Přítel pije. Poradíte, co s tím?

sarakorenkova
26. bře 2020

Prosím nemáte někdo nějaké zkušenosti s tím jak odnaucit chlapa pit ? Přítel pije vždy když má volno, takže každý víkend každé volno když mu daji v práci, přes svatky mají měsíc dovolenou takže je měsíc v lihu. Zas tak by mi to nevadilo kdyby to nebyl tvrdý alkohol ale vypije sám půl litra slivovice, nepotřebuje pit s někým vystačí si sám doma. Ostatní mi říkají ze mám být rada ze se nikde netaha a ze pije doma ale vadí mi ze pije sám a ještě tolik. Trvá to už dva roky,vždycky když má na druhy den volno hned po obědě vytahuje flašku.máme spolu dítě male dítě a rozejít se nechci když chodí do práce je úplně normální. Nějaké rady ? Jak s tím bojovat

bassetlady
26. bře 2020

Ale on není normální! On je alkoholik!

orisek56
26. bře 2020

Jak chces odnaucit zavislaka chlastat? To mi teda rekni....On by to musel resit... Idealne s odborniky... A to v pripade, ze mu to dojde.... A ted je otazkou, jestli mu to dojde....a to je jen na nem. Takze ty jsi v zacarovanym kruhu. Mas doma alkace, kterymu kdyz nedojde, ze je alkac, tak zadnou zmenu necekej a muzes se stavet na zadni. Jedine mu dat nuz na krk, ze kdyz s tim neco nebude delat, rikam nepujde se lecit (rozumej v teto fazi to sam uz neda), tak ze od neho odejdes. Otazka je, jestli to bude dostatecny kopanec.

betka989
26. bře 2020

Dokud nebude chtít on sám, tak se to nezmění.. máme takový případ v rodině a je to opravdu náročné a čím dál horší. Zkusila bych si s ním o tom promluvit, dát ultimátum, ale po zkušenosti z rodiny bych s takovým člověkem nezůstávala.. bohužel

marcicek84
26. bře 2020

@sarakorenkova ultimata jsou na prd,alkoholik se alkoholu nevzda,takze bych si s nim o tom promluvila s tim,ze ocekavas,ze s tim bude neco aktivne delat a pokud si mysli,ze neni treba,ze byste meli ten vztah ukoncit,ze to pak nema smysl.Alkohol doma nenechavat,zamykat atd. atd. Kazdopadne neni normalni si poridit s alkoholikem dite.

lajochova84
26. bře 2020

Já bych to tak černě neviděla. Jaký je rozdíl mezi půl litrem slivovice a deseti pivama? Jestli je z Moravy, tak tam se pije slivovice. U nás u Plzně se pije pivo. Můj teda fakt nepije, dá si max k obědu nebo k práci jedno, dvě, pak večer taky jedno. Asi před rokem bylo v tv od kdy je člověk alkoholik. Definice neexistuje. Ale pán tam říkal, že pokud si neodpustí pití, když ví, že by ráno měl zbytkový alkohol a ví, že musí řídit, tak to už je průšvih. U ženský se říká, že je závislá, když začne schovávat a bagatelizovat.
Zase pokud není měsíc v práci a měsíc pije, tak to dobrý není. Ale začíná až po obědě. A nejspíš nic nevyvádí. Třeba moje ségra taky zvládne skoro celou láhev rumu a vůbec mi nepřipadá opilá pod obraz. Každý zvládá alkohol jinak. Za mě: řešit ano, ale žádný ultimáta nebo tak něco. A hlavně se o tom bavit v klidu a za strizliva. A nabídnout třeba párový poradenství u psychologa. Nebo si k psychologovi zajdi sama. Oni to fakt umí se podívat jinýma očima a dokážou otevřít oči tobě.

jjasmina
27. bře 2020

@sarakorenkova bohužel jako byste mluvila p mém ex a proto je to ex, po 7 letech jsem od něj tehdy stejně odešla, dítě sme spolu díky bohu neměli.Ruku na srdce váš přítel určitě pije už delší dobu a vy ste to vždycky věděla, řeknu vám on nepřestane. Můj ex má novou partnerku, žijí spolu a je snad na tom hůř než když jsem byla já.. Nakonec ppkud pít nepřestane, odejdete stejně buď dříve nebo později.

marketa1218
27. bře 2020

Pokud nebude chtít sám přestat takhle labat, ty neudělaš nic. Normální není, alkoholik je to bohužel.

surikata131
27. bře 2020

@lajochova84 omg, ty bys to tak černě neviděla? Jestli chlastá při každé příležitosti, tak to normální není, je to evidentně alkoholik, tím spíš, že pije sám.
@sarakorenkova zas tak by ti to nevadilo? Co je to za život, když je každou volnou chvíli v lihu? To by mi teda vadilo dost, ale bohužel, když nebude chtít sám, tak se léčit nepůjde. Promluv si s ním a uvidíš, ale žít s alkoholikem bude peklo

kajalka
27. bře 2020

@lajochova84 “Můj chlap nepije, ale za týden dá basu” 🤣 Fakt to máš dost posunutý na to, abys mohla radit přítelkyni alkáče.
Nedovedu si představit, jak pak člověk s půllitrem slivovice funguje. Už jen ten příklad dítěti je strašnej.

amazonkajanik
27. bře 2020

@sarakorenkova jestli má fyzicky a psychicky náročnou práci,tak v podstatě dělá reset. Jak těla,tak mozku. U některých lidí,je slivovice lepší,než warfarin na rozpuštění krevních srazenin,na které v nohách trpí především řidiči.

cumaceka
27. bře 2020

@lajochova84 promin, ale fakticka - pokud pises, ze tvuj fakt nepije, tak nemuzes v dalsi vete napsat, ze denne vypije 2-3 piva. to je proste protimluv - pije kazdy den.

dora13
27. bře 2020

@lajochova84 sorry, ale fakt ti pul litru slivovice nebo deset piv prijde ok? dovedu si predstavit, ze tohle muze padnout jednou za cas na nejaky sileny kalbe, po ktere je cloveku tri dny blbe, ale v ramci normalniho zivota je to fakt hodne a urcite to neni v poradku. mas to fakt hodne posunuty :D

lajochova84
27. bře 2020

@kajalka asi jsem to napsala blbě. Paní psala, že když ten její nejde do práce. Takže jsem to vztáhla na víkend u nás doma. To, že si dá k obědu pivo a pak maká na rekonstrukci a k tomu vypije dvě a jedno si dá večer, tak v tom fakt nevidím nic špatného.

lajochova84
27. bře 2020

@cumaceka myslela jsem víkend, když pracuje na rekonstrukci. Nepije 4piva každý den.

lajochova84
27. bře 2020

@dora13 ale ona píše, že pije jen, když není v práci. A to množství je u každého individuální, já bych padla po druhým panáku. Po druhý skleničce vína asi taky, ale pivo piju často a pokud jdeme do hospody, tak mi jich pět problém neudělá.

dora13
27. bře 2020

@lajochova84 individualni jiste je, ale pani pise, ze je mesic v kuse lihu, denne pul flasky slivovice a zacina pit po obede, to proste není zdrave množství, zvlast, když ma male dite. kvartalni alkoholismus je to stoprocentne, otázka je, kdy se prehoupne do alkoholismu bezneho.

flowerkacrochet
29. bře 2020

Takže teď v karanténě je v lihu permanentně?
Byla bych pryč už dávno