Otec chce dítě do péče, vyživovací povinnost na matku

sikulka2011
24. dub 2017

Ahoj,
potřebovala bych radu pro kamaráda. Má dítě mladší 2 let se ženou, která je v tuto chvíli vdaná. On se odstěhoval. Dítě má tedy prozatím za otce původního manžela. Nyní chtějí vyřešit otcovství na úřadech. Rozvod by už konečně měl proběhnout. Nechce s ní žít ale o dítě se chce starat. Jakou má šanci, že mu bude svěřeno do péče. Pokud ne, tak jaká by byla jeho vyživovací povinnost na matku dítěte? Děkuji

panickatlamicka
24. dub 2017

Svereni do jeho pece bych nevidela...musel by pro to byt duvod (tyrani, zanedbani). Ani lepsi financni situace otce nebyva duvod pro svereni do jeho pece. Kor kdyz je dite tak male. Muze podat navrh na stridavku. Vyzivne se pocita z platu, jsou na to tabulky-temi se soud muze a nemusi ridit. Kazdopadne dite by melo vyrustat tam, kde je mu prijemne a dostava se mu vseho co potrebuje.

panickatlamicka
24. dub 2017

Ted ctu pozorneji ,,vyzivovaci povinnost na matku ditete". Tak to nevim jak je, ale snad nekdo odpovi 🙂

lv
24. dub 2017

Vyživovací povinnost na matku je do 2let věku. Myslím, že pokud s dítětem nežil v jedné domácnosti, je jeho šance na svěření do péče mizivá.

sikulka2011
autor
24. dub 2017

Žili spolu od narození dítěte ve společné domácnosti. STaral se ale prostě s ní dál nechce žít.

panickatlamicka
24. dub 2017

@sikulka2011. a ona? Stara se o dite?Dava diteti lasku? Pokud ano, tak nevidim duvod, proc by on mel tahat dite od matky.

sikulka2011
autor
24. dub 2017

Protože se vyjadřuje, že je jí dítě na obtíž. Právě, že on má jinou představu jak trávit čas s dítětem než že ho v 8 měsících postaví do chodítka a hraje si s mobilem celé dopoledne.

panickatlamicka
24. dub 2017

@sikulka2011 no jenze to by muselo byt proste zanedbane dite. s choditkem nesouhlasim, na to jsem vysazena, ale neverim ze by to soudu stacilo.

sikulka2011
autor
24. dub 2017

To je jen jeden příklad. A střídavá péče u tak malého dítěte, máte s tím někdo zkušenost?

kacireksro
24. dub 2017

@sikulka2011 znamy se rozvadel a meli holcicku 1,5 roku a ten mu jasne rekl ze stridava pece do tri let nepripada v uvahu.

kacireksro
24. dub 2017

*právník

jezz13
24. dub 2017

Souhlas s kacireksro, taky nám říkala nám to soudkyně na školení, že do 3 let se střídavka nedává vůbec a ona osobně jí nedává pod 6 let, pokud to není na návrh obou rodičů.To už spíš vyjde to svěření do jeho péče, pokud dokáže přesvědčit soud, že má podmínky na to se starat sám (nebo s tím matka bude souhlasit).

magdalenax
24. dub 2017

Moje ségra má přátele, kteří šli od sebe, dítě necelé dva roky a střídavka. Jenže, je to asi jiný případ a oni jiný druh. Nemůžou být spolu, ale ani bez sebe. Dítě není kojené, to je také zásadní. Jinak, oni prostě fungují tak, že spolu mohou být třeba 4 dny a pak to začne... . Hádají se i kvůli zbytku toaletního papíru na wc s tím, že nikdo tam nedal další, kvůli poslední kostce cukru v cukřence, ale nikdo z nich si nenašel jiného partnera, takže střídavá péče je vlastně péče oboustranně společná. Když má dítě v péči ona, je u ní pečený - vařený a zase naopak. Jak tohle dopadne🙂

Jinak je opravdu asi nejlepší se vzájemně domluvit

sikulka2011
autor
25. dub 2017

Díky, já to takhle měla s manželem. V pohodě a pak hádky kvůli kravinám.