Rozvod a střídavá péče. Jak to je?

21. lis 2021

Dobrý den, bohužel to vypadá, že mě čeká rozvod, máme dvě děti 6 měsíců a 4 roky. Můj "manžel" bude chtít střídavou péči, což chápu, má děti rád a jsou to stejně jeho děti jako mé (i když je pro mě nepředstavitelné být třeba týden bez nich). Já bych se ovšem chtěla odstěhovat o 40 km dál od něj. Nikoho zde nemám a toužím se vrátit do rodného města za rodinou. Mohu takto učinit? A jak to potom je se školou pro děti v příoadě střídavé péče, kdy od sebe budeme bydlet 40 km? Přece nemohu já nebo "manžel" dovážet dítě denně 40 km? Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby zde mí známí o rozvodu zatím věděli. Děkuji!

irmamala
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
21. lis 2021

O bydlisti deti rozhoduji oba rodiče, takze by ses mela domluvit s manzelem.

autor
21. lis 2021

@j.a.n.i a to mi může zakázat se odstěhovat do rodného města? To snad ne

autor
21. lis 2021

@irmamala tak na mladší ne, ale na starší by střídavou chtěl

bereni
21. lis 2021

O zmene bydliste deti musis debatovat s manzelem, mel by ti to povolit, to ti reknou i na OSPOD. Proroze takto vytrhnes deti z jejich prostredi a zazemi. Stridava pece muze byt i asymetricka, ne jen tyden a tyden. A ano, pokud se hodlas ty stehovat tak je i v zajmu deti, aby jim skola zustala, takze pokud se rozhodnes odstehovat tak bys pak denne mela deti do skoly vozit i 40 km. Tezko kdokoliv u soudu rekne, ze je zajmem deti aby mely dve skoly…

j.a.n.i
21. lis 2021

Tobe ne, detem ano.

autor
21. lis 2021

@bereni ale děti zde ještě školu ani školku nenavštěvuji

ilonne
21. lis 2021

Zkušenost z přímého okolí, po dobu školky měly děti dvě školky. Když šly do školy, tak soud matce řekl, že buď se přestěhuje zpátky nebo děti svěří otci. Ona se odstěhovala.

barmil
21. lis 2021

Musi souhlasit a podepsat to na ospod, že souhlasí s tím, že děti mění bydliště. Bez keho souhlasu je to vlastně únos a on může zadat predbezko, aby se děti vrátily do svého bydliště a bude mu vyhověno. Nesmíš jim ani změnit trvalý pobyt, to Ti musí také schválit. A bez trvalého pobytu budeš mít problém zadat o školku, protože tam berou děti podle bydliště..

somalicats
21. lis 2021

Máme s ex střídavku už 3 roky, jestli dobře počítám, holkám je aktuálně 7 a 5 let. Z vlastní zkušenosti - takhle malé děti často ten týden a týden nedají, my máme střídavku sice 50:50, ale střídáme v modelu 2-2-3 (tj. 2 dny já, 2 dny on, 3 dny - pá, so, ne jednou já, jednou ex). Absolutně si neumím představit, že tohle praktikujeme 40 km od sebe. Střídavku jsme nastavili tak, aby vyhovovala dětem. Musíte oba pochopit, že aby ten rozvod a následné uspořádání bylo pro děti co nejjednodušší, tak se budete muset přizpůsobit vy dva a navzájem z ledasčeho slevit. Střídavka může fungovat jen tehdy, pokud spolu budete vy dva normálně komunikovat a budete schopní v případě nutnosti se i vzájemně zastoupit. Nám dnes přišla info ze školy, že třída je v karanténě, tak jsme se hned domluvili, jak to teď v týdnu uděláme - já mám nějaké povinnosti, ex taky, a budeme muset zajistit distanční výuku. Pokud jste s ex schopní a ochotní oba dva, případně jen Ty dojíždět těch 40 km, a pružně reagovat třeba na náhlé onemocnění apod., tak proč ne, v opačném případě se nestěhuj.

andelka
23. lis 2021

Ty se můžeš odstěhovat kam chceš,ale o bydlišti dětí rozhodujete oba. Takže k odstěhování a zásadnímu ztížení přístupu otce k dětem potřebuješ jeho souhlas. Nebo se můžeš odstěhovat i s dětmi a potom léta nepříjemně lítat po ospod,soudech, mediacich, vyšetřeních..Takových už bylo a je,co vzaly dítě a odstěhovaly se,a pak se divoký, že se to otci nelíbilo a zahájil soud. To počítám,že s malým miminkem fakt nechceš,takhle trávit další roky.
Dvě školy, školky jsou podle mě blbost a nereálné, zbytečně zatěžující. Nechat dítě dojíždět 40 km taky.
To odstěhování vážně promysli. Nebylo by lepší zůstat, nechat otce ať pečuje co nejvíc? Nemusí být týden/ týden. My mě stridavku ( resp. společnou péči) taky asymetricky. Po cca 2-5 dnech. Během let se rozdělení měnilo. Začali jsme když dětem bylo 3 a 5 čerstvě,takže školka. Dneska jsou ve 4 a 5 třídě. A jsem fakt ráda,že jsem zůstala. Taky jsem chvíli uvažovala odstěhovat se 40 km k novému partnerovi,ještě než děti šly obě do školy. Ale byl to jen nápad. Ani přítel nakonec nechtěl,aby chlap, co má zájem přišel o tuhle možnost,být s dětmi co nejvíc. Samotnému se mu to stalo.