Nemáte tip, jak naučit 5měsíční miminko dobře usínat?

lilien2
14. zář 2015

Ahoj maminky, prosím nemáte zkušenost s tím jak naučit 5. měsíční mimčo usínat?? a spokojeně spinkat?
Nechci tady rozepisovat velký román, aby jste to vůbec četly 🙂 Ale syna jsem zpočátku musela budit na kojení i když chtěl spinkat, možná se mu to tím narušila, ale neumí spát dýl jak 3 hodiny....Asi 2x za celou dobu se stálo nějakým zázrakem, že spal 6 hodin, ale to bylo opravdu výjmečné.
Taky neumí usnout sám, usne jedině u prsa a pak u něj musím ležet, nebo se vzbudí..A když neusne ani u prsa, tak ho musíme uspat v náručí...ale jak vidím jak roste a je čím dál těžší, tak si říkám, že takhle ho pořád uspávat nejde..
Každý večer v 19hod. děláme to stejné, koupel, masáž, kojení a uspávání a stejně usne pokaždé jindy a jinak...většinou až kolem 22hod..a to se ho snažíme celou dobu uspat, navíc u toho vždycky moc pláče..
I přes den, když je unavený, tak pláče a pláče, snažím se ho uspat a vzteká se, dokud neusne...
Neumí si božátko s tou únavou poradit, nechápe, že stačí usnout a spát, naopak se spánku brání...po usnutí se i probouzí a musíme uspávat znova...
Je to každodenní boj.
Děkuji za rády a nebo vy, které jste to zažili, kdy se to zlepšilo??

bledulka84
14. zář 2015

Možná to zkus přestat lámat přes koleno. Malá usínala téměř výhradně při kojení v nosítku, teď už teda usne i jen při kojení a můžu u toho sedět. Dřív, než v deset taky téměř nikdy neusne, ale pokud vidím, že prostě není unavená, tak si s ní radši ještě půl hodinky pohraju a začnu uspávat později, je to bez breku, v poklidu, pokud bych se ji snažila uspat, taky by to bylo se řvem a vztekáním. Pokud uspáváš přímo na rukou, tak bych ti nosítko nebo šátek opravdu doporučila, prcek se tolik nepronese. No a pokud máš pocit, že večer nemůže usnout, protože je přetažený, tak zkus aby spal co nejvíc přes den, i když v tomhle věku mi malá přes den taky skoro nespala.
Jinak bych na buzení se co 3 hodiny v noci zas takový problém neviděla, aspoň budeš mít dost mlíka, pokud jsi ale utahaná, ať s váma prcek spinká v posteli, je to to nej, co můžeš (nejen pro něj, ale i) pro sebe udělat.

libara
14. zář 2015

Tak to máte ještě hodně mimi. Naše slečna usinala i kolem 3 hodiny ranní. Kojila jsem co půl hodiny 6 měsíců. Ve dne spala jen v kočárku a muselo se jezdit.Potom už jsem dala na doporučení pediatra a a noc dala UM. Došlo k zlepšení. Vydržela spát 3 hodiny v kuse. Jinak stále uspáváme a usínáme s posteli. Potom ji přenesu a k ránu už je zase u nás. Bude mít 16 měsíců a možná tak 5 krát vydržela spát celou noc. Vydržte...nic jiného stejně nezbývá 🙂

mwkaty
14. zář 2015

Ahojky, u nás je to úplně stejné jako u vás. Akorát má malý skoro 8 měsíců. Taky uspáváme na rukou a poslední dobou je to čím dál těžší. Kolikrát už nemám sílu, nemůžu. On se nedokáže zklidnit. Poslední dobou se taky snažím najít něco, jak bychom to změnili. Nechci ho nechat vyplakat, to se mi příčí. Ale je těžší a těžší a síly dochází. Takže bohužel neporadím, ale budu to tu sledovat, jestli tu náhodou nepadne něco, co by nám taky pomohlo. Posledně jsem si ho vzala k sobě do postele, lehla si k němu, hladila ho. A dostal takový amok, jako bych ho mučila. Máme velmi neklidné miminko.

lilien2
autor
14. zář 2015

@bledulka84 V šátku nosím, ale uspávat v něm nemůžu, protože když ho chci rozvázat a položit, tak se vzbudí i když dělám vše potichoučku a maloučku..
Na rukou ho držím tak, že už s ním pak rovnou lehnu do postele a poklepkávám po zadečku, když se budí a spíme...A spíme s ním v posteli..
To, že se budí co 3 hodiny je taky dobré, někdy to je i co 1-2 hodiny...Doktor nám poradil Kaši, ale nezabírá, budí se stejně,takže to hlady není...

lilien2
autor
14. zář 2015

@libara Nám usínal dřív o půl noci, tohle je taky pokrok...A teda ho nemůžu z naší postele přenést nebo je vzhůru..Asi nezbyde než vydržet..UM i kaši jsme zkoušeli a nezabralo ani toto...Teď se měsíc budí i co 1-2 hodiny...Když je dobře tak spí ty 3 hodiny.

lilien2
autor
14. zář 2015

@mwkaty taky je velmi neklidný, někdy taky ječí jak kdyby jsme mu něco dělali...ach jo, musíme vydržet..

millyh
14. zář 2015

My uspávali až do roku a půl a úplně nejvíc mi pomohlo zrušit "náš" režim a nosit, ale nic nepomůže víc než čerstvý vzduch a aktivity + usínat s ním.
Když jsme mu vnucovali naše potřeby a nutili ho být jiný, bylo to ze začátku šílené. Pak se to ustálilo a byla pohoda. Asi je to částečně i povahou a našimi představami
Když ti něco pomůže tak napiš 🙂

janawei
17. zář 2015

My jsme uspávali chováním. Později prcek začal vyžadovat uspávání výlučně silným pohupováním a zásadně za chůze, jinak hrozný pláč. A dost často plakal, i když jsme ho položili do postýlky. V jeho 3 měsících jsme s tím udělali rázný konec. Po uspávacích rituálech (koupání ve stejný čas, krátká masáž, krmení) jsme ho dali do postýlky a nechali ho prostě plakat. Poprvé jsme za ním šli po 1 minutě pláče, podruhé po 2 minutách, potřetí po 3 minutách, počtvrté po 5 minutách a další chození už obvykle nebylo třeba. Při těch návštěvách u postýlky jsme ho jenom pohladili po hlavičce a řekli mu pokaždé tu samou větu, asi 3 x, a odešli jsme. Trvalo to asi 10 dní a začal usínat krásně, bez pláče. Je fakt, že jsem to trénovala i při spaní přes den. To odměřování času bylo dobré i pro mě, protože jsem měla pocit, že už pláče asi 2 minuty a přitom to bylo stěží půl minuty. Teď je mu 11 měsíců a spinká krásně pořád. Ale vím, že ne každý tuto metodu psychicky unese...

lilien2
autor
19. zář 2015

@janawei děkuji moc za reakci..I tohle jsem zkoušela ze zoufalství..A náš malý pláče tak, že se ihned začne zalykat a tvrdne až fialoví..Takže, když jsem došla a chtěla ho uklidnit i to uklidňování zabíralo až tak po 3 minutách a pořád pak potahoval...Po druhém pokusu se třepal, a ječel jak o život, tak jsem byla z toho vystresovaná, že jsem mu řekla, že už mu to nikdy neudělám a pořád se omlouvala 😢 ..
Je dobře, že aspoň vám to vyšlo 😉

alexandra18
19. zář 2015

Nám se velice osvědčila hacka. Usíná klidně a rychle- přes den spí jen tam nebo v kočárku a večer už usíná bez větších problémů v postýlce. Když vyjímečně ne, pak jíi uhoupu v hacce a přenesu do postýlky.

svetlus_pepca
19. zář 2015

U nás teda problém s usínám a celonočním spaním není a nebyl. Ale přesto se jednou za čas objeví večer, kdy nemůže zabrat. Ale fakt vůbec! Chovat nechce, hladit nechce, ukolébavky nezabírají, tiché mluvení nepomáhá, nechat chvíli plakat nepomáhá, takový ten promítací hrací strojek nezabírá. Pobrekává, převaluje se po postýlce sem a tam, sedá si, stoupá si, znovu si lehá a ne a ne zabrat. A víš, co jediného v tu chvíli zabírá?? Tatínek 😀 Nevím, jak je to možné, ale prostě si jen lehne vedle na postel a mrňous nakonec naprosto sám a bez pláče usne! Pravda - občas usnou oba 😀

janawei
20. zář 2015

@lilien2 Náš prcek také plakal hodně, ale prostě jsme si řekli, že to jinak nejde a vytrvali jsme. Myslím, že vycítí, pokud s tím nejsi "sžitá". Manžel s tím měl ze začátku také problém, tak jsem za prckem chodila sama, protože když tam šel manžel, syn vycítil, že ho lituje a bylo to k ničemu. Když ale manžel viděl, že to začíná fungovat, vzal to za své a pak už to bylo v pohodě i od něj. Ale pokud jsi z toho ve stresu a vadí Ti to, tak to prostě nedělej, nefungovalo by to a zbytečně by ses trápila.

ladyhacek
20. zář 2015

no já vypozorovala že brečí až když už je přetažený. a režim/večerní rituál to všechno jsem upravovala několikrát kde požadavků jeho podle toho co jsem vypozorovala.
Zkusila bych koupat a to vše kolem dřív nebo naopak déle (cca do 2m jsem koupali kolem 17, pak kolem 18, pak v 19 a teď zase 18:30)
Malému bude zítra 6 měsíců a usíná mi u prsa (večer), na říhnutí se probere tak dám dudlíka a chvíli ho chovám a usne v pohodě (asi je to i na dítěti)
To narušení když jsi ho budila nevím - malý se budil od malička každé tři hodiny, pak 3x za noc pak 2x - 1x za noc a poslední měsíc zase každé 2 hodiny.
Uspávání přes den většinou v kočáře. Když nezabere tak ho ,,vozím´´ i po chodbě.
Jak často ti přes den spí? Nespí třeba hodně nebo naopak tedy málo a proto je přetažený? Malý spí 2x dopoledne po cca 30 min (kolem půl 8 a pak kolem půl 10) pak spí v poledne tak hodinku (někdy i více) a pak na půl 5 ho musím také uspat - vypozorovala jsem že když ho neuspím tak pak večer brečí.
Fígl ti asi nepovím - každé miminko je prostě jiné a můžeš zkoušet cokoli a stejně si to udělá po svém - zkusila bych koupat a rituál posunout - uvidíš třeba zabere - u nás tedy rozhodně.
Přes den je tedy vzhůru tak 1,5-2h a pak spinkat. Ale třeba kamarádka má holčičku té budou 2 měsíce a přes den skoro nespí.
Kdy a jak dáváš spát přes den? Brečí hodně? Dáváte dudlík? Zkus si s ním hrát zabavit ho ať se unaví a pak třeba lépe usne - mě tedy jak jsem psala přes den snad jen v kočáře - i když jsme doma 🙂.
Držím palce a neboj časem se to srovná - u prsa a s tebou nebude usínat do puberty :D

lilien2
autor
21. zář 2015

@ladyhacek děkuji, krásně jsi to napsala.
Koupeme v 19hod, a taky jsem už uvažovala, že to posunu dřív, když stejně pak usne až kolem 22h.
Přes den spi jak kdy, opravdu v tom není režim a snažím se dělat pořád vše stejně, ale nakonec se mu vždycky přizpůsobím, aby neječel.
Pokaždé usne jindy a pokaždé spí jinak dlouho dobu..
Někdy stává v 6 ráno a někdy v 7,8,9....Celou noc se mi budí po dvou hodinách..To by se vydržet dalo, ale to uspávání, hušání na rukou dokud neusne a pak se ho bojím položit, aby se nevzbudil :D a když už spinká, tak den končí i pro mně a rychle jen udělám hygienu a jdu k němu jinak se mi zase vzbudí a jedu na novo..Tolikrát bych se chtěla podívat večer na film 😒
Přes den nevydrží sám, tak si s ním hraju na dece, ale samozdřejmně musím i vařit, tak to ho dám buď do šátku a nebo k němu na tu deku odbíhám a bavím ho...Jak začne poplakavat, tak ho dám na prso a a buď usne a když ne a je stejně protivný, tak dám dudlík a uspávám zase na rukou a nebo jako ty v kočáře a taky někdy jezdím po chodbě...Přes den spí tak opravdu jak kdy...někdy 3x, někdy 2x, někdy 1x a čas opravdu různý, 20min, 1hod., 10min, 30min.
Jsme si manželem říkali až jednou usne sám, tak to oslavíme 🙂

lilien2
autor
21. zář 2015

@janawei opravdu taky plakal až tvrdnul?? jenže mě se ho nepodařilo utěšit ani, když jsem přišla k postýlce...přestal až když jsem ho vzala do náručí a když jsem ho zpátky chtěla položit už zase plakal, ani jsem nestihla odejít..
A teď teda položíš do postýlky, rozloučíš se a jdeš a on tam sám usne? nedokážu si to představit 🙂

lilien2
autor
21. zář 2015

@ladyhacek a ty tedy taky uspáváš v náručí, nebo v kočárku?? sám taky neusne?

lilien2
autor
21. zář 2015

@alexandra18 a kolik mimču je? a dřív jste měla stejný problém, že usnula jen v náručí po uhoupání??

alexandra18
21. zář 2015

Hacku jsme kupovali, když měla dcerka 4 měsíce. Předtím jsem ji uspávala buď na rukách nebo na gymnastickém míči. Sama usne jen v kočáru. Ještě se mi nepovedlo ji naučit, aby zaspávala sama, ale to přijde časem, nijak to nehrotíme. Hacka je fakt fajn, líbí se jí tam, zklidní se a do pár minut spí. Taky už je těžší a pronese se na rukách🙂

janawei
21. zář 2015

@lilien2 Nevím, co myslíš tím tvrdnutím, ale plakal tak, že rudnul a zajíkal se. Podstatou této metody je, že se dítě nesmí zvednout z postýlky. A to musíte fakt dodržet! Nám ho jednou zvedla z postýlky moje mamka a začínali jsme v podstatě od začátku, a to už jsme za sebou měli to nejhorší. Zkusím to podrobněji. Vše jsme dělali ve stejný čas (+- 5, max. 10 minut). Uložili jsme ho do postýlky, dali mu pusu, pohladili ho po hlavičce a řekli mu: "Davídku, máma a táta chtějí, abys spinkal sám. Máš tady pejska, tak hezky spinkejte. Dobrou noc." (plyšového pejska má od malička v postýlce). Pak jsme odešli. Když začal plakat, odpočítala jsem minutu, došla tam, pohladila ho po hlavičce a 2 - 3 x jsem řekla text viz výše. Pak jsem odešla, i když plakal. Po odchodu jsem odměřila 3 minuty a došla tam a znovu ho pohladila a řekla ten text a odešla. Obvykle plakal, tak jsem odměřila 5 minut a ... A pak se to odměřuje stále po 5 minutách. Ale nám to vydržel dělat maximálně do třetího odměření 5 minut. Je to těžké, obzvlášť těch pár prvních dní, ten pláč byl někdy nesnesitelný, ale nelitujeme toho a myslím, že i pro prcka to bylo dobré. Když si zvyknul, tak úplně přestal plakat, prostě ho jen uložíme, dáme pusu, popřejeme dobrou noc, zhasneme a odejdeme. On si pak v postýlce chvilku brouká (asi něco povídá pejskovi) a pak usne. Úplně stejně usíná na dovolených, u babičky, prostě kdekoliv. Myslím, že kdybychom ho to nenaučili, že by to usínání na různých místech tak dobře nezvládal. Co jsem si tak o této metodě četla, tak někomu to trvá pár dní, někomu týden, někomu měsíc, je to prostě individuální. Jo, a úplně stejně jsem to dělala i při ukládání ke spánku přes den, aspoň si to hezky natrénoval na večerní ukládání...

lilien2
autor
21. zář 2015

@janawei děkuji moc.. Když jste, ale začínali, tak hned tam nakonec sám usnul? když jste ho nezvedli?
Uvažuji, že bych to i znovu zkusila, pro něj to musí být taky nepříjemné, že neumí sám usnout..
Ale bojím se, že na to opravdu nemám..Hlavně si i myslím, že na to nemám dítě 🙂 ..to tvrdnutí myslím to, že maličký jak pláče, tak pak začne ječet z plných plic a pak zčervená a ztvrdne, že nedýchá a má otevřenou pusinku jakoby v křečí....po pár sekundách se nádechne a ječíííí, ale šíleně 😢 ...on ani nepláče, ale ječííí a třepe se...Nikdy ho nenechávám plakat, aby to k tomuto stavu nedošlo..Ach jo :( nevím jak ho mám pořád uspávat, už mě fakt z něho bolí ruce.

pajabaneck
22. zář 2015

ahojky, měla jsem ještě před týdnem naprosto stejný problém. Pomohla nám také tato uspávací metoda. Malou jsem dříve měla strašný problém uspat, trvalo to i hodinu, přitom byla unavená, to bylo vidět... Uspávání byla noční můra jak večer tak i přes den :( Už jsem neměla sílu a nervy :( Navíc v noci špatně spala, furt se budila - spala s náma v posteli... Tak jsem se odhodlala že to zkusím. První noc byl pláč půl hodiny, chodila jsem tam po 1 minutě, po 2 a pak po 5... usnula nakonec s moji rukou na tváři, když jsem jí dávala dudlíka. Druhý den jsme trénovaly i přes den, bylo to lepší... Druhá noc - pláč 20 minut, chodila jsem zase po 1,2 a 5 minutách. Usnula sama... Třetí noc - položila jsem jí do postýlky, vzal plyšáka a spala!!! Bez breku, furt jsem kontrolovala jestli dýchá, jestli se mi to nezdá. 🙂 Někdy když je mrzutá, zkusím pustit vysavač (mobilní aplikace nebo jsou na youtube) a to jí hrozně uklidňuje. V noci malou stále kojím a někdy spolu tak usneme, neřeším - vyjímky se povolují 🙂))) Teď mi přijde že se na postýlku fakt těší, že má svůj klid. Asi jsem jí při uspávání i rušila. Věř, že to byl fakt boj. Brekem byla úplně zpocená... Já bez síly :( Teď fakt luxus 🙂 I když se přiznám, že mi v posteli moc chybí, ale mám postýlku šoupnutou hned vedle postele, tak není tak daleko 🙂 Ono je hezký, že někdo řekne, já bych své dítě vybrečet nenechala, ale když to dítě pláče i když jsi blízko, tak co zbývá? :( Kdo nezažil, nepochopí 🙂 Přeju aby vám to taky vyšlo!!! 🙂 Snad už máme vyhráno 🙂

guinea
22. zář 2015

@lilien2 Metoda, kterou popisuje @janawei je neskutečně brutální ☹ Je naprosto normální, že malé miminko potřebuje mámu a nechce být samo. Metoda "nechání vyřvat", i když s návštěvama rodičů u postýlky, v dítěti vytvoří názor na život, že když je nešťastné, nikdo mu stejně nepomůže a že svět je zlé kruté místo. Tenhle pocit nedůležitosti pro druhé a opuštěnosti si pak nesou celý život.

Jsou i jiné metody uspávání, já třeba doporučuju knížku pediatra - Harvey Karp, Nejšťastnější miminko v okolí. Tam krásně popisuje, proč malá miminka pláčou, a jak je utišit a uspat. V zásadě jde o zvuky - ostré "šššš", houpání, pevné zavinutí, jemné třesení, sání (dudlíku). Postupně jsem si to modifikovala podle potřeb mého dvouměsíčního synka. Já jsem nakonec zjistila, že na mého chlapečka zabírá zabalení do rychlozavinovačky. Pak si ho položím na kolena a jemňounce s ním třesu - podle Dr. Karpa se má miminku hlavička třást "jako želé v misce". A šoupnu dudlíka. V bdělém stavu dudlíka nemá, ale při uspávání ho uklidní, a to třesení na něj působí hodně omamně, někdy usne i do minuty. A pak ho i se zavinovačkou přendám do postýlky. Ta zavinovačka je důležitá ze dvou důvodů - teplo a objetí. Dřív, když jsem malého jen chovala a pak položila do postýlky, vzbudil se změnou teploty. Už necítil teplo mého těla, ale chladnější prostěradlo. Zavinovačka je pořád stejně teplá, od něj zevnitř vyhřátá. A za druhé - objetí. Nezavinuju ho nijak extra silně, ale vtip je v tom, že když ho v té rychlozavinovačce položím do postýlky, má pořád pocit, že ho objímám. První skoro dva měsíce jsem s ním prochodila noci, aby neplakal, ale když jsem přišla na tohle, tak mi krásně spinká. Já ho budím v noci po 4-5 hodinách na papání, ale párkrát jsem zaspala a spali jsme oba 8 hodin v kuse. Zkus to takhle, miminko je spokojené a vy budete s manželem taky.

guinea
22. zář 2015

@lilien2 Ještě dodám, nejdřív spal synek s náma v posteli, ale to si zase stěžoval manžel, že se nevyspí, když má v noci strach se pohnout, aby ho nezalehl. V té zavinovačce mi spí naprosto spokojeně ve své postýlce (kterou máme vedle naší postele, samozřejmě).

guinea
22. zář 2015

@lilien2 A ještě něco - ta metoda od @janawei nenaučí dítě samostatnosti v uspávání - dítě jen zjistí, že na jeho zoufalé volání o pomoc nikdo nijak extra rychle nereaguje, a REZIGNUJE. Takže dítě není samostatné, ale rezignované.
Naopak dítě, které ví, že pláčem hned přivolá mámu, je pak mnohem sebejistější a samostatnější. Ví, že maminka je tu vždy pro něj, a nemá potřebu na ní proto pořád viset. Děti, kterým se v prvních měsících života dostávalo stoprocentní pozornosti rodičů pak nemají vůbec problém být hlídané příbuznýma, jezdit na školky v přírodě, apod.

pajabaneck
22. zář 2015

Ale to neni metoda nechat vyrvat ale naucit dite usinat samo. Nam zavinovacka, ani ssss nezabrali. Proste kazde dite je jine. Na tvoje zabralo to na jine tamto. Neodsuzovala bych...

ducik
22. zář 2015

Ach jo, prostě vždycky bude někdo, kdo ve velmi dobré víře a s velmi kladnou zkušeností pořadí nezkusenemu, aby nechal své miminko vyrvat v postýlce a ještě ho poučí, jak moc je to pro všechny prima.

ducik
22. zář 2015

Za mě poradím na denní uspávaní šátek, na noční ukojeni, popřípadě společné spaní, pokud to jen trochu jde. Tim se rozhodne nic nezkazi. u nás večer zabiralo společné uspavani v posteli, spící sup do postýlky.
V pěti měsících je buzení po 3 hodinách normální, přeji hodně sil a dobré uvážení.

pecora
22. zář 2015

Ahoj, nas maly teda neusina na rukou ale v kocarku. Jinde nez tam mi neusne a to ho musim povozit aby spal. Pres den spi jen v nem, v noci v postylce ale predtim ho musim uspat v kocarku. Nam se na klidne usinani nejvic osvedcil "pevny" rezim. Prvni dny to bylo narocnejsi ale rychle si zvyknul a hodne nam to pomohlo, do te doby to bylo taky s placem. Papa ve stejne hodiny, spinkat chodi ve stejne hodiny, vecer stejny ritual. Pro deti je rezim hrozne dulezity. Maximalni odchylka je pul hodiny a to pouze vyjmecne.

wenduliks
22. zář 2015

@lilien2 syn to mel hodne podobne. Uspaval jsme az do 15.mesicu nosenim v Manduce 3x denne. Polozit se dal pote jedine do Hacky,kde pres den krasne spal. Vecer se to tez zlepsilo. Na otevrenem rovnem prostoru beze mne nespal ani 10min...

janawei
22. zář 2015

Milé dámy, nehodlám zabředávat do diskuse o tom, které metody jsou brutální, které názory zcestné apod. Lilien2 položila dotaz a já jsem odpověděla. A je pouze na ní, zda to vyzkouší, nebo ne. Čas, který bych mohla strávit tím, že budu obhajovat to, jaká jsem matka před někým, na jehož názorech mi nezáleží, půjdu raději věnovat svému rezignovanému, nešťastnému, zoufalému synkovi. Přeji všem pohodové usínání jejich dítek, bez ohledu na to, jak toho dosáhnou.