Pijete vodu z kohoutku?

aviho
17. dub 2019

Pijete teplou vodu z kohoutku?

malinkaelinka
17. dub 2019

Ano.

sudylichozrout
17. dub 2019

@aviho ano. Proc by ne? 🙂

pavlinar
17. dub 2019

Nekdy. Ale vim, ze by se nemelo kvuli bakteriim

lstuchlova
17. dub 2019

Teplou vodu nepiju vůbec... Studenou samozřejmě.

slunecnice358
17. dub 2019

@aviho ne

aviho
autor
17. dub 2019

@sudylichozrout já ji piju taky. Ale tuhle jsem vedla diskuzi s kamarádkou, která ji nepije, ani ji nedává do hrnce na vaření, jen studenou. Kvůli zvýšenému množstvi bakterií, že prý se v teplé vodě dobře množí

verionka
17. dub 2019

Jednou to myslím bylo v nějakém testu vod, že kohoutková je v podstatě nejlepší, ale jen studená, teplá že je údajně znečištěná z té soustavy, ve které se ohřívá...

eviicka
17. dub 2019

Teplou ne - není to prý vhodné kvůli bakteriím. Studenou ano.

malinkaelinka
17. dub 2019

@aviho A třeba zuby si čistí jak? Studenou?? Já když se sprchuju, tak mívám občas žízeň, takže v rámci hygieny doplním i pitný režim. Jestli máme v bojleru nějaké bakterie, tak jsou naše a určitě nám neublíží :D Dokud jsem bydlela u našich, tahal táta ze studny občas všelijakou mrtvou havěť a to byla teprve voděnka :D Studená nebo teplá, to už bylo fuk :D

gruyerre
17. dub 2019

Já teplou nepiju, protože mi nechutná, ale podle mě, pokud ty bakterie v bojleru jsou, tak přece budou ve studené i teplé vodě, tak jako tak se ta voda bojlerem prožene, nebo ne (nikdy jsem kotel zevnitř nezkoumala 😀)?

olga_
17. dub 2019

Ne všichni mají doma bojlery... Bojler by se měl každopádně pravidelně prohnat nad teplotu 60°C, aby se bakterie ničily. Teplá voda z veřejného vodovodního řadu byla ještě donedávna z dobrých důvodů oficiálně označována jako TUV = teplá UŽITKOVÁ voda. Ohřívám v konvici. Znám lidi z oboru a nepila bych to nikdy.

ariadna12
17. dub 2019

Ne, nechutna mi nase tepla voda z kohoutku

wxkatuska
17. dub 2019

Tepla voda neni pitna, ale uzitkova. Pit by se nemela kvuli bakteriim. To co zije v trubkach na teplou vodu, je pekny humus 🤮 i studena voda by se mela nechat chvilku odtect, hlavne v lete 😉

cuuza
17. dub 2019

Ne, jedině studenou.

ml0
17. dub 2019

Piju jen studenou. Teplou vodu máme v paneláku z jednoho kotle pro všechny byty. Mimo to, že občas teče rezavá, tak nevím jak moc se u nás starají o kotel (soudě podle jiných věcí asi moc ne) a i kdyby, tak daní za teplou vodu bez bakterií, je voda plná chemie.

ivular
18. dub 2019

Od strejdy Gůgla:
Teplá voda – je jedno, zda dodávaná dálkovým teplovodem, ohřívaná centrálně nebo vlastním bojlerem či průtokovým ohřívačem – nemá charakter pitné vody, protože může obsahovat některé chemické látky, které v pitné vodě nejsou. Navíc v teple se mohou rozmnožit některé bakterie.
Např. bakterie legionella se pozorně studují od roku 1976, kdy na kongresu pro vysloužilé legionáře ve Philadelfii došlo vinou špatně udržované klimatizace k hromadné nákaze touto bakterií. Průběh onemocnění byl tak silný, že 36 účastníků tohoto kongresu zemřelo. Bakterie, která toto neštěstí způsobila, tehdy byla pojmenována legionella. Pod tímto označením ale dnes rozumíme celkem 40 typů bakterií, z nichž je 20 opravdu nebezpečných. K nákaze dojde vdechnutím bakterií do plic. Původcem onemocnění je tedy bakterie, nacházející se vodním prostředí, zvláště pak v sanitárních zařízeních, které produkují vodní tříšť a mlhovinu (sprchy, sauny atd). Rozmnožování uvedených bakterií podporují tři faktory: rozsah teploty vody mezi 25 až 45 °C, přítomnost organických příměsí a sedimentů a stagnace vody. Rozmnožovací perioda legionely je 4 hodiny. Za tuto dobu se každá bakterie rozdělí na dvě nové. Znamená to, že pokud by v 1 ml byla 1 bakterie, po čtyřech hodinách tam budou bakterie dvě, a po 72 hodinách tam bude již 262 144 bakterií.

malenka3
18. dub 2019

Neee, teplá voda není pitná. Ani na vaření nepoužívám. Případy třeba legionely nejsou vzácností.

marketa1218
18. dub 2019

Já bych se po teplé, tsk maximálně po.... studenou piju normálně, ale teplou teda ne..

lenkajan
18. dub 2019

Teplou nikdy, jen studenou. Teplá voda je pouze užitková. Ačkoli je vyráběna z pitné vody, za pitnou se nepovažuje.

kuliseks
18. dub 2019

Kdyz nekdo pisete, ze z teple vody ani nevarite, to se tim varenim ty bakterie pripadne neznici, pokud tam tedy jsou? Ja bezne vodu na vareni testovin davam teplou, aby se rychleji zacala varit a nikdy nikomu nam nic nebylo.. jinak ji nepijeme, protoze nam nechutna, ale studena voda z kohoutku je pry lepsi nez balena a i nam chutna, nevidim v tomproblem..

ireniq
18. dub 2019

@kuliseks třeba na těstoviny natočím studenou vodu do rychlovarné konvice, přivedu k varu a přeleju do hrnce... v práci máme směsné baterie s přednastavenou teplotou vody (teplou na mytí rukou), tak ráno vždycky dojdu načepovat rychlovarnou konvici a karafu na pití z jiného kohoutku, kde teče studená, ale během dne když není čas, tak do rychlovarné konvice na kafe napustím tu teplou a spolehám, že se to holt převaří...

kuliseks
18. dub 2019

Jo a jeste dotaz.. malym detem myjete ruce studenou taky? Vzdyt si strkaji ruce do pusy... a nekde jsem slysela, ze se ovoce ma umyvat teplou, aby se opravdu smyla chemie z toho. Tak ja nejak nevim teda, jak moc je co spatne 🙂 ja nechci rypat, vubec nejsem ten typ, ale spis proste si davam dohromady, co jsem kdy zaslechla a zkusenosti a nejak mi to prijde divne proste.

kuliseks
18. dub 2019

@ireniq ok diky za odpoved. Nekdy s tou rychlovarnou to taky tak delam, ale ne vzdy no

sudylichozrout
18. dub 2019

@aviho Ja ted koukam, ze jsem si blbe precetla otazku 🙂 Teplou vodu nepiju, ale pouzivam ji bezne na vareni...

drep
18. dub 2019

Já bych to s těmi legionellami neviděla tak dramaticky 😉 lečila jsem to přesně jednou a bylo to z klimošky. Obecně bývá popisováno, že legionelly žijou přesně spíš v klimatizacich a navíc jejich teriotorium jsou plíce a ne git. Teplou vodu nepiju, nechutná mi, jinak prakticky nepiju jinou vodu než kohoutkovou.

malenka3
18. dub 2019

@drep a to já bych viděla. Jsem v bytě 10 let, Praha, sídliště, legionelu jsme měli už 3x v teplé vodě.

kuliseks
18. dub 2019

@malenka3 no a ja bydlela v Praze od narozeni zhruba 25 let a ted v dome mimo Prahu taky s vodou prazskou v kohoutku a nevidela jsem to za cely zivot ani u nikoho, koho znam no.. tak to nevylucuji ale, jen mi prijde divne, ze by to automaticky porad bylo v te teple vode. Proc bychom ji teda meli a meli i pouzivat na vareni, myti neceho i nase umyvani apod.. no nevim proste. Asi jako vzdycky se vsim.. nic se nema prehanet

kittyy17
18. dub 2019

Nepiji. Protože nevím, kde a jak to ohřívají, a jak dlouho a kolikrát je ta voda ohřátá...

wxkatuska
18. dub 2019

@kuliseks ale na vareni se tepla pouzivat nema. Ma proste jine parametry nez pitna voda nejen ohledne bakterii viz vyhlaska https://m.tzb-info.cz/pravni-predpisy/vyhlaska-... . Jsou tam limity i pro legionellu 😉 kazdopadne ono to vetsinou tak dramaticke neni. A ruce myju studenou, neb nemam nervy cekat na teplou. Ale pokud jste nekdy videla potrubi na teplou vodu, tak to proste pit nechcete, uz kvuli usazeninam atd. Rozhodne to neni jen otazka leg.., ktera je problematicka pri vdechnuti aerosolu.

malenka3
18. dub 2019

@kuliseks asi takhle, neumřeš, většinou se nic neděje. Ovoce v ní omývám. Ale není definována jako pitná, v případě problémů nenese dodavatel zodpovědnost, můžou z ní průjmy a kolikrát lidi ani nevíš, že to je z vody. Takže si neumím představit, že to budu pít ve skleničce.