Dálkové studium a těhotenství/porod. Přerušily byste?

20. říj 2023

Zdravím všechny, asi si jdu pro názor z jiné strany, neboť se sama nějak nemůžu rozhodnout... Teda můžu ale nějak mi to vrtá hlavou.
Minulý rok jsem se přihlásila k dálkovému studiu Ing oboru, neboť se nám nedařilo otěhotnět a já si řekla, že si ve volném čase dodělám vysokou školu (byla jsme ještě na mateřské a měla čas). Dala jsme to toho přes 30tis, energii, čas... a ejhle druhý semestr jsem zjistila, že jsem těhotná. Říkala jsme si ideální, mám na to tedy čas, nemusím do práce a nějak to s dětmi dodělam. Starší dcera (3r) letos v září nastoupila do školky. Za celé září byla 5 dní a za říjen zatím 4dny. Furt marod. Dobrý pořád jsem si říkala, že to nějak zvládnu... Že nebudu jezdit na přednášky, všechno si budu dělat jak zvládnu a prostě když to nepůjde přerušim. No jenže realita je jiná. Začala škola. První zk mám mít 20dní po porodu, do toho mám napsat slušnou seminarku, pokračovat na diplomce atd. Příští týden další přednášky a to bude další seminárka atd atd.. a už se to kupí. Já příští týden v pátek mám císaře 😶. A úplně jsme z toho na nervy jak to jako všechno mám zvládnout 😭😭. Tříletý dítě, novorozeně, cca 5 seminárek, 5 zkoušek... Diplomku. A poslední semestr opět nanovo+ státnice. Noo abych byla upřímná jsme z toho pěkně na nervy, jsem výbušná, nepříjemná a vůbec si neužívám čas s dcerou. Všechno rychle rychle rychle... Hlavně abych se mohla učit, psát atd ... V hlavě vím, že na to prostě nemám a že budu muset přerušit ale na druhou stranu mi hlava říká, že se vzdávám 😶. Co si o tom myslíte, vy???

bustedka
20. říj 2023

Tohle je hrozně individuální. Já nakonec přerušila. Ing jsem začala studovat s roční dcerou, také ve druhém semestru jsem otěhotněla, ale byť jsem chtěla aspoň zpola pokračovat a jen si studium o rok prodloužit, i kvůli vzdálenosti jsem to přerušila a pak v pohodě dodělala.
No a teď jsem se pustila do studia jiného oboru. Opět jsem otěhotněla. Termín v listopadu. Plán byl, že si druhák rozdělím. Mám dvouoborové studium pedagogiky, tak jsem si jeden předmět chtěla nechat. Ale o prázdninách jsem to přehodnotila. Byla jsem tak unavená, že jsem nezvládala ani péči o domácnost. Navíc se znám. Než abych nějakou zkoušku nedala, radši bych ponocovala a šla na úkor zdraví. A to není dobrý přístup. Tak jsem to opět přerušila a mám na rok volno.

marketa1218
20. říj 2023

Já bych to nedala, chtěla bych mít čas a klid na miminko, ale každá to má samozřejmě jinak.

irmamala
20. říj 2023

Taky jsem mela preruseno na rok.

ruzova_pastelka
20. říj 2023

To je hrozně individuální. Já se přiznám, že jsem se dvěma dětmi dodělala atestaci - fyzicky jsem tam musela být už v šestinedělí a v cca 9 měsících druhorozeného syna jsem si přidala malý úvazek, abych měla nezbytnou praxi. Ale mám velkou podporu v manželovi, moje studium byla priorita, padlo na něj veškeré jeho volno, tak aby netrpěly děti.

Výsledky jsou super, jsem kariérně dost za vodou, když měl manžel potíže v podnikání, v pohodě jsem zvládla uživit celou rodinu, takže jsme to zvládli s naprostým klidem. Ale bylo to náročné, ne že ne. Pár let jsem jela v režimu, že usínám s dětmi, vstávám kolem 1 v noci, píšu práce ke studiu nebo se učím a ve 4 jdu zase spát. Druhý den děti nebo děti a práce... Na podobné tempo jsem ale zvyklá. Naši nikdy neměli moc peněz, a tak jsem se na VŠ živila sama. Musela jsem pracovat, do toho studovala dvě VŠ, které většina lidí nezvládá samostatně kombinovat ani s brigádou...

Neměnila bych. Ale nemyslím si, že to zvládne moc lidí. A chce to partnera, co dokáže kompletně převzít domácnost a děti, když je to zrovna potřeba. Partnera s velkým P 🙂

1pomnenka
20. říj 2023

Pokud bych měla pro mimi hlídání, dodělala bych to.

areh
20. říj 2023

Přerušení nedoporučuju. Pak se ti do toho bude strašně špatně dostávat (vlastní zkušenost). Rozlož si ročník, budeš mít míň předmětů, bude to jednodušší, ale nevypadneš z toho.

merope
20. říj 2023

Hlavně záleží, co je to za školu a jaké máš možnosti - skoč si na studijní a poptej se. Ideál udělat něco teď, něco za rok (rovnou naplánuj, co vypustíš).

haaanka21
21. říj 2023

Nepřerušuj, dojdi si na studijní a požádej si o uznanou dobu rodičovství a individuální plán. Já takhle u bakaláře porodila dvě děti, sice jsem ho dělala déle než ostatní, ale udělala. Jak přerušíš studium už se ti nebude chtít vracet...