Je tu někdo, kdo dodělával Ing./Mgr. při dětech?

cherie24
6. únor 2021

Ženy je tu prosím někdo, kdo si dodělával magistra při dětech? Chtěla bych se vás zeptat, jak jste to zvládaly a kolik dětí jste u toho měly? Momentálně mám rok a půl dcerku, mám přerušené studium a jsem přijata na magistra. Stojím teď ale před rozhodnutím, jestli se do školy vrátit nebo jít do dalšího prcka. Už asi měsíc nad tím ve dne v noci přemýšlím. S bakalářem se v mém oboru moc neuplatním a je to v podstatě zbytečný titul, ale vím jistě, že bych se v něm pak chtěla pohybovat. Nevím ale, jestli do toho jít teď mezi jedním a druhým dítětem nebo si školu dodělat až předtím, než bych se chystala do práce. Plánujeme pak ještě další, takže do práce bych se teď stejně ještě nějakou dobu nepodívala. A ideálně, aby byly prťata věkově po sobě. Ale zas si říkám, že čím starší budu a čím víc dětí bude, tím horší bude si to dodělat. Ale na druhou stranu, když teď titul dodělám a nastoupím za 7 let do práce, tak co si asi tak z té školy budu ještě pamatovat... Nedá mi to vůbec spát tohle rozhodnutí, proto mě zajímají názory a zkušenosti těch, které jste si taky školu dodělávaly při dětech 🙂 děkuji za reakce ☺️

obchudekprovas
7. únor 2021

Jednoznačně bych nejprve dostudovala. S jedním dítětem studium lépe zvládneš. Později by jsi ochuzovala obě dvě děti.

zuzangel
7. únor 2021

Moje kamarádka si tím prošla, s jedním dítětem a šlo to celkem ok. Za mě raději teď, stejně kolik těch věcí ze školy použijeme, vše se pak naučíš stejně v praxi. S dalšími dětmi to půjde hůř a hůř.

felixfelicis
Autor odpověď smazal
Zobraz
elwe
7. únor 2021

@cherie24 dodělávala jsem denní studium s jedním dítětem, a určitě bych se snažila školu dodělat co nejdřív. I s jedním to bylo velice náročné, se dvěma si to vůbec neumím představit.

fyii
7. únor 2021

@cherie24 kamaradka vystudovala Bc. S jednim a Ing. uz se dvema- CVUT dalkove. Tak lehky to urcite vzdycky nebylo o tom zadna

levandule_k
7. únor 2021

Dodělávala jsem si poslední rok Ing. při práci, měla jsem i přerušené studium během studia. Absolvovala jsem to bez dětí, občas to bylo na po****í, ale šla bych do toho znovu. Já svůj obor mám miluji. Šla bych do toho co nejdřív, protože člověk lehce zapomíná, ale zase nevím, jak to máš s hlídáním, jak máš náročné dítě, jakou máš oporu v partnerovi.

palja
7. únor 2021

@cherie24 moje sestra si dodělal Bc a teď bude končit Mgr s pěti dětmi. Nejmladší jsou 3 roky. Děti jí hlídal buď manžel, tchyně nebo sousedka. Někdy brala na zkoušky dvě děti a to starší hlídalo mladší na chodbě než udělá zkoušku. Teď je covid tak mají všechno online. Určitě je to studium složitější, protože musí řešit co s dětmi, ale když se chce, všechno jde.

madbetka
7. únor 2021

Studuji pětiletý magisterský obor, první dítě se narodilo v prváku, druhé v druháku a třetí ve čtvrťáku. Letos státnicuji. Neříkám, že je to snadné, ale nic, co by se nedalo zvládnout, pokud máš podporu partnera (a hlídací babičku na dobu, kdy jsi ve škole).

gryfis
7. únor 2021

Malej byl dost neplánovaný.. tudíž jsem dělala Mgr. státnice, když měl půl roku... dodělala jsem to normálně prezenčně.. malej byl se mnou v šátku, a v batohu jsem měla potřebný věci.. vč odsávačky (nekojila jsem klasicky, nešlo to, tak se odsávalo) do toho jsem měla půlúvazek.. jo když se chce... jde to.. nedovedu si představit, jak bych pak naskočila zpět, když jsem měla už vše v hlavě a znova se to drtit? A teda musím podotknout, že vyučující to braly v pohodě.. a malej byl hodný.. když náhodou začal nějak víc kňourat, buď jsem chodila v zadní části učebny, nebo šla na chvíli na chodbu..

kevi1
7. únor 2021

Ahoj, ja som otehotnela v tretom rocniku, v den promocie bakalarskej som rodila 😁 no, narocne to bolo, to ti nejdem kecat, v podstate som sa uz v porodnici musela ucit na zapocty. Ale mala som fakt tazku skolu, plus ziadne ustupky nehrozili, max ma preradili do inej skupiny na seminar aby sme sa s manzelom nekryli na jednom a mohli sme ho oba teda navstevovat. Dalo sa to, skoncila som nacas a nelutujem, ze to mam za sebou, ale s druhym dietatom som chcela ist na phd a nakoniec si to asi rozmyslim, lebo mi prislo ze som mala dost nervy. Lenze u nas na skole sa robilo cely rok - ulohy, zapocty, midtermy, projekty.. takze som na skolu myslela cely cas. Deti su male len raz, tak by som si to druhe chcela uzit viac a on mna nech si uzije tiez 🙂 pre mna je praca pri dietati 100x lepsia.. ako sediet doma na materskej, to by ma asi trafilo, ale ta skola bol dost zahul psychicky lebo clovek na to myslel skoro nonstop. Mozno jedine dialkove studium ale to u nas neexistuje.
Inak my sme ale teda nemali nikoho na hlidani a prvy rok studoval aj manzel..

aronek
7. únor 2021

Ahoj, než jsem šla na mateřskou s prvním synem, byla jsem Ing. a v jiném oboru Bc. Těsně před porodem přítel přišel o práci a mně řekli, že pokud si nedodělám další školu, nemohu se vrátit na svou pozici. Takže se naplánovalo, že po mateřské půjdu do práce a do školy a přítel bude doma. Nakonec našel i on dost rychle práci. Takže malému bylo 5 měsíců, já nastoupila do práce a dálkově do školy a přítel do práce. Měl směnný provoz a mně dovolili si občas změnit časy práce a víkendy jsem byla ve škole a malý byl u našich. Brácha mi ho vozil do školy na kojení. Státnicovala jsem těsně před porodem druhého syna. Logisticky to byl masakr, ale dali jsme to. Teď jsem na mateřské s holkama a občas někomu pomáhám s diplomkou či dotazníky a pod. Celkem mi chybí zaměstnat hlavu. Teď mám tedy kluky na online výuce a do toho holky, což mi přijde mnohem horší, než ty moje studia.

areh
7. únor 2021

Běž do toho teď. S jedním dítětem je to pohoda - proti dvěma. Mám dvě děti a zbývají mi státnice a dopsat diplomku... S jedním dítětem jsem dělala Bc. a to byla oproti tomu pohoda (ikdyž mi to v tu chvíli tak nepřišlo). Ale mít dvě děti, práci a ještě studovat bych fakt nechtěla.

eliska_f
7. únor 2021

Já nastoupila na dvě dálková jednooborova Mgr. studia. No na podzim/zimu jsem pak zjistila, že jsem těhotná a prcek se narodil po roce studia v létě. Následující třetí semestr jsem s pomocí partnera dělala ještě obě studia a pak ten poslední semestr jsem si jedno přerušila a dodělala první. Pak skrze covid nastupuji na dodělání druhého studia nyní (tedy místo původního plánu statnicovat teď v lednu, budu statnicovat v létě).
Měla jsem a mám velkou podporu v mém muži. Co pro mě bylo nejhorší bylo psaní diplomky, Kdy jsem v noci vstávala vyřízena k malému a na psaní prostě byl čas, jen když spal - hlídání babiček kvůli vzdálenosti nebylo možné. Těsně před koncem jsem se asi ze třikrát domluvila s kamarádkou na pohlídání na 4 hodky, abych to dopsala a odevzdala v pohodě. Teď je prckovi rok a půl a druhá diplomka se mi píše mnohem snadnéji, jelikož se v noci budí méně a má daný a funkcni režim, který už drží celkem dlouho (když byl menší měnil se režim i po dvou týdnech). Ale i tak se dokopat psát tu druhou diplomku bylo drsné. Rozhodně bych nechtěla studovat při dvou malých dětech - nedokážu si představit se v klidu připravit na státnice.

domza
7. únor 2021

Dodelavala jsem Ph.D. Když se narodila první dcera měla jsem dokončeny druhak. Měla jsem tedy hotové všechny zkoušky a chybělo “jen” dodělat nějaké experimenty, udělat státnice, prezentovat na konferenci, napsat prvouatorsky článek a dizertacku a udělat obhajobu. Určitě bych ti doporučila dodělat školu s jedním prckem. Mě se po státnícich narodila druhá dcera a pak jsem s oběma psala článek, dizertacku a dělala obhajobu (při obhajobě jsem už v brisku měla naši třetí princeznu) a byl to mazec ale šlo to. Věděla jsem ze kdybych to odkladala tak bych to už nedodelala. Hlavně zvaz kolik času budeš muset trávit osobně na fakultě kdy budeš muset mít hlídání. Ostatní se dá nějak zvládnout. Při učení jsem dost často věci vyprávěla dceři a tak má docela zajímavý slovnik :D

tulikiss
7. únor 2021

Bc. statnice jsem delala s 3letym synem a rocni dcerou. Pul roku na to jsem nastoupila na Mgr. . Obcas to byl masakr, ale kdyz clovek vi co chce tak se proste kousne a jde si za svym.

ellyem
7. únor 2021

Bc. státnice budu dělat zhruba ve 30.tt, dám si rok pauzu a pak chci nastoupit na Mgr. 🙂 Určitě je lepší to dodělat teď s jedním dítětem.

cherie24
autor
8. únor 2021

Holky děkuju všem za odpověď. Hodně z vás tu píšou celkem masakrální situace s kupou děti 😄 ale očividně se dá zvládnout vše. Dost vás obdivuji tedy. 😌 Úplně pitomá ale je teďka ta situace s covidem. Jde o to, že bych jela studovat do Olomouce, což je 130 km od místa, kde bydlíme. Už někdy duben, květen bych musela malou nahlásit do školky a zaplatit zálohu. Taky řešit bydlení a příspěvek na bydlení, abych to vůbec utáhla. Spousta zařizování a peněz a já vlastně ani nevím jestli bude škola otevřená. Abych vše nezařídila a pak platila byt v Olomouci a seděla doma u počítače, to by byla situace hodně na nic a proto i dost přemýšlím, jestli do toho teďka vůbec jít ...

levandule_k
8. únor 2021

Kdyby to bylo, jak teď, kdy se musí jet on-line, tak by ti to mohlo vyhovovat, ale je otázka, co bude příští rok.

cherie24
autor
8. únor 2021

Jinak bych vůbec neváhala a šla hned do toho

cherie24
autor
8. únor 2021

@levandule_k to ano, to by mi vyhovovalo, jenže já nemůžu čekat do září, co teda vymyslí a pak až to začít řešit. To mi malou do školky nevemou a jak to budu řešit s dojížděním a malou. Nechávat ji celé dny na hlídání a jezdit v 5 ráno do školy, to bych fakt nedala ...

levandule_k
9. únor 2021

Podle mě tu školu hodně chceš, co si to studium třeba rozvolnit na 3 roky, požádat o individuální plán.

janinasm
9. únor 2021

Známá si dodělává titul dálkové při třech dětech. Hlídání má bez problémů. Prý hlídají babičky. Nicméně když ty děti vidím, je mi jich fakt líto. Obézní, protože ona aby měla čas na učení je odbyva čím se dá, takže žádný stravovací režim a tak. Neustále jsou na mobilu nebo koukají na tv protože se ona musí učit a potřebuje na to klid. On věčně není doma, má dost práce. Jako někdo dohánění titulu s dětmi zvládá v pohodě, v tomto případě je to spíš ke škodě. Když jsme tam minule byli, tak to nejstarší říkalo, že maminka si s nima vůbec nehraje, že se jen učí a ani ven nejdou☹ je mi jich líto no. Ale to je prostě o povaze matky no.

cherie24
autor
9. únor 2021

@levandule_k to chci. Svůj obor mám ráda a chtěla bych se v něm uplatnit. Já jsem to tak i měla v plánu, že bych udělala státnice (ideálně už těhotná), při studiích začít sbírat data a ty pak po státnicích zpracovávat a obhajovat až rok na to. Ale ta situace je vážně pitomá. Já bych to nechtěla tak, abych nechávala malou na hlídání a jezdila do školy chci ji mít u sebe, ne se na ni ze školy jezdit dívat ...
@janinasm no to bych právě nechtěla. Já jsem otěhotněla hodně neplánovaně, ale dala jsem si slib, že jestli půjdu školu dodělával, nechci aby to bylo na úkor malé a ta tím trpěla. Rodiče už mi to taky nabídli, že jim ji tam budu nechávat a odjedu v neděli večer a ve středu se vrátím. Že to tak běžně ženské dělají, když studuji. To ale jedině přes moji mrtvolu.

krupka3
19. únor 2021

Ja jsem udelala Bc s prvni dcerou, to jeste slo... Se druhou jsem delala na nMgr prijimacky kdyz mela 12 dni - udelala jsem semestr a momentalne mam preruseno na rok, protoze se dvema detmi do 3 let je to proste hardcore. Nemame zadne hlidani, vse jen my dva s manzelem, do toho corona, takze zavrena univerzita, doma nemam na uceni klid ani prostor, no dala jsem si pauzu a jsem stastna, malem me to dostalo do hrobu. Za rok doufam, ze se vratim a dodelam, to uz bude mladsi mit rok a pul a starsi 4. To uz vidim jako trosku realne, pokud se teda otevre skola.