Chceme si sami prodat byt. Má někdo zkušenost?

layaa
14. únor 2020

Zdravím vás ve spolek🙂 rádi bychom si sami prodali náš byt ( čas nás netlačí), abychom nemuseli dávat provizi realitce.. každá koruna dobrá, jelikož budeme obratem kupovat byt větší. Má prosím někdo aktuální zkušenost? Cenu jsme stanovili s ohledem na prodávané byty v okolí, smlouvu bychom použili tu, se kterou jsme tento náš byt před 6 lety koupili. Děkuji za vaše zkušenosti a rady..

marcicek84
14. únor 2020

@layaa no nevim jestli pouzijete stejnou smlouvu,kdyz se menily nektere zakony...

keerka
14. únor 2020

Ahoj, nemusíte dávat provizi realitce, ale kupní smlouvu si nechte udělat advokátní kanceláří. Nebo alespoň zkontrolovat, ale platit budete pravděpodobně stejně. Cena je cca 1500 - 3000 Kč a určitě se to vyplatí. Plus doporučuji využít úschovu. Když si kupující bude brát hypotéku, tak to stejně banka bude velmi pravděpodobně bude chtít. Můžete se s náklady vejít pod deset tisíc a budete mít jistotu, že je vše v pořádku.

knuffel
14. únor 2020

@layaa Rozumný kupující vám žádné peníze nedá smlouva- nesmlouva, vždy bude požadovat koupi a úschovu peněz u notáře či advokáta a smlouvu podepsanou tamtéž.

malenka3
14. únor 2020

Smlouvu určitě aktualizovat s právníkem a pro převod peněz určitě zaplatit notářskou úschovu.

layaa
autor
14. únor 2020

Děkuji za poznatky ohledně kupní smlouvy! Nějaké další zkušenosti, prosím? 🙂

volfici
14. únor 2020

Teď jsem prodala byt. Sama, bez realitky. Smlouvu jsem si napsala sama, nechala skouknout právníkem. Peníze šly do notářské úschovy, smlouva se podepisovala u notáře - bez notářsky ověřených podpisů je neplatná.

popelucha
14. únor 2020

Prodávali jsme být cca před 1,5 rokem. Jak píši holky, nechat sepsat smlouvu odborníkem, ať předejdete problémům. My využili služeb naší banky, agendu smluv, přenos hypo na kupujícího a pod. Sice jedna slečna nám tam udělala kopané, že jsme málem kvůli ní nestihli nějakou lhůtu, ale jinak jsme byli spokojeni a bez větších nervů.

jipe
14. únor 2020

My jsme ted prodávali sami pozemek, využili jsme pouze advokátní úschovu kupní ceny (2000 Kč), takže já jsem pro, nedávat peníze realitce

janapetrvalska
14. únor 2020

pokud kupujici bude mit na byt hypo stejne musi smlouva projit bankou, a navrhne peipadne zmeny , aby i oni byli kryti ...

amazonkajanik
14. únor 2020

Napadlo mě ,zkuste kouknout na bezrealitky.cz

suzyz
14. únor 2020

Doporucuji dat inzerat na sreality a bezrealitky. Pocitej s tim, ze inzerce nemovitosti je placena (ano, jsou i bezplatne typu annonce, avizo, ceskereality, byty.cz, ale navstevnost je uplne jinde, takze klidne ten inzerat nakopirovat i tam, ale primarne urcite vyse uvedene). Jakmile se ti na bezrealitky zacnou ozyvat “zajemci” s tim, ze jsou v zahranici, maji zajem o byt a mas poslat cislo, jsou to fake profily realitaku. Sreality zas prodaji tve cislo realitkam, s tim nic neudelas, akorat se priprav na desitky nevyzadanych telefonatu od realitaku nebo radoby realitaku. Vetsina z nich “ma zajemce” ale je bud v zahranici, nebo “chce aby realitak nejdriv sel byt prohlednout sam”....pripadne realitak “lituje, ze prodavas tak levne, je schopen do mesice prodat draz “ a podobne kecy. Doporucuji odolat, tohle je opravdu banda lharu a podvodniku, cest vyjimkam, ale dneska tuhle praci muze delat a taky dela uplne kdokoli. Namotaji te a postupne zacnou tvrdit ze byt ma tenhle a tamten problem, musi se jit niz s cenou apod., jim je nejakych tvych par set tisic jedno, oni maji procento, takze radeji tam jet jednou dvakrat na prohlidku a prodat levneji nez se snazit o co nejlepsi cenu a zabijet cas X prohlidkami. Proste realitak jen na dnesnim trhu nemovitosti absolutni zbytecnost, rozhodne neni schopen prodat nad trzni cenu a nema ani jinou pridanou hodnotu ac se snazi tvrdit opak...ledaze clovek nema cas se tim zabyvat a par set tisic rad ozeli....A samozrejme smlouvu (kupni i uschovu) zkouknout advokatem, je dulezite mit u bytu spravne nadefinovano, jinak budes mit problem na katastru a to za to nestoji. Advokat ti pak muze udelat i tu uschovu. Navrh na vklad zvladnes sama pomoci aplikace na cuzk.cz.

layaa
autor
14. únor 2020

@suzyz Ježíš, děkuji, vyčerpávající!! Opravdu cenné info, vážím si toho!

layaa
autor
14. únor 2020

@volfici respekt, že jste to prodala sama!👍 Napsala byste mi prosím Váš postup. Co dřív, co pak, na co nezapomenout, co byste udělala třeba jinak... Klidně do soukromé zprávy.. děkuji za případnou odpověď 🙂

layaa
autor
14. únor 2020

@suzyz asi je lepší , abych si pro prodej bytu koupila jednorázovou simku, aby moje pravé číslo neměla půlka republiky. Když nad tím tak uvažuju tak já zpravidla ani neberu hovory, které neznám 🙈🤣

marcicek84
14. únor 2020

@layaa no jestli sam clovek prodava byt,nesmi natrefit na zadneho fiskulina a opravdu musi mit dobre sepsane smlouvy...ono lidi radi koupi a pak zacnou reklemovat udajne skryte vady,chce to dobre popsat stav veci,i to co tam nechavate co si odvezete s sebou atd.

nelinecka1
15. únor 2020

My jsme taky na prodej nespechali, pár realitaku nám volalo, nakonec jsme vyzkoušeli jednoho, to byla slabota a pak se nám ozval jeden pán a ten nám být prodal cca za 3 týdny. Nebyly s tím žádné starosti, smlouvu jsem si ale i tak nechala zkontrolovat právníkem. Provizi platili kupující, tím pádem nás nezajímala. Oni Vám totiž všichni ti realitaci stejně budou pořád volat a nabízet služby, když už to budete přes nějakého prodávat, tak máte klid😉Jo a prodali jsme lehce pod cenou, kterou jsme nastavili, ale s tím jsme tak jako tak pocitali😉

tonicka16
15. únor 2020

@layaa prodávali jsme byt sami asi dva roky zpět. Inzerát jsme měli mimo jiné na bezrealitky, odkud chodilo nejvíce zájemců a hlavně tam máš vytvořený profil, kde tě ostatní hodnotí, takže jsme věděli, že náš zájemce je opravdu vážný, solidní a hledá dliuho🙂. Smlouvu jsme měli od advokáta a peníze šly do advokátní úschovy, všechno platil kupující. Rralitek nam volalo nespočet, na to se připravte ..

kometkak
15. únor 2020

@layaa obejít realitku je super. Ale doporučuji nechat právníka zpracovat smlouvu a určitě zaplatit uschovnuu pěněz někde u advokata nebo v bance. Takto Vás to bude stát pár korun, oproti desítky/stovky tisíc realitce...Já osobně bych si byt taky prodávala sama. Doproručuji navýšit prodejní cenu cca o 5% abyste mohli zlevnit kupujícímu a obě strany byly spokojené. Kupující bude mít pocit, že ušetřil.

shaun40
15. únor 2020

Byt jsem prodala 6.12 2019.Po poradě u právníka jsem volila realitku.Je hodne podvodníků a spekulantů. A provizi platil kupec bytu ne já.Byt byl prodaný za 36dnu.Bez starosti vše zařídil makléř. Mela jsem celkem 12prohlídek.

soleilll
15. únor 2020

@layaa A co najít osvědčenou realitku, která od prodávajícího nebere provizi?

layaa
autor
15. únor 2020

@shaun40 provizi platil kupec.... Jak se to vezme. Je to tak, že daný byt v konkrétní lokalitě s ohledem na jiné byty má určitou hodnotu za kterou je prodejný. Ta určitá hodnota je již konečná včetně provize. Takže budu nabízet např. za 2,3 mil sama, nebo realitka za 2,2mil + 100 tis. si dá provizi. Tak kdo pak platí provizi?😉

shaun40
16. únor 2020

@suzyz Tak s tímto nesouhlasim.Já jsem třeba byt podhodnotila a pán makléř mi řekl že je to málo že budeme chtít více a k tomu přicetl plus svoji provizi.Viděla jsem ho pracovat a rozhodne já sama bych takhle dokonale nedokázala prodávat byt.Je to umění lidi jsou náročny .Myslím si že není makléř jako makléř. Je to jako v každé profesi.Můj známý prodával byt v roce 2017 sám a dodnes se soudi.Ale ja jsem se nejdříve poradila z právníkem a pro to jsem volila realitku.Samozřejme ne každý se mnou souhlasi.Znám lidi kteří prodávali sami a po půl roce nervů a prohlídek volili realitku.Ono je to o štěstí. Moje kámoška prodala byt za jeden den když se zmínila sousedce že prodá tak to hned koupila jelikož probourali zdi a mají pěti pokojáč.Někteří kupci jsou na ránu jsem ráda že ten makléř tam byl .Vůbec to není jednoduchý. Spoustu času a pevné nervy .

llluckaaa
16. únor 2020

Prodávali jsme byt, chtěli jsme bez realitky, ale pak jsem se nechala ukecat na jednu sympatickou makléřku. A byla to chyba ☹ Slíbí všechno, pak se vymlouvá, že nemůže udělat změnu smlouvy s realitkou, smlouva na koupi bytu od nich byla taky úplně na prdlačku, že bych si i tipla, že ji večer před návštěvou smolila ona sama večer doma ☹ Realitka nemá v podstatě žádné závazky, ale prodávají i kupující ji ve smlouvě slíbí pod pokutou kde co. Navíc nás i kupující paní makléřka obelhala. Takže tak ☹ Smlouvu sepsat u dobrého právníka, ať s ní nejsou pak problémy, mohlo by se vám i stát, že ji pak neuznají na katastru, protože nemá všechny náležitosti.
@volfici Nepotřebujete notářsky ověřené podpisy na smlouvě, jak jste na to přišla? Podepisovali jsme na poště a tam nechávali i ověřit podpisy 🙂

volfici
16. únor 2020

@llluckaaa myslela jsem to tak. Než fungoval Czech point, šlo podpisy ověřit pouze u notáře, proto mám zažitý termín "notářsky ověřený podpis". Dnes je to tedy jen "ověřený podpis".

layaa
autor
16. únor 2020

@llluckaaa děkuji za zkušenost, je mi líto, čím jste si prošli 🙁

llluckaaa
16. únor 2020

@layaa Už je to naštěstí za námi 😉 Ale po zkušenost bych do prodeje ani do nákupu nemovitosti přes realitku prostě nešla ☹ Ale právníka si vemte, ta úschova peněz jinde než u realitky je podle mě taky nutností, my to dělali přes zvláštní účet v bance.
@volfici Aha, tak to jo 😉

suzyz
16. únor 2020

@shaun40 Ale tak ano, samozrejme si clovek musi zvazit, zda ten byt umi a chce sam prodavat. To znamena, musi se tomu trochu rozumet, resp. zorientovat se na tom trhu a dat vhodnou cenu. To zase neni tak tezke - podivam se na jine byty v te oblasti, zvazim, co ma ten muj byt oproti tem ostatnim za negativa, pripadne neco navic a vyjde mi cena. Tu trochu nadsadim a uvidim. Pokud se dlouho neozyva nikdo, asi je to moc. Pokud mi zacne hned dalsi den volat spousta zajemcu, cena je naopak zrejme nizko. Pak bud cenu zvysim, nebo proste zacnu delat ty prohlidky a kdyz se sejde vic vaznych zajemcu, dam to tomu, kdo da nejvic. Mimochodem veta "provizi plati kupujici, ne vy", je presne jedna z tech naucenych frazi realitaku, na kterou lidi casto slysi. Je to samozrejme zavadejici - jasne, ze vzdy to "plati" prodavajici... Pokud ten clovek je ochoten za ten byt dat rekneme o 150tisic vic, tak by je dal i tobe, kdyby sis o ni spravnym nacenenim nemovitosti rekla - takhle je dal realitakovi (ktery moc dobre vedel, kde ta trzni cena je a ve tvem pripade se mu do ni krasne vesla i provize). Neni to tak, ze kupujici to diky realitakovi koupi nad trzni cenu (resp. mozna nekde takovy kouzelnik je, ale zajemci dnes velmi presne vi, kolik takovy byt o ktery maji zajem, ma cca stat). Ja nemela problem tam parkrat na tu prohlidku zajet, byt jsme rekonstruovali ve vlastni rezii plus X let jsme tam bydleli, takze nikdo neumi zopodvedet konkretni prakticke dotazy zajemcu lip, nez ja. To treba zajemci taky ocenili, je to pro ne duveryhodnejsi, ze spontannich reakci a odpovedi vidi, ze nekecas. Samozrejme, nekteri lide jsou na ranu, ale to je jako vsude jinde v beznem zivote, ja jsem s tim opravdu problem nemela (rozhodne i ten nejdivnejsi zajemce nebyl takovy vykuk jako vetsina tech realitaku 🙂. Ja mam treba osobni zkusenost z X prohlidek domu i z druhe strany - jako zajemce, a to jsme si teda s manzelem rikali, ze jestli tyhle vykony nekdo plati, tak potes.... Proste odemkli barak a nooo tady je jeden pokoj, tady je toaleta, tady druhy pokoj... Pro zajemce, ktery ma v poradku zrak, opravdu velka pridana hodnota 🙂 Jeden ani netusil, zda je dum zateplen. Ty kdybys uz na zacatku dala tu cenu, za kterou se byt prodal, vcetne provize, tak ten samy clovek, ktery to koupil, by to velmi pravdepodobne koupil i tak, akorat za vic penez pro tebe. Urcite byl ten realitak sikovny, kdyz jsi z nej mela dobry dojem, ale pokud by ten byt kupujici nechtel, tak tak ten zajem by proste nepricaroval. Vzdy v konecnem dusledku rozhoduje nemovitost, v jakem je stavu a cena - pokud tenhle pomer sedi, tak se na dnesnim trhu driv nebo pozdeji proda cokoli. Abych to uzavrela - i v prvnim prispevku jsem psala, ze cest vyjimkam - tj. je mi jasne, ze nekde nejaky kvalitni realitak je, ale pro mne bylo mnohem jednodussi to prodat sama. Ale tot muj nazor, ovlivneny urcite i mou profesi a nyni i tim prodejem bytu, kde jsem teda ohledne teto "branze" prozrela kompletne 🙂 Je to jako se vsim, kazdy si musi zvazit pro a proti a udelat si to tak, aby to bylo pro nej nejlepsi.

suzyz
16. únor 2020

@llluckaaa Velmi typicky pripad... ☹ Dobra pripominka ohledne tech smluv - realitaci take casto rikaji "pravni servis zdarma". Takze kdyz pomineme, ze dnes neni nic zdarma, natoz pravni servis (tj. plati to "kupujici", tedy jak jsem psala vyse, vlastne prodavajici 🙂, tak to neni zadny pravni servis. Kvalita jejich smluv casto konci u rezervacni smlouvy. Jejich provize musi byt jista, ale samozrejme nejaka prava prodavajiciho a kupujiciho vuci sobe navzajem je nezajimaji (proc by take meli ze...). Navic, spousta realitek dela uschovy - malokdo se zajima, jak a jestli vubec jsou pojisteni. Extremni riziko. Nekdy si skoro rikam, ze prave v pripadech kdyz je clovek laik, by mel dat od realitek ruce pryc a zaplatit jednoduchou smlouvu a uschovu advokatovi. Mimochodem prave prodavajici muze tu smlouvu mit uplne kratkou - proste prodavam spravne nadefinovany byt, prohledli jste si, o beznem opotrebeni vite, konec. Kupujici je v mnohem slozitejsi situaci, ten by si mel ve smlouve toho osetrit mnohem vic. Takze kdyz si nahodou takovy kupujici vezme pravnika a bude pozadovat upravu smlouvy, to je chvile tu smlouvu opet probrat s pravnikem, idealne tim, ktery ji v uvodu pripravil. Co v takove situaci asi pro prodavajiciho udela realitak? NIC 🙂

llluckaaa
16. únor 2020

@suzyz Souhlasím s tebou 😉 Mají své standardní smlouvy, cukají se je upravit, oni se k ničemu nezavazují a odměnu mají po podpisu rezervačky vždy jistou. Špatně udělaná kupní smlouva je nezajímá, oni už své mají ☹ V podstatě člověk zaplatí za jejich reklamu a inzerci na internetu.

pikl
16. únor 2020

@layaa my jsme dům kupovali bez makléře, našli jsme ho na bezrealitky.cz. Měli jsme teda naši advokátku, která nám udělala smlouvu, úschovu peněz a pomohla s vyplněním papírů pro katastr - pro nás to byla pomoc k nezaplacení, fakt doporučuji.
Kromě toho pronajímáme byt a v tomto případě byla zkušenost se zájemci z bezrealitky hrozná - ozve se spousta lidi, půlka z nich už nikdy neodpoví, někteří se přijdou podívat na byt, ale vlastně nemají moc zájem, nebo vymýšlejí různé změny s nábytkem, cenou... takže je potřeba se na to psychicky připravit. Nájemce jsme nakonec našli přes realitku a jsme zatím spokojeni.