Metoda nechat mimi vyplakat, pomohla od nočního buzení?

lucie987
7. led 2016

Dobrý den maminky, chtěla bych ty z Vás, které praktikovaly metodu nechat miminko vyplakat o radu. Prcek špatně usíná a v noci se často budí. Zkusila a nastudovala jsem už snad vše, ale noční buzení se naopak horší a jsem přesvědčená, že zakopaný pes je v tom, že miminko není schopno samo usnout. Bohužel se nám to nedaří ho to naučit, takže jsem začala přemýšlet nad touto pro mě opravdu poslední možností. Takže prosím ty z Vás, co to zkusily, zda byste mi mohly napsat, zda tato metoda pomohla i od nočního buzení. Moc Vám všech děkuji za rady a též prosím, že maminky, které tuto metodu nepraktikovaly, si svoje rady nechají pro sebe 🙂 .

kulatakosticka
7. led 2016

Jen rada v dobrém ano od nočního pláče ti to pomůže. Miminko se možná budit bude, ale asi bude vědět, že volat maminku nemá smysl. Miminka sama usnout neumí a je to pro ně normální, zvážila bych i jiné, i když chápu, že jsi hodně vyčerpaná, tak co věk, zuby, změna denního režimu, koliky? Miminko, i když už nevolá maminku, tak v něm narůstá stres a stresové hormony, protože neví, co si počít, takže to není zrovna ideální cesta.

kajalka
7. led 2016

Nezlob se, ale evidentně jsi vše nenastudovala. Jinak bys věděla, jak velké dopady na psychiku, organismus a celý budoucí život tato "metoda" má. Zkus si před praktikováním přečíst ještě knížku Cesta ke šťastnému dětství, autorka tam osvětluje, jak zraje nervová soustava a co se v dětech děje.
Ostatně by mě zajímalo, kolik matek by bylo schopné se k dítěti chovat stejným způsobem, kdyby volalo "Maminko, prosím, nechoď pryč!" Bohužel, nemluvně má tu smůlu, že "jen" pláče..

dankakotrbova
7. led 2016

Já to kráva udělala jednou, když jsem se ho snažila naučit usínat bez nošení na rukou a doted lituji a už to nikdy více neudělám. Vydržela jsem to víc jak týden a ted zpětně bych si nakopala do zadku.
Je to vaše dítě a potřebuje vás a hlavně v noci, samo si se sebou neví rady.
Holt prostě jednou jsem matka a to se vším všudy, už to neberu, že mě cokoliv obtěžuje, prostě mě potřebuje a hotovo.
Fuj, uplně mě otřepalo, jen jsem si vzpomněla jak plakal (až do poblinkání) a to jsem tam chodila v pravidelných intervalech, jak psali v nějaké kravské knize. Už to nečtu, řídím se děckem.

effka84
7. led 2016

Ono taky záleží kolik tvému miminku je měsíců. Pokud třeba tři tak si myslím že je to brzo.

lucka662006
7. led 2016

Nedělej to prosím, jestli kojíš, tak radši koj, přitom se mimi krásně uklidní, můžeš třeba kojit v posteli vleže - hodně maminek u toho samo únavou podřimuje s miminkem u sebe. To, že je nám hlasitý dětský pláč nepříjemný má důvod - abychom k miminku šly, a ne abychom ho nechávaly vyplakat a trápily sebe i mimi. Mně teda vždy když mimi muselo brečet - třeba u doktora - dost stoupal tlak a nedovedu si představit, že bych to poslouchala třeba 15 min. Mnoho miminek se u této metody poblinká - je to opravdu dobré? Chudinky malé. Volají maminku a ta je nechá poblinkat? Protože se jí chce spát? Selský rozum na to...

barumat
7. led 2016

Někde tady na fóru jsem četla diskuzi o uspávání dětí, kolem vánoc - zkus pohledat. Byl tam jeden moc hezký příspěvek od maminky, která na to šla fakt chytře. Koupila plyšovou ovečku, kterou mělo dítě jen na usínání, jindy mu jí nedala. Pak ho začala uspávat místo u sebe v posteli tak, že k posteli přirazila postýlku, a naučila usínat v ní, ale v její blízký přítomnosti. Jakmile to dítě umělo, přidala postranici, ale pořád zachovávala kontakt. Pak dávala postupně postýlku dál a dál a nakonec (neříkám že to bylo za týden) dítě prostě položila do postýlky, dala ovečku a dítě usnulo. Zkus to najít, mně to přišlo jako hezký nápad, ale vyžaduje důslednost.

skyvik
7. led 2016

Já tohle zkoušela včera v noci a jsem zvědavá, jak proběhne noc dnes. Dcera má 11 měsíců a často se v noci budí, už ji kojím jen jednou ráno, hlad mít totiž nemůže, když sní tak 270 ml kaše 🙂 Několikrát za noc jsem jí dávala dudlíka nebo napít vody, jenže pak se vzbudí víc a musím u ní být v pokojíčku i přes půl hodiny a dělat Šššš, případně ji hladit, což se provádět každou noc nedá, nebo aspoň my to takto nechceme. Zkoušela jsem s ní spát i v manželské posteli, jenže to se budí stejně a navíc se nevyspíme nikdo. No a k metodě, plakala půl hodiny ve 22 hodin (to už dvě hodiny spala) a znovu ve 3 ráno, také půl hodiny, ale už s menší intenzitou. Jen se mi nevyplatilo chodit k ní v daných intervalech, to byla ještě vzteklejší. Takže budu chodit jen jednou, dám napít, případně čuchnu k plínce, a půjdu. Dudlíků má v postýlce několik, pokud ho bude chtít, ať si ho najde..
Byla jsem hodně proti tomu vyřvat, jenže když nic jiného nefunguje, tak zkusím i tohle. Ale dám tomu maximálně tři dny, pokud se nezkrátí doba pláče, kašlu na to 🙂 Jinak přes den a i večer usne v postýlce v pohodě sama, večer tedy u pohádky, jen se často budí.

karlajasmine
7. led 2016

Pokud jste opravdu vyřízeny tak lepší metoda je poprosit manžela, aby šel s dítětem přes den na 2-3 hodky ven, a vy si zdrimnete,nebo totéž v noci - jednou jsem šla do obýváku po důkladném nakojeni a manžel byl u prcka dvě hodiny a pak mi ho přinesl. Nevyspani je děs ale jsou jiná řešení než nechat vyplakat.

karlajasmine
7. led 2016

@barumat to plánuju taky 🙂 zatím máme postýlku přiřazenou bez bočnice.

sedmiteckas
7. led 2016

@lucie987 A můžu se zeptat, proč chcete za každou cenu to miminko učit spát samo? Dávají vám váš oblíbený pořad v TV nebo co? Omlouvám se, nechci rýpat, jenom mě to prolitlo hlavou, jestli nemáte na mimčo čas nebo co...?

jamamutka
7. led 2016

z této metody je mi fakt do pláče, vlastně spíš na blití..

barumat
7. led 2016

@sedmiteckas Když nechcete rýpat, tak nerýpejte. Maminka položila slušný dotaz a podle mě naprosto legitimní. To, že nechce trávit 24h denně s dítětem v náručí z ní ještě nedělá špatnou matku... 🙄

sedmiteckas
7. led 2016

Jinak moje osobní zkušenost..dcera má 15 měs, do 6 měs usínala sama, po tmě, v postýlce, od 6.měsíce zlom, usínám s ni, ale problém s uspanim nemáme, zpravidla tak do 10,15 min spí. Celou noc ale spala asi jednou, možná dvakrát za těch 15 měs. Když jsou zuby, je to ještě horší. Nepovazuju to za divné, že se mi prostě budí. Jo, štve mě to, taky bych ráda spala někdy celou noc🙂)), ale tuším, že si ještě počkám. Děti, no.

sedmiteckas
7. led 2016

@barumat já odpovídala zakladatelce diskuze, ne Vám, nezlobte se...

suzanna123
7. led 2016

@sedmiteckas aha, takže vaše dítě se spaním problém nemá, ale ty, jejichž děti ho mají, budete soudit, když to nezvládají dle vašich představ... 🙄

barumat
7. led 2016

@sedmiteckas Vždyť ano, na to taky reaguju.

sedmiteckas
7. led 2016

@suzanna123 podívejte, mě to prostě jen napadlo, když jsem si ten příspěvek přečetla. Nevím, který z příspěvků, co tady maminky napsaly, ji odpověděl přímo k tématu. A proč reagujete jen na mě. Mamince tady neodpověděl ještě nikdo, tak se do mě prosím přestaňte navážet. Pěkný den.

sedmiteckas
7. led 2016

@sedmiteckas koukám, že vy ste mamince neporadila ani nenapsala vubec nic, a jen rýpete do mě. No nic, nemíním se tady dohadovat o ničem, své jsem mamince napsala, mějte se.

barumat
7. led 2016

@sedmiteckas Ostatní příspevky třeba sdělují zkušenost s danou metodou, nebo vysvětlují, proč ji nepoužívat. Kromě Vašeho se do maminky nikdo nezačal hnípat, jestli se potřebuje koukat na oblíbený seriál, že je jí zatěžko být s miminkem.

lith
7. led 2016

Jo mozna pomuze a taky to pomuze k naruseni vztahu mezi vami dvema a hlavne porusi duveru. To ze dite prestane plakat neni to, ze by se to naucilo ale to, ze to proste vzda. Zkusila jsem to jednou a stacilo, vystresovana jsem z toho byla jak ja tak dcera jeste 14dni. Jo taky me nekdy stve, ze se i ted ve 22mesicich budi treba jednoi dvakrat. Ze usina pozde a vstava brzo, jsem unavena, ale taky mame tatinka, ktery se taky stara. Takze kdyz uz je sitauce kdy padam hubou vpred tak se postara on a ja si odpocinu. Zkus si jeste nacist neco i o tom, jaky dopad to ma na psychiku ditete a taky o tom, ze i sam "vynalezce" teto "techniky" nakonec sam rekl, ze to neni dobra metoda. Ridim se tim, ze se snazim predstavit si sama sebe na miste toho maleho ditete, ktere place a hleda neci naruc a neci pritomnost a pritom maminka prijde pohladi ulozi ale zase odchazi pryc... Ja bych si prisla strasne zmatena, podvedena a zranena. Zkus nad tim popremyslet takhle.

sedmiteckas
7. led 2016

@barumat aha, a vy jste tady zachránkyně celého světa a děláte pořádky, že...

barumat
7. led 2016

@sedmiteckas Zastanu se, proč ne?

suzanna123
7. led 2016

@sedmiteckas protože vy jste rýpla ve stylu, že tazatelka chce čučet na televizi místo aby se věnovala miminku.
Moje obě děti měly od narození problém se spaním. Když přestaly usínat u kojení, museli jsme je houpat na míči - což s přibývajícími kily bylo dost náročné. A když se pak ještě začali po 20 minutách budit - a to ani nemluvím o nočním buzení - tak jsme se rozhodli to také zkusit. Určitě jsou rodiče, kteří stejnou situaci zvládají a uspávají trpělivě třeba do tří let, ale já to prostě po tom roce už nezvládala. Jednak jsem potřebovala mít zase aspoň večer trochu času pro sebe, jednak mě permanentně bolela záda a byla jsem utahaná z věčného nevyspání. A tohle ofrňování lidí, kteří tu situaci nikdy nezažili (nebo třeba zažili, ale každý jsme jiný, každý zvládáme jiné věci), mě fakt nebaví.

kulatakosticka
7. led 2016

@lucie987 a ještě mě napadlo, já někdy byla tak unavená, že jsem u uspávání usnula sama a miminko pak uslo též... Pak jsem přišla na to, že super uspávací metoda je přitulit se a velmi klidně dýchat, jako bys spala. Platí teda pokud uspáváš u sebe, ale zabírá to dobře na tříletého i miminko...

barumat
7. led 2016

@kulatakosticka Tý jo, to je chytrý, to si musím zapamatovat! 😉

lith
7. led 2016

@kulatakosticka taky me napadlo neco podobneho. Kdykoliv uspavam dceru a mam v sobe takovy ten vnitrni neklid, jako "tak uz spinkej at muzu jit neco delat" apod. Tak ona to citi. Vyciti ten stres z toho ze ja nejsem v klidu a neni schopna se uklidnit (mimochodem to funguje i v jinych pripadech). A od doby co jsem se naucila se uplne sklidnit a vycistit si hlavu (zacinala jsem tim, ze jsem si v hlave opakovala vetu "no tak usnes, nic se nedeje, ted jsi tu pro ni a ona pro tebe" ) tak to je jak nebe a dudy ;)

verunelka
7. led 2016

@lucie987 nečekejte moc pochopeni,bohužel se najdou lidi kteří z vás udělají Krkavci matku...jednou jsem se tehle metody zastala z vlastni dobre zkušenosti a bylo zle...nám metoda pomohla,není řečeno ze to pomůže každému ale pokud jste zoufala. ...urcite to stoji za to zkusit

kulatakosticka
7. led 2016

@barumat mě se to skvěle osvědčilo u ospalého dítka. Jinak pokud bys ho pak dávala do jeho postýlky, tak aspoň 10-15 minut po usnutí a když dýchá krásně dlouze, hluboce, nevrtí se... Aby se neprobudilo. My teda spíme spolu v jedné posteli všichni, ale z dob postýlky to mám vyzkoušeno.

kulatakosticka
7. led 2016

@lith jj i na situace, kdy je člověk se svými nervy na pochodu je dobré zklidnit sebe, pak je to snazší, mnohem snazší.

suzanna123
7. led 2016

a ještě přímo k původnímu dotazu - ano, funguje to, miminka se naučí sama usnout, i když i tak se v noci budí. Já ještě kojím, tak si pak malého beru k sobě. Ale za sebe doporučuji, brát to opravdu jako poslední možnost. Pokud miminko víceméně dobře spí nebo se s ním můžeš třeba vyspat přes den, tak to zkus zvládnout bez toho. Určitě čím později, tím lépe (nejlépe, pokud se to zvládne bez téhle metody). Sama bych byla nejradši, kdybych to nemusela aplikovat u svých dětí, ale usoudila jsem, že je to menší zlo než uštvaná matka, co vypění kvůli každé blbosti