Nesezdaný pár - darovací smlouva, stavba

8. dub 2022

Dobrý den, snad jste někdo řešil podobnou situaci a poradíte nám. S partnerem (nejsme manželé) řešíme stavbu domu. Souhlasil, že na mě přepíše část pozemku, který dostal od rodičů, moji rodiče nám zase finančně vypomuzou při stavbě domu. Pozemek i dům bychom rádi měli na půl. Žijeme spolu sedm let, ale bydlíme u mých rodičů. Dokazovali jste nějak na úřadech společnou domácnost, abychom nemuseli platit daň z darovací smlouvy?

Zároveň jsem se chtěla zeptat, zda nesezdane pary mají nějakou smlouvu, pokud by nastala situace, že se jednomu z nás něco stane, aby byl dům i pozemek vyřešený a automaticky by to předcházelo na druhého partnera? Aby to nešlo do dědického řízení? Děkuji za odpovědi 🙂

zuzineckah
8. dub 2022

My jsme kupovali dům jako nesezdaní, kdy byla hypotéka jen na manžela, ale dům byl psaný na oba. Po svatbě jsem byla automaticky spoludlužník při refinancování. Žádnou smlouvu jsme jako nemanželé neměli, ale my jsme měli vše promyšlené, žádná hurá akce.

j.a.n.i
9. dub 2022

Vždy to pujde so dedickeho rizeni, ale muzete napsat dedickou smlouvu, kde jako jedineho dedice kazdy uvedete toho druheho, dokud nemate zadne deti, tak to neni problem.

lucluclucluc
9. dub 2022

Co se týče daně, zavolej si na finančák. My teď řešili daň z prodeje nemovitosti a je dočasně osvobození, takže se neplatilo nic. Jestli to s darovací nebude podobně. U nemovitosti jsme zapsaní oba dva - jako vlastníci ideální poloviny nemovitosti. Asi to není ideální, ale prostě jsme tam oba. V případě smrti to do dědictví samozřejmě jde a pokud jsou děti, jsou neopomenutelní dědicové.

sahrazad1
9. dub 2022

@j.a.n.i tak tohle pravé asi není pravda . Když nejsou děti , dedila by ona a jeho rodiče . A to i v případě manželství . Nemůže dedit partner sám …

j.a.n.i
10. dub 2022

@sahrazad1 Pravda neni to, co tvrdis ty, ja jasne psala udelejte dedickou smlouvu a pokud bude závěť nebo dědická smlouva, tak muze partner dědit sam. A v případě manželství by dědila pouze manzelka i ze zákona.

gracetheworld
14. dub 2022

Řešíme něco podobného, jen s tím rozdílem že finální dům ošetříme jako podílové vlastnictví, kdy on bude mít 3/5 a já 2/5 domu. Podíly máme vyjasněné dle prostředků které do toho oba investujeme a je to tak fér. Hypotéku platit nebudeme.
My se teda chceme brát, tak neřešíme dědictví pro případ neštěstí, ale ve vašem případě by to mělo jít ošetřit závětí sepsanou u notáře.

betelgeuzz
14. dub 2022

@j.a.n.i máš pravdu, že v případě závěti by dědil manžel/partner. Bez závěti nemůže manžel dědit sám, když nejsou děti, přechází se na druhou třídu, kde je manžel ,rodiče a spolužijící osoba. a když nejsou rodiče, tak ani spolužijící osoba nemůže dědit sama ve druhé třídě a jde se na třetí.

j.a.n.i
14. dub 2022

@betelgeuzz Jojo mas pravdu, spoluzijici nemuze, manzel uz ve druhe muze.