Škola v přírodě. Je to pro školy povinné?

heliante
11. dub 2023

Nevíte prosím, jestli existuje nějaké nařízení/doporučení, kolikrát během 1. stupně ZŠ by měli děti z města absolvovat školu v přírodě, kterým se musí školy řídit? Nebo záleží, jak to má každá škola nastavené? Může učitelka říct, že prostě na školu v přírodě s dětma vůbec nepojede? Díky.

mollyweasley
11. dub 2023

@heliante Záleží samozřejmě na škole, na učitelích, na podmínkách školy. Ke škole v přírodě se musí vyřídit tolik neskutečných záležitostí, až je obdivuhodné, že do toho někdo jde. Nikdy nejede učitelka s třídou sama, může být problém se zástupy, může mít ona sama problém zdravotní, osobní...

irmamala
11. dub 2023

Žádné nárok na to není. Na naší škole jsou třídy, které jezdí každý rok, stejně tak osmáci, kteří nebyli ještě nikdy. Vždy to vychází z iniciativy a ochoty třídního učitele. Není to jak za nás, kdy jela povinně a hromadně celá škola.

dashyyy
11. dub 2023

Záleží na škole.. u nás jezdívá celý první stupeň, všechny třídní učitelky + asistentky a platíme profi animátorský tým (letos by to mělo být 5 autobusů).. za mě super akce, kvůli covidu teď vlastně 3x nebyli.. letos mi jedou oba kousky ❤ a velká vděčnost škole, že do toho jdou ❤

majina
11. dub 2023

@heliante záleží na učiteli, jestli si na sebe vezme takový risk a vyjede a dětmi na výlet nebo pobyt. Také samozřejmě na vedení, jestli mu to umožní ale nařídit mu to nikdo nemůže... On tam jede nonstop práci a to kolikrát zadarmo a jako bonus za nadávky pár nespokojených rodičů 🥴

j.a.n.i
11. dub 2023

@heliante žádná škola v přírodě být nemusí. A upřímně se těm učitelkám ani nedivím, že nikam jet nechtějí.

konidana
11. dub 2023

To bývalo za komunistů, že děti z měst nebo hnědouhelných pánví jezdily povinně každý rok na ŠvP. Nyní nic určené není. Je to čistě na škole a hlavně na učitelích.

gruyerre
11. dub 2023

@heliante určitě může říct, že nechce, stejně jako většina jiných zaměstnanců má při plném úvazku pracovat 8 hodin denně, takže si nemyslím, že by bylo možné ji k několikadenní nonstop práci nějak nutit. Ale v mém okolí většina škol ŠvP nedělá (asi ani kdyby učitelka chtěla 😀)

andelka
11. dub 2023

Tak u nás se jezdilo,dokud pro to byla podpora z vyšších míst, finanční. To už není, ceny se zvedly, takže už to není úplně reálné. Syn je v 5 třídě a v ŠVP nebyl. Druhý je v 6, v ŠVP byl ve 3 třídě, vracel se do covidu. U nás je možné na ŠVP jet, pokud si to učitel sám zajistí a rodiče to komplet uhradí.

korin
11. dub 2023

Letos mi jedou 2 děti (3. a 5. třída) a jsem za to ráda. Záleží na aktivitě učitelek/učitelů. Někteří prostě jet nechtějí, je to moc práce. Letos jsme platili 3500 Kč za dítě.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzekk
12. dub 2023

Záleží jen na škole, potažmo učitelce. Nařízené není nic.

zuzekk
12. dub 2023

@mollyweasley jen na okraj - jezdila jsem sama, s maminkami (1.stupen)

eviicka
12. dub 2023

Jak psali ostatní, jinak v mém dětství byla povinná ve 4. třídě a v 8. lyžák. Já měla štěstí na třídní učitelky, takže jsme měli ještě 3. a 6. třídu, vedlejší třída stejný ročník nebyli ani jednou navíc. Takže i před revolucí to mohlo být na učiteli.

krisstina93
12. dub 2023

Záleží na te učitelce. U nás teď jedou druhaci, ale třeba jedna učitelka nejede (nejspíš zdravotní důvody) a zůstává ve skole, ale děti z její třídy můžou jet s ostatními a naopak kdo nepojede, bude u ni ve třídě.

dashyyy
13. dub 2023

@korin ono i finance, ne všichni rodiče jsou schopni zaplatit 3500, krát případně počet dětí.. u nás je to sedmička a chápu, že ne každej tohle může dát ☹

korin
13. dub 2023

@dashyyy Ano, je to dost peněz. U nás se to řešilo rok dopředu, včetně případného navýšení ceny. Je to zároveň o prioritách rodiny. Právě chlapec ze sociálně slabé rodiny třeba jede a měl zaplaceno první, protože to pro jeho babičku, která ho vychovává, byla priorita. Za 7000 Kč by u nás nejel nikdo. Dát to můžu, ale nejsem ochotná.

andelka
13. dub 2023

U nás teď ŠVP na 14 dní stojí 11 tis.

korin
13. dub 2023

@andelka A kolik jede dětí? To už je řádný zásah do rozpočtu. Chápu, že je to na 2 týdny, ale jde zkrátka o velké vydání.

andelka
13. dub 2023

@korin no sbírá se to z 5-9 tříd. Někde jede třeba jen pět dětí. Lyžák na 5 dní má předběžně příští rok vyjít na cca 6,5 tis.

andelka
13. dub 2023

Je to hodně peněz. Podle mě už pak nejde o ozdravný pobyt pro široké spektrum dětí, pro jejich zdraví, stmelovani kolektivu, nové zážitky..už je to pro ty, kdo na to mají.
Před 3 lety byl syn, 13 dní asi 3500 Kč, ale tehdy to podporoval kraj nebo město,teď už nevím. Pak byl covid a nejezdilo se nikam. A teď takové pálky. Teď už to musí platit rodiče celé. A kdo má více dětí a sejde se zima/ jaro ŠVP, lyžák a třeba nějaký zájezd, výlet..tak na to nemají. I jiné aktivity ( Divadlo, muzeum, výlet) už nestojí pár korun,ale minimálně 100. Teď se budou platit učebnice na příští rok. Je to pořád něco.

dashyyy
14. dub 2023

@korin myslím sedmička za oba kousky dohromady, ale v podstatě se tu bavíme o třech nocích a jedou fakt skoro celé třídy, ale je jasné, že ne každý může, nebo jsou ty priority jinde a někdo raději pošle třeba na lyžák nebo to nechá v rodinném rozpočtu na dovču či na horší časy..

antoinet
14. dub 2023

U nás pro to podpora není, je to pro rodiče příliš nákladné a vede to pak k tomu, že někdo jede a někdo ne, což kolektivu uškodí a ty chudší děti jsou smutné.
Organizační náročnost a obrovská zodpovědnost za děti je věc druhá, ale to se odvážlivci vždycky najdou.
U nás se podporují zájezdy do zahraničí na druhém stupni.
Ale teda hlavně - jsme vesnice uprostřed krásné přírody na Vysočině, takže do přírody jezdit nepotřebujeme 😀

iva_kucerova
14. dub 2023

@heliante naše učitelka to řekla. Zdůvodnila to vysokou cenou. Na prvním stupni tedy byla dcera jednou. Modlím se, ať je druhý stupeň lepší.