Samoživitelky 2022. Poradíte, prosím?

malinkaajka
20. srp 2022

Zdravím ty zkušenější,
jdu si k vám pro radu. Rozešli jsme se s partnerem, se kterým mám 2letou dceru. Jelikož je to těžká situace sama o sobě a já nesnáším chození po úřadech, chtěla jsem vás poprosit, zda je mezi vámi někdo, kdo řešil stejnou situaci v tomto roce.
Zajímá mě konkrétně příspěvek na bydlení a na dítě. Byla jsem se ptát na úřadě a tam mi pán sdělil, že tento rok je to nově, tak že si musím podat žádost na soud o svěření malé do péče. Po schválení, mám nárok na výše zmíněné příspěvky. 🙏🤔 Tak.. už to slovo soud ve mě vyvolalo neuvěřitelnou paniku. Doma, když jsem to spracovala mi doslo, že jde pouze o papír s potvrzením, že mám malou v péči já. Ptám se tedy, na jaký soud to zanést? Mám si najít soud v našem městě a tam to odnést? 🤷🏼‍♀️😄
Dále ještě nevím, zda budu s malou zůstávat prozatím v bytě od partnera anebo už se rovnou přestěhuji jinam. Můžu tedy o žádost o svěření do péče zaslat až když bude partner nebo my přestěhovaní?
A poslední dotaz, alimenty asi nějaké bude malá dostávat. Stačí sepsat nějakou dohodu mezi mnou a partnerem o výši alimentů a nechat notářsky potvrdit? A asi ji poté zanest na úřad, kde ponesu i rozhodnutí ze soudu?

Děkuji předem za odpověď, prosím aby odpovídali jen ti, kteří tomu rozumí anebo kteří řešili tuto situaci v tomto roce.

lencaa11
20. srp 2022

@malinkaajka na soud se dá žádost od svěření dítěte do péče + výživné na dítě to urči soud částku (než přijde od soudu pozvánka na stání chvíli to trvá cca 2-4 měsíce ) dát to na soud kde zatím bydlite na ten papír dostnate razítko že máte podáno a tím pádem můžete na úřad si podat žádost o bydlení + přídavky tam musíte sepsat žádost o vyloučení vašeho ex přítele z posuzovaných lidí (aby nepočítali jeho příjem ) smlouva na byt musí bejt na vás + pokud jsou na vás zálohy nebo na majitele bytů pak si můžete požádat o Hm ,dopaltek na bydlení ...

alilali
20. srp 2022

Bez na sociálku, tam ti se vším pomůžou, vše stebou sepíšou a ty to tam pak dáš na podatelnu a budeš čekat jen na termín soudu.

Jinak tohle je pro mě nepochopitelné, může to trvat klidně půl roku, což je mazec, by mě zajímalo z čeho ty ženský mají pak žít, když se nedomluví ani s chlapem na alimentech, bydlení neutahnou a přitom prokazatelně mají dítě u sebe. Uff, nezávidím žádné která si tím musí projít.

lencaa11
20. srp 2022

@alilali pokud paní/slečna donese od soudu žádost z razítkem že podala k soudu a splní podmínky na různé prispevky tak než bude soud tak ji úřad by mohl vyplácet příspěvky sice to není hned na vše taky mají své 30 + - dní no bohužel a někdy přesně když není domluva třeba s ex skrz výživné 🤔

alilali
20. srp 2022

@lencaa11 Děkuji za info, to jsem vůbec netušila. Ach ta byokracie... Tak snad tahle informace pomůže i zakladatelce.

jancazao
20. srp 2022

@alilali nevím jak to kde funguje, ale u nás mě přemlouvala, ať se k manželovi vrátím a s ničím mi neporadila.

alilali
20. srp 2022

@jancazao To mě mrzi... Já to právě jednou řešila, a paní byla skvělá, vše se sepsalo, poradila se vším. Nakonec z toho díky bohu sešlo. Každopádně jak si to tedy vyřešila, sama?

lencaa11
20. srp 2022

@jancazao to na mě zkoušela soudkyně 🤔 ale bohužel když jsem jí řekla že jsme čerstve těhotná s přítelem tak sedla a psla že manželství je na dobro rozvrácene 😉

jancazao
20. srp 2022

@alilali je to už 6 let... Sepsala jsem to sama, co se dalo dělat.

malinkaajka
autor
20. srp 2022

@lencaa11 Moc vám děkuji. Můžu se ještě zeptat, on proběhne přímo i soud? Níže jsem četla, že museli udávat důvod, proč se rozešli a podobně. Nebo mi pouze domu přijde vyjádření na základě mě žádosti?

lencaa11
20. srp 2022

@malinkaajka ano přijde vám od soudu pozvanka na stání u soudu dítě zastupuje Ospod jinak jako důvod bych dala že si z otcem dítěte nerozumíte a že z toho důvodu zadate dítě do péče + výživné na nezletilé dítě

garfa4
20. srp 2022

Mně paní poradila, jelikož vše máme na domluvu a bez soudu, abysme spolu sepsali papír, kterým otec dítěte potvrzuje a souhlasí, že je dcera v mé péči. Nutno samozřejmě ověřit podpisy. Takže jde to i bez soudu, pokud jste schopni se spolu domluvit. Konkrétně jsem řešila přídavek na dítě.

malinkaajka
autor
27. srp 2022

@garfa4 Děkuji. A na základě toho vám schválili nějaký příspěvek na dítě či bydleni? Mi totiž pán na úřadě řekl, že schválené žádosti ze soudu dávají větší váhu než té dohodě.

garfa4
28. srp 2022

@malinkaajka my se nakonec dohodli jinak, o částku, která se rovná přídavku na děti, mi posílá dcerky táta víc. Tento papír se mu podepisovat nechtělo. Takže jsem nakonec nežádala. Ale textaci, co do dohody napsat, jsem měla přímo od paní z ÚP. To mi přijde jak nějaká jejich libovůle, pokud je takováto dohoda v procesech ÚP uvedena jako akceptovatelná, nerozumím, na základě čeho pak dávají větší váhu žádosti ze soudu. Kdyby si to žadatel vymyslel sám, chápu, že se jim to nemusí líbit, ale toto jsou jejich směrnice....