Lze někam anonymně uložit peníze?

deathy
29. pro 2015

Ahoj, obrátila se na mě známá jestli nevím o nějaké možnosti kam by se daly uložit peníze, ale anonymně. Běžný ani spoř. účet nepřichází v úvahu, všude je to na nějakého majitele a to právě nechtějí. Nemají bohužel nikoho komu by až natolik věřili, že by mu peníze svěřili. Mají větší sumu peněz, kterou by potřebovali někam uložit, ale nechtějí aby k tomu byl jednoduchý přístup. Asi nějaké nesváry v rodině, nevím, nepídila jsem se radši.
Klidně prý nějaký dětský účet (šlo by o vnouče), ale tam si nejsem jistá, jestli to lze založit když nejste rodič...? Plus samozřejmě komplikace při výběru. No, já fakt nevím jak poradit. Tuhle anonymitu peněz jsem nikdy neřešila a jediné co jsem na netu našla je nějaká předplacená karta, ale tam snad ani tolik peněz nelze uložit.
Kdysi snad byly vkladní knížky na heslo nebo doručitele, je něco i dnes?
Jo a ještě jen info - neřeší to z důvodu např. exekuce, neplacení výživného atd.
Předem díky za jakoukoli informaci.

berenika39
29. pro 2015

Asi záleží, kolik to je. Dalo by se investovat, "něco" koupit, ale to je o té částce.
Pak mě napadl ještě nejapná odpověď "já jim je v podnikání pohlídám", ale to ber s rezervou🙂.
Jsou i placené trezory, 24.safe.cz, bezpečnostní schránky u bank, ale to je všechno zpoplatněné.

deathy
autor
29. pro 2015

@berenika39 Jsou to řekněme statisíce. Víc nevím. Do investice... to asi né.
Ta schránka mě taky napadla, ale nemám s tím zkušenost.
To že je tam poplatek, tomu se člověk asi nevyhne nikde. Ale je to úplně anonymní?
A je to jako ve filmu 🙂 ? Pronajmu si tu schránku, mám klíč. Když ho někomu dám, může to vybrat kdokoli?

berenika39
29. pro 2015

Tady jsou FAQ k jedné z nich, jo, je to jako ve filmu🙂 Pročti to, třeba to bude ono.
http://www.24safe.cz/cz/faq

deathy
autor
29. pro 2015

@berenika39 Díky, jdu to nastudovat 🙂

nutricnihodnota
29. pro 2015

@deathy A co zlato? Myslím reálné, třeba mince, nebo cihličky.

deathy
autor
29. pro 2015

@nutricnihodnota To se blbě schovává... a to by asi taky nebylo ke komu schovat. Přeci jen si nedovedu představit, že by mi někdo domů dal takovou cennost. To bych radši nabídla svůj účet spořící, kam by si to mohli "ulejt". Ale i když nejsem nějakej živel, tak ani neočekávám, že by "mých služeb" využili.
Přeci jen je v dnešní době důvěra trošku jinačí. A když nemají důvěru ani v rodině, tak je to na pytel.

nutricnihodnota
29. pro 2015

@deathy Právě že se schovává dobře, na rozdíl od peněz. Ale chce to, mít barák :(

japona
29. pro 2015

@deathy Účet i bezpečnostní schránka je vždy na majitele, tj. da se dohledat. Jedina možnost, jak peníze "ulít", je mít je někde fyzicky ukryte. Ať už hotove či např. ve zlate.
Takže idealne malý trezor někde do zdi za skříní apod..

japona
29. pro 2015

Btw. taky bych chtěla řešit takový problém🙂)

shine2015
29. pro 2015

@deathy jedine trezor....

deathy
autor
29. pro 2015

Takže klasika - zakopat někam na zahradě 😀 no u nás by to šlo.
@japona To jsem chtěla slyšet, resp. nechtěla - dá se dohledat. O to mi šlo. O účtu je mi to známo, u těch schránek jsem to nenašla...

Jj, my většinou řešíme nedostatek, přebytek by mě bavil.

Ještě mě napadá sepsat si "smlouvu" s někým, komu ještě tedy věřím a k němu ty peníze dát jakože do úschovy. Ale to je asi s prominutím taky o hubu... jakože z pohledu toho kdo to k sobě vezme.
Každopádně tady by byla ta anonymita před okolním světem.

berenika39
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
japona
29. pro 2015

@deathy S tím "někomu to poslu na účet do úschovy" bych byla opatrna. Dotyčný zemře a o peníze se rozdělí dědicové, ať už si sepisete, co chcete..

siiia
29. pro 2015

mám pro dceru konto Beruška v KB, původně chtěla založit babička, ale předběhla jsem ji, takže dle mne může konto založit kdo chce... neplatím ani halíř za to a když potřebuji zrovna nějaký peníze na něco důležitého, tak si zajdu na přepážku a vyberu si kolik chci.. nic neplatím, trošku tam po roce naskočí nějaké ty úroky, můžu vkládat, vybírat kdy chci, kolik chci, nic neplatím a je to na jméno mé dcery....

japona
29. pro 2015

@siiia Je sice na jméno dcery, ale spada jakoby pod vas dospelacky účet, ne? Takže to nejsou anonymní peníze.. Konto jsem zřídila (resp. nechala se ukecat na přepážce, že to me mimino nutne potřebuje🙂), dalo se ovládat z internet bankovnictví, ale cca poslední rok zmizela možnost z tohoto konta převádět peníze. Tak abyste se k penezum v případě nouze dostali. To samé např. stavební spoření pro deti. Pry je pak problematice se k penezum dostat..

jarkakr
29. pro 2015

Asi bych se pozeptala ve spořitelně na penzijní spoření nebo na životní pojištění. Dá se vložit určitá suma s tím, že se dá jakákoliv obmyšlená osoba. Tj. člověk, který peníze dostane, pokud majitel takové penzijka nebo životka umře. Dá se to tam i rozdělit procentuálně. Výpis chodí myslím jednou ročně, je tam vstupní poplatek, peníze jsou uvázané - nejsou volně k dispozici kdykoliv.
@deathy

jarkakr
29. pro 2015

@japona Stavební spoření na děti musí být podepsané rodiči. Jestli se to teda v posledním roce nezměnilo, ale to jsem nepostřehla.

siiia
29. pro 2015

@japona já k tomu nemám žádnou možnost peníze posílat přes net nebo tak... jde z toho jen vybírat nebo ukládat na přepážce a používám to neustále....krom toho, co dávám ze své vůle dceři si tam ještě jakoby odkládám své peníze každý měsíc, abych to třeba neuvalila za kraviny a už jsem z toho nesčetněkrát vybírala, naposledy před Vánoci mi bouchl vysavač, tak byl potřeba nový.... je to na jméno dcery a pod můj účet to vůbec nespadá...není povinnost mít u nich běžný účet, aby zařídili tohle konto... v 18ti nebo v kolika sama určím se to stane celé jejím, já jsem zatím jen do její plnoletosti nebo až zvolím sama (každopádně nad 18 let) její zástupcem, co s tím disponuje... kdyby se jednalo o exekuci, alimenty apod, tak by to předpokládám zkonfiskovali, ale pokud jde o to jen ulít peníze a člověk třeba nemá u té KB normálně účet.... nevím, jen se snažím poradit, samozřejmě to nemusí vyhovovat, ale nemám za ty roky jediný problém se k těm penězům dostat kdykoliv chci

anakolut
29. pro 2015

@japona Přesně tak, je to na jméno dítěte a k tom to opravdu spadá pod jednoho rodiče. Založit může pouze rodič nebo zákonný zástupce a anonymní to není ani náhodou.

xpila
29. pro 2015

A co notářská úschova?

japona
29. pro 2015

@jarkakr Všechny tyhle produkty nejsou anonymní, tj. vždy se někdo může zeptat, kde jste přišel k půl milionu, který jste tam vložil.. Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by rath a jini podobni neměli doma vinne sklepy.. anonymita penez se zaručí jedině slamnikem.

luj89
29. pro 2015

Pracovala jsem v KB a jedou se mě klient zeptal, zda u nás něco takového existuje. V KB ne. Dříve to šlo např. u vkladní knížky ,,na heslo", dnes už z důvodu kontroly praní špinavých peněz tohle není možný. Nevím jaký k tomu mají tví známí důvod, ale bezpečnost to teda asi nebude... Jinak k těm dětským kontům.. může je založit jen jeden ze zákonných zástupců - stejně tak jako vybrat, zrušit (např. jeden rodič založí dětem účet, babička tam přikládá peníze a druhý rodič to legálně může vybrat). V KB je ještě spoření s pojištěním pro dítě, což může založit kdokoliv, ale peníze náleží dítěti až v dospělosti.
Nejhorší je mít peníze a nebýt finančně gramotný a přesto je ,,někam" nacpat sám bez rady s odborníky. Doporučuju teda buď fin. poradce nebo minimálně bankovního poradce v bance (ten ale poradí logicky jen produkty v rámci banky a dceřinek).

jarkakr
29. pro 2015

@japona Napadlo mě, že jde o to, aby rodiče nevěděli, že by dcera - vnučka dostala peníze. Nečetla jsem si všechny komentáře.

luj89
29. pro 2015

@deathy Pokud chceš, napiš mi SZ, ráda poradím konkrétněji, ale k tomu potřebuji znát důvod (ne ze zvědavosti, ale abych věděla, čemu se vyhnout).

suzanna123
29. pro 2015

existuje anonymní karta - myslím, že Blesk peněženka je na tom principu, ale jak se to zařizuje, kolik peněz tam může být atd. netuším (google určitě ano 😉)

luj89
29. pro 2015

@suzanna123 Na něco takovýho bych volné peníze nedávala... Blesk peněženka je určená k placení, ne k uložení peněz (nejsou úroky, není pojištěn vklad jako tomu je u bank, taky se nedají vložit statisíce a vybrat najednou už vůbec ne).

deathy
autor
29. pro 2015

Blesk peněženku a jím podobné jsem už na netu našla. Ale bohužel to není to pravé ořechové. Kdyby šlo o pár tisícovek, tak by se o tom asi dalo i uvažovat, ale né jakožto úschova většího obnosu. To ani "pravidla" neumožňují jak už jsem si vypátrala.

Ona je to taková zapeklitá situace toto, když tak pátrám po možnostech, žádná adekvátní asi nebude... krom té zahrady.

teeerez
29. pro 2015

@deathy zadna legalni a zaroven bezpecna cesta neexistuje, zakonodarstvi proti prani spinavych penez takove produkty nedovoli. Fakt leda zakopat na zahrade (nebo koupit diamant a ten zakopat na zahrade 🙂 )

deathy
autor
29. pro 2015

@teeerez Kdyby aspoň šlo o praní špinavých peněz... ale chápu to. O tom žádná.
Bohužel když to řeknu obrazně, diamantem se člověk nenají, takže to je věc taky nereálná.