Kdy jste začaly dětem dávat sladké pečivo?

andrrriiik
24. črc 2015

Ahoj holky,kdy jste začaly dávat dětem bábovku,vánočku,atd.?

rituska88
24. črc 2015

Pravidelně nedávám ani teď (synovi je 14 měsíců), ale po 1.narozeninách už asi 2x ochutnal vánočku a asi 2x korpus z dortu. Jednou jsme mu chtěli dát ochutnat kousíček nějaké buchty, ale nechtěl. Myslím, že po roce už klidně něco z toho může, ale zase to není nic, co by musel mít, takže u nás zatím jen vyjímečně.

alcar
24. črc 2015

Mala ma 16 mesicu a pravidelne take jeste nedavam nic. Ochutnala uz samozrejme kousek buchty, babovky, kolace, koblihy i loupaku, zhruba jednou tydne (ani to ne), kdyz jsme nekde venku, tak dostane Brumika, ale jinak do dvou let to s tim nebudu prehanet. Co dam obcas na snidani je chleba s marmeladou nebo s medem, ale to ji moc nesmakuje.

soleilll
24. črc 2015

@andrrriiik Až po 2. roce, kdy začal chodit do jeslí a přečetla jsem si jejich jídelníček. 🙂 Od té doby má skoro každý den na snídani tenký proužek závinu (kupovaného) nebo něco podobného. Domácí moučníky ochutnal už dřív, asi od roka, ale vždycky jen tak jen jedno sousto.

blahova_andrea
24. črc 2015

až po druhém roce určitě. syn do teď buchty skoro nejí, ani vánočky a dorty...moc tomu nedá a mě to vůbec nevadí. i když čokoládku a jiné blbinky by rád. no to bych mu raději šupla kus té vánočky nebo bábovky 😅 ale co nadělám. dceři bude rok a ta zatím teda tímto krmena taky není.

andrrriiik
autor
24. črc 2015

Tak malý už taky ochutnal bábovku(domácí),když jíme my,protože jak vidí,že někdo jí,tak začne hystericky řvát a chce taky 😀 Při něm se jíst nedá,no.

bajana
24. črc 2015

Loupaky a vianočku dávam pravidelne od cca 10m na raňajky s tenkou vrstvou masla. Plnkove som ešte nedávala.

sonja01
24. črc 2015

Vyjímečně začal dostávat asi od 12 m. Přeci jen má nejraději obyčejný rohlík, když už. Jiné sladkosti kromě sladkého pečiva a ovoce zatím neměl vůbec.

andrrriiik
autor
24. črc 2015

@bajana Taky uvažuju,že už občas začnu dávat,malý za chvilku taky bude mít 10 měsíců.Hlavně bábovku,dost peču 🙂

mysicka_lb
24. črc 2015

Zhruba od 14ti měsíců mu dávám ochutnat vše, na co ukáže (kromě smaženého, čokolády, hub apod.). Ale jen ochutnat, několik soust. Jako hlavní jídlo má vždy něco zdravého. Jako hlavní chod (třeba kus bábovky ke svačině) bych mu to dávala až tak od dvou let. Určitě ale s nějakým předstihem, než začne chodit do školky.

bajana
24. črc 2015

@andrrriiik tak ja piecť nestíham 😃 ale zdá sa mi, že domáca bábovka je sladšia ako vanocka z obchodu...na jedlo sa snažím dbať ale na tomto nevidím nič zlé...veď sladké patrí k detstvu...keď bude staršia, chcem robiť 1x do týždňa sladký obed a veľa piecť , zato sa budem vyhýbať brumikom a podobným chuťovkám s nekonečnou trvanlivosťou...

fifina86
24. črc 2015

@bajana vzhledem k tomu,z ceho je kupovana vanocka slozena,bych radsi dala domaci babovku 😉

bajana
24. črc 2015
andrrriiik
autor
24. črc 2015

@bajana Jj,právě,že taky nehrotím sladké pečivo,ani cukr.Ale sladkosti nechci dávat hooodně dlouho 😉

berenika39
24. črc 2015

🙂 sladké pečivo a cukr nejsou sladkosti?
Synovi jsem to nabídla třeba v roce a půl - doma pečené, a je mu sedm a nic takového nejí. Nechce to. Nevím proč, ale prostě ne. Vůůbec. Samozřejmě jsem ráda, mouka, cukr, nic, co by k něčemu bylo, ale někdy to je fuška, když někde jsme, cpou mu to a on uteče. Nechávám to na něm, třeba si někdy dá.

@andrrriiik to, že mimčo něco chce ještě neznamená, že to musí dostat. určitě ochutnat může, ale nemá to žádný velký smysl krom toho, že ty "už" chceš, aby to jedl. V devíti měsících by mě to popravdě ani nenapadlo.

blahova_andrea
25. črc 2015

@berenika39 kéž by víc dětí před těmi věcmi utíkalo. třeba by té starší generaci konečně došlo, že dítě, které nemá denně kilo cukru může být také šťastné 😅

qz
25. črc 2015

Ja zatim ditko cekam, ale sladkemu pecivu se budu vyhybat, max.tak vanocku nebo nekdy buchtu, doma pecenou, s ovocem, to spise nepecene dorty 🙂 nas odmala ladovali sladkym a jak pak clovek ma vypadat... Lehko se vytvori zavislost, stale ji resim, ale snazim se 🙂

frantiska85
25. črc 2015

Asi kolem roku jsem synovi dávala doma pečené sladké.

karlalala
25. črc 2015

Kolem roku jsem mu začala péci "brumíky" s přídavkem jáhlové či pohankové mouky, slazené sirupy či jen slazené tím rozmačkaným banánem, plus lehce karobu do toho. Po roce už ochutnal piškoty, poctivou domácí buchtu/koláč, loupák, měl i na ždibíček dort, když jsme byli kamarádovi na svatbě, trošku zmrzliny taky už ochutnal (točené), měl i ždibíček domácího langoše (jen toho těsta, navíc nebyl přesmažený), kousíček Flapjacka a občas mu dám sušené ovoce (snažím se kupovat neproslazované). Jinak mu občas koupím od Zemanky tyhle jablečné kačenky: http://eshop.biopekarnazemanka.cz/Jablecne-bio-... On stejně moc o sladké nestojí, stačí mu kousek a je spokojený. Radši si dá jablíčko, banán, hrušku, nebo jiné ovoce 🙂
Tak, a teď si to někam zkopíruji, abych ten svůj přehled neztratila 😀

andrrriiik
autor
25. črc 2015

@berenika39 Nemyslela jsem to tak,že mu to dávám normálně,zatím jen dávám ochutnávat,jinak bych se já nenajedla,tak asi z mé porce dostane tři sousta.A mimochodem,sladké pečivo opravdu sladkost není.Sladkosti jsou na mlsání,tj.čokoláda,bonbony,sladké tyčinky,atd.,a ne pečivo na zasycení.Tohle mi řekla i dr.

somalicats
25. črc 2015

@andrrriiik Tak ono ani sladké pečivo nemá primárně sloužit k zasycení, i to je jen "na chuť". To, že ochutná pár soust, není žádná tragédie, ale nevidím důvod zařazovat to do jídelníčku. Sama ráda peču, ale ty bábovky nebo koláče jsou u nás prakticky jen k odpolednímu čaji, rozhodně neslouží k zasycení. Problém je hlavně v tom, že se na sladké (hlavně k snídani) strašně snadno zvyká, ale v případě pozdějšího zdravotního problému dost špatně odvyká.

berenika39
25. črc 2015

@blahova_andrea paradox je, ž jsem mu nějak zásadně nebránila to ochutnat, prostě to má tak nastavené - já tedy taky. utluču se po plátku hovězího steaku, ale rakvička se šlehačkou je pro mě sprosté slovo. vím, že někomu to chutná. proč ne, nejsme otroci, abychom se trápili a nedali si sem tam něco. na chut.
ale obecně - sladké pečivo - resp. pečivo . nemá žádný přínos. ale vůbec🙂. prázdná energie. miminka s rohlíčkem v kočárku je právě ten začátek, pak ještě leží a neleze a už snídá bábovku a už to fičí. cukr, bílá mouka - od mimin, a na plavečáku v týdnu jsem jen koukala, jak se holky v prepubertě jen klepou jak sulc.
no nic, hezký víkend pro všechny, jen tu na mrkla upozornění, tak jsem to dočetla.

blahova_andrea
25. črc 2015

@berenika39 tak synek teda na buchty není ani trošku, ale je velikým milovníkem právě rohlíků 😅 já si teda bez pečiva neumím jídelníček představit, to se přiznám 😅

rituska88
25. črc 2015

@berenika39 Naprostý souhlas. Já třeba synovi rohlík do kočárku nebo jen tak vůbec nedávám. Když už, tak dám kousek chleba nebo mu nakrájím jablko na kousky. Má 14 měsíců a rohlík jako takový má tak 1x za 2, za 3 týdny. A nesnáším, jak tchánovci by mu pořád cpali buchty apod. a když řeknu, že ne, tak mi ještě řeknou, že mu nic nedopřeju. Pořád jim nemůžu vysvětlit, že o nic nepřichází, denně má spoustu ovoce, které je sladké, a prostě dokud můžu jeho stravu nějak ovlivnit, tak se snažím, aby jedl zdravě. Pak až bude starší, tak už to tolik neovlivním, protože bude chodit do školky a víc mezi děti. Náš syn je sice spíš hubenější po mně a myslím si, že i kdyby se cpal sladkým od rána do večera, tlustý by nebyl, mám to tak i já, ale nehodlám mu zadělávat na pozdější zdravotní problémy už teď. To totiž není jenom obezita, ale i cukrovka, cévní onemocnění, zkažené zuby...a takhle to pomalu začíná. Kousíček ochutnat může, spíš v rámci seznamování se s novými chutěmi a alergeny, ale jako jídlo to opravdu žádný přínos nemá.

werunqa
25. črc 2015

Já sama takové věco prakticky nejím,takže ani naše děti ne.Dcera má přes 3 roky,takže u babičky určitě koláče apod papá,ale doma moc ne.Peču jen vyjímečně (zabte mě :D) a kupované koláče se u nás nevyskytují vůbec..
Syn ten bude mít rok a nic takového mu nedávám ani to nemám v plánu.Je zvyklý na chleba,rohlíky moc nemusí,to mi spíš vydrobí z jídelní židličky na zem a já mám pak co uklízet 😉
Však mají celý život před sebou,takových nesmyslů jako jsou sladkosti a koláče se nají ještě habaděj 😎 není kam spěchat

andrrriiik
autor
25. črc 2015

Holky,já nevím,kde na to chodíte,s tím pečivem.I dr mě řekla,že mám dceři dávat sladkou snídani,kvůli energii ze sacharidů.A to ji tenkrát byly asi 2-3 roky.Viděla i jídelníček dcery,a byly tam koblihy,koláče,kornflaky,chleba nebo rohlík s marmeládou,bábovky,a vše v pořádku.I Petr Havlíček v jednom pořadu řekl,že pečivo je důležité,právě kvůli těm sacharidům.Prostě všeho s mírou.

irinka
25. črc 2015

@andrrriiik Naprosto souhlasím! Jenže dneska pokud neni vše EKO, BIO a já nevím co ještě, je vše prakticky špatně...

svetlus_pepca
25. črc 2015

Občas kousek sladkého pečiva dávám už někdy od 10. měsíce 😉

alcar
25. črc 2015

Ja bych to taky tak nedramatizovala. Pecivo klidne, pokud to nejsou denne dva rohliky. Ale chlebik na snidani klidne, jednou za 14 dni klidne ten rohlik, sladky rohlik, briosku nebo loupak a stejne tak kolac nebo buchtu ci babovku - idealne samozrejme domaci. To nepovazuji za sladkost... Sladkost jsou treba bonbony, cokolada, oplatky. Ja misto sladkosti davam treba ryzova kolecka, kukuricne krupky atd. Tak si myslim, ze dcerka klidne jednou za dva tydny muze dostat sladkou snidani. 🙂
@andrrriiik

andrrriiik
autor
25. črc 2015

@irinka Přesně,to je jen zas nějaký trend podle "výzkumů".A tabulkové maminy to žerou 😒

lunderin
25. črc 2015

Také bych to nehrotila, záleží, jestli to zvládne mechanicky, bábovka se drobí, tak, aby to dokázalo to dítě polknout a nevdechnout, totéž třeba sušenky.