Jak vyčistím zanešenou pračku?

ikaterina
5. srp 2014

Čím čistíte pračku? Používáte nějaký speciální přípravky nebo přidáváte něco přímo při praní? Poslední dobou, když vyperu bílé prádlo, je špinavé z pračky, jsou to takové asi usazeniny nebo sliz nebo tak něco... Řekla bych, že vodní kámen to není... Poraďte co s tím 😒

barborka09
5. srp 2014

@ikaterina Já čistím pračku octem - naliju tam litr, zapnu na 90°C a nic víc neřeším. Zatím prádlo bez problému. Nedávno si stěžovala sestra že jí začla smrdět pračka co s tím. Poradila jsem jí ocet a říkala že jí to pomohlo. Dělám co cca co 2-3měsíce.

radushka1
5. srp 2014

V DM se dá koupit jejich prostředek na čištění pračky, a ani tak draho nevyjde 😉 Vyzkoušej 🙂

alneka
5. srp 2014

@ikaterina Usazeniny a sliz... Používáš prací gely? Tekuté prášky? Ty se bohužel usazují v pračce a je třeba jednou za čas ji pročistit, dobrý je na to prostředek z DM drogerie. http://www.dm-drogeriemarkt.cz/cz_homepage/denk...
Ocet je na vodní kámen, ten si s usazeninami z prášků (a aviváží) moc neporadí.

veruska007
5. srp 2014

@barborka09 Ten ocet neředěný? A potom to necháš ještě samotné projet nebo pak už můžeš prát další pračku a nesmrdí to?

barborka09
5. srp 2014

@veruska007 Ocet dávám neředěný. Když jsem toto začínala praktikovat, tak jsem pak zapla pračku aspoň na nějaký krátký program. Taky jsem měla strach aby mi další pračka nesmrděla. Jednou však bylo třeba urychleně něco vyprat, tak jsem prala hned po té octové pračce a na prádle jsem nic necítila. Od té doby peru hned poté co se vypral ocet a prádlo mi určitě cítit není.

veruska007
5. srp 2014

@barborka09 Díky moc. Mě právě ocet do pračky doporučila kožní dr., prý používat místo aviváže, ale to se mělo nějak ředit.

alneka
5. srp 2014

@veruska007 Levná, ekologická aviváž, kterou si můžeš vyrobit doma. Množství, jak jsi zvyklá, jeden malý uzávěr na pračku. Aviváž mícháme a netřepeme s ní, pěnila by. Pokud by vonná složka (olej, kondicionér) vadila, lze použít pouze ocet s vodou na změkčení prádla.

Varianta 1: 250ml vody, 250ml octa, 10 kapek vonného oleje dle libosti

Varianta 2: 6 dílů vody, 3 díly octa, 2 díly ozkoušeného vlasového kondicionéru

veruska007
5. srp 2014

@alneka Díky!!!
Já právě aviváž raději vůbec nepoužívám, protože jsme s manželem atopici a děti zatím nic 🙂. Ale díky moc za typ! Už si to píšu do diáře

irous
5. srp 2014

Na vyčištění pračky taky suprově funguje kyselina citronová - nasypese místo prášku a pustí na alespoň na 60°C. Místo aviváže též používám ocet - neředěný - 2 -3 lžíce.

uztotakbude
5. srp 2014

@alneka Kde koupím ten vonný olej?

alneka
5. srp 2014

@uztotakbude tím je myšlen éterický. Např. Saloos v lékárnách a drogériích (bez umělych aromat a tím pádem bez chemie je ten se zeleným oválkem, hnědé jsou syntetika), nebo jakýkoli jiný éterák od kosmetičky apod.

mihala88
5. srp 2014

Ja sem par krat pouzila cistic z lidlu a taky dobry...duo pack snad za 40 kč

ikaterina
autor
6. srp 2014

@barborka09 @alneka
Díky za tipy. Vyzkouším, ocet i ten přípravek z DM, to by mělo zabrat. Zvláštní, že jsem si ho v DM nikdy nevšimla a to tam jsem každou chvíli 😀 A určitě to je tím požíváním tekutých pracích prostředků... Já jsem používala hodně gelové kapsle, ale vracím se teď zase k prášku... 😉

leryl
10. srp 2014

Ahoj, já jsem na těsnění v pračce objevila fleky, možná plíseň, nevím. Použila jsem čistič na pračku z lidlu, ale zůstalo to tam. Nemá někdo radu nebo jedině vyměnit těsnění?