Látkové vložky x kalíšek atd.

niheb
5. črc 2019

Ahoj všem 🙂 Při pátrání po látkových plenkách pro prcka jsem narazila taky na různé diskuze o látkových vložkách, ale nenašla jsem tady žádnou mladší než dva roky (dost možná jen špatně hledám). Už nějakou dobu koketuju s myšlenkou kalíšku, ale vždycky mě odradí některé recenze, že může protékat; normálně používám tampony, sem tam vložky, ale ani z jednoho nemám úplně dobrý pocit. Používám i slipovky, a i když nejsem nějaká šílená "biožena", mrzí mě, kolik odpadu tím vlastně vytvářím - a taky kolik peněz tím vlastně člověk hodí do koše. Zároveň se ale bojím, že si budu v látkových vložkách připadat "mokře", že s nimi bude horší manipulace (praní, uskladňování špinavých atd.).

Zajímalo by mě proto:

Jaká jsou pro vás PRO a PROTI a

jak to vychází finančně
(těžko se odhaduje, ale jestli máte pocit, že když nekupujete balíky vložek a tamponů, že je to levnější)

a jestli máte nějakou oblíbenou značku nebo obecně nějaký užitečný tip, na co dát při výběru pozor?

Moc děkuju a přeju hezký den! 🙂

beatty
5. črc 2019

@niheb už pár let používám kalíšek a velmi vřele ho doporučuju. Pořizovací cena se odvíjí od značky, já jsem si tehdy pořídila obyčejnější a levnější a mám ho už přes 5 let.
Před a po použití, tedy na začátku a na konci cyklu, ho vyvářím. Na to jsem si pořídila větší plecháček, který bude hádám věčný.
Tolik k nákladům.

Předtím jsem používala tampóny, které mi taky občas protekly, co vám budu povídat.
U kalíšku se mi to pak stalo párkrát taky. Hlavně když jsem ho nechala delší dobu bez vylití. Ale to byla moje hloupost, hodně jsem to přetáhla.
Jinak i během mých silnějších dnů s ním například zvládnu celý pracovní den. Ráno vymyju a potom po příchodu z práce. V tomhle je kalíšek bezkonkurenční a vnímám to jako jedno z velkých pro.
Další pro je v tom, že i během svých dnů můžu chodit nahá, dát si sprchu nebo vanu s partnerem a nikde nic nekouká a nic nehrozí.
Prostě jako kdybych menstruaci vůbec neměla.
Velkým pro je i zdravotní stránka. Kalíšky jsou z lékařského silikonu, nejsou napuštěné chemikáliemi, můžete je snadno vysterilovat...
A to pohodlí!

Jako proti bych uvedla riziko, že se napoprvé netrefíte do toho správného. Když vám bude velký, nebo malý, může se stát, že nesedne a pak právě může protékat.
Ale existuje milion a jeden článek o kalíšcích, kde najdete informace o správném výběru, údržbě, tipy do začátku...

Ten, kdo kalíšek zkusí pak zpravidla akorát lituje, že to nezkusil dřív. 🙂

svha
5. črc 2019

Je tu skupina Dámská hygiena ekologicky, tam se tyto věci řeší

svha
5. črc 2019

Jinak já na kalíšek nedám dopustit, loni jsem chtěla po 5 letech kupovat nový, teď počkám po porost

darkwitch
5. črc 2019

@niheb kalisek nevím, nepoužívám ho, ale látkové vložky ano a oproti papiru mi prijdou pohodlnější 🙂

laka_lacenda
5. črc 2019

Kalisek jsem kdysi vyhravala v DM soutěži - nějakej docela drahej, správná velikost a všechno. 🙂 Tak jsem si říkala, že to zkusím - ne kvůli ekologii, ale kvůli penězům. 😀 No a za me hrůza. Dala jsem tomu šanci několikrát a pokaždé jsem se cítila blbě, nekomfortne, absolutně jsem se necítila bezpečně, musela jsem to vylivat furt. No a ven nebo na noc bych si to netroufla nikdy. Takže zůstávám u klasických tamponu. 🙂
Ale pokud bych měla volit mezi latkovyma vlozkama a tím kaliskem, tak bych se asi raději trápila tím kalichem. 😀

verionka
5. črc 2019

Používám kalíšek a látkové intimky a s obojím jsem opravdu spokojená. U kalíšku asi záleží, jak ti sedne, já mám myslím Moon cup, velikost pro ty, co už rodily, a naštěstí první volbou jsem se trefila a sedí mi. Dobrý pocit z nepoužitých tamponu a ušetřených peněz je super 😊 jsem teď doma s dítětem, tak je používání bez problému, tampony si beru akorát když jedeme někam na výlet, abych ho nemusela vyplachovat někde na neznámém místě 😉

beatty
5. črc 2019

@laka_lacenda ono jestli by jinej nesedl treba tak, jak ma. Jednak je vice sirek, ale i delek. Ne vsechny to mamr totiz stejne. 🙂
Protoze jak rikam, moje zkusenost ke prave bezvadna.
A kdyz jsem si tehdy kupovala ten svuj, byla jsem osobne v jednom obchudku v Holesovicich. A tam mi slecna doporucovala kalisek ve tvaru zvonce, takovej pruhlednej. Ze pry vyzkousela vsechny mozne, ze zvedavosti, kdyz je prodava. Ale ze tenhle je obzvlast super.
Ja jsem si koupila klasiku, protoze byla levnejsi. Ale jako dalsi ho nekdy v budoucnu zkusim. 🙂

bayt
5. črc 2019

@beatty a necítíš ho v sobě? uvažuji o něm, ale bojím se protečení....a co u sportu? jde se s tím hýbat? a dá se s tím plavat?

masotri
5. črc 2019

Já jsem se teď taky rozhodla zkusit kalíšek. Objednala jsem startovni balíček od Lil Cup. Povedl se zavést hned na poprvé, žádný problém. Akorát teda vytáhnout ho ven byl celkem oříšek, myslela jsem, že už tam bude navždy 😂😂 Ale povedlo se a už vím jak na to. Vůbec ho necítím, dá se sním dělat cokoliv. Rozhodně to za zkoušku stojí.

beatty
5. črc 2019

@bayt vubec o nem nevim. Jsem schopna prave i zapomenout, ze menstruaci mam.
U sportu je to podle me nejpohodlnejsi varianta. I s ohledem na to, ze se nemusi "menit" tak casto, jako tampony.
A na plavani je to asi nejidealnejsi, protoze vytvori realnou barieru mezi vodou a "tim uvnitr". Porizovala jsem ho tehdy, kdyz jsme meli jet na vodu. A protoze tam clovek sedi pul dne v mokru, chtela jsem byt vic chranena a neresit vymenu tamponu. 🙂
Vymena a pece o kalisek se vzdy da prizpusobit prostredi, jde to i v kempu pod stanem, i nekde mimo domov uplne v pohode.

bayt
5. črc 2019

@beatty Hm to zni super...a ty mas jaky? Zvazuji ten moon cup, uz jsem rodila, ale jsem spis drobnejsi, tak doufam, ze trefim velikost. Jo a co vymyvani nekde venku? V umyvadle treba v restauraci asi nic moc co? 🙂

beatty
5. črc 2019

@bayt poridila jsem si Luna cup, ale vybrala jsem si ho hlavne kvuli cene, a pak i vzhledu. :D
Nez jsem si pro nej jela, procetla jsem snad vsechno na www.menstruacni-kalisek.cz
Tam je popsane, jak vybrat spravny typ a vsechno mozne dalsi.
A co se vymyvani tyce, tak nekde mimo ho staci vylit a bud vytrit treba jenom kapesnickem, nebo mit s sebou malou lahev s vodou a oplachnout to.
Pokud vim, ze se vecer zase vratim domu, tak to moc neresim a treba jenom vyliju.
Ono to vsechno zni sloziteji, nez to pak v realu je. 🙂

pavlinar
5. črc 2019

Já jsem začla s kalíškem, a je to fajn. Jako jo, už mi taky protekl, ale v případě, kdy tampon by protekl už aspoň 3 krát.. s kalíškem drobná nehoda, kterou zachytila intimka.
A v podstatě se o něj můžu starat jen ráno a večer, když je silnější den, tak radši ještě kolem poledne.
Finančně mi to taky přijde super, když kalíšek vyjde třeba kolem 500 a mám ho na 5 let.

niheb
autor
5. črc 2019

Já si teď užívám devět měsíců bez menstruace - a je to super, ačkoliv na výtok v těhotenství bych vlastně aspoň ty látkové intimky využila... Nad kalíškem uvažuju už delší dobu, takže počkám, až si po porodu všechno, ehm, sedne, a pak dílo dokončím a nějaký konečně koupím 😃 Láká mě, že se nemusí vlastně měnit tak často, a že v sobě nemusím mít nasáknutý tampon... A látkové intimky jdou asi prát i stejně jako kalhotky, pokud je člověk nosí jen tak pro jistotu, ne?
A cenová úspora mě samozřejmě láká taky...

dura175
5. črc 2019

U látkových vložek mě odrazuje to, že je musím někde skladovat, než je vyperu. Kalíšek jsem nikdy neměla a odhodlat se k němu nemůžu. Mám prostě strach, že ho nezvládnu vytáhnout. Ostatně mám problém i s tampony kvůli tomu, že prostě vím, že tam něco mám a musím pořád myslet na to, že v mém těle je cizí věc. Jako fakt nejraději používám obyčejné vložky.

niheb
autor
5. črc 2019

A máte nějaký tip na ty látkové intimky 🙂 ?

darkwitch
5. črc 2019

@niheb ja mam rada latkovky od aluchy ale intimky jsem ještě nezkousela

martulka6188
5. črc 2019

@niheb Ja jsem dostala jako darek k objednavce jednu intimku od byveru.cz a rozhodne si objednam dalsi. A to jsem predtim o latkovych intimkach vubec neuvazovala.

butikova
1. led 2020

Kromě obrovské finanční úspory a velkého plusu u přírody je pro mě u latkovek (stejně jako u plenek) důležitý zdravotní aspekt a tam látkové vložky vyhrávají já plně čáře. Sama jsem před lety začínala po porodu a jedno jediné vyzkoušení stačilo k tomu abych se k jednorazu už nikdy nevrátila. Kalíšek že zdravotních důvodu mít nemohu a úplně s ním nesouznim, ale ženy kolem mě si jej moc chválí a jako pojistku při proteceni používají látkové slipovky. Mám velmi dobre zkušenosti a vložkami od Breberky.cz, jinde už s kamarádkama nenakupujeme 🙂 mají i na blogu velmi pěkný článek se základními informacemi, myslím, že tam najdete vše co hledáte breberky.cz/damske-vlozky/latkove-vlozky-jednoduse-a-prehledne--vyhody--druhy-a-varianty--udrzba/