Schválili protikuřácký zákon, vaše názory?

kecalka2
10. pro 2016

Ahojky holky tak schválili protikuřácký zákon,zákaz kouření ve všech hospodách.Jinak uvažují i o tom že schválí zákaz nalévání podnapilým hostům jinak může mít obsluha zákaz činnosti na 2 roky.Vidím to jen já tak že je to velké omezování pro svobodné podnikání?Jaký máte na to názor vy?Pojdme diskutovat🙂

editah222
10. pro 2016

Ja jsem pro. Když tenhle zákaz začal v UK tak jsem hrozně nadávala a nakonec to bylo a je fajn. Z hospody nesmrdim navíc si při kourove pauze před podnikem nacházím super lidi😃

popelka1984
10. pro 2016

Byla jsem kuřák, ted už nekouřím od doby co jsem byla těhotná, tenhle zákaz mi nepřijde jako nejlepší reseni. Spousta hospod "čtvrté cenové" je na kuracich živa. Chodí tam většina kuřáků co dáva piva a panáky jak na běžícím pásu nebo chodi na hokejové zápasy a k tomu samozřejmě cigaretku. Moc dětí a nekuřáků do těchto hospod nechodí, jdou raději do kaváren, o třídu lepších restauraci co mají třeba detske koutky atd. Co tim chci říct je ze by se měl najít nějaký kompromis , někde to povolit a třeba tam co jsou detske koutky to zakázat nebo oddelit prostorove.Hospody přijdou o spoustu tržeb protoze kuřáci raději budou doma nebo tam kde se kouřit da. Takhle se kuřákům zakáže kouřit i doma aby to náhodou neslo i k sousedům. Nakonec to možná dela vláda proto aby lidi co nejméně kouřili, tudíž nebyli tak často z kouření nemocni a stát do nich nemusel cpát peníze za jejich léčbu.

andreahan
10. pro 2016

Ty vole, s prominutim, kde si už člověk může svobodně zabékat. Do hospody se jdu s prominutím napít a zakouřit si. Zruinují hospody abude chlastat doma na balkoně nebo na chatách.

magdalenax
10. pro 2016

Jsem absolutně proti tomuto zákonu. Je to na těch podnikatelích, zda chtějí mít restauraci či hospodu kuřáckou, či nekuřáckou. V diskuzi pod tímto článkem na seznamu docela vynikal názor, že se z takových podniků stanou kluby. ... . Kamarádka takový založila již před léty, když se o tom začalo mluvit.
A teď.... můj názor a hlavně názor a podstatu věci. Natáhli sem mraky nežádoucích, a hrozí, že budou právě v takovýchto prostorech řádit, že? Tak co s tím...., vydáme protikuř. zákon, stanou se z hospod kluby a tyhle osoby mají smůlu... , a my- vláda- co jsme vydaly za zákony, tak jen ve prospěch zdraví občanů, - nemusí se ospravedlňovat za to, co provedli před pár měsíci........ Je to můj názor holky

mialagia
10. pro 2016

@popelka1984 prosímtě víš kolik vydělává stát na kuřácích?na spotřebních daních z cigaret?to je úvaha úplně mimo..a jinak myslíš, že ty štamgasti-alkáči co chodí do těch 4.cenových přestanou chodit? to pochybuju, tak uvidíme jsem sama zvědavá..

@kecalka2 já to teda vítam..ztm nikde, kde to zakázali restaurace nekrachovaly..aspoň nebudu muset vždy zjišťovat, jestli je restaurace kuřácká nebo ne..a všude čistý vzdoušek hurá konečně👏

jitavrtule
10. pro 2016

Hurá sláva konečně. V civilizovaném světě je normální nekouřit vevnitř. Otázka je zda se to dotáhne do zdárného konce.
Každopádně nesmrdět po návratu domu jako popelník by bylo fajn. To že pasivní kouření škodí se ví už roky, a roky omezovali kuřáci nekuřáky.
Pokud tenhle zákon stáhne ke dnu pár čtvrtých cenových (které jsou tedy možná opravdu živy na kuřácích), tak to taky pro lidstvo nijak zásadní ztráta nebude.

popelka1984
11. pro 2016

@mialagia nevím nezajímám se, z mojí i partnerovo rodiny kouři jen moje mamka a ta do hospod nechodí. Každý kuřák není alkac ze čtvrté cenovky, ti slušni kuřáci si taky rádi dají vecer v baru, nebo v kavárně ke kávě, v restauraci po obědě, taky jsem kdysi nekouřila doma ale právě po venku a barech já bych jim to uplne nezakazovala, kdyby to šlo nějak vymyslet aby to neobtěžovalo nekuřáky a deti.Je to težké ale holt  nemůže byt spokojeny každý.

mialagia
11. pro 2016

@popelka1984 to ani netvrdim..jen, že každý štamgast ze 4.cenové je alkáč..obecně jde o to, že v uzavřeném prostoru prostě kuřáci otravují doslova i nekuřáky a to snad není normální ne?

popelka1984
11. pro 2016

@mialagia to je pravda,souhlas

vineta
11. pro 2016

Jsem z toho rozpačitá, protože kouřit se teď bude na ulicích, kde holt musí chodit narozdíl od kuřáckých hospod každý. Nehledě na ty chudáky, co mají nad takovým podnikem okna.
Sama jsem občasný kuřák a nejvíc mi vadí cigaretový kouř na ulici. Jít po ránu za někým, kdo vykuřuje, paráda. V hospodě s tím člověk počítal, mohl se tomu vcelku snadno vyhnout (nekuřáckou variantou), navíc z větších měst mám tedy spíš zkušenost, že problém je najít spíš kuřácký podnik.
Sama se jako kuřák snažím okolí co nejmíň obtěžovat. V typický putyce jsem si mohla zapálit a nestresovat se, venku před hospodou s tím už budu mít problém. Doma na balkóně kouřím zcela výjimečně, když nemá sousedka otevřené okno. V bytě si kouřit nechci. Tak babo raď 😀- u mě se jim tím asi fakt podaří, abych přestala 😏.

mulgrew
11. pro 2016

Normální je nekouřit, zákon vítám a to i přesto, že ani do té hospody nechodím, takže by mi to vlastně mohlo být fuk.V dobách, kdy jsem chodila třeba s kolegama z práce, my vždy vadilo, že musím vše hned vyprat, vlasy umýt a stejně jsem měla pocit, že vše smrdí. Nekuřák si vybrat může jen pokud jde sám, jinak jsem měla pocit, že kuřáci mají přednostní právo a automaticky se chodilo tam, kde se kouřit může, protože se přeci nebudou omezovat.

luj89
11. pro 2016

Samozřejmě, že je to dobře, spíš už to tady mělo být dávno... Konečně budou moct lidi jít s dětmi na bowling, s těhotnou kámoškou na kafe, véču atd. Konečně budou lidi pracující v hospodách a restauracích chráněni před pasivním kouřením. Konečně nebudete muset všechno oblečení po návratu domů hned vyprat (o vlasech snad ani nemluvím...). Konečně kuřáci ztratí trochu své svobody na úkor nekuřáků. Konečně začíná zase být normální nekouřit.
Zrovna včera při mé těhotenské nevolnosti jsem poprosila manžela ať na chvíli otevře na balkon, ať mám trochu čerstvého chladného vzduchu. No, co se domů navalilo za smrad... Myslela jsem, že hned poletím na WC. A to je ještě nic proti tomu, když někdo kouří v bytě doma, tam vám nepomůže vůbec nic...
Jedinou obavu mám z toho, že všichni budou kouřit PŘED vstupem do restaurace/hospody. Takže stejně než do ní vejdete, to budete muset dýchat.

vineta
11. pro 2016

@mulgrew Já mám tedy spíš opačnou zkušenost, že výběr podniku jde poslední dobou automaticky za nekuřáky. Navíc tedy velmi silně vnímám i to, že kolikrát nekuřák v kuřáckém podniku dává velmi ostentativně najevo, že ho kouř obtěžuje- což mi tedy přijde vcelku na palici, proč se tam tedy vyskytuje, že- zdůrazňuji tedy, že se pohybuji v místech, kde je spíš problém najít podnik, kde je kouření povoleno.

Mám pocit, že kuřáci jsou vystavený takový trochu veřejný šikaně, ale to je asi daný obecně dnešní polarizací společnosti. Sama preferuji podniky nekuřácké, ale myslím, že trh si tohle - ve větších městech- řeší sám. To, že vás známí, kteří kouří, tahají do kuřáckých podniků, je spíš problém v povaze těch známých, než něco, co by mělo být regulováno zákonem.

vineta
11. pro 2016

@luj89 Já nevim, asi žiju v nějaký divný čtvrti 😊. Mám v dosahu samý nekuřácký podniky, kuřácký kavárny už jsem neviděla hodně dlouho, a to ani v rodném městě, což je vcelku díra- tak mám asi značně zkreslený pohled na věc..

Jinak nejhorší mi přijde právě kouření doma/ po balkonech, když to jde do oken okolí- což se dá očekávat, že vytlačením kuřáků z veřejných prostor naroste. Plus to kouření venku před podnikem. Tak nějak mi přijde lepší varianta kuřáckých podniků nebo alespoň kuřáren.

mulgrew
11. pro 2016

@vineta možná se tam vyskytuje proste proto, že nemel na výber. bud mohl jit s ostatnima nebo sedet doma.momentalně ve svem okolí kuráky nemám, takže tohle resit nemusim, když jdeme na kafe, vyber podniku je jasný. S kuřáky se nestýkám, kouř mi vadí všude, ne jen v restauracích

vineta
11. pro 2016

@mulgrew Ok, chápu, ale to bych asi spíš byla naštvaná na neohleduplný známý..

Mě právě kouř vadí víceméně všude jinde, než v kuřáckých hospodách. Fakt se bojim, že bude akorát hůř na ulicích.

luj89
11. pro 2016

@vineta Podle mě doma/na balkoně kouří lidi už teď hodně a nemyslím, že by se to zákazem kouření v hospodách změnilo. Ono když bydlíte na sídlišti, tak ten kouř je z balkonů a oken cítit skoro permanentně, takže hůř už snad být nemůže 😀. Bohužel se kuřácký zóny ve firmách, obchoďákách, autobus. nádražích, zřizují snad vždycky před vchodem, což je teda fakt nápad roku... Kéž by se to zakázalo úplně 😀 😀.

mulgrew
11. pro 2016

@vineta jj mas na vyber, bud byt nastvana a sedet doma nebo se kousnout , jit a pak byt nastvana, že smrdíš. 🙂 nebo mít za kamarady takový kuřáky, kteří si cigaro u piva odpusti, ale takový neznám

mulgrew
11. pro 2016

@luj89
škoda, ale byl by to velký zásah do rozpočtu, takže uplný zákaz jen tak nepřijde, ale měli by je hodně zdražit a tvrdě trestat ilegální dovoz. na kouření není vubec nic pozitivního.

mischel26
11. pro 2016

Osobne bych byla rada,kdyby to proslo...jsem byvaly kurak a zila jsem v Anglii...vubec me to neomezovalo!ba naopak...ono,jak nekteri z vas poznamenavaji,ze je to sikana podnikatele,ze kolem vas jsou nekuracky podniky,tak to vam gratuluji....ja pochazim z maleho mesta,neni tady jedina hospoda ci restaurace ci kavarns,kde by se nekourilo..tady u nas se dokonce kouri i v cukrarnach!!! Nicmene cele koureni/nekoureni by se nemuselo resit,kdyby cesi byli vice solidarni...ono takove koureni na zastavce ci vedle zastavky,nebo jiz zmineny balkon(napr.vzdy kdyz vetram pred vecernim spankem klukum,vzdy jim tam soused nahuli) nebo jsou treba i lide co si zapali v baraku nez dojdou od bytu ven,to je na pest...meli bychom si uvedomit,ze kurak si svobodne vybira,ze zacne kourit a nicit si zdravi...nekurak,pri pasivnim koureni nema moznost vyberu...a pardon,nikam nechodit neni forma vyberu...

dandaa
11. pro 2016

Kamarádka bydlí nad jednou restauraci a teď se bojí jak jim všichni budou hulit pod okny .Osobně mi vadí kouření v restauracích přes obědy což už i tak spousta restaurací zakázala ale večer se jde člověk bavit a je to omezování jak svobody tak podnikání.Jsem nekuřák ale vadí mi jak vláda hází klacky pod nohy podnikatelům.

vineta
11. pro 2016

@dandaa Tak já myslím, že podnikatelů se to dotkne nejmíň. Když to bude plošný, lidi nebudou mít na výběr, tak nemám ten dojem, že chození do hospod by v Čechách mohlo zaniknout - teda dokud se tam bude nalejvat. I ty strejcové na vsi na to pivo půjdou a cigáro si daj venku, než by seděli doma. Protože tam chodí, aby z domova vypadli. Toť tedy alespoň má městská představa 😉

luj89
11. pro 2016

@mulgrew Otázka je, jestli je morální v rozpočtu s těmito penězi vůbec počítat a mít je tam... Já myslím, že příjmy v rozpočtu jsou dostatečné, ale výdaje jsou často zbytečně velké... Ale to už je na jinou debatu 🙂. Podle mě spíš než zákaz (to jsem psala trochu z legrace) by pomohla prevence. Někde jsem četla, že kouření je v podstatě dětská nemoc. Většina kuřáků totiž začne před 18. narozeninami...

dandaa
11. pro 2016

@vineta nemyslela jsem že jim přestanou chodit lidi.Jen mi přijde ujeté určovat někomu co může a nemůže.Jak to bude vypadat před restauracemi ,akorát bordel a smrad .

vineta
11. pro 2016

@luj89 To kouření před vchodem taky chápu ze všeho nejmíň 😊.

Jasný je, že neohleduplný lidi to od ničeho neodradí. Kolikrát jsem byla přítomna tomu, že si nějakej opilec zapálil v tramvaji a nikdo se mu stejně neodvážil nic říct, protože vypadal, že by pro ránu nešel daleko.

Tohle holt žádnej zákon nevynutí, to je o slušnosti obecně..

A to by ještě bylo dost záhodno, aby třeba zakázali reklamy na chlast. Tady se pije pomalu od třinácti a nikomu nepřijde divný, že v bedně to je podsouvaný jako symbol úspěchu..

vineta
11. pro 2016

@dandaa Aha, tak to souhlas..

trolik
11. pro 2016

jsem kuřák.Do hospody chodím výjimečně ale když už jdu chci si dát k pivku i cígo!Bez něj to není ono.Nechci nikoho obtěžovat a uvítala bych ve svém okolí aspoň jednu kuřáckou hospodu.Myslím,že nekuřáci mají mnohem rozmanitější výběr kam zajít.Za chvíli si nebudem moct ani svobodně pšouknout-to taky kazí ovzduší😝

astyna
11. pro 2016

Ono je to kulturou. My češi jsme se naučili akceptovat kuřáky v restauracích a vůbec nám nevadí, že jsme pasivní kuřáci také, kdežto oni to mají přes filtr. Vždy mě pobaví ty restaurace, kde to mají stavebně oddělení v jedné místnosti. To je stejné, jako bych čůrala do bazénu a říkala, že na druhé straně bazénu je voda čistá.

Je fajn, že si lidi uvědomili, že kde končí svoboda jednoho člověka, začíná druhá. Já to jen vítám. Pro mě to jsou jen závisláci, stačilo mi, když jsme jeli 2 hodiny na vánoční trhy do Drážďan a to byly ksichty, že si nemohou zapálit 🙂 Když to jde jinde, proč by to nešlo i tady. Trošku ohleduplnosti - i k těm zaměstnancům, kteří to musí čuchat.

PS: nejlepší hospoda u nás široko daleko je nekuřácká. Kuřáci chodí už přes 25 let kouřit ven, kde mají popelník a nesmrdí uvnitř. Majitel je nekuřák a bral to taky tak. Já jsem myslela, že do hospody se chodí pít, ne kouřit, to si to pivo koupím pak raději domů 🙂

astyna
11. pro 2016

@vineta

U nás v paneláku se zakázalo kouření na balkonech. Jednou v noci nám chytl komplet koberec, a to jsme už předtím upozorňovali na to, že máme nedopalky na balkoně a ohořelé díry na tom "bývalém" koberci. Po onom zážitku se to prostě zakázalo, musí být popelníky a nesmí to smradit sousedům, jinak se volá policie. Všeci to uvítali. Sousedka dole na předzahráce si věčně suší kožichy a už i tak je měla propálené. Ale ten koberec byl mazec a pak, že to nemůže chytnout.

astyna
11. pro 2016

@dandaa

já jsem si kuřáky ještě, když jsem bydlela doma, vyřešila po svém. Slila jsem je vědrem vody a už tam nestáli 😀