led 2024

...tedy ze SVÉHO účtu...

dura175
31. led 2024

@marky07 A dovětek, my s manželem nemáme společný účet, taky každý operujeme s vlastními účty. Ale je to za podmínek, že máme naprostý přehled o našich veškerých příjmech a výdajích, aktuálních stavech na účtu a naše příjmy jsou v souladu s výdaji, které každý platíme, takže nikdo není na vztahu finančně tratný.

dia27
31. led 2024

@zanett pravda 👍

marky07
autor
31. led 2024

@alianan Děkuji...ano jako truhlář si vydělá dost a je za to ta daň, že bývá většinou doma až večer. Dluhy nemá, má našetřeno dost, to se někdy pochlubí... proto mi přijde nemyslitelné toto řešit a něco takového mi předhazovat. Začíná mi to dost ležet v žaludku...přitom já jsem tak šetřivý člověk, zbytečně neutrácím, za sebe už vůbec ne...
Vždyť bychom se měli tak dobře....

mollyweasley
31. led 2024

@marky07 Tohle je úchylné a dlouhodobě z toho budou čím dál větší problémy, už jsem měla tu čest u kamarádek. Buď si chlapec uvědomí, že jakékoliv peníze v rodině jsou od obou stejně, nebo tě takové jednání psychicky zničí.
My máme účty taky oddělené, já teda už asi 5 let vydělávám více, než manžel i s možností dalšího přivýdělku. On má, ještě z doby mateřské, na svém účtě všechny povinné platby - všechno okolo bytu, pojištění, spoření i pro děti, platí auto, splácí jednu část úvěru. Spolu s výdaji na občasné nákupy nebo útratu v restauraci mu výplata akorát vychází. Kromě předem určených peněz nic neušetří, a ani s tím nepočítáme.
Já ze svého platím druhou část úvěru, a dále pak většinu nákupů, včetně bot, oblečení, platím dětem kroužky a pobyty, různé narozeninové a vánoční dárky, oslavy, ale i třeba výlety, dovolené, dávám přebytky peněz na spořící účet...
V životě nikdo z nás neremcal, že ten druhý nosí domů méně peněz, ani manžel, když jsem byla na mateřské, ani já, když má manžel výplatu menší, ale práce ho baví a má kolektiv, se kterým si rozumí. Chování tvého manžela je dlouhodobě neúnosné a manipulativní.