Jak uspat dvouleté dítě?

nezvalova
26. čer 2018

Ahoj holky, poraďte prosím nějakou metodu, jak naučit dítě usínat samo a rychle.
Dokud syn spával v dětské postýlke, neměli jsme s usínáním žádný problém.Po večerním rituálu sem ho ulozila do postýlky v dětském pokoji, odešla a on bez problémů záhy usnul. Před 14 dni našel způsob jak z postýlky vylézt a od té doby, spaní v ní bojkotuje.Spi v dospelacke posteli v dětském pokoji, no odmítá usínat sám.Musime ležet v posteli s ním, no stejně usne za 1-1,5h a mezi tím dělá blbiny. Seda si, leze po mně, vylézá z postele a nosí si do ní hračky....
Když však z pokoje odejdu, tak začne brečet a protože již dosáhne na kliku od dveří, tak si je otevře a neustále z něj vychází.
Jak ho zase naučit usínat samotného, rychle a hlavně mu zabránit aby neopouštěl pokojík?
Díky za rady.

normalnimatka
26. čer 2018

místo způsobu, jak se dítěte co nejrychlejc "zbavit" a "osamostatnit ho" bych se snažila najít způsob, jak co nejlíp udělat nějakej usínací rituál.
např. v místnosti, kde se spí, už nebudou hračky, který by rozptylovaly.
a rituály... třeba pak přečíst pár krátkejch knížek, písnička a zhasnout, přitulit se. nedoporučuju koukat na tablet/mobil/tv. pokud by měl tendence odcházet z místnosti, jakože aby si šel pro hračku kupř. i když tam jsem já, pak bych zamkla a čekala na něj v posteli s předspací zábavou.
neodháněj ho...zvlášť, když tě potřebuje. vždyť tahle doba už se nikdy nevrátí. užívej si to. je důležitý mít před spaním chvíli pro vás dva, kdy se ti dítě může pozdějc svěřovat s různejma úzkostma a zážitkama, aby mohlo pak klidně spát. je to zdravý pro něj i pro tebe.
já chápu, že ten čas je někdy úmornej... ale hodina mi přijde docela normální a v pohodě.
ještě se zamyslete nad časem uspávání a vůbec nad režimem dne a spánku. spousta rodičů je zvyklá, že děti spěj fakt hodně hodin, ale to se mění. ten fyziologickej čas usínání může mít nastavenej prostě pozdějc, než byste chtěli, a můžete se stavět na hlavu. můžete to zkusit třeba posunout o půl hodinu pozdějc apod...

nugetka20
27. čer 2018

Pochopila jsem to dobře, že nechce spát ve své postýlce, ale usne v dospělácké, která je v děcáku? Tak bych ho nechala 🙂 asi potřebuje prostor.
Jinak ty rituály je potřeba zachovat stejné, jako při spaní v malé postýlce. Nám se hodně osvědčil spinkací plyšák - čeká v postýlce, není na hraní, ale na spaní. Kluka uložím, dám spinkáčka, dostane pusinku, odcházím. Z 99% případů syn spí za pár minut (máme tenhle režim defakto od půl roku, kdy jsme zavedli pravidla a podle nich jedeme 🙂 ). Čas od času začne hejkat, dožadovat se mého návratu, chce si hrát ..... to jen klidně přijdu, znovu ho uložím, zopakuji, že se jde spinkat a opět odcházím. Mám chůvičku, slyším ho v kuchyni. Chce to jen vytrvat, nepovolit, klidně, ale pevně si stát za tím, že je čas spinkat, žádné hraní, žádné hopsání v postýlce. Ale to je celé záležitost celých 2 let, rychlé řešení na usnání taky neznám (cokoliv rychlého většinou trvá dost dlouho, než pomalý postup).

priefi
27. čer 2018

@nezvalova neni to o ritualu, ale o tom, ze se mu jeste nechce spinkat. Spis ho zkus behem dne vic unavit, nebo davat spat pozdeji. My mame doma dvouletaka nespavce, behem dne nechce spat a to potom vecer si lehne a za chvili spinka, pokud ale vyjimecne po obede si zdrimne, usne o 2 hodky pozdeji nez obvykle a skace jako opicka, resp.dela to, co popisujes. My ho taky uspavame v nasi posteli a pak davame do postylky. Nebudeme to ted lamat pres hul. Brzy zrusime postylku a bude mit svoji novou vetsi postel (cekame druhatko) a budeme uspavat v jeho budouci nove posteli.

nezvalova
autor
27. čer 2018

@nugetka20 Ano, spí už v dospelacke posteli v dětském pokoji, což mi vůbec nevadí, no vadí mi, že i když používáme stejný postup jak to bylo když spal v postýlce, tak stejně nechce usínat sám a dlouho mu to trvá a ještě u toho dělá blbiny.

normalnimatka
27. čer 2018

@nezvalova no a v kolik ho dáváte spát a v kolik stává a kolik naspí přes den a kdy?

nezvalova
autor
27. čer 2018

Vstává mezi 6-7h a chodí spát po 20h. Doteď spával i odpoledne mezi cca 13-15h a neměl s usínáním žádný problém a spravidla spal celou noc. Kazdy den se snažím být s ním dopoledne venku, či už na hřišti nebo chodíme na cvičení a Montessori kurz a pak i odpoledne, to s ním chodí manžel, když přijede z práce, takže si nemyslím že by nebyl unavený.
Právě teď mi usnul v kočárku a spí 2h.

nezvalova
autor
27. čer 2018

Taky mi vadí že opouští pokojík.Zamknout bohužel nejde, nemame od dveří klíče

normalnimatka
27. čer 2018

nojo, tak to se nediv....spí hrozně moc hodin🙂 jako závist! jen za noční spánek má 10-11 hodin a když si dá odpoledne ještě 2 hodiny, tak to máte 13, to mi nespal ani novorozenec!!! :D

zaprvý bych zkusila ho teda dávat spát v poledne dřív. přehoďte oběd a spaní. pokud to nepomůže, můžete ho zkusit budit např. po hodině. to úplně stačí v tomhle věku. a večer ho teda chodíte uspávat v 7? že spí od 8? to je jako dost brzo.... spousta dětí usíná fakt až kolem 9., 10. mně by synek takhle brzo taky neusnul....

soleilll
27. čer 2018

@nezvalova Na tvým místě zavedu ukládací rituál, který vám oběma bude vyhovovat (víc tobě). U nás taky obě děti spaly už od 1,5 roku ve velké posteli a ve svém pokoji. Po uložení do postele se přečetlo pár pohádek, pusa, pohlazení, popřát dobrou noc a odcházím. Jasně, dítě si třeba povídá, občas zavolá a vymýšlí si, že má třeba žízeň, ale jdu tam max 2-3x a pak už musí spát. Vycházení z pokoje zatím u malé nehrozí (nedosáhne na kliku), ale i tak bych ji zase dovedla zpátky a jasně řekla, že je čas jít spinkat. Starší si občas do postele donesl nějakou hračku nebo knížku a "uhrál se". Nicméně jsem trvala na tom, že po uložení má zůstat v posteli. To samé praktikujeme i na polední spánek - je mu 5,5 a chci, aby měl polední klid - nemusí spát, ale být v klidu. V 99% stejně usne. 🙂
Zkus vymyslet váš postup, trvej na něm a neměň ho. Časem se to poddá, ale už ve 2 letech by dítě mohlo pochopit, že skončil čas na hraní a přišel čas spánku.
(Dvouletá dcera spí 13-15 h a 21-8 h.)

jankol
27. čer 2018
Uživatel jankol je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od jankol.

@nezvalova Spíše bych se zaměřila na to aby se naučil usínací rituál. My si dáme večer večeři, vyčistíme zoubky, pak jdeme do postele a přečteme si pohádku nebo pohádky, podle toho jak jsou dlouhé nebo krátké a potom si řekneme dobrou noc a zhasne se světlo a jde se spinkat. Taky ležím dokud dítko neusne, až potom odcházím. Někdy se ale stane, že spím dříve já 😀. Nelámala bych to přes koleno. Kamarádka dala malé do pokojíku tv a zapla jí pohádku a ona usínala u ní, ale to se mi nelíbí a to jsem nechtěla.

hankaros
27. čer 2018

Dceri se v lete od mimina posunuje usinani o hodinu,podle toho jak se stmiva. V osm muze byt unavena jak chce,ale driv jak v 9 nezabere,pokud je svetlo. A to mame zatemnovaci zavesy v pokojicku. Prizpusobila jsem denni rezim tomuhle jejimu prirozenymu nastaveni. Venku jsme do 7, do postele chodi mezi pul 9 a 9. Vic jak 30 minut neuspavam. Pres den spi 2 hodiny, jinak je protivna. Proste to tak je,vsak ono se to za tri mesice zase zmeni,jak se zacne brzo stmivat,to byla tuha i v pul 8. Ale spis ti asi vadi,ze neusne sam bez asistence co? Co se s nim zkusit domluvit,ze tam nebudes,jen ho budes chodit kontrolovat s tim ze, v pokoji bude tma,muze si potichu pohrat a nevychazet z pokoje?

nezvalova
autor
27. čer 2018

Ne, zaciname uspavat po 20h a od doby co spí ve velké posteli, tak usne v 21-21:30.Je to pro nás docela šok, protože jak jsem psala doteď usínal bez problémů a sám. Posouvat čas uspávání nechci, protože mi s manželem chodíme spát v 22-22:30 a to by jsme večer vůbec neměli čas na sebe. Je pravda ,že momentálně, ho taky nemáme, bo se u uspávání střídáme a než syn usne, tak jdeme spát oba.

normalnimatka
27. čer 2018

@nezvalova ale to posunutí času je kvůli tomu, že prostě podle mě stejně usne stejně, jen si ušetříte ty nervy u hodině a půl uspávání. zkus to posunout aspoň o půl hodiny. jinak to, jak píše hankaros, tak pod to se podepisuju. v zimě chodilo mládě spát taky dřív, a to máme nejvíc zatemníno, je tam fakt tma jak v pr, a i tak. a posunout i ten polední spánek na dřív.

nezvalova
autor
27. čer 2018

@hankaros Kdyby si v pokoji hrál sám a potichu,to by nám asi nevadilo.Bohuzel on se tam nechce sám ani hrát a neustále vylézá z pokoje k nám do obýváku, kde si sedne na pohovku a kouká na televizi a tváří se jako že nic.

nezvalova
autor
27. čer 2018

Ano, taky si myslím že to světlo má určitý vliv. No skusim to odpolední spaní posunout na 12h, no to bude dost problém, protože cvičení a Montessori kurz nám začíná teprve v 11h a to se drive ako v 13 h do postele nedostanem.Uvazuju, ze v nejhorším zrušíme odpolední spaní a budem ho dávat vecer spát dříve.No nevím uvidíme.

nafuka
27. čer 2018

To bys ho jako zamkla v pokoji a nechala řvát? Mě dcera usíná kolem 22. hod. Chodím spát zároveň s ní. Spí taky odpoledne mezi 13-15. Nechávám ji, aspoň mám čas pro sebe.

normalnimatka
27. čer 2018

@nezvalova a jako oběť, že nemáte žádnej čas pro sebe, to mi přijde úplně normální...bych z toho takovou vědu nedělala. jak jsem psala, je to na pár let, užívej si to, bdue se ti po tom stejskat, kdy tě dítě potřebovalo a chtělo.

nezvalova
autor
27. čer 2018

@normalnimatka promiň, ale s tvým posledním názorem nesouhlasím. Ja nechci aby se ze mně a manžela stali pouhý rodiče, který nemají nic společného jenom dítě.Nerada bych za pár let, řešila manželskou krizi.

normalnimatka
27. čer 2018

@nezvalova kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
já zase nevim, kde se bere ta touha matek se svejch dětí furt "zbavovat". tak kurňa jsem si to pořídila, abych byla dítěti co nejlepším průvodem. proč ho osamostatňovat nějak, jak to nechce? tak prostě tě asi na uspávání potřebuje. možná to tak nebylo doteď, no a co? tak buď ráda, že jste si užívali ten čas doteď. já bych se zas bála toho, že se odcizim svýmu dítěti, což se projeví nejpozdějc v pubertě. přijde věk, kdy se uvidíte pár hodin denně a ještě bude dost pravděpodobně přilepenej akorát na nějaký svítící krabici typu tablet/telefon a ty ani nebudeš vědět, koho máš doma.

normalnimatka
27. čer 2018

jinak jako to nechápu, já přece neříkám, že tam máš s ním jít spát a konec. ten čas s manželem budete mít stejnej jako teď. jesi ho chceš mít víc, tak se s tim smiř, že to asi nepude a hledej ho jinde, a ne večer po usnutí dítěte.

nafuka
27. čer 2018

@normalnimatka nemusí čekat na pubertu. Manželův kolega má jednoho kluka ve školce a druhý ještě nemá ani deset a celé odpoledne až do večera sedí u tabletů. Maminka jim doslova dělá služku a oprašuje je až moooc. To jen tak pro příklad.

eviicka
27. čer 2018

Pokud mi malý neusne a dělá v posteli kravinky, tak ho beru do obýváku hned a další uspávání zkouším třeba až za 45 minut. Já když nejsem unavená, tak taky neusnu i kdybych se na hlavu stavěla, ale tohle má každý jinak a je třeba to odzkoušet.

normalnimatka
27. čer 2018

@nafuka to je k pláči. co z takovejch dětí vyroste, radši nevědět.

normalnimatka
27. čer 2018

hlavně že ty sama chodíš spát s manželem, ale u dítěte bys to nejradši odstranila🙂))

mourovatakocka
27. čer 2018

Třeba to není touha zbavovat se dětí, jen snaha být taky na pár hodin manželkou a ne jen matkou. Pak by se taky mohlo stát, že za pár let bude mít dítě bez tatínka.

nafuka
27. čer 2018

@normalnimatka já to vidím asi tak, že budou oba dva rodičům viset na krku až do nevím kdy.
Teda pokud se nestane nějaký zázrak.

normalnimatka
27. čer 2018

@nafuka tak cožpak o to, + vzor, jak vypadá "rodinnej život", jaká je role matky - služka a ostatních - princátek, ale hlavně i vliv těch technologií na mozek, myšlení a orientaci ve světě, komunikaci atd... natož vztahy.
@mourovatakocka však jak jsem psala, netvrdim, že má jít spát s dítětem, má to zařídit jinak, aby mohla uspat dítě a pak bejt s mužem a vypsala jsem tady xy nápadů.

nugetka20
27. čer 2018

@normalnimatka teda nevím, mě spí kluk taky od 20:00 - do rána někdy do půl 6, někdy do 6, občas třeba už před 5 je vzhůru, po obědě ty 2 - 3 hodiny. Takže v součtu taky těch 12 hodin. A rozhodně to není spavec, nebo si to aspoň nemyslím (kamarádkám chodí děcka spát taky v 8 večer a spí v kuse až do 8 do rána a pak ještě po obědě). Srovnávám 2-leté děti. Ten můj spí absolutně nejmíň. Co jsem si pročítala různý studie, tak u 2-letého je 12 hodin spánku celkově denně naprosto v pořádku, v normě.

nugetka20
27. čer 2018

@nezvalova Nemusí se nutně odpolední spaní šoupat o celou hodinu. Já dávám spát prcka cca v půl 1 - ve 12 jde ke stolu obědvat. Pokud dopoledne někam jedeme, tak si nachystám oběd dopředu, abych po příjezdu jen ohřála, zapnula brambory na uvaření atd., aby šel kluk do pelechu co enjdřív. Nenechávám spát dýl, jak do 3, aby měl těch 5 hodin odpolední aktivity )to udělá taky moc, kolik hodin bdění je mezi spaníma).

bayt
27. čer 2018

@normalnimatka 13 - 14 hod je prumerny spanek deti tohohle veku...spis bych zkusila zrusit ten odpoledni spanek nebo davat spat o pul hodiny pozdeji...ja se drzim zasady, ze uspavani by nemelo trvat vic jak pul hodiny, to potom neni uspavan, ale cekani na uspavani