Přetáčení se na bok v 8. týdnu. Co s tím?

eicul16
13. únor 2020

Zdravím všechny,

měla bych dotaz. Dneska se malá na přebalovacím pultu snažila přetočit na bok, má tam položené obrázky a asi se chtěla přetočit k nim, udělala to, když jsem se s ní chystala jít ven a oblékala ji, pak jsme se vrátili z procházky a zkoušela to znova. V pátek jí bude teprve 8 týdnů, ale jde o to, že koníky ještě pořádně nepase... A když se snaží přetočit, tak se prohýbá do luku... Snaží se přetočit pomocí máchání ručičky a trochu s pomocí nožky, hlavu však nechává pořád na bok a pak se prohne do luku, jak se snaží a hlavu hodně zakloní. Vím, že by se měla přetáčet jiným způsobem, proto můj dotaz je, jestli ji nechat pár dní s tím že na to třeba přijde nebo jí nějak pomoct? Děkuji za rady...

slunickovm
13. únor 2020

@eicul16 pretacet by se mela pozdeji drive nejde o prezaceni, ale spis o nestabilni polohu. Zkusit nějakého fyzioterapeuta. Nebo se podívat na videa ci knížky pani Kiedronove ma to pekne popsané.

eicul16
autor
13. únor 2020

Slunicko: právě, já si to myslela :/ ona to udělala jednou, zjistila, že je to pro ni něco nového... Akorát nevím, jak jí v tom teď zabránit.. Příští středu jdeme k doktorce naší..

lv
13. únor 2020

To je pretaceni svihem, prepadem (hlava je nejtěžší, když se hodně zakloni, prevazuje se). Zabranit, no ulpne nelze, davej na bricho at cvici ty spravne svaly, v tomhle ji nepomahej

drakenn
13. únor 2020

To znám také, malý mi takhle nečekaně spadl z postele ve stejném věku.. já na mraky.. nic se tehdy nestalo a vývoj byl u něj v pořádku.. prostě šídlo..
Jo a plazit se začal na konci 4! měsíce a chodit mi začal na konci 8 měsíce! Žádné obcházení nábytku, rovnou do prostoru..

avital
13. únor 2020

Ahoj, mám doma to samý, od třech měsíců už to tam mrská a na rehabky chodíme. Čím dřív tam budete, tím líp se to koriguje. Starší byla to samý, teď jsou jí tři, lehce se hrbí a má trošku nohy do x, protože pořád sedá v překážkovým sedu. Ale kdybysme tam nechodili, tak bych to nevnímala.

slunickovm
14. únor 2020

@eicul16 no bránit ji nejde spis ji naučit používat správné svaly a ona to přestane dělat sama. Jen je otázka, jestli se pres pediatricku dostanete na cvičení oni to často tak brzy neuznavaji a čekají a pak uz se cvičí hure. Když tak se zkuste sama obrátit na rehabilitaci.

astyna88
14. únor 2020

Prvne bych dala.pryc obrazky,aby nemel motivaci se tam snazit tocit. A nebrala.bych to hned tak tragicky na rehabky, v poradne to dela plno deti na pultech,kdyz vidi ty obrazky u pediatru. Ja jsem vzdy prcka stocila zpet a priste mu dala do ruky treba plysaka nebo lehke chrastitko a uz se netocil.

eicul16
autor
14. únor 2020

Děkuji za odpovědi 🙂 plánujeme chodit na vaničky a na cvičení s miminkem na správnou manipulaci, uvolnění a rozvíjení, tak snad to bude ok 🙂

puhelin
14. únor 2020

Obe me deti se zacaly otacet okolo 14. tydne a teda nikdy me nenapadlo to resit, nebo je brzdit.

eicul16
autor
14. únor 2020

@puhelin Puhelin: jde mi o to, že když se snaží, tak se strašně zaklání do luku a hlavu dává hodně dozadu

hanih
14. únor 2020

@eicul16 Mě to obě děti taky tak dělaly. Doktorka jen poradila, abych je na pasení koníků přetáčela za nožičku (dát jí přes druhou dopředu a pak dotočit boky a zbytek tělíčka), aby se naučila, jak na to. Holky se to pak celkem rychle naučily - starší se sama a správně naučila přetočit na bříško přesně ve třech měsících, mladší to zvládla ještě o pár týdnů dřív.

eicul16
autor
14. únor 2020

@hanih děkuji za radu)

puhelin
14. únor 2020

@eicul16 Syn se zaklani porad, i tak spi (6 mesicu) se zalomenou hlavou.

daasqua
14. únor 2020

Holka to taky začala zkoušet brzo (zhruba v 9 týdnu), do luku, tak jsem jí ukázala, jak to má být správně (znali jsme to z rehab), víc jsem jí držela hlavu dolů a spíš do předklonu (asi i s tou nohou, jak píše nahoře hanih), pak se sama otočila správným způsobem v cca 3,5 měsících a od té doby se pořád jen otáčela. Takže pokud je mimi zvědavé, zkus mu ukázat, jak se to dělá správně. Ono stejně přijde na to, že takhle se přetočit nedá. Budou na to snad nějaká videa na netu, hlavní je nebýt do luku a ne švihem, ale přetočením.