Hypotéka, pozemek rodičů, SJM

coreprincess
20. srp 2015

Chceme stavět dům.
Jsme manželé od 2.5.2014
Já na RD ještě 2 roky..beru 7333kč, manžel 17tis čistého.
Hypo by nám měli schválit to už jsme se ptali. Chceme brát 1 650 000kč tj. 5 500kč měsičně po dobu 40 let.
Jenže...
Máme pozemek od rodičů manžela, který na nás bude moct být napsaný nejdříve do 3 let. Zatím ho nerozdělí protože by se nebylo jak dostat na spodní pozemek manželových rodičů. (do 3 let tam má být vybudovaná cesta)
Takže..
My máme mít hypo napsanou na nás. Stavět se má na pozemku rodičů s tím, že ten dům musí být psán na rodiče s tím, že bude sepsaná smlouva,která začne platit až bude ta cesta za tím pozemkem aby na ten druhý byl přístup a pak bude pozemek a dům automaticky náš. Dostaneme ho darem. Platí se něco, když je manžel jejich syn a já snacha? Podle toho co jsem četla na netu tak jsme oba osvobozeni od daně.
Jenže....
Co by se stalo...dám příklad
Kdyby si manžel našel třebas za rok ženskou. A vedlo by to k rozvodu. Hypo by byla na nás oba. Ale pozemek by byl stále rodičů manžela a dům též.
Skončila bych s holým zadkem? Nebo tam má nějaký vliv to SJM(společné jmění manželů)
a varianta B. Pozemek i barák už by byli na nás, a následovalo by to samé našel by si ženskou následoval by rozvod. Jelikož by byl pozemek darem musel by mě manžel vyplácet z pozemku nebo by nemusel? A jak by to bylo nadále s hypotékou a domem?
Jde mi o to, abych pak já nebyla ta co by nic nedostala a jeste bych prisla o syna protoze bych nebyla zabezpečená a neměla kde být. Max u rodičů , kterí jsou v nájmu a bydli odtud 240km. Což prý být nemůže , že musejí bydlet Ti dva max do 60 km kvůli předávání dítěte jenže já bych sama byt neutáhla. Co s tím? Máte někdo podobnou zkušenost? A co by jste mi poradili?

japona
20. srp 2015

@coreprincess Proč by dům musel být na rodiče? Ani náhodou bych se nezavazala k celozivotnimu placení hypotéky na cizí dům.. Raději tři roky počkat a hypotéku si vzít, až budete vlastníky pozemku. Jinak cestu přes cizí pozemek lze řešit věcným břemenem..

zo_ja
20. srp 2015

Kdo nerozdělí pozemek? Může být na vás a věcné břemeno cesty. S pozemkem, který není váš, pod domem, který je váš, můžou být zbytečné problémy. Např. Tě tam nemusí pustit, i když dům je SJM.
Taky nevidím důvod, proč by dům neměl být na vás? Nechápu. Můžeš stavět i na cizím pozemku a hypo mít na sebe. Ale tahle varianta s cizím pozemkem je prostě riziková.
Na dobrozdání ohl. majetku nevěř, když půjde do tuhýho, hájí každý svoje zájmy.
Z pozemku Tě nikdo vyplácet nebude, když nebude Tvůj ani váš.
Hypotéku společnou, dům společně, takže buď se dohodnete, kdo koho vyplatí, jak se to posplácí, kdo si co nechá, nebo ne. Tam je dobré vědět, že pokud muž platit nebude, tak je celý dluh hypo vymahatelný po Tobě, a naopak. Žádný napůl. Prostě nezaplatíte, exekutor přijde.

Co se týká dítěte, tak ten majetek nemusí být důvodem, pro bys syna neměla dostat do péče, to jde pořešit Spíš mě zaráží, že s tou variantou tolik kalkuluješ, jak kdyby skoro už nastala - což je teda mnohem lepší, než kdyby sis ji nepřipouštěla, ale jestli to takhle vidíš, jako že to pravděpodobně nastane a muži nevěříš, tak s hypotékou a majetkama dost opatrně.

evulina77
20. srp 2015

@coreprincess podle mě je dobré to udělat načisto. Prostě váš dům, váš pozemek (případně jen manžela) a vaše hypotéka. Nechápu, proč to rodiče nevyřeší s pozemkem už teď, ještě před stavbou. Do takové divočiny bych nešla a podle mě bude i problém v bance. No taky bych si rozmyslela bydlení takhle blízko tchánovcu, ale třeba to bude ok. Aby to nakonec nebyl drahý pozemek - neustálá a neutuchající péče tchánovců... 😀

coreprincess
autor
21. srp 2015

@japona to lze ale banka řekla ze by to srazilo hodnotu pozemku z 900tis na 200tis.:(

coreprincess
autor
21. srp 2015

@zo_ja jak sem psala výše břemeno rám byt nemůže jelikož banka reklA ze by to srazilo cenu pozemku + od nového roku je novinka to ze na pozemku muze mít stavbu jedine majitel domu. My by jsme tam sice bydleli ale jako majitele by byli vedeni rodiče manžela. Já se do toho pravé bojím jít jelikož tchyně je hadava a mají ohledně majetku i špatně zkušenosti s tchána sestrou.

coreprincess
autor
21. srp 2015

Rychlej popis : tchanovci měli 3000m2 pozemku. 1000m2 prodali. Zbytek měl byt nas. Jenze tchyně řekla ze jen tak nám nedá pozemek v hodnotě 2mil. Tip pAdem vymyslela ze prodají ještě 500m tomu či koupil těch 1000m. Tím pádem zbyde 1500m2. Jenže to se ji stále nelíbí a tak chce 750m dat nám a 750 si nechat. Jenže nám to dat nemůže kvůli tomu přístupu na ten pozemek a ceně která by to srazila. A já se bojím jít do něčeho z čeho mužů mít akorát dluh a holej zadek. Kort když vím ze s tchanovou sestrou jsou rozhadany tak ze přerušili veškeré vztahy pravé kvůli majetku

zuny
21. srp 2015

@coreprincess do toho bych nešla. jestli víš, že tchyně je hadavá kvůli majetku, do budoucna to bude problém. A představit si, že tam budeš bydlet celý život, tchyně tě bude chodit kontrolovat a bude vyzdvihovat,že jste pozemek dostali zadarmo. Trochu hororovej scénář, ale radši bych si našla jiný pozemek a hezky sjm oba společně. Když by jó chtěla tchyně pomoct, pozemek může být do budoucna manželův i tak a případně byste ho mohli prodat, za utržené peníze splatit část hypo 😉

ducik
21. srp 2015

@coreprincess tak do toho ani náhodou. I kdyby byli všichni milionovi, je to risk. Není to tvá krev, nevíš, co si za pár let vymyslí. Vůbec nemusí jít o rozvod a stejně vám to může udělat ze života peklo. Zvlášť když už teď vymýšlí, ze vám přeci nedají tak velký pozemek. Jako jestli jsou tam sourozenci muže, tak by se takový postup dál chápat, ale z toho co pises, jsrm pochopila, ze to fakt chtějí "pro sebe". Jestli mají vlastní barák a teď prachy z pozemku, tak to nějak nechápu, na co další majetky potřebují.. do hrobu si to nevezmou.
Fakt bych do toho nesla.

veruska007
21. srp 2015

@coreprincess Do toho bych nešla ani náhodou. Co kdyby se něco stalo s tchánovci? Co když má Tvůj manžel nevlastní sourozence, kteří by potom měli nárok na podíl z něčeho, co je psané tchánovce, i když de facto je to vaše? Ani omylem. Vím, o čem mluvím. Můj dědeček se cca v 75 letech dozvěděl, že má nevlastní sourozence a musí se s nim dělit o majetek, i když jsou nevlastní, pradědeček se k nim nikdy neznal a nikdy je nikdo neviděl. A potom tchán - před měsícem byl na dovolené jako zdravý člověk. Už tam mu nebylo dobře, po návratu šel k lékaři - má rakovinu v posledním stadiu, zbývají mu max. týdny. To nemluvím o rychlejších úmrtích třeba při autonehodách. Ani nemusí jezdit autem, stačí vlakem... je to obrovské riziko. Bála bych se toho, že nebudu mít nejen nic, ale ještě hypotéku!

littlecharm
21. srp 2015

Neumím si představit, že by vám banka dala hypo bez toho, aniž by zajistila budoucí nemovitost zástavním právem (a majitelem nemovitosti by byl někdo třetí, odlišný od dlužníka). A to je jen začátek....

coreprincess
autor
21. srp 2015

@littlecharm Právě, že dá. Prý se te´d stav na pozemcích rodičů víc a víc.

coreprincess
autor
21. srp 2015

@zuny
@ducik
@veruska007
Když ono to je o nervy už. Teď bydlíme právě s tchánovci a je to o nervy.... máme tu v jejich domě byt , 2+1 i koupelnu svou jen na zachod musime k nim. No a kontrolují nás každý den, do toho se mi motá tchýně i do výchovy syna...děs běs
Takže chcem vypadnou protože to má pak vliv i na to jak se hádáme s manželem víceméně jen kvůli tchýni.
A ten pozemek kde by jsme měli stavět je cca 500m odtud. Stejná vesnice ale na druhé straně a tchýně ani tak na zahradu nechodila tak myslim, že by ani k nám nechodila. Ale je hádavá. Mi nikdy nic neřekne vše ventiluje přez mojeho manžela. Hrozný....
Kdyby jsme se sbalili a sli do najmu nekam tak se urazí. A to nemluvim ani o tom, že maleho si pujcila za rok a mesic 4x ven ! jen 4x! když byl malej tak 2x pak v 6 měs a to jí brečel celou vycházku a řekla, že dokud nebude sedet ze s nim nejde. A teď až po půl roce. Heh. Ale řeči zda jít to a to a proc mu jako kupuju sklenickovou stravu a proc mu jen nevarim....hruza
No a manžel mi řekl, že do bytu nikdy nepujde a že nebude kupovat někde starou prču. Že se prost na tom pozemku postaví a šlus. Řekl, že s rodičema muzeme sepsat smlouvu pro muj klid, že barak bude náš. A smlouvu o věci budoucí, že hned jak bude mít číslo popisné a bude to rozdelene tak že to rodice daruji jemu a on me udela podilovym spoluvlastnikem. Tim padem kdyby jsme se meli rozvadet tak by me mel vyplacet i z parcely a i z domu a ja bych mohla pro zacatek nekde poresit alespon maly byt nebo neco abych mela kde bydlet. To mi prijde jako jedine mozne.
Kdyby mi to daroval tak z daru me vyplacet nemusi. Ale z podilu jo. A podle me bych z toho nemela ani platit dan protoze sem jeho jakoby prima linie (manželka prostě) Je to tak ne? To si myslim, že je jedine mozne

coreprincess
autor
21. srp 2015

ja bych do toho taky nesla :( ale proste pokud chceme bydlet ve svym a za rozumnou cenu mame moznost postavit dum za 5 500+energie mesicne.. coz je skvela cena. Tady v Olomouci i byty stoji nak 3 miliony 4+1ky a najmy 12 tis.
A po novym roce jak stoupnou ty hypo jak to bude max na 20 let tak to bude splatka za barak stejny 11tis + energie a to uz by jsme nedali takze pokud to tak se to musi stihnout tedle rok

lucy_1988
21. srp 2015

já nebudu radit, zda do toho jít nebo ne, to je čistě na Vás... ale jako jedinou možnou variantu bych viděla "vyčlenit" část pozemku jako příjezdovou cestu, na které by byl spoluvlastnický podíl Vás a manžela a tchánovců nebo by příjezdová cesta byla Vaše a tchánovci by na té cestě měli věcné břemeno... v tu chvíli je to odlišný pozemek a s parcelou, na které by byla zástava banky a dům by neměla nic společného... jde o to kolik by to stálo a zda by to bylo možné, to by se pak chtělo informovat na katastru... jinak ohledně těch vlastnických vztahů a smluv bych určitě doporučovala navštívit právníka... variantou je i rozdělení SJM, kdy hypo bude jen na manžela... snad jsem to napsala trošku srozumitelně...

blahova_andrea
21. srp 2015

řeším něco podobného. akorát teda pozemek byl na přítele už napsán. hypotéku si ale bude brát sám. manželé nejsme a kdybychom žádali společně, tak na ni nedosáhneme, protože nemáme tabulkově dost vysoké příjmy. takže pozemek přítele, hypo a dům bude přítele. holt musím věřit tomu, že stihneme dostavět, vzít se a přepsat půlku na mě 😅 osvobozené od daně to je. přítel takto dostal od rodičů ten pozemek a nic neplatil. to samé čekám, když by pak napsal půl na mě jako na manželku.

jít to ale přes víc lidí z rodiny, tak do toho nejdu a raději to odložím. takto by to byl průser mezi námi dvěma. ale jako mít všechno na někoho třetího...a stát se něco...no díky nee 😅

blahova_andrea
21. srp 2015

@coreprincess jak je možné dostat hypotéku na sebe a přitom mít dům psaný na rodiče? 😨 nemovitost je snad psaná na toho, kdo si bere hypo, ne? 😕 jinak tedy pro nás je i dost důležité, že je pozemek už přepsaný, protože teď přijde odhadce a podle toho se dál bude řešit kolik % si vlastně bereme hypotéku a kolik jistíme pozemkem atd. jako přijde mi to u vás až moc poskládané a složité na to, aby to pak fungovalo. ono může, ale když nebude, tak dost zapláčete ☹

blahova_andrea
21. srp 2015

@coreprincess přece když ti to daruje, tak ti daruje podíl, ne? takže jsi podílovým vlastníkem 😅 já teda takto detajly ještě nezjišťovala, teprve to budeme řešit s právníky. u nás je to složité zase skrz jiné věci.

blahova_andrea
21. srp 2015

@coreprincess to mi chceš říct, že v olomouci se bydlí stejně draho jako v brně? 😨

damada
21. srp 2015

hypotéku na cizí dům si vzít nelze, i když někde to jde, pokud se jedná o rodiče/děti... Tato situace, kdy pozemek není váš, ale v budoucnu bude, se řeší tzv. právem stavby (s tím by banka neměla mít problém). Jak to tak ale čtu, pro vás by asi bylo nejlepší si ten jejich pozemek rovnou odkoupit, těch 1000 m, když s tím má tchyně furt takovej problém, aby vám náhodou nedala moc...🙂

elu
22. srp 2015

bože chraň nééééééééééé, do toho nechoďte!!!