Chůze. Měli jste podobný problém?

mamamad
17. lis 2022

Zdravím , obracím se na vás s radou . Syn má 14 měsíců a já teď řeším problém s jeho chůzí. Chodí perfektně , docela i rychle a stabilně, ale ne sám . Vždy se drží o nábytek, zeď nebo jde za ruku , v momentě , kdy ho pustím, se sám drží na nohách v prostoru bez pomoci. Někdy si i sám jen tak stoupne bez podpory, ale jakmile se chce vidat dál, šup na kolena a doplazí se . Mám ho nějak podpořit v samostatné chůzi ( přijde mi, že se bojí) a nebo prostě jen počkat , až se sám odváží a bude si úplně jistý na 100%? Měli jste nějaký podobný problém a jak jste ho řešili ? Nebo se prostě vyřešil sám ? 😄 předem děkuji za každý koment 😇

fifinka2020
17. lis 2022

@mamamad ano - podpořit ho můžete tím, že ho nebudete vodit za ruce 🙂. Ta chůze je hodně I o psychice - fyzicky už by to třeba zvladnul, jen se necítí jistý. Jsou děti, co se bojí méně, syn se třeba taky hodně bál, ale zase když se odhodlal, téměř nepadal. Jinak ze začátku se bude pouštět na pár krůčky třeba mezi nábytkem (od stolu k židli treba), pak se osmeli v prostoru. A jen bych opravila - pokud nechodí sám, tak ještě nechodí🙂.

ajja87
17. lis 2022

Nechat, on to přijde sám

emillyhk
17. lis 2022

Syn udělal první dva krůčky v prostoru někdy kolem 14m, ale bál se. Vždycky stál, bylo vidět, že o tom přemýšlí... A potom šup na kolena 😄 Za ruku jsme nevodili. Sám jsem začal v prostoru chodit mezi 16. a 17. měsícem.

betelgeuzz
17. lis 2022

Potřebuje ještě chvilku času, nevoďte ho za ruce, až si bude jistý, bude chodit. My jsme třeba dělávali to, že jsme seděli s mužem naproti sobě a lákali jsme dceru od jednoho k druhýmu. Nejdřív na krátkou vzdálenost a postupně jsme ji prodlužovali. To ji bavilo.

berenika39
17. lis 2022

Za ruce ne - mění se těžiště - sice chodí, ale ne správně -pánev je napřed a to je špatně. Pokud mu chceš pomoci - pak držet v pase. Ale spíš to není potřeba - on sám ví, kdy je jeho čas a přijde na to za chvíli sám. Dala bych mu čas. Syn taky začal chodit ve 14 měsících, pak už rovnou v pohodě .

zekrt
17. lis 2022

@mamamad Vyřešilo se samo. Zpětně ale víme, že v tom byl horší zrak. Takže pokud by se to dýl nelepšilo, nechala bych zkontrolovat očíčka.

me_druhe_ja
17. lis 2022

Nepomáhat, nevodit za ruce nic. 🙂 Ještě má spoustu času. Začátek samostatné chůze je nejčastěji mezi 10-18m. 🙂

mysh_me
18. lis 2022

Dceru jsem se v teto fazi taky snazila motivovat, at se pusti a udela 2-3 kroky ke mne, k tatinkovi… pak jsme to ukazali u fyzio a ta mi rekla at to nedelam, ze jeste neni dost zpevnena v tele a proto chodi jen s oporou. Kdyz udelala tech par krucku samostatne, sla blbe, nepouzivala spravne svaly, jak na to jeste nebyla pripravena. Rekla mi, ze az bude telo na to pripravene, pusti se sama, a opravdu za par tydnu se sama spravne rozchodila i v prostoru. Takze neurychlovat, nepomahat, nevodit za ruce a nechat co nejvice chodit u toho nabytku, u zdi apod.

daasqua
20. lis 2022

Dcera i syn začali obcházet nábytek v cca 10m. Dcera se v 10,5m pustila, dvakrát spadla a od té doby chůze jako profik. Syn se pouštěl až tak 13m a dlouho trvalo, než si byl jistý, měsíc určitě. Takže počkat 🙂