"Ne-barefoot" botičky

ah1234
25. črc 2019

Ahoj, chcela by som sa opytat, ci tu je niekto, kto detom nekupuje barefoot topanky. Ak ano, ake su vase dovody na kupu inych topanok? A ake ine boticky malym detom kupujete? 🙂
Dakujem za odpovede.
(Prosim, vyhnime sa debate o tom, preco su barefoot najlepsie boty a podobne, zaujima ma, ci ma niekto iny nazor, popripade dovody na kupu inych bot).

adelka951
25. črc 2019

Zimní a celoročky kupuju nebarefoot, protože žádné barefoot boty nejsou s goretexem. Takže mají barefoot jen sandály a bačkory do školky.

nazka
25. črc 2019

@ah1234 moji malé kupují botičky hlavně babička s dědou.oeoto se do toho už moc nepouštím já. Kupují ji různé kecky.. Většinou lehoučké, např. od pumy, Nike. Zimní boty měla od fily, na zip a s kožešinkou a nedala bych na ně dopustit. To samé balerinky a bačkůrky na doma má zdravotnické ortopedické, ale značku nepovim.. Jinak po zahradě chodí často bosa 😊

janule1940
25. črc 2019

Ne-barefoot kupuji od tohoto roku (dceři je téměř 5let) gumacky a boty do vody.Cekam druhé dítě a finančně je to přece jen pálka,dat mimo jiné barefootky ještě 700kc za gumacky nebo boty do vody.A dcera má dle fyzio ukazkovou nohu,takze v těchto málo exponovaných botech už muzu povolit.ale i u gumaku a bot do vody jsem našla krasne kompromisy.

sinicka
Autor odpověď smazal
Zobraz
sinicka
25. črc 2019

Syn ma 1 BF a zbytek, další asi sedmery boty NeBF. Kupuji boty podle toho, co se nam libi, co se mu zrovna hodí a v cem se mu dobre chodi. Snazim se, aby byly botky co nejlehčí, žádné křapy.
Kdyby byly BF hezci, ma jich vic 😀 nemyslim si, ze mu tim ubližuji. Finančně je mi to jedno. Oblibene mame Nike a Lotto.
Jo a taky si myslim, ze BF ničí nohy. A ze by se mely pouzivat pouze na mekcim povrchu. Ne ve městě atd.Je to můj subjektivni nazor.

nekiaxy
25. črc 2019

Nekupuji BF. Na tvrde povrchy mi neprijdou vhodne, po zahrade, louce syn casto beha jen v ponozkach nebo bos. NeBF bota nemusi byt neohebny tezky krap nad kotnik, uzky nebo siroky k tomu. Mam rada lehke pruzne a mekke botky. Pres rok nosi Rak, pres zimu mel Superfitky.

gracinka7
25. črc 2019

Mám stejný názor jako @nekiaxy.

j.a.n.i
25. črc 2019

@nekiaxy klidne bych kupovala nebare nebo nekompromis, ovsem sehnat dostatecne sirokou normalni botu je skoro zazrak.

mkrupetra
25. črc 2019

@ah1234 Nekupuji BF. Dcera (2r8m) má hodně úzkou nožku, takže jí sedí v podstatě jen Superfit. Teď má poprvé boty jiné značky a to sandálky Keen Moxie. Vždy kupuji měkké ohebné boty. Syn (skoro 9) nosí již několik let zimní Superfit, sandály Keen CNX a trekové Adidas.... úplně minimálně má něco jiného.

prejeta_zaba
25. črc 2019

Můžu se zeptat na tvé myšlenkové pochody ohledně BF? A jinak, já nejsem hrotič, takže sice hlavní boty splňují bf kritéria (prostě je mi to sympatické a nervala bych ho do nějakých úzkých tvrdých Nike, jenom proto aby byl vystajlovaný od hlavy až k patě), ale třeba zimní boty podle mě nemaji mít co nejtenčí podrážku, jde hlavně o teplo a nepromokavost, takže tam jdu za účelem. Stejně tak gumáky, které obuje 2x do roka nepotřebuje nějaké extra ohebné za tisícovku. 🙄 Mít holčičku, klidně si ji občas vystajluju i s botami - měla by třeba nebf balerínky... S klukem tyto starosti nemám. 😀 Jo a boty klidně koupím po někom, jde mi o funkčnost, na to, že z toho za 2 měsíce vyroste nebo to zrasuje na odrážedle bych prostě nesnesla mu dát boty za 1700. 🙄

ah1234
autor
25. črc 2019

@prejeta_zaba nejde mi o cenu ani o slusivost, ale o to, ze chodime dost do hor a po meste a bojim sa, aby malemu nebolo neprijemne ze chodi "po zemi" a citi vsetky povrchy :/ Samozrejme iny priklad, ale ja som doteraz nosila sandale s nizkou podrazkou a strasne neprijemne sa mi v nich chodilo - citila som kazdy kamen. Tento rok som si kupila na leto take sandale s vysokou podrazkou a je to pre mna uplne ina liga, cely den v nich chodim a neboli ma noha.. tak som len uvazovala, ci niekto nepride s tymto argumentom, ze to na nejakych povrchoch moze byt neprijemne detom. Plus v zime ta nizka podrazka mi evokuuje chlad.. no nechcela som tu rozoberat dovody, aby sa do mna nepustili zastanci BF, kedze nie som proti BF vobec, len si rozsirujem obzory 🙂

asojakova
25. črc 2019

Taky nekupuju barefoot. Nějak jsem k téhle filozofii v životě ještě nedospěla. Snažím se vybírat, aby boty nebyly tuhé, ale co nejvíc ohebné, aby nebyla úplně úzká špička... nedržím se jedné značky, kupuju Rak, Superfit, Lurchi, dokonce jsem objevila v Deichmanu sandálky s dobře ohebnou podrážkou... Prostě se u každého vybíraného páru snažím řídit zdravým rozumem.

malenka3
25. črc 2019

Nekupuju BF, protože se neztotožňuji i po konzultaci s fyzio s tím, že jsou takové boty vhodné do města na tvrdé povrchy, kde dcera tráví nejvíc času. V trávě a písku velmi často je bos.
Ale za BF přístup jsem ráda, protože díky němu nad botou přemýšlím. Nezajímá mě, v jaké kategorii a značce se nachází, ale chci, aby:
- byla ohebná (aby mohla pracovat nožička a dítě nemuselo překonávat odpor tuhé podrážky), takže volím měkčí podrážky, ale ne úplně BF
- aby měla bota prostor na všechny prsty a nedocházelo k utlačování, stejně prostor do šířky.
- aby měla bota pevný opatek a noha v ní neklimbala (ale ne zpevněný kotník jako sádru)
- aby byla bota z dobrého materiálu a byla prodyšná (vyhledávám tedy kůži)
- aby měla neortopedickou vložku, žádnou pasivní podporu klenby (to na zdravou dětskou nohu ve vývoji nepatří vůbec)
- aby neměla bota podpatek, to u dětské boty nemá též co dělat a nechápu třeba bačkůrky s drobným podpatkem (ne vyloženě jako je na lodičkách, ale prostě že má tu patičku zvednutou).
- design až v poslední řadě, ale jak dcera roste, bude muset bohužel i ten jít do popředí 🙈

Takže vybírám podle bot v obchodě, značka, co seděla dceři loni, třeba letos už nevyhovuje.

korneliusa
25. črc 2019

@ah1234 Nezapomínej ovšem na to, že my kdož jsme vyrostli v klasických pevných a sešněrovaných botách, máme ty nohy "zdeformované". Proto nám jsou BF boty nepohodlné. Vyvíjející se nožka, která je na tenkou podrážku, prostor pro prsty a volnost pohybu zvyklá od začátku, to vnímá jinak. Just saying.

adel2507
25. črc 2019

@ah1234 Taky nekupuju BF boty. Bavila jsem se o tom s fyzioterapeutem a tak nějak mi potvrdil to, co mi přijde logické. Říkal, že pro dětskou nohu je nejlepší chodit naboso, ale po přirozeném povrchu, tzn. tráva, kamínky.. Chodit po tvrdých chodnících a betonu je prostě něco jiného. Snažím se kupovat kvalitní boty s ohebnou podrážkou a širokou špičkou. Syn teda chodí moc rád bosky, běhá po trávě i po kamínkách na hřišti, až se někdy divím, že ho to nebolí, ale BF boty nemáme. Samozřejmě ale co člověk, to názor.🙂

jipe
25. črc 2019

@j.a.n.i já bych taky na BF netrvala, i šířka nám u konfekce vyhovuje, ale tvar špičky ne, syn má výrazně nejdelší palec a nebf tvarově odpovídají nejdelšímu prostředníčku. Já mám sama zdeformované palce, takže na tom tvaru špičky trvám, aby odpovídal noze. Sama jsem ted přešla na BF (respektive kompromis z aliexpress) a je to super nemít utlačované prsty.

jipe
25. črc 2019

@ah1234 u dítěte mi to doporučil i ortoped, aby chodil bosky po různém povrchu, že to stimuluje svaly na nožičce, je pak pevný kotník, drží klenba, atd. Takže tenkou podrážku beru u bot jako plus, dítě si nestěžovalo nikdy zatím a po tvrdém rovném moc nechodí (tu tráva, tu obrubník, tu dlaždice pro slepce,...)

vacel1
25. črc 2019

Úplně souhlasím s @malenka3

kosi_cek
25. črc 2019

Třeba já a ještě sourozenci po sobě boty dědí tak dlouho, dokud se dá bota použít, prostě děs, že jo? No, ale ony ty boty zas tak dlouho nevydrží, často je člověk rád, že přežijou alespoň jednu čtvrtletku na jednom dítěti, při tom nepíšu o nějakých levných botech od Vietnamců. Nejmladšímu, 3r., který se jediný narodil už do trendů BF, jsem třeba zatím nekoupila ani jedny nové boty a nosí boty z použitých zásob, takže klasiku (ale stejně na tom byla třeba i třetirozená, nožky má v pořádku, už je velká školačka), často dětu taky chodí bosky, doma i po zahradě, či jinde. Na preventivce dr. vždy chodidla zkontroluje a pochválí, ža takové zdravé nohy už nejsou moc vidět. Nevím čím to je, určitě to ovlivňuje více faktorů, než samotné (ne)obutí. Já sama zdeformované nohy nemám, ale díky problémům s plantárkami (které se ovšem dají snadno přetížit v v BF botách) jsem experimentovala a pořídila, či si sama pár BF vyrobila, ale nevím, no, tomu celému byznysu právě nevěřím, vesměs i v knize Zrozeni k běhu, která tak nějak ten BF boom odstartovala, hlavně tedy mezi běžci, byla pěkná zmíňka: aneb jak tedy vydělat na někom (na běžci), který zjistí, že k běhu nepotřebuje už ani ty boty (př. si před ultramaratonem zajde na smeťák a ze staré pneumatiky vyrobí sandále v kterých pak běží)? No, výrobci způsob objevili. Vymysleli bosou botu, domoredec za podobnou nic nedá, ale my zaplatíme tisíce a nebo darují např. nejrychlejšímu vítězi v chudé Africe boty, ktetý je z toho celý paf, že najednou vlastní boty, které ve vesnici jen tak někdo nemá (zda-li vůbec), pak ho pozvou na světové závody a už běhá v botech světoznámých výrobců a dělá reklamu...A já pak jdu reklamovat dětské botičky do zdravotní obuvi, která proklamuje, že dědit boty pro zdravé nohy neexistuje, na reklamaci mají měsíc, po měsíci vrátí boty opravené, dítěti mezi tím člověk za další peníze musí koupit další boty než vrátí ty původní, ze kterých mezi tím dítěti vyroste noha nebo se změní roční období, celé je to k smícu nebo k pláči?

jirovapa
25. črc 2019

@ah1234 botasky má dcera Superfit, sandálky Fare a doma chodí v botičkách Attipas, nedávno jsem koupila malé v Deichmanu holínky (předpokládám, že je využijeme jen toto léto, možná podzim).

oveckaluky
25. črc 2019

@ah1234 Právě proto, že my hodně chodíme, a i holky od nějakých 15 měsíců nechtěly být v kočárku, ale chodily po svých, tak i u dvojek půjdu do pevných botek. Takové ty první chci jako měly holky, od žirafy, na tkaničky. Teda musím zjistit, jestli se ještě dělají. 😂 Ale snad jo, prostě něco v tom stylu.😉

oveckaluky
25. črc 2019

Jinak teda boty po sestřenice zdědila starší dcera jednou, poprvé a naposledy. Už bych jim rozhodně nedala boty, co už někdo nosil, Kája si v nich málem odrovnala nohu, jak už byly vyšlápnuté jinak...

bousovka007
25. črc 2019

@adelka951 tohle je ale s prominutím nesmysl. Zimních barefoot bot s Gore-Tex membránou (nebo membránou podobného druhu) si můžete vybrat mnoho od různých značek. Včetně českých výrobců

leilinka1234
25. črc 2019

Kupuji od malička barefoot kompromisy. Měkké boty s pevným opatkem. Nezastávám názor, že se nožka zpevní v oblasti kotníku sama. A též nezastávám názor, že není potřeba podporovat klenbu nohy. V dnešní době chodníků, plovoucích podlah a dlažby je bf obuv absolutně mimo... Jako měkká bota ano, nekoupila bych nějaké tvrdé kanady, ale s bf principem nesouhlasím. Kupuji hodně dd step, jsou to super odolné boty. Sandále měla dcerka do tří let kompromis od jonapů. Holínky kupuji jedině demar s vložkou z ovčí vlny.

bayt
25. črc 2019

Syn je ještě malý, takže kupuji barefoot. Ostatně capá obvykle někde na hřišti, v lese nebo na zahradě. Sama nevím, jak to budu dělat, až bude regulérně chodit po chodníku třeba do města.

Laicky bych řekla, že na to barefoot nemusí být nejvhodnější, ale nemám to vůbec nastudované. Možná to je tak, že beton není ideální pro nohu nikdy - barefoot, normální obud, prostě nikdy. Možná je nakonec barefoot na beton ještě to nejlepší řešení. Možná se noha dokáže přirozeně přizpůsobit nejlíp.

Co je bez diskuze, že bych NIKDY dítěti nekoupila boty po někom. Přijde mi to vysloveně nechutné.

karlajasmine
25. črc 2019

Já nekupuju barefoot boty. Sama celý život nosím klasický boty, nemám nijak dedormovanou nohu, haluxy atp. Nic mě nebolí, chodím rovně, sportuju..prostě tak nějak necítím potřebu bf obuvi. Kupuju sobě i dětem měkké pohodlné boty, které tvarem kopírují jejich nohu, chodí často bosky a nenosime pantofle ani klasické bačkory. Syn má do školky cvicky z decathlonu (ty uznávané jako kompromis), jinak prostě dbám na šířku a tvar obuvi, podrážku a ohebnost..ale klasický barefoot jsem zkusila už 5x a deti v tom akorát zakopavali, šíleně široká bota jak ploutev a taky hodně vtaceli špičky, což nedělají bosky ani v botech s mírně zpevnenym opakem. Barefoot je fajn myšlenka ale mám pocit že se z toho místy stává posedlý módní trend.

eithelwing
25. črc 2019

Kupuji kompromisní obuv. Dcera je v péči rhb lékaře, má vybočené patičky, slabé kotníky. Je-li to možné, chodí bosa, doma má senzorický kobereček.
Pokud má boty, snažím se, aby byly měkké, dostatečně široké, ale měly pevnější opatek.
Dobrou zkušenost jsme měli se značkami Pegres, Santé, Froddo.

vemira
25. črc 2019

Máme 2 děti, 5 let a 21 měs., ani jednomu jsem nikdy nakoupila barefootove botičky i když nakupuji přímo v prodejně s dětskými botickami s atestem. Obě děti nosí většinou boty zn. Superfit, i když bych si cenově přála levnější boty tak dcera má bohužel hubenou, úzkou nohu a žádné jiné značky ji nesedí, syn by i jinou značku mít mohl ale připadají mi buď že mu nesedí tak jak bych si představovala, jsou moc těžké nebo se mi nelíbí. Teďka v létě děti běhají po zahradě naboso a jsou O.K. Ve městě se to sice moc nedá, ale dcera mi často běhala po sídlišti naboso, když byla malá a nedala se chytit.
Měli jsme i Fare, nebo kupujeme i v Decathlonu. Se Superfity jsem ale maximálně spokojená. Jsou lehoucké, hezké, povětšinou s Goretexem. Až teda na tu cenu.

adelka951
25. črc 2019

@bousovka007 Opravdu? Já jsem přímo s Goretexem žádné nenašla (nejde mi o jiné podobné membrány, těm já nevěřím).

werik153
25. črc 2019

Kupuju takové boty, aby synovi seděli krásně na noze a aby měli ohebnou podrážku, bude mít teprve 3 roky a pořád se někde zvedá a valí, tak aby je měl příjemné.