Ahoj holky na úvod je mi 28 let mám 3 děti 11,4,2, . Za rok bych se měla vracet do práce, což mi nevadí sice se bojím. Prijdu si jako bych žila 5 let v divočině a teď mám jit do civilizace 🤭nemám ani kámošku nebo tak, takže jsem opravdu celou dobu byla doma jen s rodinou . Manžel pracuje na směny zrochu mi pomůže doma o děti se dokáže postarat . Máme rodinný dům a finance no tak akorát . A teď ta záludnost manžel placnul že by jsme mohly mít další dítě . A mě to chytlo 🙈 hlava samozřejmě říká NE NE v žádném případě 3 jsou až moc natož 4 . Ale to srdce touží po dalším miminku... Ještě jednou to zažít 😔 říkala jsem si že to nechám tak, za rok nastoupím do práce a snad mě to přejde . Ale já na to nedokážu přestat myslet. 😏 Život je krátký a říkám si nechci pak v dejme tomu v 50 . Letech litovat že jsem to mimčo neměla,ale pak si řeknu VŽDYŤ JE TO ŠÍLENSTVÍ mít 4 🙈🙈🙈
Je to šílenství, ale hezký šílenství. Mám 4 děti.
Me prijde v dnesni dobe luxus mit i 3 deti. Vydaje pujdou nahoru az deti budou skolni. A zit jeste dalsi 3 roky jen z jedne vyplaty a rodicaku? Musite si to samozrejme zvazit sami,neznam vasi financni situaci. A jestli budes mit prostor na to se jim venovat atd...Ja hledim hodne do budoucnosti. My bychom taky zvladli financne vic deti uzivit. Ale uz bych jim nedala zadny nadstandard. Dovolenou,krouzky,vylety,podpora treba pri studiu. nasetrit jim neco do zivota. Ted kdyz jedeme na vylet,stoji nas to vse cca 1000 Kc. Vstup,neco k jidlu,piti zmrzka,cesta...Jsi jeste dost mlada. Ja byt na tvem miste,tak bych se ted vratila do prace a rozhodla bych se podle toho,jaky to ted bude ficak a jestli ta touha zustane. Jak vse dokazes skloubit s praci atd...Skola,skolka...
Ja ti celkem dobre rozumim, mam taky 3 deti a najednou zacalo hlavou vrtak pomysleni na 4... ALE myslim si (a ridim se tim u sebe), ze by ses mela alespon na chvilku vratit do prace. Zvlast kdyz zijes jen rodinou. Nektere holky ti tu urcite reknou, jak ti nic neutece a jak stesti pro cloveka je ta rodina, nikoli prace (zvlast jestli delas nejakou, ktera te zas tak moc nebere. S tiim souhlasim, ale uz ted citis, ze vracet se do prace bude tezke. Z toho co pises jsi na rodicaku odstrcena od okoli, vracet se do prace bude uz za ten rok hodne tezke. Vracet se po dalsich x letech a mit doma na peci 4 deti uz bude na hranici nemoznosti. Ono totiz pak nejak dat dohromady praci a peci o 4 deti, pomoc s ukoly, vyzvedavani ze skolky, rozvoz na krouzky a jeste zachranit domacnost pred upadkem je fakt tezke. Kde to utahnou, tak mi prijde ze zenska pak uz spise zustava v domacnosti. Pro nekoho je to super reseni. Pro nekoho to znamena, ze az deti dospeji a nebudou maminku potrebovat, bude zenska naprosto v pytli, sama a nevedet co se sebou.
U sebe v podobne situaci se chystam alespon na ten rok do prace a bezneho zivota, trochu se zase socializovat a venovat i svym konickum. Kdyz i po nahleduti do jineho zivota nez jen domaciho budu porad touzit po dalsim, tak do toho pujdu. Ale myslim, ze udelat si tam ten rok odstupu mi prospeje
Pokud máte finance tak akorát, tak racionálně bych do toho nešla, protože s věkem rostou i náklady na děti. Na druhou stranu, jak je touha po dítěti, tak racionálno jde většinou stranou. Asi bych si promyslela, jestli je ta touha skutečně touha po dítěti, protože nejsme kompletní, nebo dítě slouží jako "výmluva", abys nemusela řešit práci. (Píšeš, že ti návrat nevadí, ale zároveň se ho bojíš. Je to logické po 5 letech doma je to velká změna.) Racionálně bych se vrátila za rok do práce a další rok přemýšlela, jestli čtvrté dítě ano nebo ne. Je ti 28 ne 38, tedy čas máš.
@levandule_k výmluva abych nešla do práce určitě ne . Bojím se to ano ale abych si kvůli tomu dělala dítě určitě ne . Já mám spíš problém s lidmi nerada se seznamuji s novými . Prostě přijít do zaběhnutého kolektivu je pro mě děsivá představa jsem spíš ten typ co je někde bokem já si nevšímám jich a oni mě 😁 práce ve které mi stále běží smlouva tam vím že mám jasného padáka protože propustily už skoro všechny . Takže návrat nehrozí
Nemělo to vyznít, že jsi líná pracovat.
@levandule_k jj v pořádku jen raději vysvětluji pro jiné co by chtěly třeba rejpat ....víme jak to na koníku chodí 😂
Jo někdy jsou diskuze drsnější, někdy zase uživatelka dostane podporu.
Skoda,ze se nemas kam vratit. Nova prace se hleda hur,je horsi startovni pozice. Hlavne se na pohovoru ptaji jestli mas deti (i kdyz nemaji),jestli mas hlidani apod. Ja jsem byla tuhle zimu casto na OCR a to mam deti 2. Mit 4,tak uz nejdu cely mesic do prace. Zase na druhou stranu,za 4 roky tvemu nejstarsimu bude 15 let 😉,takze budes mit jakoze deti 3 😉 Kdyz by ti deti navazovaly,budes mit narok na materskou. To bys pak nemela,nedej boze,kdyz bys praci nenasla nebo jen na dobu urcitou. Chce to vse zvazit. Ale tim,ze je ti teprve 28,tak casu mas dost 😉
Byt ve vaši situaci, najdu si praci. Nadechnu a rozhlednu se po svete. Ve 28 letech mate spoustu casu premyslet. Treba zjistíte, ze radeji nasetrite na super dovolenou (nebo neco podobneho) nebo vás seberealizace v dobre padnoucí praci pohltí. A nebo za nejakou dobu zjistíte, ze to bez čtyřky nepujde…😉
28 to jste jeste mlada. Na vasem miste bych sla do prace a treba za 2 roky by se videlo. Dle me do 35 je to v pohode
Je mi 29 a mám 3 děti. Manžel by chtěl ještě 4, ale to momentálně odmítám. Chci se vrátit do práce a zase má chvilku ,,zapnout hlavu”. Mám pocit, že jsem po těch letech doma hrozně zhloupla a nemám ani témata k diskuzi než jsou děti a rodina. Snažím se číst knížky, hrát vědomostní deskové hry a sledovat aktuální dění, ale jsem v takové té ,,mama” bublině dlouho. Práce se taky trochu bojím, protože nevím co najdu a jak to bude. Ale to asi všichni. Časem k tomu 4 prckovi asi taky dospějí. Jen to chce čas. 🙂 Ale každý to máme jinak. Toto je jen můj názor.
Je skvělé, že máte 3 děti, jste zabezpečení a uvažujete o 4 miminku. Někteří lidé jsou barvami v bytě 1+1 mají 5 děti a neřeší jejich budoucnost a nic.. Vy si to dovolit můžete, ovšem může se stát cokoli. Muž přijde o práci, nenadálé výdaje atd atd. Je třeba si vše dobře rozmyslet. Já mém tři děti. Nejmladší má rok a půl. Příští rok mi je 40 let a ještě minulý rok jsem si říkala, že bych šla do jednoho mimi. Věk už ale nevrátím takže jsem se vrátila zpátky na zem a jsem ráda, že malá krásne roste a se staršími syny můžeme jezdit po výletech. Držím palce v rozhodnutí, je to jen na vás 😉🙏
Pokud zvládáte 3, tak 4 je pro mě hezčí počet. Já mám 2 a stačí nám, ale sudý počet je pro mě vždy příjemnější. A pokud po miminku toužíte oba, tak bych nečekala, vypiplala je najednou, a pak šla až do práce.
Ja tedy asi pro vyvazenost diskuze vyslovim mozna nepopularni nazor, ale na tvem miste bych sla do prace. Je ti 28 a mas tri deti, nejstarsimu je 11, takze jsi jej mela v 17 letech?! Premyslim, kolik mas odpracovano, asi moc ne. Sama pises, ze jsi naprostou vetsinu casu byla doma s rodinou. A nezapadnes lehko do kolektivu. Nechci te urazit (opravdu ne), ale pusobis na me dojmem zeny, ktera ma v kolonce 'povolani' uvedeno; rodicka. Proste takova ta, ktera si 'naflaka' co nejvic deti a to je jeji kariera. A jelikoz zijeme v dobe a ve spolecnosti, ktere obe preji tomu mit deti, tak jen malokdo te bude odrazovat. Ja mela dite 'pozde' a mam jedno, az do materske me prudilo, kolik zenskych si poridi deti, aby nemusely do prace (v CR mame jednu z nejdelsich rodicovskych na svete!) a my ostatni danovi poplatnici jim to musime financovat. Na Zapade to existuje tak, ze lidi maji jen tolik deti, kolik si sami (bez pomoci statu) mohou dovolit. Neco na tom je. Nemyslim to spatne, neber to jako kritiku. Jenom myslim, ze je kratkozrake v dnesni dobe 'sekat' deti jak Bata cvicky. Cim dele budes oddalovat navrat do prace, tim ten navrat bude jednou horsi. Cim vice deti mate, tim vetsi naroky (financni, casove) budou. Bez do prace a zkus se realizovat jinak, nez jen plozenim potomku. Rozkoukas se a uvidis. Pokud te to bude porad drzet, muzete mit dalsi dite treba za 5 let.
PS. nejsem psycholog a rada bych se mylila, ale v mem okoli vidam casto, ze kdyz chlap chce, aby mela zenska dalsi a dalsi deti, je to casto forma manipulace (aby si ji udrzel a mohl kontrolovat. Cim vic deti ma, tim vic je na nem financne zavisla a je mene atraktivni pro ostatni muze. NETVRDIM, ze je to vas pripad, ale prijde mi divny, ze chlap chce uz ctvrte dite, asi mate velmi tradicni model rodiny).
Mě přijde, že srdce neustále cítí potřebu po dalším dítěti, jde o to ho bezhlavě poslechnout nebo zapojit i rozum. Jestli jste teď s financemi akorát, tak až půjdou děti do škol a školek bude to náročné a budete ráda, že ten další plat máte. Myslim, že byste měla jít do práce a uvidíte jak dávate 3 děti, domácnost a práci a jestli se tam ještě jedno vejde. My máme 2 a už tak je to husté, každý své kroužky, škola a školka každé na druhé straně, do toho návštěvy kamarádů a racionálně vím, že 3.se nevejde (nebo na úkor někoho jiného).
@zanett tak to je tedy názor. Dojem ženy co má v kolonce rodička ? To snad nemyslíte vážně ? Jen proto že měla dítě hodně mladinká nebo proč ? To starší děťátko už je vetší, ted ty dvě menší jsou hodně blízko u sebe. Mezi těmi dvěma obdobími nejspíše paní pracovala, píše že má pořád pracovní smlouvu. Je to opravdu nemorální se takhle k někomu vyjadřovat.
Pokud zvládáte uživit rodinný dům, tři děti, je někde možnost si zvětšit případně příjem, máte se všichni rádi, je u vás rodinná pohoda, a ne nouze a bída a křik, tak je pro mě smysluplnější než cokoliv jiného si pořídit další děťátko. Navíc vzhledem k věku tě stejně čeká ještě 35 let práce i po vypiplání dalšího potomka 😀 K čemu je lítání do školky, ze školky, a děti vidět jen v postýlkách, k čemu člověku jsou peníze na účtu, když mu dětství dětí uteče mezi prsty a svět jim ukazuje někdo jiný, páč maminka dělá kariéru či vydělává na živobytí aby ji někdo nenařknul, že má dětí moc. Ještě že nejsme na Západě a děti nevidí aupair častěji než maminku.
Klidně jdi do dalšího. Jsi mladá.... Většina žen v dnešní době má první dítě v 35 a pak si nedokážou poradit ani s jediným natož se dvěma a nedokáží pochopit jak někdo může mít 4 děti.... 3 jsou akorát a 4 paráda. Když už uzivite 3 tak 4 se v tom ztratí 😉
@zanett proboha ty budeš fakt stará ženská 😂. Pokud ti tohle všechno vadí tak bez žít do Ameriky nebo do Číny.... Tvůj problém je, že si měla dítě na starý kolena a máš jen jedno. Ostatní ženský za to nemohou... Paní měla dítě ve věku kdy je čas na první dítě. To že dneska se razi mít dítě až po 35 je fakt hrůza. Staré matky co pak nemají sílu ani energii a pak jsou zhrzené, že už další mít nemohou jelikož je pozdě....
A když můžou příspěvky využívat Ukrajinci, cigosi a podobný lidi, proč by nemohla příspěvky využívat i normální ženská?
Když to má nás stát takto zařízené, tak já jsem jen pro co nejvíc ho ojebat....
Politici nás ojebavaji dost a ty danovej popoplatniku, ty platíš spíš platy politikům, prachy z tvých daní jdou do Ukrajicu a cigosum. Pokud ti toto vadí tak nemakej a je to...
@petrasipkova1 paní jen závidí, že si udělala na starý kolena dítě a další už mít nemůže a tak ji štve každá ženská co má dítě už ve 20. A má jich víc. Prostě klid 🙂
@pampelina18 mimo téma: ty máš nějaký mindrák že starších rodiček? Znám jich hodně, včetně sebe a do tvých kolonek fakt nezapadáme.
Autorka: tohle musíte rozhodnout vy dva, ale pokud srdce chce a nejsi doma vyhořelá, je to krásná myšlenka. Navíc bys o pár let odložila ten kolotoč-školka, práce, nemoce a jak tu zaznělo, starší by se mezitím víc osamostatnilo. Navíc, pokud jde o finance, tak už tu taky zaznělo, pokud bys to stihla navázat, měla bys nárok na mateřskou. Při nové práci-ještě třeba na kratší úvazek by ta mateřská byla nejistá -nízká.
Navíc ona stejně příroda kolikrát rozhodne a neptá se 😀.
@zanett S tímhle názorem už jsem se setkala několikrát, že matky dětí vysávají příspěvky chudáků pracujících, kteří děti nemají nebo jen jedno, dvě a vydělávají na ně. Fascinující je, že když pak někdo nevrhne, aby počet dětí měl vliv na výpočet důchodu, protože vychovat děti stojí opravdu hodně práce a peněz, které se ten, kdo děti nemá, může šetřit, tak to je najednou velké pozdvižení. Takže, pokud ti vadí, že ten, kdo má víc dětí než ty, dostane pár set tisíc rodičovského příspěvku navíc, byla bys ochotna přistoupit naopak na to, že podstatnou část tvého důvodu budou platit tvé děti, a ten, kdo vychová víc dětí, pak ten důchod bude mít třeba zásadně vyšší?
@zanett Je mi líto, že máš takové zkušenosti, které tě vedly k napsání toho, co jsi napsala. Já žiju v bublině, kde je normální se o své děti starat a dobře je vychovat, ať už má člověk jedno dítě nebo osm. Je něco špatného na tom, když se rodina rozhodne pro více dětí a matka tak zůstane několik let doma a věnuje se jim? Ačkoli vychová třeba 8 daňových poplatníků, stát se jí odvděčí tím, že jí dá menší nebo minimální důchod, pokud neodpracuje patřičný počet let. Tohle třeba vadí mně. Je něco špatného se realizovat ve své vlastní rodině a na svých vlastních dětech? Od jakého počtu dětí znamená, že je sekají jak Baťa cvičky? Od čtyř? Nebo už od tří? Co je špatného na tom mít nejdřív děti a pak teprve pracovat? Když žena z důvodu kariéry odkládá děti a pak to kvůli věku nejde a stát jí přispívá na 3 cykly IVF, je to v pořádku, zatímco platit mladé mamince rodičovský příspěvek je děsně nespravedlivé? Opravdu si myslíš, že všichni na západě jsou uvědomnělí a neexistují tam sociální případy? Zatímco u nás si všichni flákají děti bez rozmyslu? Píšeš, že dnešní doba a společnost přeje dětem. V čem konkrétně? Která doba kdy dětem nepřála? Vždy bylo normální mít děti, i za války. Dnešní doba přeje malým rodinám, max. 2+2. Každé další dítě je díra do rozpočtu - rodinné vstupné, dovolené, ubytování, cestování.... jakmile je více než 2 děti, tyto náklady rostou exponenciálně. Chlap, který chce čtvrté dítě, je podle tebe divný? A na "tradičním" rodinném modelu je prosím špatně co, když se na tom oba domluví a jsou s tím v pohodě?
Pokud se 4 děti cítíte, máte dostatek sil a financí, není na tom nic šíleného 🙂. Já kopu za tým mít děti pěkně po sobě, ať se to vezme jedním vrzem - je to v mnoha ohledech jednodušší, ale každému může vyhovovat něco jiného.
Holky všem moc děkuji za názory 😊
@petrasipkova1 jiste, pojdme vsechny, co mame deti drepet doma na zadku a koukat, jak nam ty deticky krasne rostou! Hlavne, ze je pohoda a zadny litani po krouzkach, dovolenych nebo nakupech 🤣
Jsem ve stejném věku a z případného dalšího těhotenství mám osypky. Připadá mi to jako nerozum mít tolik dětí, a vnímám jako red flag, že před návratem do práce chce manžel 4. dítě? On tě tam nechce pustit? Chce tě držet doma?
Pokiaľ máte na to financie a časovo budete sa im vedieť venovat tak je to v pohode osobne poznám 3 rodiny so 4 deťmi a sú šťastní, nič neľutujú.